FREDAG 23 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

2018 – ett rekordår för DAF

DAF Trucks slog alla rekord under 2018.
Tack vare en historiskt hög marknadsandel på 16,6 % har DAF vuxit till att bli Europas näst största märke för tunga lastbilar (16+ ton). DAF är marknadsledande i Europa för dragbilar med en marknadsandel på inte mindre än 19,8 %.

Den europeiska marknaden för lastbilar på 16+ ton uppgick till nästan 319 000 lastbilar under 2018, jämfört med 306 000 under 2017. "Den europeiska ekonomin har varit mycket stark under det gångna året. Detta resulterade i en hög efterfrågan på transport med ett motsvarande krav på lastbilar", säger Harry Wolters, VD för DAF Trucks.

Marknadsledare i sju europeiska länder

Liksom under tidigare år var DAF under 2018 marknadsledande i segmentet tunga lastbilar i Nederländerna (32,0 %), Storbritannien (26,5 %), Polen (23,2 %) och Ungern (32,6 %). Den nederländska tillverkaren var också den största marknadsdeltagaren i Belgien (22,1 %), Bulgarien (19,9 %) och Tjeckien (19,5 %). I Tyskland, som är Europas största lastbilsmarknad, var DAF återigen det största importerade varumärket med en marknadsandel på 12,3 %.

Stabil marknadsandel för lastbilar på 6–16 ton

Den europeiska marknaden för lätta lastbilar (6–16 ton) minskade något, från 52 500 enheter 2017 till strax under 52 000 under 2018. I det segmentet hade DAF en marknadsandel på 9,0 %. För lätta lastbilar är DAF marknadsledande i både Storbritannien (32,0 %) och Irland (18,2 %).

Ytterligare tillväxt utanför EU

DAF sålde 8 700 lastbilar utanför EU. DAF befäste sin ställning som marknadsledare i Taiwan med införandet av den senaste generationen DAF Euro 6-lastbilar. DAFs marknadsandel ökade också i Israel, Vitryssland och Sydafrika, medan företaget sålde ett rekordstort antal lastbilar i Indonesien. Montering av DAF CF började i en fabrik som tillhör PACCAR, DAFs moderbolag i staden Bayswater i Australien.
DAF sålde också över 3500 PACCAR-motorer till ledande tillverkare av bussar och specialfordon runt om i världen. 2018 var också året de sålde sina första motorer i Singapore och Myanmar.

"DAF vill fortsätta växa"
"Under 2018 har vi lagt en riktigt god grund för framtida tillväxt tillsammans med våra professionella återförsäljare", säger Richard Zink, medlem i styrelsen med ansvar för marknadsföring och försäljning. "Marknaden sätter stort värde på våra lastbilars tillförlitlighet, låga driftkostnader och höga förarkomfort. Detta innebär att vi har kunnat knyta band med en hel del nya kunder under förra året – från små företag till stora internationella vagnparker – och därigenom öka vår marknadsandel från 15,3 % till 16,6 %. Vi är oerhört stolta över det faktum att DAF är marknadsledande i Europa på dragbilar, en ståndpunkt som vi också strävar efter att uppnå med vårt omfattande utbud av lastbilar och fordon för särskilda tillämpningar. Eftersom vi har en perfekt lösning för varje transportbehov."

Produktionsrekord
För att tillgodose den stora efterfrågan på lastbilar producerade DAF ett rekordstort antal på fler än 67 000 lätta, medeltunga och tunga lastbilar under 2018 – en ökning med 10,1 % jämfört med föregående år. DAF uppskattar att marknaden för tunga lastbilar kommer att vara stark igen under 2019, med en volym på mellan 290 000 och 320 000 enheter.

DAF i Sverige
Även i Sverige var 2018 ett rekordår för DAF som ökade sin försäljning med 18% vilket är mer än samtliga konkurrenter. Detta innebär att DAF nu är landets näst störta importör av tunga lastbilar. DAF ligger nu på fjärde plats med 3,3% av den totala marknaden för tunga lastbilar. Johannes Winberg, Försäljningschef Nordic Truckcenter Group, ser fortsatt ökning. "Vi växer organiskt varje år inom både försäljning och eftermarknad. Vi har idag 30 verkstäder och startade under året ett jourcentrum, som är öppet dygnet runt 365 dagar om året. Våra bilar är dessutom uppkopplade med DAF Connect, vilket gör det tryggt och enkelt att äga en DAF."

