MÅNDAG 24 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

13 aktörer har nominerats till Västerbotten Grandpris 2019

Västerbotten Grandpris tilldelas en aktör som genom sitt sätt att agera lyfter Västerbotten nationellt och internationellt.
Nu har inte mindre än 13 kandidater nominerats till 2019 års utdelning av utmärkelsen. Vinnaren presenteras vid invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel den 22 januari.

Vid den årliga invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel tilldelas en aktör det prestigefyllda “Västerbotten Grandpris”. 2019 års utmärkelse syftar till att uppmärksamma en person, organisation, eller ett företag från länet, som genom att adressera och mobilisera sina egna och andras drivkrafter, bidragit till ett än mer konkurrenskraftigt och utvecklingsstarkt Västerbotten.

Vinnaren av Västerbotten Grandpris 2019 presenteras under invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel den 22 januari. Vinnaren blir den sjunde i raden som utses.

Följande kandidater har nominerats:

Malin Ackermann
Motivering: En fantastisk eldsjäl som brinner för att hela Sverige ska leva!

Andra varvet ekonomisk förening
Motivering: Föreningen säljer begagnat mot provision och bidrar till återanvändning av prylar och butiken lockar alla åldrar och etniciteter och ger ungdomar sommarjobb.

Peter Carlsson, VD Northvolt
Motivering: Peter har med sin framtidstro och sitt projekt fått hela norra Västerbotten att tro på samma dröm – en drivfaktor som kan förändra världen.

Umeå Institute of Design
Motivering: Hur ska vi lösa de riktigt stora problemen i världen? Ja, många menar att det är genom design thinking. Var utbildas världens bästa designers – lämpade för denna uppgift? Jo, på Umeå Institute of Design vid Umeå universitet. Studenterna vinner prestigefyllda designpriser – år efter år efter år. De globala företagen kommer hit för att rekrytera värdefulla medarbetare. Världsklass helt enkelt.

Nolia AB
Motivering: Genom mötesplatser som varje år ger upp emot 200 000 människor möjlighet att mötas, utbyta erfarenheter, skapa affärer och tänka nytt är Nolia AB en tillväxtmotor i regionen. Med mötesplatser för stora multinationella företag inom gruv- och träindustrin, såväl som små mikrobryggerier, gårdsbutiker och lokala föreningar finns en bredd som inte bara leder till beläggning hos hotellen utan ger regionens företag möjligheter att nå nya marknader.

Ida Oderstål
Motivering: En sann kvinnokraft som driver drömmar till verklighet. Från hotellägare och skogsentreprenör till jordbrukare och mejerist. Driver jordbruk, MIIO Skogsentreprenad, LapplandsSmör och är engagerad i lokal och regional utveckling.

Dr Ambra Trotto, studioföreståndare, RISE Interactive
Motivering: Ambra har som forskningsledare, med ett skarpt intellekt parat med ett varmt hjärta, lyft inte bara Interactives studio utan hela RISE Norrlandssatsning och placerat Umeå och Västerbotten i centrum för den kreativa, medskapande framtiden. Den tvärdisciplinära interaktionsdesignsforskningen - med bas i beteendevetenskaperna - rymmer svar på många frågor som samhället kämpar med idag. Hur återuppbygger vi förtroendet, hur förnyar vi det sociala kontraktet, hur får vi alla att känna sig delaktiga igen?
Att de allvarliga och samtidigt lekfulla experimenten kring dessa brännheta frågor dessutom sker i Scharinska villan, som återigen får bli en plats för skapande och nyskapande i Umeå, gör insatsen än mer värd att hyllas.

STALON AB, Maria och Daniel Axelsson
Motivering: Att längst inne i Västerbottens inland, i den lilla fjällbyn Stalon, bygga upp ett högteknologiskt företag som idag sysselsätter 11 personer. Där man utifrån sin geografiska position vitaliserar en hel bygd med dels arbetstillfällen, men även med ett entreprenöriellt agerande och tänk som blir ett föredöme för såväl gammal som ung. “Stalon AB bildades i Byn Stalon och kommer alltid att finnas i Stalon". Det är en del av ägarnas intentioner och företagets själ. Företaget är numera marknadsledande och en av de största företagen i världen inom tillverkningen av ljuddämpare för jaktvapen.

Umeå Biotech Incubator (UBI)
Motivering: Under de senaste åren har UBI bidragit till att sätta regionen, Sverige och Life science-bolag på världskartan. Det bubblar av tillväxt i regionens Life science-bolag och de övriga i Sverige står förundrade och tittar på. UBI lever som de lär. De är agila och innoverar sig själva hela tiden för att anpassa sig till regionen och bolagens behov. På detta sätt har de bidragit till att öka de regionala Life science företagens möjligheter till att bygga tillväxtbolag som stannar kvar och tillväxer i regionen. UBI har lagt mycket fokus på att skapa en hållbar inkubationsprocess som är öppen för alla potentiella målgrupper vilket har gjort att andelen kvinnor bland inkubatorcasen är över 47%.

