TORSDAG 20 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Öhö ... vem är det som har garantiansvaret egentligen?

Om man tittar lite grand på trenderna för garantiskador inom VVS-branschen kan man konstatera att garantitiderna på senare år förlängts från 6 månader till 36 eller 60 månader.
Samtidigt har systemen blivit känsligare, med tunnare gods som är känsligare för korrosionsskador som leder till läckage. Godstjocklekar på 0,3 mm istället för tidigare 1 mm är inte ovanligt. Men många har fortfarande samma syrehalter i systemvätskan och samma korrosionsprocess i sina system som tidigare.

Vi ser många system som fått läckageproblem till följd av korrosion redan vid 24 till 36 månader. Ofta är det då vi blir kontaktade, för vattnet droppar och då har problemen blivit så uppenbara att något måste göras. Det vi gör är att besiktiga systemen och avgasa syret för att stoppa korrosionen. Något som man i efterhand kan önska att vi gjort redan från början, direkt efter påfyllning av systemen.

Det är inte ovanligt med garantikonflikter mellan leverantörer, underleverantörer och kunder, ofta angående komponenter som inte innehåller något järn. Leverantören vill inte kännas vid ansvar när järnoxid (t.ex. magnetit) från järnrör eller andra komponenter har ansamlats i rörkrökar och förorsakat pittingskador med läckage på t.ex. takbafflar som följd.

Vem ska stå för det? Leverantören av järnkomponenter (rör, ventiler, pumpar), installatören, entreprenören, byggherren eller fastighetsbolaget? Eller VVS-konsulten som inte föreskrev syrefri systemvätska? Konflikter och dilemman kunde ha undvikits om man avgasat systemvätskan redan från början.

"Utan syre ingen korrosion"är ett mantra som vi försöker lära marknaden. Vatten innehåller lösta gaser, så är det. Med QTF-metoden tar vi bort gaserna, inklusive syret, och därmed möjligheten för systemen att korrodera.

"Mest uppenbara beviset på att vatten innehåller lösta gaser är att fiskar finns. Utan syre i vatten, inga fiskar."

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-17
VVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
2019-06-13
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabrikenFjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätetSnabbare fuktmätning underlättar handeln med trädbränsleBlåkläder producerar med hjälp av solenVolkswagen investerar i NorthvoltIT-säkerhet i industrinFem Instalcobolag i gemensamt uppdrag i VästeråsVälj säsongens hållbara och skönaste T-shirtsBella Hedbom från Einar Mattsson nominerad till Årets unga fastighetskvinna
2019-06-12
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR, KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden. ABB Azipod® elektriska framdrivningssystem kan spara 1,7 miljoner dollarVi söker en servicetekniker till VästkustenABS Wheels utökar serien med transportfälgar Här är nya BMW 3-serie Touring – snart som plug-in hybridSmart uppvärmning av bussar sparar energi motsvarande två vindkraftverkRekordhögt intresse för ingenjörsyrket bland tjejerPlus X Award tilldelas Uponor S-Press PLUS Många fördelar med intelligent uppvärmningFinja lanserar garageprojekt med rörliga arbetsanvisningar och DIY-beskrivningThermotech - ny leverantör till RörvikshusFullständig elektrifiering är inom räckhåll – och billigare än man kan troDePalma Workwer i samarbete med Beijer byggmaterial Deutz-Fahr specialutgåva 6215 TTV WARRIOR, ett perfekt verktyg för alla uppdragSäljstart för nya Volkswagen Passat – mer digital, mer komfortabel och mer utrustadQTF ställer ut på Skånes Energiting 2019Peter Sjödahl ny vd för Woody-kedjanFujitsu sjösätter AI-baserad tjänst för minskade utsläpp till sjöss Serneke bygger bostadsrätter i Sorgenfri i Malmö
Annonser