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-16
APM Terminals anställer för framtidenRamirent deltar på GatherDerome förvärvar Woody bygghandel i AnderstorpNorden går i spetsen för bioflygbränsleOKQ8 och Tanka gör det enkelt för bilister att bli fossilfriaOrio fortsätter utveckla satsningen på Saab Original och LogisticsFrån lokal skrothandel till storföretag – Areco fyller 75 årVälkommen till Mapei, Fredrik Derwinger!GARO AB levererar laddinfrastruktur för elbussar Alexandra Stassais Söderblom ny affärschef på TyrénsFord drar 500 ton med elektrisk F-150 – firar med pickup-emoji
2019-08-15
Verizon Software-Defined Interconnect möjliggör anslutning av privata IP-nätverk på bara några minuterFortsatta utmaningar med lägre transportintäkterSchneider Electric hjälper till att framtidssäkra Norrlands universitetssjukhusAxelent tar över agenturer och breddar sitt utbudPressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtid Peab Asfalt vinner asfaltkontrakt i Säffle och Åmåls kommun5 goda skäl att besikta bilenJohan Edén är ny Försäljningschef på SoftOne GroupHelhetslösning från OEM Electronics hjälpte TylöHelo​Bilbranschen varnar för insmugglad AC-gasPorsche Carrera Cup Scandinavia: Prins Carl Philip och Jacques Villeneuve kör Kanonloppet.Anna och Oskar siktar på medalj i världens största tävling!Maskinstyrning på väg in i grävmaskinernaWiklund satsar tyngre med Kramer hjullastareOffentlig utvärdering av maskindirektivet med fokus på ny teknik​Elbilar kan laddas på fler platserNya Volkswagen T-Roc Cabriolet – en frisk fläkt i SUV-segmentetZmarta Group flyttar till nya lokalerOscar Eriksson, Sh bygg, sten och anläggning AB tävlar i Yrkes-VMXL-Bygg Habo blir en del av Woody-kedjanDi Luca & Di Luca väljer Aditro Logistics som 3PL-partner för sin framtida tillväxtProduktlansering HERU NEXT GENERATION
2019-08-14
Träffa Bastec på Fastighetsmässan i Göteborg 4-5 sept 2019Conrad fortsätter att expandera sitt B2B-sortimentLantmännen Maskin, Swecon och Försvarsmakten i samarbete om kompetensförsörjningAllkal anställer ny säljareIoT-experten: ”Enklare än du tror att göra stora vinster”Vd-succession i Lambertsson Sverige ABTobias Hansson utsedd till ny platschef för ABB i LudvikaBravida förvärvar ventilationsföretag i StockholmWürth ställer ut på Load Up North 29 – 31 augusti 2019 Alnova ställer ut på Fastighetsmässan i Göteborg den 4 - 5 septemberEM-kval och försmak inför NM i Timbersports Storsatsning med fokus på transportbilar på Load Up North i UmeåMaskiner för en miljon stals från byggarbetsplats i Jönköping – återfanns i HelsingborgGPA levererade till den nya avloppsledningen mellan Bua och Varberg
2019-08-13
Bra mix av mässbesökare ger affärerSchneider Electric når över hållbarhetsmålen för andra kvartalet 2019NCC bygger 65 bostadsrätter i ÄngelholmLaserrök – ett mycket hälsofarligt ämneNordens ledande Fastighetsmässor sedan 2009 är tillbaka till GöteborgHyundai kopplar upp nya modeller med Bluelink® Connected Car ServicesRobotar lockar rekordpublik till Tekniska – dubblade besökarsiffror för juliSöderberg & Haak visar upp BomagNolias vd: ”Norrlands tillväxtcentrum samlar de starkast växande branscherna under Load Up North” nVent visar digitala nyheter på Elmässan NorrBörja resan mot fossilfrihet - möt oss på FastighetsmässanMellansvenska Fasad går med i FasadgruppenTillförordnad vd Daniel Andoff blir ordinarie VD för Scandbio Hur säkrar din organisation informationssäkerheten i ICS- och SCADA system?Historiskt stark orderstock
Annonser