FREDAG 23 MARS 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

149 000 nya jobb

Den svenska arbetsmarknaden är mycket stark.
Under 2017 och 2018 ökar sysselsättningen med sammanlagt 149 000 personer. Bristen på arbetskraft fortsätter att stiga, vilket bromsar jobbtillväxten nästa år. Arbetslösheten minskar från 7,0 procent 2016 till 6,6 procent i år, men ökar till 6,7 procent 2018.

Arbetsförmedlingens prognos bygger på intervjuer med ett stort antal privata och offentliga arbetsgivare i hela landet. Den visar på en utbredd optimism, där arbetsgivarna planerar för fler anställda. Jämfört med för ett halvår sedan har stämningsläget höjts inom samtliga branscher i näringslivet. Den starka efterfrågan medför samtidigt att bristen på arbetskraft fortsätter att stiga hos såväl privata som offentliga arbetsgivare. Det leder till att jobbtillväxten hålls tillbaka nästa år.

I år ökar sysselsättningen med 81 000 personer i åldrarna 16-64 år och under 2018 stiger sysselsättningen med ytterligare 68 000 personer. Jobben blir fler för såväl inrikes som utrikes födda. De största sysselsättningsökningarna kommer att ske bland utrikes födda, åtta av tio jobb väntas gå till utrikes födda. Detta innebär att sysselsättningsgraden fortsätter att stiga bland såväl inrikes som utrikes födda under prognosperioden.

Åtta av tio nya jobb går till utrikes födda samtidigt som sysselsättningsgraden bland de utrikes födda ökar med två procentenheter. Det är ett glädjebesked i en tid när många nyanlända ska in på den svenska arbetsmarknaden, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

I år minskar arbetslösheten enligt SCBs arbetskraftsundersökningar från 7,0 till 6,6 procent. Under 2018 ökar arbetslösheten något, till 6,7 procent. Förklaringen är att arbetskraften fylls på med fler personer som initialt står längre ifrån arbetsmarknaden, till stor del nyanlända i Sverige. Arbetslösheten fortsätter att minska bland inrikes födda medan den stiger något bland utrikes födda nästa år.

Under 2017 stiger antalet inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen från 363 000 till 370 000 personer. Nästa år väntas endast mindre förändringar av antalet inskrivna arbetslösa. Samtidigt ökar andelen av de inskrivna arbetslösa som har en svagare ställning på arbetsmarknaden. Under 2018 väntas denna grupp utgöra 78 procent av de inskrivna arbetslösa.
 
– Vi ser att antalet inskrivna arbetslösa med kort utbildning successivt stiger, inte minst bland utrikes födda. Därför är den kommande utbyggnaden inom vuxenutbildningen ett viktigt steg för att fler utrikes födda ska komma i arbete, säger Mikael Sjöberg.

Prognos för andel och antal arbetslösa i åldrarna 16-64 år (enligt Arbetskraftsundersökningarna):
7,0 procent (356 000 personer) år 2016
6,6 procent (342 000 personer) år 2017
6,7 procent (348 000 personer) år 2018
 
För kommentar : Mikael Sjöberg, generaldirektör, Arbetsförmedlingen
För fakta : Håkan Gustavsson, prognoschef, Arbetsförmedlingen
Presskontakt : 010-486 10 00
2018-03-20
Världens första anläggning för att avlägsna CO2 från atmosfärenProcurator och Saps Service Management i avtal om arbetskläder och förbrukningsvarorAnn-Louice Olofsson blir ny operativ chef för MyresjöhusHallandstrafiken erbjuder Fria Resor med KrösatågenSt1 tecknar avtal med Menigo för butiksverksamhetenParkers nya online-verktyg förenklar valet av O-ringSå gör vi verklighet av den digitala byggarbetsplatsenSkanska bygger kontors- och bostadsprojekt i Nashville, USA, för 1,3 miljarder kronorBlodstamcells- transplantation effektivaste behandlingen vid skovvis MSFortsatt stora mängder el-avfall samlas inYaskawa fokuserar på strategisk expansion genom att investera i uppstartsföretag.Så påverkas konsumenten av Riksdagens beslut att flytta energiskattenLycksele får digitalt servicecenter
2018-03-19
Nytt ABB AbilityTM Collaborative Operations Center i SverigeNy svensk satellit ska kartlägga okända vindarSolcellsstödet höjs väsentligt under 2018 Ny kundorienterad organisation för SSGVinnarna i NODA Awards 2018 är utseddaPrivatpersoner har på rekordtid investerat 10 miljoner i solenergi på landsbygden i AfrikaStarkt resultat för Öresundskraft 2017Systematiskt brandskyddsarbete är enklare än det låterGrabber lanserar LTX-skruven för diskreta montage av listverk Nokas och JSB, John Svensson Byggnadsfirma, förlänger samarbetetCoreIT med rötterna i Norrland etablerar sig i Stockholm och SvealandSJs webbsajt utsedd till Sveriges bästaÄlvporten nominerat till Årets Bygge!DomiLINE en miniatyrgejd för injustering och positionering. Umeå Energi till final i energitävling i Vasa
2018-03-16
Andrenverken AB investerar i robotcellColliers, det självklara valet inom Industri & LogistikKravet på aktiv jordbrukare tas bortNytt unikt projekt kopplar samman design och materialforskning i SkåneUtökad garanti på Volvo reservdelar hos SweconMöbelhusets produktutveckling leder till framgångDe skapar unik inredning i plåtRenat skogsavfall ger framtidens hållbara produkterKmK instrument - B2B-försäljning med passion för kvalitet och precisionÄnnu ett starkt år för skånsk solenergi 2017Outnorth får ny VDRobusta tigersågar från FLEX ryter av kraftGodsstrategi och sund konkurrens i fokus på Elmia LastbilAir France och KLM satsar ytterligare i NordenFramtidens rekrytering, AI och digitaliseringens nya kravRent vatten i bassängernaVärldsnyhet från Wiha
2018-03-15
Nu är finalisterna i Innovationsrace 2018 klaraStora Enso genomför en emission av ett nytt obligationslån på 300 MEURStyrelsen i Ahlsell AB föreslår långsiktiga incitamentsprogramPeab får nytt väguppdrag i DalslandEnkelt att minska energiförbrukningen, även i maskiner8 av 10 byggföretag upplever svårigheter att rekryteraJärnvägsforskare får patent på slitagemätareSony lanserar kraftfull mobil projektor i fickformatNy mätmetod ska ge rakare rörCastellum i Uppsala bygger nytt kontor åt NCCAllmiljö ny entreprenör för sophämtning i Sala, Heby och EnköpingMariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner lanserar e-tjänst för bygglov Michelle Werner ny marknadsbolagschef för AstraZeneca Nordic-BalticAutomatiserad produktion viktigaste framtidsfaktorn för svensk industriHENT ska bygga Skellefteås nya kulturhusVi expanderar nätet – uppåtNu har DATRON äntligen kommit ut med sin nya katalog
Annonser