LÖRDAG 23 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Öhö ... vem är det som har garantiansvaret egentligen?

Om man tittar lite grand på trenderna för garantiskador inom VVS-branschen kan man konstatera att garantitiderna på senare år förlängts från 6 månader till 36 eller 60 månader.
Samtidigt har systemen blivit känsligare, med tunnare gods som är känsligare för korrosionsskador som leder till läckage. Godstjocklekar på 0,3 mm istället för tidigare 1 mm är inte ovanligt. Men många har fortfarande samma syrehalter i systemvätskan och samma korrosionsprocess i sina system som tidigare.

Vi ser många system som fått läckageproblem till följd av korrosion redan vid 24 till 36 månader. Ofta är det då vi blir kontaktade, för vattnet droppar och då har problemen blivit så uppenbara att något måste göras. Det vi gör är att besiktiga systemen och avgasa syret för att stoppa korrosionen. Något som man i efterhand kan önska att vi gjort redan från början, direkt efter påfyllning av systemen.

Det är inte ovanligt med garantikonflikter mellan leverantörer, underleverantörer och kunder, ofta angående komponenter som inte innehåller något järn. Leverantören vill inte kännas vid ansvar när järnoxid (t.ex. magnetit) från järnrör eller andra komponenter har ansamlats i rörkrökar och förorsakat pittingskador med läckage på t.ex. takbafflar som följd.

Vem ska stå för det? Leverantören av järnkomponenter (rör, ventiler, pumpar), installatören, entreprenören, byggherren eller fastighetsbolaget? Eller VVS-konsulten som inte föreskrev syrefri systemvätska? Konflikter och dilemman kunde ha undvikits om man avgasat systemvätskan redan från början.

"Utan syre ingen korrosion"är ett mantra som vi försöker lära marknaden. Vatten innehåller lösta gaser, så är det. Med QTF-metoden tar vi bort gaserna, inklusive syret, och därmed möjligheten för systemen att korrodera.

"Mest uppenbara beviset på att vatten innehåller lösta gaser är att fiskar finns. Utan syre i vatten, inga fiskar."
2019-02-19
De jobbar med högteknologiskt hantverkNya funktioner lanserade i vår CAD-servicePeab bygger kontor och bostäder i LinköpingNu är vi på plats på LogiMat 2019! Världspremiär för holografisk artificiellt intelligent mässvärd Snart rullar eldriven sopbil på Göteborgs gator ”Samarbeten är det viktigaste för att skapa ett fossilfritt 2045”Väderstad ser fram mot SIMAAutomation stärker svensk industris konkurrenskraftRenta expanderar och öppnar ny depå i Hässleholm!ITAB och Logent inleder långsiktigt partnerskapConsid stänger ännu ett rekordår – miljarden i sikteUppkopplad byggplatsSubaru VIZIV Adrenaline ConceptErlandsson Bygg och Ramirent i värdefullt säkerhetssamarbeteUppdaterad hemsida för Norton Clipper reservdelarDet är nödvändigt med ökad samverkanKraftig utbyggnad av vindkraft kan ge lägre elpriserSiemens uppdaterar sin NX-programvara med artificiell intelligens och maskininlärningOpel flyttar huvudkontoret till MalmöSCA först ut att testa flishugg som ger mindre spill
2019-02-18
Så kommer modern datadelning att förändra SaaSÖppet hus 14 mars i SollentunaHexagon håller event i södra SverigeProcurator i Örnsköldsvik i virtuellt showroomFord släpper ST-version av nya FocusNCC:s nya huvudkontor blir en hållbar byggnad i Solna EC-fläktar för stormarknader sätter ny standard för både säkerhet och energieffektivitetNya innovativa och smarta soptunnor på plats i StrömstadFree2move och IBM utbildar fastighetsbranschen om IoT och AISCA hade Grand Opening av Östrand och Zert var där!Johanna Osbeck ska Utveckla Sigmas Verksamhet inom Inbyggda SystemSRS lanserar ny halvpall tillverkad av kasserade pallarSchneider Electric vinner designpris för kabelvinda Mitsubishi premiärvisar 2020 års ASX på bilsalongen i GenèveÖkat fokus på Saab-affären och LogistikHållbarhet i fokus på Norje Smidesfabrik
2019-02-15
Panasonic förbättrar leveranstiderna för TOUGHBOOK Upptäck värmeutveckling i tidSkanska bygger ny grundskola i KarlstadLiten, billig och smartPeab startar bostadsrättsskola på flera språkCarlstad Machinetools inleder samarbete med Siemens Finans!DHL Express Sverige har tilldelats utmärkelsen Top Employer för femte året i rad Nowaste Logistics satsar på autonoma truckarShuttlesystem för förbättrad lagerhanteringFortsatt tillväxt och kraftig lönsamhetsförbättringHär är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare 2019”!Ett välvt tillskott i Strands-familjenStadens transporter ska vara fossilfria senast 2030Så mycket påverkar hemleveranser köpbeslutetHenkel visar hållbar teknologi på Scandinavian Coating 2019Armatec utvecklas och har förstärkt med nya medarbetareMLT´s unika kamerasystem Iris M tar sig nu även in på pappersbruken i Sverige.Lindab öppnar Innovation Hub i HelsingborgElmia belönar framgångsrika utställare med nytt prisHilti levererar den saknade biten i inventariehanteringspussletSkattemedel ska användas effektivtVolkswagen släpper designskiss på kommande T-Roc R
2019-02-14
Safe Control fördubblar sin kapacitet för dragprovningNu släpps KIMOs nya Utbildningskoncept Lunch & Learn!ABB Sveriges vd tilldelas medalj från H.M. Konungen
Annonser