TORSDAG 25 APRIL 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

2018 – ett rekordår för DAF

DAF Trucks slog alla rekord under 2018.
Tack vare en historiskt hög marknadsandel på 16,6 % har DAF vuxit till att bli Europas näst största märke för tunga lastbilar (16+ ton). DAF är marknadsledande i Europa för dragbilar med en marknadsandel på inte mindre än 19,8 %.

Den europeiska marknaden för lastbilar på 16+ ton uppgick till nästan 319 000 lastbilar under 2018, jämfört med 306 000 under 2017. "Den europeiska ekonomin har varit mycket stark under det gångna året. Detta resulterade i en hög efterfrågan på transport med ett motsvarande krav på lastbilar", säger Harry Wolters, VD för DAF Trucks.

Marknadsledare i sju europeiska länder

Liksom under tidigare år var DAF under 2018 marknadsledande i segmentet tunga lastbilar i Nederländerna (32,0 %), Storbritannien (26,5 %), Polen (23,2 %) och Ungern (32,6 %). Den nederländska tillverkaren var också den största marknadsdeltagaren i Belgien (22,1 %), Bulgarien (19,9 %) och Tjeckien (19,5 %). I Tyskland, som är Europas största lastbilsmarknad, var DAF återigen det största importerade varumärket med en marknadsandel på 12,3 %.

Stabil marknadsandel för lastbilar på 6–16 ton

Den europeiska marknaden för lätta lastbilar (6–16 ton) minskade något, från 52 500 enheter 2017 till strax under 52 000 under 2018. I det segmentet hade DAF en marknadsandel på 9,0 %. För lätta lastbilar är DAF marknadsledande i både Storbritannien (32,0 %) och Irland (18,2 %).

Ytterligare tillväxt utanför EU

DAF sålde 8 700 lastbilar utanför EU. DAF befäste sin ställning som marknadsledare i Taiwan med införandet av den senaste generationen DAF Euro 6-lastbilar. DAFs marknadsandel ökade också i Israel, Vitryssland och Sydafrika, medan företaget sålde ett rekordstort antal lastbilar i Indonesien. Montering av DAF CF började i en fabrik som tillhör PACCAR, DAFs moderbolag i staden Bayswater i Australien.
DAF sålde också över 3500 PACCAR-motorer till ledande tillverkare av bussar och specialfordon runt om i världen. 2018 var också året de sålde sina första motorer i Singapore och Myanmar.

"DAF vill fortsätta växa"
"Under 2018 har vi lagt en riktigt god grund för framtida tillväxt tillsammans med våra professionella återförsäljare", säger Richard Zink, medlem i styrelsen med ansvar för marknadsföring och försäljning. "Marknaden sätter stort värde på våra lastbilars tillförlitlighet, låga driftkostnader och höga förarkomfort. Detta innebär att vi har kunnat knyta band med en hel del nya kunder under förra året – från små företag till stora internationella vagnparker – och därigenom öka vår marknadsandel från 15,3 % till 16,6 %. Vi är oerhört stolta över det faktum att DAF är marknadsledande i Europa på dragbilar, en ståndpunkt som vi också strävar efter att uppnå med vårt omfattande utbud av lastbilar och fordon för särskilda tillämpningar. Eftersom vi har en perfekt lösning för varje transportbehov."

Produktionsrekord
För att tillgodose den stora efterfrågan på lastbilar producerade DAF ett rekordstort antal på fler än 67 000 lätta, medeltunga och tunga lastbilar under 2018 – en ökning med 10,1 % jämfört med föregående år. DAF uppskattar att marknaden för tunga lastbilar kommer att vara stark igen under 2019, med en volym på mellan 290 000 och 320 000 enheter.

DAF i Sverige
Även i Sverige var 2018 ett rekordår för DAF som ökade sin försäljning med 18% vilket är mer än samtliga konkurrenter. Detta innebär att DAF nu är landets näst störta importör av tunga lastbilar. DAF ligger nu på fjärde plats med 3,3% av den totala marknaden för tunga lastbilar. Johannes Winberg, Försäljningschef Nordic Truckcenter Group, ser fortsatt ökning. "Vi växer organiskt varje år inom både försäljning och eftermarknad. Vi har idag 30 verkstäder och startade under året ett jourcentrum, som är öppet dygnet runt 365 dagar om året. Våra bilar är dessutom uppkopplade med DAF Connect, vilket gör det tryggt och enkelt att äga en DAF."

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-04-17
Delvator utökar i HärnösandABB utnämner Peter Voser som tillförordnad VD Redo för robotinvasion – Tekniska tömmer tusen kvadratmeterElektromagnetisk immunitet allt viktigare i industrinIndustrikommunernas möte i Örnsköldsvik 11-12 aprilSynkronisera med robotarInterroll levererar högeffektiva crossbeltsorter till schweizisk referenskund Laddboxar och laddning av elbilar - Kort och gott – följ regelverk och rekommendationer!Miljömedvetna svenskar tvättar bilen hemma – och bryter i vissa fall mot lagenLantmännen väljer Icertis för kontrakthantering i molnet
2019-04-16
Volvobilar i Europa varnar varandra om hala vägar och andra trafikfarorVi välkomnar TT-08 till Ergobjörn-familjen! Kameror för Machine VisionNCC bygger ny räddningsstation i LuleåAnders Ygeman inviger Power Circle Summit på ElfackMinskade utsläpp med fordonsprojektOKQ8 har överlägset bäst täckning på fossilfria bränslet HVO100Kamerasystemet Camos 360° vidgar vyerna på MaskinExpoNy Bevegofilial öppnar snart i Bäckebol i Göteborg Ny undersökning från LeasePlan: Tjänstebilsförarna vill köra elbil – räckvidden fortsatt hinder​Låt elektroniken leva längre!Verktygsboden firar påsk på Skandinaviens största bil- och MC-mässaHyundai fabriksförbereder sina grävmaskiner för Engcons tiltrotatorerHydroscand öppnar butik på VärmdöAxfood väljer Circle K som drivmedelsleverantör Elitfönster lanserar självreglerande solskyddsglas Svensk kvalitetssäkring av metall på väg att få internationell status Bäst att bränna plasten och utvinna energiSMP lanserar egenutvecklad gripskopa
2019-04-15
Polestar 2 sätter fokus på Kina med tillverkning och platsen för den första Polestar SpaceFathantering – Så minimerar du riskernaVedmaskinen Palax C750 – mässans kap på MaskinExpoNya Opel Corsa väger mindre än 1 000 kgJessica Mitrosbaras blir ny enhetschef på Sigma TechnologyDAF utökar sitt sortiment inom byggsegmentetSesam öppnar upp nytt samarbete mellan Garageportexperten och ÅkerströmsLK lanserar blyfritt sortiment för hållbara VVS-installationerVärldspremiär för eldrivna Volkswagen ID. ROOMZZ Airmee är först ut med fossilfria hemleveranser samma dagEgen innovation sänkte energiförbrukningen till en fjärdedelEtt förredskap som är effektivt mot ogräs Världens största batteridrivna spårfordon ska byggas i SkelleftehamnLågt marktryck med nya Bell B20E LGPI höst startar distansutbildningar i robotik och automationHenkels sortiment av hälsa- och säkerhetsprodukter.Andie Lahdo blir årets företagareWibax utbyggnad blir en ”familjeaffär”Janne Hirsikangas till Europafinal i Cat Operator ChallengeChristian Clemens föreslås som ny ordförande för Svenskt FlygOptimerad avjämningsbalk från RototiltMer AI på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign
2019-04-12
Rototilt breddar redskapsprogrammet med kraftfulla rivtänderNy försäljningsdirektör på Volvo Car SverigeNCC får miljardorder för över 200 bostäder på ny ö i Köpenhamn 150 000 bilar riskerar körförbud 1 majVerizon presenterar ny IT-säkerhetsrapport kring insiderhot – så skyddar du din organisationVolvo Cars börjar tillverka XC40 vid fabriken i kinesiska Luqiao där fler märken byggsKobelco visar upp automatiserad grävmaskin och Engcon tiltrotator på BaumaNu öppnar Skansen Baltic Sea Science Center!Stor del av svensk järnmalm bildades i vulkaniska processerMarknadens mest snabborrande och hållbara stegborrNya klimatsmarta batteridrivna häcksaxar för en praktfull häck
Annonser