SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljön

25-27 september träffas mer än 600 personer på Byggnadsvårdens konvent i Mariestad.
De är på plats för att gå på föreläsningar om kulturarv, prova på hantverk och prata om hållbart byggande. Med miljön i fokus är byggnadsvården mer aktuell än någonsin och konventet blev snabbt fullbokat.

- Vi förstod tidigt att biljetterna skulle sälja slut, berättar Sara Roland, projektsamordnare på Byggnadsvårdens konvent och byggnadsantikvarie på Västarvet Kulturmiljö.
- Det visar hur stort intresset är för byggnadsvård just nu. Det är fjärde gången vi arrangerar Byggnadsvårdens konvent. Förra gången var vi drygt 500 medverkande, men det tillkommer hela tiden fler yrkesaktiva, så konventet växer fort, vi har över 150 programpunkter. Här finns alla från snickare, dekormålare och timmermän, till arkitekter, ingenjörer och representanter från museer och myndigheter.

Renovera istället för att riva
Inom byggnadsvården vet man hur man bygger hållbart, anser Stephan Fickler, verksamhetsledare på Svenska byggnadsvårdsföreningen:
- Istället för att hela tiden använda nya resurser för att producera något som snabbt slängs är byggnadsvården mer resurssnål i sitt förhållningssätt. Det mest hållbara är förstås att använda befintliga hus i så stor utsträckning som möjligt. Genom varsamt och regelbundet underhåll kan gamla byggnader klara sig fint i många hundra år. Äldre, kulturhistoriska byggnader är också ofta gedigna konstruktioner som kan anpassas för nya användningar, vilket också är klimatmässigt bra.

Gratis mässa för alla
26-28 september finns det möjlighet för den intresserade allmänheten att kostnadsfritt få en inblick i hur man renoverar, restaurerar och bygger nytt på beprövat och hållbart vis. Då är det byggnadsvårdsmässa i konventets lokaler:- I samband med att Sveriges experter inom byggnadsvård besöker Mariestad arrangerar vi Byggnadsvårdens marknad. Den är öppen för allmänheten, så att privatpersoner också kan träffa landets främsta företag på gamla hus! Här kan du få tips och råd om hur du ska göra, vilka material som passar bäst och hitta hantverkare med kompetenser du inte trodde fanns, säger Peter Jarbring som är mässansvarig.

TRE ANLEDNINGAR TILL ATT BYGGNADSVÅRDA:

1. Rädda klimatet
Att laga istället för att byta ut sparar resurser och minskar utsläppen.

2. Rädda husen
Att byggnadsvårda är att använda material och metoder som borgar för lång hållbarhet.

3. Rädda skönheten
Människor mår bra av en vacker miljö. Äldre hus är utformade med omsorg från detalj till helhet och berättar vår historia.

Byggnadsvårdens konvent arrangeras av Riksantikvarieämbetet, Hantverkslaboratoriet, Västarvet, Byggnadsvårdsföretagen och Svenska byggnadsvårdsföreningen den 25 till 27 september i Mariestad. Fullständigt program går att ladda ner här.

Konventet invigs i Mariestads domkyrka klockan 15:00 den 25 september.

Ulla Skoog (som 2015 höll sitt Sommar i P1 om byggnadsvård och har varit programledare av byggnadsvårdsprogrammet Husesyn i P1) delar ut Svenska byggnadsvårdsföreningens pris Årets byggnadsvårdare 26 september.

Byggnadsvårdsmässan öppnar för allmänheten klockan 13:00 den 27 september.

Kontaktperson:

Marie Odenbring Widmark

Västarvet Kulturmiljö samt Slöjd & Byggnadsvård

010 4414260 eller 070 6928245

marie.odenbring@vgregion.se

ARRANGÖRER:
Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Ansvaret omfattar i första hand frågor om kulturlandskap, kulturmiljöer, kulturföremål och museer.

Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen och Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv. Vår ambition är att belysa natur- och kulturarvet från det lokala till det globala, från forntid till framtid och göra historien levande och tillgänglig för så många som möjligt.

Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet är ett nationellt centrum för kulturmiljövårdens hantverk, som drivs i samarbete med hantverksföretag, branschorganisationer och samhällssektorer.

Byggnadsvårdsföretagen är ett samarbete mellan 10 regionala företagsnätverk och är en nationell branschorganisation för specialister inom byggnadsvård. Här finns cirka 230 företag i nästan hela landet med specialistkompetens inom underhåll och restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

Svenska byggnadsvårdsföreningen är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande. Läs mer om föreningen på www.byggnadsvard.se.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN