MÅNDAG 24 SEPTEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Är BankID säkert?

Jan Olsson, Polisens nationella bedrägericenter och Klas Lindström, 4C Strategies Group
Den delikata frågan luftades på ett mycket välbesökt morgonseminarium i Sparbankernas regi på Donnersgatan 6 i Visby igår.

Ingen har väl undgått att läsa om kortbedrägerier, stulna identiteter och falska försäljare. Men vad och hur gör jag när det händer något - och hur skyddar jag mig?

Jan Olsson, förundersökningsledare Polisens nationella bedrägericenter, sammanfattar sina allmänna råd till alla oss användare såhär:

Du ska ALDRIG logga in i bankrelaterade miljöer på nån annans begäran.

Du ska ALDRIG lämna ut kort- och kontouppgifter till okänd aktör, och känner du den minsta tvekan: Avstå!

– Följer du de superenkla råden, även mitt i natten om det är då bedragaren hör av sig, minskar risken för att du ska bli utsatt för den här typen av brott till nära noll och obefintlig, fortsätter Olsson.

Klas Lindström, vd 4C Strategies Group, fyller på med sitt budskap till användare av digitala inloggningsmetoder:

– Jag tror att det också handlar om att digitaliseringen ger oss en massa möjligheter, men vi kan inte bara trycka in en knapp och 'jaha' liksom; utan vi måste förstå vad vi gör. Man kan inte avvärja sig och sin egen roll i detta och säga att 'jag orkar inte bry mig utan jag vill bara trycka'. Vi måste börja få lite bättre digitala kunskaper så att vi förstår vad vi gör. Då blir det lättare att sätta det i ett sammanhang och fatta varför jag inte ska lämna ut några uppgifter när en okänd frågar, säger Lindström direkt från Almedalen.

Som motdrag mot detta kunskapsglapp har Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen initierat projektet Oanade möjligheter. Satsningen och sajten oanade-mojligheter.se handlar om att inspirera, sprida kunskap och ge svar på frågor om hur digitala tjänster fungerar.

Sparbankernas vilja att bidra till samhällsnyttan är sedan länge cementerad och det här är bara ett av många exempel på hur vi vill vara med och göra skillnad. Sedan digitala bankflöden introducerades har många Sparbanker - eller genom deras ägarstiftelser - under åren avsatt miljontals kronor riket över för att kunna erbjuda kostnadsfria utbildningar och personlig vägledning i teknikanvändning. Det är en stor bredd i de olika lokala bankernas informationsprogram med allt från digital säkerhet, vardagsekonomi med hjälp av tekniken, introduktion för nya användare och fördjupning för mer teknikvana etcetera.

Vi ser detta som en del av vårt samhällsansvar och eftersom Sparbankerna som grupp är Sveriges femte största bank fångar vi tillsammans upp en betydande andel av befolkningen i våra satsningar. Väl mött hos närmaste sparbank eller på oanade-mojligheter.se!

Ewa Andersen
Vd
ewa.andersen@sparbankerna.se
08-684 206 37
0705-63 16 86
2018-09-19
Tyrolit presenterar en helt ny serie av supertunna kapskivorPengar till samarbetsprojekt för ökad användning av digital teknikNyföretagandet i Västmanland ökarSolör Bioenergi fortsätter expandera i VårgårdaSvenska startups tar nya innovationer till andra sidan AtlantenUpptäck ebm-papst i applikationer - TransportteknikDIGG – Myndigheten för digital förvaltning startar med Episerver i molnetMakita lanserar 36V kombihammare med SDS-Max och AWSEffektiv elektronikylning som aldrig krånglar viktigt för världsledande robottillverkareFickvänlig fotoskrivare för mobilkamerorDet tunga digitala tåget mot framtidenNy minivinkelslip för bearbetning i svåråtkomliga utrymmenNy patentlösning stärker järnväg och sparar underhållSmart Ethernetswitch från Moxa tilldelas Red Dot Award 2018
2018-09-18
Ny prognos Q4: Rejält ökad sysselsättning inom industrin under höstenStor premiär för MEKOM på nordens största elmässa.Carina Thern ny säljare hos Nimo-KG40 år med Mitsubishis framgångsrika pickuper Aventics greppar tag om det mestaAlla Opels personbilar WLTP-certifieradeÖver 100 miljoner kronor investerat i solenergi av privatpersonerBuss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresseProduktuppdatering för Mazda CX-3Netsecure utbildar om det nya NIS-direktivet den 26 oktoberEffektiv övervakning av transporterMed rätt typ av teknisk utrustning blir mötena både mer effektiva och kreativa. Martin Edofsson leder Smart City ConnectionSAP: Försörjningskedjor måste bli mer intelligentaIVECO Daily Blue Power - Mästare i Hållbarhet: International Van of the Year 2018.Malmö Stads miljöbyggpris tilldelas LINK arkitekturJennie Sahlsten ny vd och koncernchef för Erlandsson ByggÅkare, öka era intäkter med CargoSpace24!ebm-papst visar ny fläkt för kylning av järnvägs­applikationer på mässan InnoTransStart för ny satsning på kvinnor i techindustrinLogistic Contractor utvecklar och bygger lager åt skönhetsjätten Lyko
2018-09-17
MLT presenterar nya möjligheter för automatiserad kvalitetskontrollCanon får guld i hållbarhet från EcoVadisCanon lanserar PROGRAF TM-serienHär är framtidens bil – självkörande, utsläppsfri och uppkoppladJenny Larsson är ny distriktschef i Cementa region SydIrisity inleder samarbete med DahuaCecilia Ceder ny vd för Fairtrade SverigeABAX värvar ännu en anställd från världens största telematikföretagQuality Hotel View expanderar – endast 2,5 år efter öppningen Vinnarna av Årets byggnadsvårdare 2018Årets Företagare i Blekinge 2018 går till Roger Olsson De vann Härnösands företagspriserBilfinger visar på stort ägarskap och högt engagemangVärldspremiär för nya Yaris GR SPORTPolarbröd en av vinnarna av Livsmedelspriset 2018ExTe fyller 120 årFlytande våtmarkTornstadens första projekt med MKB Fastighets AB i MalmöDe första eldrivna lastbilarna har levereratsInspireras till forskning i PiteåToppnotering för fjärrkyla under rekordvarm sommar Norrköping Airport ökar passagerarantalet i augusti
2018-09-14
Vad händer egentligen i Göteborg den 9-11 oktober?Nu blir vi ÄNNU grönare!ABB och Nobel Media tillkännager internationellt partnerskapCM-seminarium på Business Arena 2018ABB-teknik ansluter Sveriges största solcellspark till elnätet
Annonser