SÖNDAG 15 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Är BankID säkert?

Jan Olsson, Polisens nationella bedrägericenter och Klas Lindström, 4C Strategies Group
Den delikata frågan luftades på ett mycket välbesökt morgonseminarium i Sparbankernas regi på Donnersgatan 6 i Visby igår.

Ingen har väl undgått att läsa om kortbedrägerier, stulna identiteter och falska försäljare. Men vad och hur gör jag när det händer något - och hur skyddar jag mig?

Jan Olsson, förundersökningsledare Polisens nationella bedrägericenter, sammanfattar sina allmänna råd till alla oss användare såhär:

Du ska ALDRIG logga in i bankrelaterade miljöer på nån annans begäran.

Du ska ALDRIG lämna ut kort- och kontouppgifter till okänd aktör, och känner du den minsta tvekan: Avstå!

– Följer du de superenkla råden, även mitt i natten om det är då bedragaren hör av sig, minskar risken för att du ska bli utsatt för den här typen av brott till nära noll och obefintlig, fortsätter Olsson.

Klas Lindström, vd 4C Strategies Group, fyller på med sitt budskap till användare av digitala inloggningsmetoder:

– Jag tror att det också handlar om att digitaliseringen ger oss en massa möjligheter, men vi kan inte bara trycka in en knapp och 'jaha' liksom; utan vi måste förstå vad vi gör. Man kan inte avvärja sig och sin egen roll i detta och säga att 'jag orkar inte bry mig utan jag vill bara trycka'. Vi måste börja få lite bättre digitala kunskaper så att vi förstår vad vi gör. Då blir det lättare att sätta det i ett sammanhang och fatta varför jag inte ska lämna ut några uppgifter när en okänd frågar, säger Lindström direkt från Almedalen.

Som motdrag mot detta kunskapsglapp har Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen initierat projektet Oanade möjligheter. Satsningen och sajten oanade-mojligheter.se handlar om att inspirera, sprida kunskap och ge svar på frågor om hur digitala tjänster fungerar.

Sparbankernas vilja att bidra till samhällsnyttan är sedan länge cementerad och det här är bara ett av många exempel på hur vi vill vara med och göra skillnad. Sedan digitala bankflöden introducerades har många Sparbanker - eller genom deras ägarstiftelser - under åren avsatt miljontals kronor riket över för att kunna erbjuda kostnadsfria utbildningar och personlig vägledning i teknikanvändning. Det är en stor bredd i de olika lokala bankernas informationsprogram med allt från digital säkerhet, vardagsekonomi med hjälp av tekniken, introduktion för nya användare och fördjupning för mer teknikvana etcetera.

Vi ser detta som en del av vårt samhällsansvar och eftersom Sparbankerna som grupp är Sveriges femte största bank fångar vi tillsammans upp en betydande andel av befolkningen i våra satsningar. Väl mött hos närmaste sparbank eller på oanade-mojligheter.se!

Ewa Andersen
Vd
ewa.andersen@sparbankerna.se
08-684 206 37
0705-63 16 86
2018-07-09
Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KL-träDalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmDet blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen handPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoRenault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenSune firar 60 år på Norconsult!Karlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Lätt för småföretagare att bli digitala Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASBilmarknaden juni 2018Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkanSäkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser