MÅNDAG 27 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

​Klimatsmarta förebilder får SJs diplom för miljösmart resande

Folkhälsomyndigheten, Combitech och Naturkompaniet tog emot SJs miljödiplom som delades ut på torsdagen.
Organisationerna har framgångsrikt styrt om en stor del av sina tjänsteresor till tåg som en del av sitt miljöarbete. Tillsammans minskade de sina koldioxidutsläpp med 150 ton jämfört med om de flugit lika långt förra året.

– Våra vinnare är verkligen klimatsmarta förebilder. Att välja tåget är ett av de enklaste sätten att minska belastningen från tjänsteresor. Samtidigt sparar företagen ofta både tid och pengar, säger SJs hållbarhetsdirektör Erica Kronhöffer.

De tre pristagarna arbetar aktivt för att minimera klimatutsläppen från sina tjänsteresor. Combitech, ett dotterbolag inom Saab-koncernen med kunder och kontor över hela Sverige, ställde om sitt affärsresande radikalt förra året. Deras tågresande med SJ ökade med 300 procent förra året - och koldioxidutsläppen minskade med 120 ton jämfört med om de flugit lika långt. Combitech följer upp resandet på individbasis internt till alla avdelningar.

– Det känns fantastiskt! Vi jobbar för att bli Sveriges mest hållbara it-konsultbolag. Diplomet är ett kvitto på att vårt aktiva hållbarhetsarbete ger resultat, säger vd Hans Torin.

Folkhälsomyndigheten är först bland svenska myndigheter att införa modellen med tågpremie, en ersättning till de anställda som väljer tåg framför andra transportmedel vid resor över 50 mil. Tågpremien har lett till en tredubbling av tågresandet mellan de två kontoren i Solna och Östersund, där exempelvis många väljer det dagliga nattåget mellan städerna, men utan att de totala reskostnaderna ökat.

– Det är en hedersam utmärkelse. Det är extra roligt, eftersom vår modell med tågpremien visar att positiva incitament är framgångsrikt för att få fler att resa hållbart, säger generaldirektör Johan Carlson.

Naturkompaniets varumärke genomsyras av omsorg om miljö och natur, vilket också syns på deras resande. Varje år sammanställs en reserapport där bolaget utvärderar sig själva för att bli ännu bättre på att välja klimatsmarta resealternativ.

– Att värna natur och miljö ligger i företagets dna. Att resa så klimatsmart som möjligt i jobbet är självklart för oss. I de flesta fall blir det tåg, men det händer också att medarbetare drar på sig vandringskängorna och vandrar till konferenser och möten, säger marknadschef Sofie Saberski.

Det är femte året SJ delar ut miljödiplom till företag och organisationer som arbetar aktivt för att minska sin klimatbelastning från tjänsteresandet. Diplomen delades ut vid SJs bolagsstämma i Stockholm.

För mer information om diplomet och SJs hållbarhetsarbete: SJs presstjänst på 010-751 51 84
Kontaktperson Combitech: vd Hans Torin, hans.torin@combitech.se
Folkhälsomyndigheten: generaldirektör Johan Carlson, johan.carlson@folkhalsomyndigheten.se
Naturkompaniet: marknadschef Sofie Saberski, sofie.saberski@naturkompaniet.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-22
​Land Rover Discovery Sport uppdaterasInformationsträffar ökar återbruk av byggpallarDirektflyg från fem städer till Skandinaviens största skidområdeAMAB Hydraul öppnar butik i StockholmReningsverk ovan jord med möjlighet att återanvända renat avloppsvattenTyréns fortsätter sin expansion i Uppsala och flyttar till större kontorSVAB visar framtidskonceptet ToolTip Control på MaskinExpoAlmi Invest investerar i Peafowls unika solcellsteknikGekås Ullareds nya plastpåse ger miljonbelopp till välgörenhet!Dachser Air & Sea Logistics startar verksamhet i SverigeBrister i skydd för anställda vid sanerings- och rivningsarbeteÄngelholm är bäst i landet på avfallshantering
2019-05-21
Rekordung plåtslagare belönas med prestigefylld utmärkelseConrad utmanar marknaden med storsatsning på B2BSkanska bygger bostäder åt SGS Studentbostäder i Göteborg för 385 miljoner kronorFärgstarka profiler speglar het branschFörvärv av Pilotene Transport: Best Transport expanderar vidareTvå vindkraftsprojekt klimatkompenserar alla utsläpp av växthusgaser från BRAUnder 2019 kommer vi att lansera ett tiotal produkter.RF-modul ger ökad säkerhet och precisionGymnasium Skövde i unikt samarbeteRedskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
2019-05-20
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
2019-05-17
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety Day
Annonser