ONSDAG 22 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

”Digitala produkter löser problem som analog teknik inte klarar av”

Ända sedan ebm-papst lanserade utvecklingsstrategin GreenTech år 2009 har det miljöfokuserade och innovativa tekniska utvecklingsarbete fortsatt.
Det gäller inte minst inom området kommunikation och möjligheten att skapa integrerade lösningar där fläktar kopplas samman i nätverk och även ansluts till övergripande system. ebm-papst ligger långt fram inom IoT (Internet of Things) vilket skapar helt nya förutsättningar för intelligenta fläktlösningar. Fördelarna mäts i termer som enkla och snabba installationer, ytterligare energieffektiviseringar, förenklad optimering av fläktdrift, förenklad övervakning samt stora möjligheter att arbeta proaktivt med underhåll och service. På lite längre sikt kommer även AI (Artificiell Intelligens) att erbjudas som alternativ, och sammantaget har en plattform för intelligenta lösningar byggts upp under varumärket GreenIntelligence.

GreenIntelligence signalerar också en stark ambition inom digitalisering och Thomas Sauer som ansvarar för området Digitalisering och Elektronik hos ebm-papst förklarar vad som ligger bakom varumärket och vad kunderna kan förvänta sig av det. ”GreenTech har varit en viktig symbol för vår helhetssyn i tio år och de satsningar vi gör för att uppnår en miljövänliga produktion och även produkter som minskar miljöpåverkan. Det arbetet fortsätter men vi har samtidigt tagit det ett steg längre och ytterligare höjt ambitionsnivån. GreenIntelligence kan liknas vid GreenTech plus inom digitalisering. Den nya logotypen visar för våra kunder att en produkt innehåller nätverksbaserad EC-teknologi och att detta skapar ett mervärde som går utöver själva produkten”.

Vad menas med att det uppstår mervärden utöver själva produkten?
”Med det menar vi att fokus inte längre bara ligger på en enstaka produkt rent tekniskt utan att det främst är det resultat exempelvis en fläkt uppnår. Vi har sedan tidigare smarta produkter med inbyggd elektronik och vi har sedan länge erbjudit möjligheter att samla in data från våra produkter för senare visning och analys. Nu blir våra produkter och fläktlösningar ännu mer intelligenta genom att möjligheterna till integration med nätverk blir betydligt fler. Viktiga data blir på så sätt tillgängliga och användbara oavsett var användaren befinner sig. På detta sätt skapas viktiga mervärden när digitala produkter kan lösa problem på ett sätt som inte är möjligt med analog teknik”.

Används digitaliseringen redan idag?
”Ja. Vi har till exempel utvecklat vår egen cloud-lösning som vi kan använda för att inhämta data från nätverksanslutna produkter oavsett var i världen de finns till vårt datacenter i Mulfingen. Här kan vi sedan se om produkten fungerar som den ska eller om det behövs underhåll, justeringar eller optimeringar.”

”Genom digitalisering blir det möjligt att arbeta mer förebyggande när det gäller underhållsplanering”
Thomas Sauer, ansvarig för området Digitalisering och Elektronik hos ebm-papst.

Är möjligheterna till förebyggande underhåll det största mervärdet för kunderna?
”Det är inte allt, men det är en viktig aspekt. Låt oss ta exemplet bostadsventilation. Här kan vi med uppkopplade fläktar enkelt se om dessa arbetar optimalt. Denna information är också tillgänglig för fjärranslutna användare. Några av fördelarna är en effektivare styrning som ger bättre luftkvalitet, längre livslängd och bättre planerad service. Det går också att säkerställa att underhållsinsatser görs i god tid innan det finns risk att det blir störningar i ett system på grund av att serviceinsatser sätts in för sent. Samtidigt är det givetvis en stor fördel att kunna planera underhållsarbetet så att det inte utförs i onödan. Idag är det vanligt att underhåll sker mer för att man ska vara på den säkra sidan, men det är alltså något som kan undvikas med intelligenta lösningar”.

Kan du ge exempel på andra mervärden?
”Vi kan uppnå större energieffektivitet genom digitalisering och nätverksanslutna enheter. Vi har redan uppnått mycket hög effektivitet genom att optimera motorer, elektronik och aerodynamik. Det finns inte längre mycket utrymme för förbättringar där. Fläktar ger därför störst besparingar i sina respektive applikationer genom att de kan styras och övervakas så att de endast körs när de behövs och på den effekt som en applikation kräver. Här finns en mycket stor energisparpotential”, avslutar Thomas Sauer.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-17
Ford Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
2019-05-16
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän vägLesjöfors köper holländska fjäderföretagen Tribelt och De SpiraalPeab Asfalt vinner kontrakt i Växjö kommunTre nya kursnyheter till hösten inom plastsvetsningBerendsen lanserar 2018 års hållbarhetsrapport E.ON förvärvar CoromaticScantruck drar till skogsArtificiell intelligens eftertraktad innovation Vattenfall tar plats i styrelsen för Swedish Green Building CouncilMercedes-Benz Trucks årets generalagent för andra året i radDubbelvinst för Sweco när järnvägen i Boråsområdet ska rustas uppÅngströmlaboratoriet vid Uppsala universitet expanderarÖkat antal lastbilstransporter i inrikestrafikenFerry Svan och Emil Hansson laddar för rekord i Champions Trophy och Rookie-VM ebm-papst fläktserie AxiBlade utökasNya Opel Movano - med hög säkerhet och flexibilitetVolvo omkörd på topplista för begagnade bilarVilka av de 10 finalisterna vinner årets viktigaste elbilspris? Carin Stoeckmann ny ordförande för Sveriges Byggindustrier
2019-05-15
Intercut förstärker sin avdelning för eftermarknadDigitalisering, AI och innovationsfokus på VitalisSuccéstart för EdmoLift i DanmarkPolestar 2 världsturné kommer till Europa Besiktningstekniker till Opus i KarlskronaSju steg som framåtblickande företag tar i sin digitaliseringsresa Volvo Car Group tecknar avtal med CATL och LG ChemVärmlandsföretaget Cellcomb gläds åt unikt EU-stödCramo AB och Besqab AB förnyar sitt mångåriga samarbeteBilfinger erhåller order för FUCHS-koncernens expansionNya BMW 8-serie Gran Coupé – här är första glimtenHydroscand lanserar SlangExpress MCKiwa Inspecta går samman med FORCE Technology Sweden FIA-studie oroas över tillgång till fordonsdatanCanon visar innovationer inom storformatsgrafik på FESPA 2019Viktiga beslut för Volkswagen-koncernens framtid
2019-05-14
Enad förändringskraft bland utställare och besökare under årets ElfackVilka utmaningar finns inom gängning?Konfigurera och beställ slangsatser för CEJNs högtryckshydraulikLKs svenska logistikcenter blir koldioxidneutraltGlobala samhällstrender gynnas av 3D-printingVärldens första sollcellsdrivna passagerarbil är härScantruck och Söderberg & Haak redo för Maskinmässa RosersbergAllt fler gör sig oberoende av priser på fossila bränslenBlåkläder byter logotype - Om Sverige vinner hockey-VMRekordminskning av biodrivmedel 2018Anders Borg: "2020 kommer bli en svår prövning för den svenska modellen”
Annonser