TORSDAG 21 MARS 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

”Digitala produkter löser problem som analog teknik inte klarar av”

Ända sedan ebm-papst lanserade utvecklingsstrategin GreenTech år 2009 har det miljöfokuserade och innovativa tekniska utvecklingsarbete fortsatt.
Det gäller inte minst inom området kommunikation och möjligheten att skapa integrerade lösningar där fläktar kopplas samman i nätverk och även ansluts till övergripande system. ebm-papst ligger långt fram inom IoT (Internet of Things) vilket skapar helt nya förutsättningar för intelligenta fläktlösningar. Fördelarna mäts i termer som enkla och snabba installationer, ytterligare energieffektiviseringar, förenklad optimering av fläktdrift, förenklad övervakning samt stora möjligheter att arbeta proaktivt med underhåll och service. På lite längre sikt kommer även AI (Artificiell Intelligens) att erbjudas som alternativ, och sammantaget har en plattform för intelligenta lösningar byggts upp under varumärket GreenIntelligence.

GreenIntelligence signalerar också en stark ambition inom digitalisering och Thomas Sauer som ansvarar för området Digitalisering och Elektronik hos ebm-papst förklarar vad som ligger bakom varumärket och vad kunderna kan förvänta sig av det. ”GreenTech har varit en viktig symbol för vår helhetssyn i tio år och de satsningar vi gör för att uppnår en miljövänliga produktion och även produkter som minskar miljöpåverkan. Det arbetet fortsätter men vi har samtidigt tagit det ett steg längre och ytterligare höjt ambitionsnivån. GreenIntelligence kan liknas vid GreenTech plus inom digitalisering. Den nya logotypen visar för våra kunder att en produkt innehåller nätverksbaserad EC-teknologi och att detta skapar ett mervärde som går utöver själva produkten”.

Vad menas med att det uppstår mervärden utöver själva produkten?
”Med det menar vi att fokus inte längre bara ligger på en enstaka produkt rent tekniskt utan att det främst är det resultat exempelvis en fläkt uppnår. Vi har sedan tidigare smarta produkter med inbyggd elektronik och vi har sedan länge erbjudit möjligheter att samla in data från våra produkter för senare visning och analys. Nu blir våra produkter och fläktlösningar ännu mer intelligenta genom att möjligheterna till integration med nätverk blir betydligt fler. Viktiga data blir på så sätt tillgängliga och användbara oavsett var användaren befinner sig. På detta sätt skapas viktiga mervärden när digitala produkter kan lösa problem på ett sätt som inte är möjligt med analog teknik”.

Används digitaliseringen redan idag?
”Ja. Vi har till exempel utvecklat vår egen cloud-lösning som vi kan använda för att inhämta data från nätverksanslutna produkter oavsett var i världen de finns till vårt datacenter i Mulfingen. Här kan vi sedan se om produkten fungerar som den ska eller om det behövs underhåll, justeringar eller optimeringar.”

”Genom digitalisering blir det möjligt att arbeta mer förebyggande när det gäller underhållsplanering”
Thomas Sauer, ansvarig för området Digitalisering och Elektronik hos ebm-papst.

Är möjligheterna till förebyggande underhåll det största mervärdet för kunderna?
”Det är inte allt, men det är en viktig aspekt. Låt oss ta exemplet bostadsventilation. Här kan vi med uppkopplade fläktar enkelt se om dessa arbetar optimalt. Denna information är också tillgänglig för fjärranslutna användare. Några av fördelarna är en effektivare styrning som ger bättre luftkvalitet, längre livslängd och bättre planerad service. Det går också att säkerställa att underhållsinsatser görs i god tid innan det finns risk att det blir störningar i ett system på grund av att serviceinsatser sätts in för sent. Samtidigt är det givetvis en stor fördel att kunna planera underhållsarbetet så att det inte utförs i onödan. Idag är det vanligt att underhåll sker mer för att man ska vara på den säkra sidan, men det är alltså något som kan undvikas med intelligenta lösningar”.

Kan du ge exempel på andra mervärden?
”Vi kan uppnå större energieffektivitet genom digitalisering och nätverksanslutna enheter. Vi har redan uppnått mycket hög effektivitet genom att optimera motorer, elektronik och aerodynamik. Det finns inte längre mycket utrymme för förbättringar där. Fläktar ger därför störst besparingar i sina respektive applikationer genom att de kan styras och övervakas så att de endast körs när de behövs och på den effekt som en applikation kräver. Här finns en mycket stor energisparpotential”, avslutar Thomas Sauer.
2019-03-18
Enzymex produkt EcoCoat skapade ett enkelt och smidigt samarbeteTrender och inspiration när Vårmässan i Malmö fyllde 20 år
2019-03-15
Cranab köpte sju Matrix på ett brädeHur ett litet projekt gör världen till en bättre platsEasyPark utsedda till ett av Sveriges mest välskötta företagClaremont stärker helhetserbjudandet inom E-handel med ny VDJM förvärvar fastighet i Fålhagen, UppsalaVi skapar järnvägshistoria med OstlänkenStabilt och starkt resultatTomas Hansson har utsetts till ny vd i SamtransTrimble presenterar Tekla 2019 BIM-programvarulösningarMedaretarengagemang skapar förbättringar för terminalenAxfood fasar ut engångsartiklar av plastJernbro stärker sin kompetens med nytt förvärvAP-batterier från STIHL får högre kapacitet och ny design Global tillverkare av land- och luftburna transport­medel tecknar ramavtal med KeyManÄpple- och apelsinrester kan bli ätbar bioplastVIVAB och Veidekke inleder samarbete inför byggnation av nytt vattentorn i Varberg Tolv företag utses till 2019 Sweden’s Best Managed CompaniesSvenska cleantechbolag startar utsläppsfri taxitjänst i IndienEkolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019GKN ledde delegation från SAI i Sveriges riksdagMOHV Halmstad är Årets KontorTeracom har slutfört förvärvet av Net1
2019-03-14
Vikten av att gå en plastsvetsutbildning hos GPAArval: Stark organisk tillväxt 2018Vi vill effektivisera byggbranschenNy simulator prövar trafikmiljö för fotgängareNy antenn för snabbare fordonsroutrarDen medvetna maskinenNya program och ett nytt, unikt utbildningskoncept i Högskolan i Halmstads utbud nästa år HiKOKI satsar vidare på kraft och ergonomiMakita lanserar batteridriven 12V luftpump triflex® R 3D-kabelkedja för robotapplikationerStora Enso investerar S:t Eriks hållbara Ecofog – en del av Årets Bygge 2019?NCC bygger 111 lägenheter åt Riksbyggen i Täby ParkHenkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.Nytt techbolag ska dubblera värdet på Sveriges fastighetsbeståndFounders Alliance har glädjen att presentera finalisterna till Årets Unga Entreprenör 2019Laddbox på köpet vid beställning av elbil – laddar 80 procent snabbare än standardladdningKGK Workshop erbjuder renare luft på jobbetCancerframkallande rök ignoreras på arbetsplatserNy marknads- och kommunikationschef på Schneider Electric i Sverige
2019-03-13
Tioårsjubilerande SMV Verktyg växer Den industrialiserade världen står inför en akut brist på arbetskraftBesiktningstekniker till Opus i KumlaNytt ABK-supplement för smidigare och tydligare Construction Management-upphandlingarLimac FormPlast slår ett slag för miljösmarta och närproducerade plastprodukterCamfils luftfilter från Trosa - globala på ISH Frankfurt 2019Volkswagen-koncernen planerar för 22 miljoner elbilar på tio årGrönt ljus för självkörande transporter på allmän vägFull fart framåt!Makita lanserar 2 st 18V värmejackor​Omställning Energisverige på årets Power Circle Summit – Är det evolution eller revolution som gäller?Märsta Förenade vill inte vara en del av dödsstatistiken! Engcon lanserar ny serie lågflödeskrävande markvibratorer för grävmaskiner – kan drivas via tiltrotatornNy generation batterier optimerar trädgårdssysslornaNya företag satsar på MaskinExpoFords nya appar gör det lätt att hitta rätt i trafikenTuffare konkurrens kräver ökad standardiseringBRA lanserar sin första klass: BRA Miljö Class
Annonser