ONSDAG 12 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Är BankID säkert?

Jan Olsson, Polisens nationella bedrägericenter och Klas Lindström, 4C Strategies Group
Den delikata frågan luftades på ett mycket välbesökt morgonseminarium i Sparbankernas regi på Donnersgatan 6 i Visby igår.

Ingen har väl undgått att läsa om kortbedrägerier, stulna identiteter och falska försäljare. Men vad och hur gör jag när det händer något - och hur skyddar jag mig?

Jan Olsson, förundersökningsledare Polisens nationella bedrägericenter, sammanfattar sina allmänna råd till alla oss användare såhär:

Du ska ALDRIG logga in i bankrelaterade miljöer på nån annans begäran.

Du ska ALDRIG lämna ut kort- och kontouppgifter till okänd aktör, och känner du den minsta tvekan: Avstå!

– Följer du de superenkla råden, även mitt i natten om det är då bedragaren hör av sig, minskar risken för att du ska bli utsatt för den här typen av brott till nära noll och obefintlig, fortsätter Olsson.

Klas Lindström, vd 4C Strategies Group, fyller på med sitt budskap till användare av digitala inloggningsmetoder:

– Jag tror att det också handlar om att digitaliseringen ger oss en massa möjligheter, men vi kan inte bara trycka in en knapp och 'jaha' liksom; utan vi måste förstå vad vi gör. Man kan inte avvärja sig och sin egen roll i detta och säga att 'jag orkar inte bry mig utan jag vill bara trycka'. Vi måste börja få lite bättre digitala kunskaper så att vi förstår vad vi gör. Då blir det lättare att sätta det i ett sammanhang och fatta varför jag inte ska lämna ut några uppgifter när en okänd frågar, säger Lindström direkt från Almedalen.

Som motdrag mot detta kunskapsglapp har Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen initierat projektet Oanade möjligheter. Satsningen och sajten oanade-mojligheter.se handlar om att inspirera, sprida kunskap och ge svar på frågor om hur digitala tjänster fungerar.

Sparbankernas vilja att bidra till samhällsnyttan är sedan länge cementerad och det här är bara ett av många exempel på hur vi vill vara med och göra skillnad. Sedan digitala bankflöden introducerades har många Sparbanker - eller genom deras ägarstiftelser - under åren avsatt miljontals kronor riket över för att kunna erbjuda kostnadsfria utbildningar och personlig vägledning i teknikanvändning. Det är en stor bredd i de olika lokala bankernas informationsprogram med allt från digital säkerhet, vardagsekonomi med hjälp av tekniken, introduktion för nya användare och fördjupning för mer teknikvana etcetera.

Vi ser detta som en del av vårt samhällsansvar och eftersom Sparbankerna som grupp är Sveriges femte största bank fångar vi tillsammans upp en betydande andel av befolkningen i våra satsningar. Väl mött hos närmaste sparbank eller på oanade-mojligheter.se!

Ewa Andersen
Vd
ewa.andersen@sparbankerna.se
08-684 206 37
0705-63 16 86
2018-12-10
Med Mapei blev Jan-Erik Johansson en del av en italiensk familjSSG Hydraulikdagar – i klimatarbetets teckenSchneider Electric och Lidl i samarbete
2018-12-07
Lesjöfors bryter ny mark med vridfjädrar i AustralienYtterligare en senare­läggning för finskt kärnkraftverkMakita lanserar kolborstfri 18V 165 mm cirkelsåg med AWSEco-bonus godkänt av EUFörsta spadtaget på ny ackumulatortank IKEA toppar Svensk Hållbarhetsrankinggop växer inom fasadStorsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschenNy belysningsserie från MaluxPiteEnergi är återigen certifierade som "Great Place to Work"Per-Arne Andersson ny VD och Koncernchef för SvedbergsVarannan husägare kan tänka sig installera solcellerNordiskt 3D-printingsamarbete inlett: ”Hoppas att det skapar tillväxt”
2018-12-06
Överlägsna lastfrånskiljare från LovatoNCC bygger om kontor till hotell på Helsingfors centralstationBerendsen, Nordens ledande textilserviceföretag, vässar hållbarhetsarbetet ytterligare200 000 riskerar körförbud 1 januariNorditek flyttar monteringen för att möta stor efterfrågan på VS1220Rekordökning för laddbara bilar i novemberErfaren transportköpare tror på marknadsplats för logistiktjänsterFödelsedagsfirande och elektrifiering: Opel blickar framåt till 2019Här möter livsmedelsförpackningen framtiden Consids leveranskvalitet i topp enligt kundernaHelt nya Toyota RAV4 beställningsbar i SverigeMöt Bill Gates Factfullness-hjältinna: Anna Rosling Rönnlund på Stora Infradagen den 25 januari50 biogasdrivna Mercedes-Benz till Stockholms sophämtningFlest elbränder i äldre bostäderStockholm först ut i Sverige med fossilfria hemleveranserFord presenterar lösning som förutser var trafikolyckor kan inträffaSolel i bussbatterier kapar topparna och gör elnätet smartareEva Persson Fondak får forskningsbidragStefan Gesing utsedd till ny CFO på GROHEMått på cirkularitet testat på produkterMakita lanserar en ny borrskruvdragare och en ny slagborrmaskin på 18V
2018-12-05
Fingerfärdiga räknare från KüblerSkanska säljer utvecklingsprojektet Bergskvadraten i NorrköpingKabelindustrin stärks i nytt samarbeteSvensk försäljningsstart för nya Toyota Corolla Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknaderHögskolan ska kompetensutveckla specialister i basindustrinIKEA belönar medarbetare med en miljard kr10% av veckans vara till Rädda Barnen fram till julAutoexperten Sverige AB och KG Knutsson Verkstad AB blir medlemmar i MRFMatpriserna måste höjas med minst 5 procent för att hantera konsekvenserna av sommarens torkaSå påverkar sjöfarten ÖstersjönMigrationsverket hindrar ABB-ingenjören Ali Omumi från att komma tillbaka till SverigeKONE tecknar nytt avtal med Sveriges största fastighetsbolagMälarenergi certifierade på nytt inom Schysst elhandelMeningsfullt arbete och innovation ger Väderstad toppbetygExperten tipsar, så får du ett hållbart företag 2019Så fungerar digital förmedling av maskin- och transporttjänsterPressinbjudan: KTH-studenter har skapat robot som tar lyrorJaguar I-PACE - Årets Elbil 2018 Sh bygg passerar en miljard kronor i omsättning
2018-12-04
ABB fortsätter expansionen inom Gör-det-själv-marknadenCNC Software lanserar ny hemsida för Mastercam-användare Midroc förvärvar företag inom instrumentmontagePanasonic lanserar nya robusta 4K-displayer i storformatultraFLOW – Snabbkopplingen för vätskekylning till kraftelektronik
Annonser