SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

​Frövifors Pappersbruksmuseum nomineras till Årets Arbetslivsmuseum 2021

Frövifors Pappersbruksmuseum har ambitionen att bli ett "Sveriges pappersmuseum" - och museet arbetar målmedvetet och långsiktigt för att bli ett sådant nationellt centrum där papprets historia och framtidsmöjligheter berättas och levandegörs.
Därför nomineras Frövifors Pappersbruksmuseum i Lindesbergs kommun till priset Årets Arbetslivsmuseum 2021.

Priset Årets Arbetslivsmuseum delas ut av Arbetets museum, Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet. Vinnaren av Årets Arbetslivsmuseum 2021 tillkännages under hösten och utses av en juryn som består av representanter från Arbetets museum, ArbetSam, Statens maritima och transporthistoriska museer.

"Det finns 1.500 arbetslivsmuseer i hela Sverige. Utan det arbetet som läggs ned där hade vi inte haft lika många historier att berätta och inte så många smultronställen att besöka", säger Helena Törnqvist - arbetslivsintendent på Arbetets museum och projektledare för Årets Arbetslivsmuseum: "Priset är ett sätt att tacka och uppmuntra alla fantastiska människor som tar hand om och bevarar så stora delar av vårt kulturarv".

Arbetslivsmuseernas huvudsakliga inriktning är att ur sina olika perspektiv bevara, bruka och berätta om industrisamhällets kulturarv. De berättar och levandegör historien genom arbete och vardag, ofta med maskiner och tekniska system i drift, men även om livet vid sidan av arbetet. På så sätt skapas ett möte mellan yrken och metoder, handlag och kunskap, människor och museiföremål.

"Naturlig koppling till papprets historia"

Frövifors Pappersbruksmuseum har som plats en naturlig koppling till papprets historia - men även till nutid och framtid genom pappers- och kartongindustrins närvaro på platsen. Pappret är ett material med framtiden för sig - inom förpackningsindustrin för att ersätta mindre miljövänliga material som plast och aluminium. Men även för materialet i sig i andra sammanhang - inte minst inom konsten.

Det finns idag inget museum i Sverige där ett tydligt fokus ligger på pappret som material. Detta trots att pappers- och massaindustrin under lång tid har varit en viktig del för utbyggnaden av landets välfärd.

Frövifors Pappersbruksmuseum vill därför på sikt stärka sin position inom detta område för att samtidigt växa som besöksmål - både nationellt och internationellt. Ambitionen är att bli ett "Sveriges pappersmuseum" - ett nationellt centrum där papprets och pappersindustrins historia och framtidsmöjligheter berättas och levandegörs: En plats där pappret som material lyfts fram ur ett branschperspektiv med innovationer inom exempelvis förpackningsindustrin; En plats där kunskap kan sprida och utbytas - och materialet kan utforskas exempelvis inom samtidskonsten.

Kriterier för Årets Arbetslivsmuseum

Vem som helst kan nominera ett arbetslivsmuseum - men museet måste finnas med i databasen svenska arbetslivsmuseer.

Kriterier som juryn tittar närmare på är: • Stabilitet, långsiktiga strategier; • Kunskapsbevarande; • Ideellt engagemang; • Genusperspektiv; • Förmedling/utställningar; • Pedagogiskt arbete; • Tillgänglighet; • Turista på museum; • Upplevelse/wow-effekt; • Förankring i omvärlden; • Fysiskt bevarande.

Tidigare vinnare av priset: 2020 Statarmuseet i Skåne; 2019 The Glass Factory – Glasmuseet i Boda; 2018 Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri; 2017 Skoindustrimuseet; 2016 Gotlandståget; 2014 Borgquistska hattmuseet; 2013 Ångaren Trafik; 2012 Qvarnstensgruvan i Lugnås; 2011 Jädraås-Tallås Järnväg; 2010 Skebobruks Museum.

Priset Årets Arbetslivsmuseum instiftades 2010 och består av en emaljskylt och 25.000 kr. Dessutom visas det vinnande museet upp i en mindre utställning på Arbetets museum i Norrköping.

Nominering till priset Årets Arbetslivsmuseum
Museets namn: Frövifors Pappersbruksmuseum
Ort: Frövi i Lindesbergs kommun
Landskap: Västmanland/Örebro län
Epost: froviforsmuseet@billerudkorsnas.com
Webbsida: https://froviforsmuseet.com
Frövifors Pappersbruksmuseum finns med i databasen svenska arbetslivsmuseer >>
Frövifors Pappersbruksmuseum förvaltas av en stiftelse med 12 stiftare - Billerud Korsnäs, Frövifors Pappersbruks Musei Vänner, Ledarna, Lindesbergs kommun, Metso, Näsby hembygdsförening, Pappers, Pappers avd 43, Region Örebro län, Skogsindustrierna, SPCI och Unionen. De största ekonomiska bidragen kommer från Region Örebro län och Lindesbergs kommun. Frövifors Pappersbruksmuseum har som första kulturinstitution i Lindesbergs kommun ”uppgraderats” av Region Örebro läns kultur- och fritidsnämnd - från att få enbart regionalt föreningsbidrag till att istället få regionalt verksamhetsbidrag inom den statliga samverkansmodellen.

Därför förtjänar Frövifors Pappersbruksmuseum att bli Årets Arbetslivsmuseum: Med hänvisning till Frövifors Pappersbruksmuseums ambition att på sikt växa till ett Sveriges pappersmuseum och att museet uppfyller alla de kriterier som juryn tittar närmare på (se beskrivningar nedan) nomineras museet i Frövi i Lindesbergs kommun till priset Årets Arbetslivsmuseum 2021.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN