MÅNDAG 18 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

2018 – ett rekordår för DAF

DAF Trucks slog alla rekord under 2018.
Tack vare en historiskt hög marknadsandel på 16,6 % har DAF vuxit till att bli Europas näst största märke för tunga lastbilar (16+ ton). DAF är marknadsledande i Europa för dragbilar med en marknadsandel på inte mindre än 19,8 %.

Den europeiska marknaden för lastbilar på 16+ ton uppgick till nästan 319 000 lastbilar under 2018, jämfört med 306 000 under 2017. "Den europeiska ekonomin har varit mycket stark under det gångna året. Detta resulterade i en hög efterfrågan på transport med ett motsvarande krav på lastbilar", säger Harry Wolters, VD för DAF Trucks.

Marknadsledare i sju europeiska länder

Liksom under tidigare år var DAF under 2018 marknadsledande i segmentet tunga lastbilar i Nederländerna (32,0 %), Storbritannien (26,5 %), Polen (23,2 %) och Ungern (32,6 %). Den nederländska tillverkaren var också den största marknadsdeltagaren i Belgien (22,1 %), Bulgarien (19,9 %) och Tjeckien (19,5 %). I Tyskland, som är Europas största lastbilsmarknad, var DAF återigen det största importerade varumärket med en marknadsandel på 12,3 %.

Stabil marknadsandel för lastbilar på 6–16 ton

Den europeiska marknaden för lätta lastbilar (6–16 ton) minskade något, från 52 500 enheter 2017 till strax under 52 000 under 2018. I det segmentet hade DAF en marknadsandel på 9,0 %. För lätta lastbilar är DAF marknadsledande i både Storbritannien (32,0 %) och Irland (18,2 %).

Ytterligare tillväxt utanför EU

DAF sålde 8 700 lastbilar utanför EU. DAF befäste sin ställning som marknadsledare i Taiwan med införandet av den senaste generationen DAF Euro 6-lastbilar. DAFs marknadsandel ökade också i Israel, Vitryssland och Sydafrika, medan företaget sålde ett rekordstort antal lastbilar i Indonesien. Montering av DAF CF började i en fabrik som tillhör PACCAR, DAFs moderbolag i staden Bayswater i Australien.
DAF sålde också över 3500 PACCAR-motorer till ledande tillverkare av bussar och specialfordon runt om i världen. 2018 var också året de sålde sina första motorer i Singapore och Myanmar.

"DAF vill fortsätta växa"
"Under 2018 har vi lagt en riktigt god grund för framtida tillväxt tillsammans med våra professionella återförsäljare", säger Richard Zink, medlem i styrelsen med ansvar för marknadsföring och försäljning. "Marknaden sätter stort värde på våra lastbilars tillförlitlighet, låga driftkostnader och höga förarkomfort. Detta innebär att vi har kunnat knyta band med en hel del nya kunder under förra året – från små företag till stora internationella vagnparker – och därigenom öka vår marknadsandel från 15,3 % till 16,6 %. Vi är oerhört stolta över det faktum att DAF är marknadsledande i Europa på dragbilar, en ståndpunkt som vi också strävar efter att uppnå med vårt omfattande utbud av lastbilar och fordon för särskilda tillämpningar. Eftersom vi har en perfekt lösning för varje transportbehov."

Produktionsrekord
För att tillgodose den stora efterfrågan på lastbilar producerade DAF ett rekordstort antal på fler än 67 000 lätta, medeltunga och tunga lastbilar under 2018 – en ökning med 10,1 % jämfört med föregående år. DAF uppskattar att marknaden för tunga lastbilar kommer att vara stark igen under 2019, med en volym på mellan 290 000 och 320 000 enheter.

DAF i Sverige
Även i Sverige var 2018 ett rekordår för DAF som ökade sin försäljning med 18% vilket är mer än samtliga konkurrenter. Detta innebär att DAF nu är landets näst störta importör av tunga lastbilar. DAF ligger nu på fjärde plats med 3,3% av den totala marknaden för tunga lastbilar. Johannes Winberg, Försäljningschef Nordic Truckcenter Group, ser fortsatt ökning. "Vi växer organiskt varje år inom både försäljning och eftermarknad. Vi har idag 30 verkstäder och startade under året ett jourcentrum, som är öppet dygnet runt 365 dagar om året. Våra bilar är dessutom uppkopplade med DAF Connect, vilket gör det tryggt och enkelt att äga en DAF."
2019-02-13
Starkt resultat för Fortnox 2018BMW M tar mark med helt nya X-modellerTekniska museet och Stora Enso bygger Stockholms smartaste byggnad i träStark rekrytering till Assemblin ElNy skräddarsydd vuxenutbildning öppnar för jobb inom industrinRenault F1 Team – 2019Varning: ta det lugnt på sportlovsvägarnaRebl Industries flyttar in i Gothia Science Park
2019-02-12
Ny överenskommelse ska ge fler jobb inom byggsektornStororder när Spring Systems fortsätter växaExakt temperaturmätning med JUMO dTRANS T06Dematek levererar unik kran till världens modernaste forskningsanläggningVåra utbildningar 2019Hultafors 2.40 tumstock FSC®-certifieradArbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjatStål & Hyr och Renta går samman med JRent i JönköpingHitachis kundtidning – nytt nummer uteBMW kör ifrån inom elektrifierad och självkörande mobilitetCarina Ståhl utses till ny VD i trähustillverkaren Sizes WorksWebbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörerGregor Rolski blir chef för Tyréns verksamhet i ÖsteuropaStora fördelar med att implementera AI-lösningarNy lösning för slipning av hörn Professionell IT-kyla för serverrum och teknikrumLVD erbjuder ny automation till Phoenix fiberlaser i storformatSäkert halkskydd, lika aktuellt året omSka få 3D-printing i Mellansverige att lyftaEtt whitepaper om energieffektivare värmedistribution med PUR-skumsisolerad kulvert Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet
2019-02-11
Provkörning och premiärvisning av Volvo Dig Assist under Rally SwedenNCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbananFörslutning med unik historiaCygate vinnare av Volvo car group/Volvo cars quality excellence awardNya Opel Corsa tar toppteknologier till småbilssegmentetAPM Terminals driver aktivt miljöförbättringar - för en hållbar framtidÅrets vinnare av Quality Innovation Award inger stort framtidshoppKlarar du 90 dagar utan bil?Kraftigt förbättrade parametrar för hållbara transporterNy utmärkelse för skogsvård delas ut på SkogsElmia 100 % förnybar energi till Wibax terminalerNy vd för Förpacknings- och TidningsinsamlingenUpplands Motor har utsetts till årets återförsäljare av elbilarHållbar cement- och kalkproduktion i fokus för ny centrumbildningSvenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019IT och ”Enterprise Mobility” i byggbransch och infrastrukturBehåll säkerheten, även vid arbete på distans!Hela produktionskedjan under ett tak när Industrimässorna arrangerades på Malmömässan
2019-02-08
Kör säkert på sportlovetNCC bygger parkeringshus för över 400 bilar i VästeråsTvå dagar fyllda av nyheter, inspiration och framtidsspaningStark ekonomi möjliggör viktiga framtidssatsningarSlangExpress har växlat upp i KarlskronaMAN Truck & Bus Sverige AB förstärker försäljningsorganisationen Dags för Dalarna att utse Årets dalakraft!Ett hållbart och giftfritt byggande – så når vi dit Certifikatet för Serporoc fasadsystem förnyas för ytterligare 5 år inom kortNu fler än 50 000 laddhybrider i SverigeKlimatsmarta KomatsuMazda presenterar MX-5 30th Anniversary EditionNya möjligheter med digitala tvillingar.Würth Svenska utökar sin produktportfölj med arbetskläder – säljstart våren 2019Så gör vi framtiden lite mer hållbar – Sweco bjuder in till hållbarhetsvecka i Malmö
Annonser