SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stora investeringar i CLAAS traktorfabrik

Under drygt två år satsar CLAAS cirka 30 miljoner euro i sin traktorfabrik i franska Le Mans.
Halva monteringslinjen har gjorts om under 2018 och i år kommer resterande del av linjen att fräschas upp för att göra de sista finjusteringarna under början av 2020.

– Vi är fortfarande relativt nya på traktormarknaden men vi har nu bra möjligheter att bredda sortimentet. Vi har en årsproduktion på 10 000 traktorer baserat på ett skift, men fabriken har en kapacitet på 15 000 traktorer på samma tid. Med mer än ett skift är siffran ännu högre, säger Jens Foerst som är chef för traktordivisionen hos CLAAS.

Sedan CLAAS tog över Renaults traktorfabrik 2003 i franska Le Mans har fabriken utvecklats markant. Under åren 2008 till 2017 genomförde CLAAS omfattande investeringar i bland annat ett nytt måleri för chassi, nybyggnation av testcenter och ett automatiskt system för komponentlager. Flödet har optimerats i fabriken så numera är det bara de delar som ska användas på monteringslinjen just då, som körs ut till montörerna. De andra lagerhålls. Det bidrar till bättre effektivitet inom logistiken.

Det senaste investeringsprojektet kallar CLAAS för ”Forth”. I det första steget under 2018 har den första halvan av monteringslinjen uppdaterats. Bland annat har CLAAS investerat i AGV (automated guided vehicle), som är ett slingstyrt fordon som används för förflyttning av traktorkroppen i tillverkningen, samtidigt som monteringen sker. Det gör fabriken flexibel och anpassningsbar till framtida förändringar.

– Under de senaste åren har CLAAS gjort mycket för att bredda produktportföljen för att möta kundernas behov. Det har skapat utmaningar för oss här i fabriken. Traktorerna blir mer och mer avancerade så vi har varit tvungna att förändra vårt system för logistik och IT. Nu kan vi tillverka flera olika traktormodeller utan att uppleva några begränsningar, säger Jens Foerst.

Traktorfabriken sysselsätter idag runt 700 medarbetare. Flödet i fabriken håller på att optimeras för att göra produktionen ännu mer effektiv. Under 2019 slutförs projektet med ombyggnation av monteringslinjen, optimering av logistikflödet och förbättring av arbetsförhållandena. Allt för att få bättre tillförlitlighet, ökad kvalitet och förbättrad lönsamhet i produktionen.

– I sommar kommer vi bland annat att ta bort resterande transportband och ersätta dem med AGV. Allt ska var klart under 2019 så att de slutliga justeringarna kan göras under våren 2020, säger Jens Foerst.

En stor del av CLAAS traktorverksamhet ligger i Frankrike. Förutom fabriken i Le Mans ligger CLAAS testcenter en mil utanför staden, CLAAS utbildningscentrum ligger i Évreux och huvudkontoret för traktortillverkningen ligger i Vélizy i utkanten av Paris. Stortraktorn XERION som kom år 1993 har hela tiden tillverkats i tyska Harsewinkel där också CLAAS globala huvudkontor ligger.

CLAAS satsar stora pengar på forskning och utveckling. Eftersom CLAAS är ett familjeägt bolag finns inga krav på att ge utdelning till aktieägarna. Istället återinvesteras överskottet i verksamheten. CLAAS lägger årligen runt sex procent av omsättningen på forskning och utveckling. Men när det kommer till traktorutveckling ligger den siffran på upp till nio procent.

Swedish Agro Machinery
Swedish Agro Machinery grundades 2016 och är ett svenskt företag fokuserat på representation och import av CLAAS lantbruksmaskiner i Sverige. Företaget är också generalagent för SAMSON, HORSCH och AVR och återförsäljare av LEMKEN. Swedish Agro Machinery är ett dotterbolag till Danish Agro-koncernen som består av en rad företag inom lantbruksbranschen i Danmark och andra länder. Sedan den 1 januari 2018 är Östra Sönnarslöv Traktorservice ett dotterbolag till Swedish Agro Machinery.

Om CLAAS
CLAAS är ett familjeföretag grundat 1913 och är en av världens ledande tillverkare av lantbruksmaskiner. Företaget, med huvudkontor i Harsewinkel i Tyskland, är marknadsledande tillverkare av skördetröskor i Europa.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
CERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföring
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN