LÖRDAG 15 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Öhö ... vem är det som har garantiansvaret egentligen?

Om man tittar lite grand på trenderna för garantiskador inom VVS-branschen kan man konstatera att garantitiderna på senare år förlängts från 6 månader till 36 eller 60 månader.
Samtidigt har systemen blivit känsligare, med tunnare gods som är känsligare för korrosionsskador som leder till läckage. Godstjocklekar på 0,3 mm istället för tidigare 1 mm är inte ovanligt. Men många har fortfarande samma syrehalter i systemvätskan och samma korrosionsprocess i sina system som tidigare.

Vi ser många system som fått läckageproblem till följd av korrosion redan vid 24 till 36 månader. Ofta är det då vi blir kontaktade, för vattnet droppar och då har problemen blivit så uppenbara att något måste göras. Det vi gör är att besiktiga systemen och avgasa syret för att stoppa korrosionen. Något som man i efterhand kan önska att vi gjort redan från början, direkt efter påfyllning av systemen.

Det är inte ovanligt med garantikonflikter mellan leverantörer, underleverantörer och kunder, ofta angående komponenter som inte innehåller något järn. Leverantören vill inte kännas vid ansvar när järnoxid (t.ex. magnetit) från järnrör eller andra komponenter har ansamlats i rörkrökar och förorsakat pittingskador med läckage på t.ex. takbafflar som följd.

Vem ska stå för det? Leverantören av järnkomponenter (rör, ventiler, pumpar), installatören, entreprenören, byggherren eller fastighetsbolaget? Eller VVS-konsulten som inte föreskrev syrefri systemvätska? Konflikter och dilemman kunde ha undvikits om man avgasat systemvätskan redan från början.

"Utan syre ingen korrosion"är ett mantra som vi försöker lära marknaden. Vatten innehåller lösta gaser, så är det. Med QTF-metoden tar vi bort gaserna, inklusive syret, och därmed möjligheten för systemen att korrodera.

"Mest uppenbara beviset på att vatten innehåller lösta gaser är att fiskar finns. Utan syre i vatten, inga fiskar."
2018-12-11
Norwegian ingår avtal med AVTECH Nya digitala lösningar medför nya utmaningarKombinera fritt med nästa generations modulära drivsystemHalléns digitaliserar transportplaneringenWeberfloor 318 slipsats grov DR- traditionellt golvbruk i modern tappningRototilt bygger ut fabriken i Vindeln Lyckad lansering av SSG On site på SkoghallTH1NG förvärvar plattformsverksamhet för snabbare och flexiblare IoT lösningVälgörenhet högst upp på personalens önskelistaWästbygg bygger ännu mer i LimhamnINGO öppnar automatstation i BjästaSåhär får entreprenadföretaget full kontroll över maskinernaÖrebro in i europeisk 3D-printingsatsning: Industriella nätEnklare slipning i svåråtkomliga utrymmen med ny lamellrondellKommer AI ta över ditt jobb i framtiden? Utökning i ventilfamiljen!Industrikommunerna samlade i Trollhättan Säkrare fordon genom MDH-forskning Säljstart för nya Volkswagen T-CrossVD-byte i 24StorageNy fyrteknik sparar miljöDrakar på hjälpmedelsmässa ska ge vardagslösningar en skjuts in på marknaden Logents Bemanningskontor i Borås växer och är nu en av Borås 100 största arbetsgivare
2018-12-10
Järpås Verkstad satsar på Fiberlaser från IntercutSmart sensor för temperatur och fuktighetDerome engagerar sig i MusikhjälpenSå blir julen en glädjens tid även för handlarePeab ingår ramavtal med statliga SpecialfastigheterNaturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktarAlmi Invest investerar 2 miljoner i cybersäkerhetsföretaget DebrickedRenova utvecklar bränslecellsdriven sopbil Bättre hälsa med elcykel Skånska Energi prisat som inspiratör för hållbarhetClaremont stärker sitt erbjudande kring datadriven tillväxt med ny VDAnpassningsbara rapporteringsfält möjliggör hantering av alla typer av uppdragDAF LF utses återigen till "Fleet Truck of the Year"Kylning med hygienutformning för livsmedelsindustrinThermotech söker UtvecklingsingenjörIntensiv fas i LCDM-projektetNära relationer mellan transportköpare och logistikleverantörer - ett vinnande konceptNy ackumulatortank bidrar till minskade utsläpp i Göteborg 5 - stjärnor till Jaguar I-PACEMed Mapei blev Jan-Erik Johansson en del av en italiensk familjSSG Hydraulikdagar – i klimatarbetets teckenSchneider Electric och Lidl i samarbete
2018-12-07
Lesjöfors bryter ny mark med vridfjädrar i AustralienYtterligare en senare­läggning för finskt kärnkraftverkMakita lanserar kolborstfri 18V 165 mm cirkelsåg med AWSEco-bonus godkänt av EUFörsta spadtaget på ny ackumulatortank IKEA toppar Svensk Hållbarhetsrankinggop växer inom fasadStorsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschenNy belysningsserie från MaluxPiteEnergi är återigen certifierade som "Great Place to Work"Per-Arne Andersson ny VD och Koncernchef för SvedbergsVarannan husägare kan tänka sig installera solcellerNordiskt 3D-printingsamarbete inlett: ”Hoppas att det skapar tillväxt”
2018-12-06
Överlägsna lastfrånskiljare från LovatoNCC bygger om kontor till hotell på Helsingfors centralstationBerendsen, Nordens ledande textilserviceföretag, vässar hållbarhetsarbetet ytterligare
Annonser