SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

​Småföretagare blir lugna av att jobba på semestern

Medan de flesta som har semester tar sovmorgon, ligger i hängmattan eller är på stranden jobbar nio av tio småföretagare under sin semester.
Många uppger att de blir lugna av att kolla företagsmejlen eller svara på jobbsamtal, visar en färsk undersökning från Visma.

– Det har aldrig varit smidigare att starta och driva företag. Tack vare modern teknik kan du jobba när och var det passar dig. Det gör det lättare att kombinera jobb och ledighet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

En ny undersökning från Visma visar att nio av tio småföretagare, 87 procent, jobbar under sin semester. Nästan tre av fyra av småföretagarna, 73 procent, kollar av företagsmejlen eller tar jobbsamtal dagligen. Samtidigt tycker de flesta som har svarat på undersökningen, 55 procent, att de blir lugnare av att vara nåbara under semestern.

– Många har insett fördelarna med att jobba digitalt och det är bra. Samtidigt behöver även småföretagare vara lediga och ladda batterierna inför ett nytt arbetsår, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns omkring en miljon registrerade företag. Av dessa är den stora merparten, 96 procent, små företag med upp till nio anställda.

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com

Tips: Så får du som småföretagare livspusslet att gå ihop under semestern

1. Sätt gränser. Bestäm i förväg när du ska vara ledig och när du ska jobba.
2. Delegera. Om du har anställda som jobbar när du har semester, lita på att de klarar sina arbetsuppgifter och var tydlig med dina förväntningar.
3. Var ärlig. Om du måste svara i telefon och på e-post, tala om för dina nära och kära vilka tider du tänkt jobba, så att de vet vad de kan förvänta sig av dig.
4. Kommunicera att du har semester. Var tydlig med vilka perioder du inte är tillgänglig och vilket datum du kommer tillbaka. Lämna kontaktuppgifter till den som ersätter dig, om det finns en sådan person.
5. Värdesätt tiden med familj och vänner! Ledigheten står inte i vägen för att uppnå dina affärsmål, utan ger dig nödvändig återhämtning och ännu mer kraft att driva ditt företag.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via e-post mellan den 1 och 13 maj 2019. Sammanlagt svarade 992 småföretag på frågorna ”Tror du att du kommer att jobba med företaget under din semester?”, ”Hur ofta kollar du företagsmejlen eller tar telefonsamtal som gäller företaget när du har semester?” och ”Upplever du att det är lugnande eller stressande att vara nåbar under semestern?”.

Svaren fördelade sig enligt följande på den första frågan:
- Ja, varje dag (18 procent)
- Ja, sammanlagt flera dagar (45 procent)
- Ja, sammanlagt en dag (8 procent)
- Ja, sammanlagt några timmar (16 procent)
- Nej (13 procent)

Svaren fördelade sig enligt följande på den andra frågan:
- Flera gånger varje dag (28 procent)
- Någon gång varje dag (45 procent)
- Någon gång varje vecka (21 procent)
- Aldrig (6 procent)

Svaren fördelade sig enligt följande på den tredje frågan:
- Mycket lugnande (55 procent)
- Ganska stressande (38 procent)
- Mycket stressande (7 procent)

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN