ONSDAG 18 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

​Land Rover Discovery Sport uppdateras

Land Rover Discovery Sport får sig ett nödvändigt facelift och utrustas med en mängd tekniska nyheter som Touch Pro infotainment och det fantastiska Clear Sight Ground View-systemet.
Samtidigt introduceras en mildhybrid och redan nästa år kommer den som laddhybrid.
Land Rover Discovery är en populär modell världen över. Totalt har Discovery Sport sålts i över 500 000 exemplar – och nu är det dags för en uppdatering.

Nya Discovery Sport är baserad på Land Rovers avancerade Premium Transverse Architecture för maximal passagerarsäkerhet och är utrustad med en lång rad innovativa, nya funktioner som bekräftar att Discovery Sport är en modern, kompakt, behaglig och välbalanserad SUV som inte bara ser bra ut, men som också tar sig fram överallt.

Utvändigt känns nya Discovery Sport igen genom den nya kylargrillen, de nya stötfångarna samt LED-lyktorna som är placerade båda fram och bak. Det är insidan som bryter med det gamla.

Ungefär på samma sätt som för Range Rover Evoque har Discovery Sport numera också Touch Pro infotainment-systemet, som används för en rad av bilens röststyrda funktioner via en pekskärm. Bland annat har man tillgång till Apple Car Play, Android Auto, Wireless-uppladdning och 4G Wi-Fi-hotspot.

På det stora hela är premiumkänslan förlagd till kupén. Uppdaterade materialval, nya säten och möjligheten till 24 olika säteskonfigurationer gör bilen till ett både flexibelt och kompetent resesällskap och den 20 procent större bränsletanken gör att du kommer längre mellan varje stopp.

Tekniskt överlägsen

Tekniskt sett är Land Rover Discover Sport ännu mer överlägsen än förut. Utöver fyrhjulsdrift och automatväxellåda finns nu Terrain Response som standard på nya Discovery Sport. Föraren har inte bara möjlighet att välja mellan förinställda funktioner som; Komfort, Sand, Gräs, Grus, Snö, Lera och Hjulspår. En autofunktion ger också möjligheten att välja den funktion som lämpar sig bäst för rådande förhållanden, med vilken momentet anpassas i förhållande till terrängen. Det är samma system som finns i nya Range Rover Evoque, som den dessutom delar funktionen ClearSight Ground View med. Förverkligandet av Land Rovers innovation med en transparent motorhuv som innebär att föraren får en virtuell 180-graders vy över området under bilens framparti, en användbar hjälp i ojämn terräng och vid tajta parkeringsmanövrer i stadstrafik.

Förberedd för eldrift

Discovery Sport är också designad med fokus på elektrifiering. Nya Premium Transverse Architecture (PTA) innebär att Discovery Sport redan från lanseringen fås med en ”alltid aktiverad” 48-volts mildhybriddrivlina i bilen (MHEV). Systemet samlar energi som normalt går åt under retardation, och lagrar energin i ett batteri i chassit, där den assisterar förbränningsmotorn under acceleration. Under inbromsning och vid hastigheter under 17 km/h avbryts motorn för att minimera utsläppet. Denna milda hybriddrivlina kompleteras meden laddhybridversion i slutet av 2019.

“Jaguar Land Rover har förbundit sig att leverera en elektrifierad utgåva av varje ny modell från och med år 2020 och detta är det senaste steget mot att nå detta mål. Milda hybriddrivlinor levererar i dag reella besparingar inom utsläpp och bränsleförbrukning, vilket förarna har glädje av varenda gång de sätter sig bakom ratten. En elektrifierad laddhybridmodell tillkommer i samma serie senare i år och vi har optimerat våra redan rena Ingenium bensin- och dieselmotorer, så att de lever upp till de senaste Real Driving Emissions (RDE2 (utsläpp under realistiska körförhållanden)), vilket öppnar upp för ytterligare skatteförmåner.” Nick Rogers, Executive Director Product Engineering, Jaguar Land Rover

Moderna diesel- och bensinmotorer

Kunderna kan välja mellan olika 4-cylindriga Ingenium-drivlinor, vilket omfattar tre bensin- och fyra dieselvarianter. Den effektiva dieselmotorn med manuell växellåda (framhjulsdrift) och 150 hk har ett CO2-utsläpp på 140 g/km (NEDC-ekvivalent) och en bränsleförbrukning på 5,9 l/100 km medan den fyrhjulsdrivna modellen med bensinmotor, automatväxellåda och 250 hk i den andra änden av prestandaskalan erbjuder ett vridmoment på 400 Nm och accelererar från 0-100 km/h på 7,1 sekunder.

Discovery Sport är vidareutvecklad så att den tack vare en frihöjd på 212 mm och utomordentliga påkörnings-, avkörnings- och avkörningsvinklar på respektive 25, 30 och 20 grader klarar utmanande terrängkörning och forcerar stigningar på upp till 45 grader.

Den maximala dragkapaciteten för nya Discovery Sport ligger fortsatt på 2 500 kg, men har förbättrats med Advance Tow Assist (tillval) – den banbrytande tekniken som omfattar halvautonom körteknik, så att föraren kan koncentrera sig på att styra släpet medan bilen guidar sig själv.

Nya Discovery Sport har skruvfjädring eller adaptiv dynamik, som säkerställer en ännu mer välbalanserad körning oberoende av förändringar i terräng eller underlag, och kombinerar intelligenta sensorer och kontinuerligt variabla stötdämpare som övervakar vägförhållandena var tionde millisekund.

Alla modeller är utrustade med backkamera som standard i kombination med en lång rad avancerade körassistanssystem. Däribland adaptiv farthållare med styrassistent, som med ledning av vägmarkeringarna ser till att bilen kör i mitten av körfältet och samtidigt håller ett säkert avstånd till framförvarande fordon. Den är dessutom utrustad med autonom nödbromsning och trötthetsvarnare.

Om olyckan skulle vara framme är bilen uppkopplad mot en nödsamtalstjänst som automatiskt upprättar en förbindelse till räddningstjänsten i ditt lokalområde, som då ringer upp för att förvissa sig om att du inte är skadad.

Land Rover Discovery Sport introduceras i Sverige efter sommaren. Priser för den svenska marknaden är ännu inte fastställda.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-11
Världspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?
Annonser