Tomas Lundmark, SLU
Motivering: Tomas är en hängiven person som lägger mycket kraft och energi på att sprida den kunskap och kompetens som finns i länet, oavsett det gäller forskning, innovation eller klimatnytta. Tomas är erkänt kompetent och har genom sitt gedigna och med sin aldrig sinande kraft nått beslutsfattare i hela Sverige, men även norden, Europa och även i olika delar av världen. Det som utmärker Tomas är förmågan att knyta samman viktiga personer vilket gör att "hans team" är såväl jämställda, har mångfald och stor klimatnytta där Västerbotten sticker ut med starka drivkrafter, beslutsamhet och energi.

Stalo Adventure
Motivering: Med sitt miljö- och hållbarhetstänk har Nils Åslund utvecklat unika upplevelser i naturen, med guidade upplevelser på naturens villkor, t.ex Rödingsnorkling i en fjällbäck och fjällrävssafari.

Per-Daniel Liljegren, Region Västerbotten
Motivering: För sitt arbete med de virtuella hälso-/samhällsrummen. Detta arbete gör att även de som har långt till hälso och sjukvård samt annan samhällsservice har möjlighet att på mer lika villkor bo och leva i hela vårt fantastiska län. Detta sparar på vår miljö, gynnar boende i hela länet och är en samhällsekonomisk nytta. Tack vare Per-Daniels drivkraft och engagemang som projektledare har detta blivit en realitet.

Change the game
Motivering: Change the game har under de senaste fem åren engagerat en unik tvärsektoriell laguppställning och genom bred samverkan blivit en rörelse för bättre folkhälsa genom ökad rörelserikedom (physical literacy). Aktivitetsdagen har sedan 2014 lockat mer än 3 000 barn och vuxna varje år till att skapa motivation, självförtroende, kunskap, förståelse och fysisk kompetens för att värdesätta och utveckla ett livslångt intresse för fysisk aktivitet.

En drivande insikt är att denna samhällsutmaning inte kan lösas av en enskild aktör, utan att helhetens framgång är en förutsättning för delarnas framgång. Change the game är idag en samverkansmotor som med utgångspunkt i Umeå och Västerbotten går i täten för att sprida den sociala innovationen "Physical Literacy" i hela landet och är en drivande rörelse för bättre folkhälsa.


Om Västerbotten på Grand Hôtel

Varje år intar Västerbotten Grand Hôtel i Stockholm under tre veckor, med start i januari. Aktörer från Västerbotten, Sverige och världen samlas för erfarenhetsutbyten, nya kontakter, samverkan och påverkan. Såväl på nationell som internationell nivå.

Den 22 januari 2019 invigs Västerbotten på Grand Hôtel för 29:e året, arrangerat av Region Västerbotten i samverkan med Skellefteå Kraft och Sparbanksstiftelsen Norrland.

Ett unikt tema genomsyrar varje år, och 2019 är temat ”Från drivkrafter till konkurrenskraft”.

Ytterligare information och nyheter finns på www.vasterbotten.nu

För mer information
Carina Eriksson, Eventkoordinator, Region Västerbotten
070-535 57 05, carina.eriksson@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Olivia Collin, Kommunikationsansvarig, Västerbotten på Grand Hôtel
073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-18
Porsche 718 Spyder och 718 Cayman GT4 med sexcylindriga boxermotorerBelysningsexperten Strands: här är årets mest innovativa nyheterJoakim förstärker Merlos servicemarknad.Modernisering och ökat behov av effektivisering största anledningarna till byte av affärssystemBiltema lanserar miljövänligare bärkassarMetod identifierar osynliga skarvar inför lasersvetsningNorton lanserar en rak pneumatisk slipmaskin med mycket kraft i en liten kostymNya Renault ZOE - tar 100 % eldrift till en ny nivåRetursystem Byggpall har stärkts i byggbranschens reviderade riktlinjerUlf Zenk lämnar Lantmännen
2019-06-17
​Säkrare lastning av intermodala enheterNomo förvärvar JokiLaakeriABB-teknik bidrar till Sveriges största solcellsparkSnowflake finns nu tillgängligt på Microsoft Azure GovernmentNy undersökning visar på brister i inventeringen av fastigheters brand- och säkerhetsbehov​Innovation i fokus på Start Up Area Varför behövs miljöhjältar? Vi har 22,5 miljoner anledningar...Preems satsning ger ännu mer grön dieselVäxjö Energi samarbetar med ledande laddoperatörFacit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin STIHL MS 500i W tog silver i SkogsElmias Innovation Award 2019 Subaru utvecklar elbilSveriges Byggindustrier välkomnar utredning om kommunala särkravUnderhållsstopp och investeringar hos Smurfit Kappa Piteå”Klimatförändringarna påverkar affärerna” Wibax på BIOBASE konferensSvea Vind Offshore nytt partnerföretag i Power CircleVVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
2019-06-13
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabriken
Annonser