SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

10 sätt på vilka 5G och mobile edge computing kan förändra ditt liv

Mobile edge computing (MEC), även känt som multi-access edge computing, driver data närmare slutanvändaren och den enhet där dessa data har skapats.
Med andra ord flyttas de molnresurser, som vanligtvis finns i datacenter, hundratals eller tusentals mil bort till lokala datacenter, basstationer och enskilda servrar för att öka kapaciteten. Genom att hjälpa kritiska, prestandapåverkande applikationer att reagera snabbare och effektivare är MEC redo att förändra så gott som alla livsaspekter. I takt med att tjänsteleverantörer och nätoperatörer börjar rulla ut den inledande fasen av 5G-nätverk och tjänster kommer implementeringen av edge computing-arkitektur att vara avgörande för att stödja 5G och IoT-enheter. Med snabbhet, bandbredd och möjlighet att skala hörnstenarna för nästa generations uppkopplingsmöjligheter kommer MEC att hjälpa till att förverkliga 5G-löftena och alla de konsumentfördelar som de för med sig, på alla områden. Här är vår egen lista över de 10 främsta faktorerna som kan innebära förändringar för dig:

1. Streaming - Att titta på videor på en mobil enhet är snabbt på väg att bli ett av de mest föredragna sätten att titta på innehåll. Ett exempel är YouTube, en av vår tids mest populära sociala medieplattformar, där över en miljard timmar videor visas varje dag, varav ungefär 70 % strömmas på en mobil enhet, enligt en rapport från Brandwatch. Eftersom dessa siffror förväntas öka i takt med att konsumenterna streamar alltmer innehåll från leverantörer, borde MEC användas för minskad latens, bättre videoupplösning och möjliggöra för prenumeranter att titta på nästan vadsomhelst, oavsett var de befinner sig.

2. Innehållsskapande - Förutom att titta, så skapar och delar nästan alla människor videoinnehåll idag och det råder inte heller någon brist på plattformar för uppladdning. Även webbplatser som normalt sett använder sig av stillbilder, såsom sociala medieplattformar, övergår alltmer mot video. Med mobiltelefoner som utvecklas för att möjliggöra video av professionell kvalitet, samt fler innehållskreatörer som väljer dem för enkelhet och flexibilitet, så borde MEC kunna bidra till snabbare uppladdningshastigheter och dataflöden för att ge publiken en rikare upplevelse.

3. Distansarbete – 2020 har frambringat betydande omställningar och förändringar i våra liv. I en tid när miljontals anställda anpassar sig till distansarbete online använder sig företag av mobilappar och videoplattformar för att kommunicera. Med MEC kan både organisationer och anställda ta samarbetet till en ny nivå. Från leverans och ridesharing till industrisektorn, där realtidsövervakning av tillgångar i molnstrukturens yttre del (kant) kan minska driftskostnader och stillestånd, kan MEC möjliggöra nya vägar för produktivitet. IDC förutspår att mer än 40 procent av företagens molnutbyggnader fram till 2022 kommer att inkludera edge computing.

4. Gaming – 2019 rapporterade WIRED att det fanns över 2,5 miljarder aktiva gamers och e-sportproffs runt om i världen, varav majoriteten spelade - även när spelet inkluderade flera deltagare - från en aktiv mobil enhet. De flesta spelar för skojs skull, men många tjänar pengar på upplevelsen och tvingas idag välja mellan kvalitet och rörlighet. Där skulle MEC kunna förändra spelplanen. Genom att matcha mobilitet med prestanda kan spelare uppleva hög kvalitet, oavsett om de är värdar eller spelare.

5. Hälso- och sjukvård - Tänk dig att dygnet runt kunna övervaka hälsoläget hos en familjemedlem eller dig själv utan att behöva besöka en vårdinrättning eller ett sjukhus. Tack vare en uppsjö av uppkopplade teknologier kan allt från glukosnivåer och blodtryck till doser och biverkningar noggrant mätas och övervakas i hemmet. När bearbetningen av data körs i molnets ytterkant kan dessa analyseras omedelbart, vilket kan trigga enheter att antingen automatiskt justera eller larma vårdpersonal och därigenom både rädda liv och minska sjukvårdskostnaderna.

6. Smarta städer - Städer över hela världen använder i allt större utsträckning miljontals sensorer som samlar in och övervakar trafik, infrastruktur, brottslighet och lokala väder- och miljödata för att förbättra livskvaliteten för invånare och besökare. Med MEC kan all denna information skickas till ett närliggande, i stället för till ett stort och centraliserat, datacenter, vilket möjliggör realtidsinsikter som kan leda till bättre och mer kostnadseffektivt beslutsfattande.

7. Smarta hem – Med alltfler hem som använder uppkopplade enheter - från smarta högtalare, säkerhetskameror och lampor till termostater, anordningar och TV-apparater – kan det innebära en ökad integritets- och latensrisk att centraliserade servrar behandlar de data som dessa enheter samlar in. MEC möter dessa utmaningar genom att möjliggöra för mobila enheter eller IoT-enheter att bearbeta data i hemmanätverket snarare än i molnet, vilket förbättrar integriteten och säkerheten, samtidigt som det minskar latensen.

8. Fordon - Eftersom uppkopplade fordonsfunktioner blir standard i många nya bilar kan det komma en dag när kommunikation mellan fordon, infrastruktur fotgängare blir vanligt. Med MEC och det ökande antalet sensorer som samlar in och delar data i realtid, bör vissa fordon själva kunna ha förmågan att t ex varna ett annat fordon om det är för nära, aktivera bromsarna för att undvika en kollision eller upptäcka en förare med nedsatt körförmåga och tillfälligt ta över dess styrning. Allt detta kan bidra till att förbättra körupplevelsen och inte minst rädda liv.

9. Allmän säkerhet - Räddningsarbetare och utryckningspersonal kan utrustas med sensor-, drönar- och satellitteknik som hjälp vid farliga uppdrag. Från kroppskameror till flygövervakning kan data som bearbetas i molnets ytterkant möjliggöra realtidsinformation för rapportering och kritiska uppdateringar, vilket kan underlätta för räddningspersonalen att ta rätt beslut och vidta snabba åtgärder som dramatiskt kan förbättra allmänhetens säkerhet.

10. Underhållning - Medan liveframträdanden, konserter, konferenser och sportevenemang har pausat, så letar företag efter nya sätt att leverera attraktiva upplevelser på distans. MEC och 5G ger möjligheten för virtuella engagemang att inte bara omfatta direktsändningar utan även hologram som gör att du kan följa matchen, musiken, pjäsen och artisterna direkt från ditt vardagsrum.Av: Fredrik Hallenborg, Executive Client Partner / Nordic head, Verizon Business

För mer information, vänligen kontakta:
Henrik Aare, Northern Link PR (för ChargePoint)
Tel. 070-598 22 82
Mail: henrik@nlpr.se
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN