TORSDAG 21 MARS 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Är BankID säkert?

Jan Olsson, Polisens nationella bedrägericenter och Klas Lindström, 4C Strategies Group
Den delikata frågan luftades på ett mycket välbesökt morgonseminarium i Sparbankernas regi på Donnersgatan 6 i Visby igår.

Ingen har väl undgått att läsa om kortbedrägerier, stulna identiteter och falska försäljare. Men vad och hur gör jag när det händer något - och hur skyddar jag mig?

Jan Olsson, förundersökningsledare Polisens nationella bedrägericenter, sammanfattar sina allmänna råd till alla oss användare såhär:

Du ska ALDRIG logga in i bankrelaterade miljöer på nån annans begäran.

Du ska ALDRIG lämna ut kort- och kontouppgifter till okänd aktör, och känner du den minsta tvekan: Avstå!

– Följer du de superenkla råden, även mitt i natten om det är då bedragaren hör av sig, minskar risken för att du ska bli utsatt för den här typen av brott till nära noll och obefintlig, fortsätter Olsson.

Klas Lindström, vd 4C Strategies Group, fyller på med sitt budskap till användare av digitala inloggningsmetoder:

– Jag tror att det också handlar om att digitaliseringen ger oss en massa möjligheter, men vi kan inte bara trycka in en knapp och 'jaha' liksom; utan vi måste förstå vad vi gör. Man kan inte avvärja sig och sin egen roll i detta och säga att 'jag orkar inte bry mig utan jag vill bara trycka'. Vi måste börja få lite bättre digitala kunskaper så att vi förstår vad vi gör. Då blir det lättare att sätta det i ett sammanhang och fatta varför jag inte ska lämna ut några uppgifter när en okänd frågar, säger Lindström direkt från Almedalen.

Som motdrag mot detta kunskapsglapp har Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen initierat projektet Oanade möjligheter. Satsningen och sajten oanade-mojligheter.se handlar om att inspirera, sprida kunskap och ge svar på frågor om hur digitala tjänster fungerar.

Sparbankernas vilja att bidra till samhällsnyttan är sedan länge cementerad och det här är bara ett av många exempel på hur vi vill vara med och göra skillnad. Sedan digitala bankflöden introducerades har många Sparbanker - eller genom deras ägarstiftelser - under åren avsatt miljontals kronor riket över för att kunna erbjuda kostnadsfria utbildningar och personlig vägledning i teknikanvändning. Det är en stor bredd i de olika lokala bankernas informationsprogram med allt från digital säkerhet, vardagsekonomi med hjälp av tekniken, introduktion för nya användare och fördjupning för mer teknikvana etcetera.

Vi ser detta som en del av vårt samhällsansvar och eftersom Sparbankerna som grupp är Sveriges femte största bank fångar vi tillsammans upp en betydande andel av befolkningen i våra satsningar. Väl mött hos närmaste sparbank eller på oanade-mojligheter.se!

Ewa Andersen
Vd
ewa.andersen@sparbankerna.se
08-684 206 37
0705-63 16 86
2019-03-18
Enzymex produkt EcoCoat skapade ett enkelt och smidigt samarbeteTrender och inspiration när Vårmässan i Malmö fyllde 20 år
2019-03-15
Cranab köpte sju Matrix på ett brädeHur ett litet projekt gör världen till en bättre platsEasyPark utsedda till ett av Sveriges mest välskötta företagClaremont stärker helhetserbjudandet inom E-handel med ny VDJM förvärvar fastighet i Fålhagen, UppsalaVi skapar järnvägshistoria med OstlänkenStabilt och starkt resultatTomas Hansson har utsetts till ny vd i SamtransTrimble presenterar Tekla 2019 BIM-programvarulösningarMedaretarengagemang skapar förbättringar för terminalenAxfood fasar ut engångsartiklar av plastJernbro stärker sin kompetens med nytt förvärvAP-batterier från STIHL får högre kapacitet och ny design Global tillverkare av land- och luftburna transport­medel tecknar ramavtal med KeyManÄpple- och apelsinrester kan bli ätbar bioplastVIVAB och Veidekke inleder samarbete inför byggnation av nytt vattentorn i Varberg Tolv företag utses till 2019 Sweden’s Best Managed CompaniesSvenska cleantechbolag startar utsläppsfri taxitjänst i IndienEkolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019GKN ledde delegation från SAI i Sveriges riksdagMOHV Halmstad är Årets KontorTeracom har slutfört förvärvet av Net1
2019-03-14
Vikten av att gå en plastsvetsutbildning hos GPAArval: Stark organisk tillväxt 2018Vi vill effektivisera byggbranschenNy simulator prövar trafikmiljö för fotgängareNy antenn för snabbare fordonsroutrarDen medvetna maskinenNya program och ett nytt, unikt utbildningskoncept i Högskolan i Halmstads utbud nästa år HiKOKI satsar vidare på kraft och ergonomiMakita lanserar batteridriven 12V luftpump triflex® R 3D-kabelkedja för robotapplikationerStora Enso investerar S:t Eriks hållbara Ecofog – en del av Årets Bygge 2019?NCC bygger 111 lägenheter åt Riksbyggen i Täby ParkHenkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.Nytt techbolag ska dubblera värdet på Sveriges fastighetsbeståndFounders Alliance har glädjen att presentera finalisterna till Årets Unga Entreprenör 2019Laddbox på köpet vid beställning av elbil – laddar 80 procent snabbare än standardladdningKGK Workshop erbjuder renare luft på jobbetCancerframkallande rök ignoreras på arbetsplatserNy marknads- och kommunikationschef på Schneider Electric i Sverige
2019-03-13
Tioårsjubilerande SMV Verktyg växer Den industrialiserade världen står inför en akut brist på arbetskraftBesiktningstekniker till Opus i KumlaNytt ABK-supplement för smidigare och tydligare Construction Management-upphandlingarLimac FormPlast slår ett slag för miljösmarta och närproducerade plastprodukterCamfils luftfilter från Trosa - globala på ISH Frankfurt 2019Volkswagen-koncernen planerar för 22 miljoner elbilar på tio årGrönt ljus för självkörande transporter på allmän vägFull fart framåt!Makita lanserar 2 st 18V värmejackor​Omställning Energisverige på årets Power Circle Summit – Är det evolution eller revolution som gäller?Märsta Förenade vill inte vara en del av dödsstatistiken! Engcon lanserar ny serie lågflödeskrävande markvibratorer för grävmaskiner – kan drivas via tiltrotatornNy generation batterier optimerar trädgårdssysslornaNya företag satsar på MaskinExpoFords nya appar gör det lätt att hitta rätt i trafikenTuffare konkurrens kräver ökad standardiseringBRA lanserar sin första klass: BRA Miljö Class
Annonser