ONSDAG 18 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer

I år räknar DB Schenker med att reducera utsläppen av koldioxid med 80 procent i centrala Oslo.
Nästa år är målet att reducera med 100 procent – i alla större norska städer.
– Vi vill visa att det går att göra det, redan med dagens teknik, säger Lars Sveen, Head of Land Domestic för Schenker i Norge.

Innanför det man kallar Ring 3 i Oslo, en radie på cirka sju kilometer som omfattar centrum och lite till, används nu enbart elbilar och -cyklar för leveranser. Åtta nya MAN TGE-bilar och tre elcyklar är det som används för att klara jobbet.

– Vi har räknat ut att vi sparar cirka 60 000 liter diesel och kan parkera tre tunga distributionslastbilar tack vare det här, säger Lars.

Det gods som ska levereras i centrala Oslo skickas med en biogaslastbil från DB Schenkers terminal utanför staden. Godset lossas in i DB Schenkers nya Oslo Eco City Hub, som är uppbyggd av containrar, och lastas om till elbilarna och -cyklarna.

– Bilarna har en räckvidd på tio mil, kanske sex, sju på vintern. Vi kommer att få en snabbladdare installerad vid hubben som kan ladda 80 procent av batteriet på 45 minuter som finansieras av Oslo kommun.

Bilarna har dörr från förarhytten in på flaket och hyllor inne i skåpet för att det ska bli lättare att sortera paketen efter dagens planlagda rutt.

– Det tog ett par dagar att hitta ett system för att använda hyllorna, men nu har jag mycket bättre kontroll på paketen. Bilen är dessutom väldigt trevlig att köra, nästa som en personbil, säger Espen Pedersen som kör en av bilarna.

Elbilar är fortfarande ganska mycket dyrare än dieselbilar, men de har fördelen att de kan användas även kvällstid eftersom de inte bullrar.

– Det är avgörande att få längre driftstid i bilarna. Men vi kan köra hemleveranser i bostadsområden på kvällar och vi har ett avtal med Röda Korset om att tömma deras klädinsamlingar på kvällstid. Även Oslos kommun har visat intresse för kvällsleveranser.

Lars efterlyser ännu mer momentum i omställningen till fossilfria transporter.

– Städerna skulle till exempel kunna skippa trängselskatten och upprätta speciella lastzoner enbart för fossilfria fordon.

Cyklarna klarar mer än man kan tro. Tidigare använda DB Schenker-cyklar som lastar 150 kilo, de nya cyklarna kan lasta upp till 300 kilo åt gången och är ett perfekt alternativ till leveranser på gågator till exempel, som ofta inte tillåter lastbilstrafik efter klockan elva.

– Jag cyklar cirka tre mil om dagen och jag räknar med att klara cirka 40, 50 leveranser med de här cyklarna, säger Benjamin Appiah, en av tre cykelchaufförer i Oslo.

– Vi ville inte vänta på morgondagens teknik. Vi ville vara ett föredöme som ett stort företag i en stor stad genom att visa att det faktiskt går att distribuera gods utan att släppa ut någon koldioxid. Kan vi klara det – kan många andra också göra det, säger Lars Sveen.

Europakommissionen har utsett Oslo till Europas gröna huvudstad år 2019 och miljö står naturligtvis högt på agendan för staden.

– Vid varje upphandling från kommunen viktas miljö allt tyngre, det är klart att vi kommer att få fördelar där med vår nya fordonsflotta. Speciellt som vi nu även kan leverera kvällstid med tysta fordon.

– Jag är övertygad om att det här bara är början på en allt snabbare omställning mot ett fossilfritt transportsystem. Nästa generations krav kommer att välla som en tsunami över transportbranschen.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-11
Världspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?
Annonser