LÖRDAG 25 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Studenter bidrar till produktutveckling i Töreboda

Ericsindustrier i Töreboda är ett litet industriföretag som samarbetar med studenter från Högskolan i Skövde för att hitta nya lösningar för sin produktutveckling.
Ett samarbete som ser ut att leda till stor industrinytta för företaget.

Ett flertal studenter från Högskolan i Skövde gör sina examensarbeten tillsammans med ett företag. För studenten blir det ett sätt att omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken, och verksamheten får i gengäld ett problem löst av engagerade studenter.

Ta bort flaskhalsar
Ericsindustrier i Töreboda är ett litet ett familjeföretag som grundades i mitten av 1950-talet. Företaget tillverkar torkställningar för tvätt, duschdraperistänger och annan badrumsinredning. I dagsläget är man 6 anställda och en viss del i produktionen blir ofta en flaskhals.

– Problemet som vi har med en del av vår produkt är att den är väldigt tidskrävande att plocka ihop. Det är många små delar och det är viktigt att det blir rätt för det är en grundläggande del i konstruktionen. Där ville vi hitta nya idéer och lösningar som minskar monteringstiden men behåller samma höga kvalitet, säger Ulf Ridelberg, ägare och VD på Ericsindustrier.

Designingenjörer föreslår nya lösningar
För att utveckla produkten och ta bort flaskhalsen valde Ericsindustrier att ta in inspiration från exjobbare från Högskolan i Skövde. De två designingenjörsstudenterna Nathalie Tillaéus och Tobias Ryttman gör sin sista termin på designingenjörsprogrammet och är snart färdiga designingenjörer. Examensarbetet på Ericsindustrier är den sista delen i utbildningen och en chans för studenterna att ta tag i verkliga problem ute i industrin.

– Vi kommer att leverera olika koncept till Ericsindustrier som minskar monteringstiden och monteringskostnaden för den här produkten samtidigt som vi bibehåller kvaliteten. Sen kommer vi att föreslå en mer ergonomiskt hållbar arbetsplats och förhoppningsvis även göra det lite bättre ut ett miljöperspektiv, säger Nathalie Tillaéus.

Hur är det som exjobbare att komma ut i industrin?
– Jag känner att jag har fått mycket kunskap om hur det fungerar ute i industrin och hur man kan ha nytta av det man lärt sig under studietiden. När vi är här på Ericsindustrier kan vi koppla ihop smarta lösningar som vi har tänkt ut innan, säger Tobias Ryttman.

– Vi har ju en väldigt stor teoretisk bakgrund från Högskolan, men här får vi verkligen applicera alla kunskaper. Vi får ta eget ansvar och så får vi även den här verklighetsbilden av företaget, säger Nathalie Tillaéus

Vad hoppas företaget få ut av samarbetet?
– Vi är helt övertygade om att resultatet av C-uppsatsen kommer innebära en eliminering av vår värsta flaskhals samt en hel del kostnadsbesparingar över tid. Samarbetet med studenterna är och har varit mycket givande då de kommer in med ett öppet sinne och ett helt annat perspektiv än vad vi har som arbetat med produkterna här i flera år och kanske blivit en smula hemmablinda. Klart det innebär en del jobb att vara handledare åt studenterna, men de är väldigt självgående och det är de som driver arbetet framåt. Jag behöver egentligen mest vara reaktiv och hjälpa dem när de behöver mig, säger Ulf Ridelberg. 

Vad är ett exjobb egentligen?
En högskoleutbildning avslutas med ett examens- eller uppsatsarbete som omfattar ca 10 eller 20 veckors heltidsstudier. Studenterna använder då de kunskaper och färdigheter de fått med sig från sin utbildning på ett avgränsat problemområde. Arbetet genomförs, i de flesta fall, på vårterminen och utförs självständigt eller genom att två studenter samarbetar. Under höstterminen anordnar Högskolan i Skövde en mässa (exjobbexpo) varje år där företag, organisationer och studenter kan mötas och utbyta idéer.

– Att samverka kring exjobb skapar ömsesidig nytta och bidrar till utveckling. Företagen får nya infallsvinklar och perspektiv på sin verksamhet, samtidigt får studenterna möjlighet att testa sina teoretiska kunskaper i praktiken, säger Christina Landelius Törning, samverkanskoordinator på Högskolan i Skövde.

Vill du ha mer information om Högskolans exjobbare och vad det finns för möjligheter för ditt företag eller din organisation att samverka med studenter? Du hittar mer information på: his.se/Samverka-med-oss/Samarbete/Exjobb/

Presskontakt
Cecilia Fransson, kommunikatör för ASSAR Industrial Innovation Arena
E-post: cecilia.fransson@his.se
Telefon: 0500-448041

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-21
Redskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
2019-05-20
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
2019-05-17
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety DayRusning efter nya motorsågen MS 500iKlätterteknik investerar i fritid Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procentAnslut kablar upp 185 mm2 med Power-Turn-anslutningFord Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
2019-05-16
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän väg
Annonser