SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Redo för robotinvasion – Tekniska tömmer tusen kvadratmeter

I sommar intar över hundra humanoida robotar Tekniska museet.
Terminator-legenden T-800, Maria från Fritz Langs Metropolis, en japansk nyhetsuppläsare och sociala roboten Pepper är några av stjärnorna i Science Museums utställning Robots som startar sin världsturné i Stockholm den 17 juli.

Robots är en av de mest omfattande samlingarna av humanoida robotar som visas i världen. Den 1000 kvadratmeter stora vandringsutställningen kommer att ta plats i en av museets större utställningshallar. Tekniska museet kompletterar dessutom utställningen med en Robotzon med ännu mer interaktivitet och möjlighet till närkontakt med människoliknande maskiner.

Robots öppnar på Tekniska museet den 17 juli 2019 och visas till och med mars 2020. Det är det första internationella stoppet på världsturnén, och sista chansen att se utställningen i Europa.

Om Robots
Människoliknande maskiner – humanoider, är fascinerande, men samtidigt kanske skrämmande. I Robots får vi interagera med några av de allra senaste humanoiderna – försedda med artificiell intelligens och människoliknande karaktärer. Men med utställningen backar Science Museum också bandet till tidiga automatiseringar 500 år tillbaka i tiden.

- Robots är en utställning som väcker starka känslor. Det första du möter är en bebisliknande robot som får dig att känna medmänsklighet och sympati trots sin relativt enkla mekanik. Robotar som stapplande följer efter dig, nyhetsuppläsaren Kodomoroid och den nya generationens industrirobotar sätter igång tankar kring en framtid där vi lever sida vid sida med humanoida robotar, säger Lars Paulsson, projektledare, Tekniska museet.

Flera av robotarna i utställningen är interaktiva och följer besökare med blicken, lyssnar till kommandon, rör sig eller agerar nyhetsuppläsare för de senaste robotnyheterna. Vi träffar den klassiska T-800 från Terminator (1991), Maria från Fritz Langs Metropolis (1927) och ser mekaniserade skapelser som kan sägas vara 1500-talets människoliknande robotar.

Robots har varit en publiksuccé när den visats i Storbritannien. Den unika samlingen av robotar från både populärkultur, tidig industrihistoria och framtid fångar både teknikintresserade och de som fascineras av tanken att leva tillsammans med människoliknande robotar.

Biljetter kan köpas på Ticketmaster: https://www.ticketmaster.se/artist/robots-biljetter/1008968

För mer information om utställningen Robots, se tekniskamuseet.se: http://www.tekniskamuseet.se/upplev/utstallningar/robots

Kort om Robots:
⦁Skapad av Science Museum i London.
⦁Visas på Tekniska museet 17 juli 2019 till 15 mars 2020.
⦁Ett unikt urval av historiens mest banbrytande robotar.
⦁Innehåller historiska milstolpar från 1500-tal till nutid, robotar från populärkulturen, de senaste forskningsprojekten och drömmar om framtiden.
⦁Flera interaktiva moment och rörliga robotar.
⦁Väcker frågor om hopp och farhågor kring att leva och arbeta tillsammans med robotar.

Om Science Museum
Science museum i London är med en världsunik samling av historiens vetenskapliga, tekniska och medicinska prestationer en plats för mänsklighetens uppfinningsrikedom. Science Museum har som mål att inspirera och visa hur vetenskap och teknik formar våra liv genom ikoniska föremål, prisbelönta utställningar och häpnadsväckande berättelser. Mer information finns på sciencemuseum.org.uk.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-11
Sjöö Sandström expand­erar med ny säljareLantbrukarna pressade av låg lönsamhetKia presenterar uppdaterad elbilsstrategi
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
2024-04-04
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web