LÖRDAG 17 NOVEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

40 miljoner satsas på innovativa lösningar för hållbar materialanvändning och mindre avfall

Matfett, gips och biokol – det är några av de områden som ska studeras för att få till en hållbar materialanvändning och bidra till att förebygga avfall.
Satsningen görs inom ramen för det strategiska innovations­programmet RE:Source, som finansieras av Energimyndigheten, Formas och Vinnova.

Innovationsprogrammet RE:Source ska till år 2030 bidra till att Sverige blir världsledande på att minimera och nyttiggöra avfall. Programmet avslutar snart sin första treårsetapp och planerar nu för nästa. Hittills har drygt 120 projekt finansierats via programmet och Energimyndigheten har nu beslutat vilka ansökningar som beviljas stöd inom det tredje stora utlysningstillfället. Ytterligare 24 projekt har därmed fått klartecken att starta.

– Det är roligt att RE:Source har lyckats så bra med att nå ut till områdets aktörer. I denna utlysning fick vi in 53 ansökningar, i ansökningarna fanns totalt 225 olika organisationer representerade, säger Jenny Köhler, utlysningsansvarig handläggare på Energimyndigheten.

Den större delen av utlysningen, med 37 miljoner kronor avsatta, riktade sig till innovations- eller demonstrationsprojekt för hållbar materialanvändning. Den mindre delen, där 3 miljoner kronor fanns avsatta, vände sig till idéprojekt med fokus på förebyggande av avfall.

– Den större delen sätter ett tydligt fokus på mogna idéer som kan ta steget mot demonstration och kommersialisering. Vi vill ha tyngdpunkt på projekt som tar fram lösningar som verkligen kan göra skillnad, säger Evalena Blomqvist, programchef för RE:Source.

Nya lösningar för matavfall

Några exempel på beviljade innovationsprojekt är Gipsets väg tillbaka, Återvinning av komplicerade plastavfall och Biokol - från organiskt avfall till resurs för nyttiggörande av jordavfall.

Och så projektet Internet of Matfett, där det bakom titeln döljer sig en satsning på att verifiera ett nytt system för att samla in hushållens överblivna matfett och frityroljor.

Flera av projekten har redan startat. Några pågår bara ett fåtal månader, andra i flera år. Listan över samtliga beviljade projekt inom programmet finns i RE:Source projektdatabas.

Den 21 november anordnas RE:Source-dagen i Stockholm, då alla som är intresserade av programmets aktiviteter är välkomna. Mer info om dagen finns på RE:Sources webbsida.

Kontakt för mer information:
Evalena Blomqvist, RISE, programchef för RE:Source, 010-516 55 20
Johan Felix, CIT, innovationsledare för RE:Source, 0733-94 09 43
Coralie Chasset, programansvarig handläggare, Energimyndigheten, 016-544 23 96
Jenny Köhler, utlysningsansvarig handläggare, Energimyndigheten, 016-542 06 40
2018-11-13
Mekanisk verkstad för Er som ställer hårda krav har fått sin 3:e Biglia installeradPålitligt korrosionsskydd från Henkel.CEJNs teamledares kommentar till The Next Generation: "Vårt ansvar är att hålla dig säker"20-åriga Stella bryter manlig norm i byggbranschenGrunden Bois är årets Number 10 stipendiatLesjöforsfjädrar i framtidens mänskliga robotarBilia förvärvar en auktoriserad serviceverksamhet för BMW i NorgeNytt industrimagasin vinter 2018 ute nu!Hyundai och Vodafone inleder samarbete om uppkopplade bilarEldrivna truckar testas i produktion i Bolidens AitikgruvaLåt oss presentera: Fredagens gäster i Defas podstudioHet marknad för begagnade bilar trots färre försäljningar Arbeta i HD med nya High Demand pro18-v batterierFörsäljningsrekord på Gekås Ullared ger bidrag till Missing PeopleSvenska chefer underkänner sitt eget cv BMW + vinterhjul =gratis vinterhjulYrkesgymnasiet ökar med 25 procent Så ser företagandet ut i din kommunMakita lanserar sladdlös kaffemaskin på 12/18VEntreprenörskap hos Sigtuna Kommun20-åring med hjärta för kunskap och kvalitetWidrikssons lanserar ytterligare tjänster inom IT-logistik och transportÖkad säkerhet i truckmiljön med Zone Intelligence Bättre arbetsmiljö med ljuddämpade diamantklingorPremiär för ny butik och entre i Älvsjö och ny filial i Borås.Scanias transportlaboratorium blir fossilfrittRejmes Bil prisbelönta på motorgalan 2018Maskinhandboken – Ny SEK Handbok!Nordic Truckcenter SE inleder samarbete med TOTAL Nordic
2018-11-12
Skanska utvecklar nytt hotell i Kiruna som säljs till LKAB för cirka 500 miljoner kronorNy exportsäljare - Alexander LjungbergMätningar till grund för elbesparingPeab bygger ut Tofta skjutfältAcademic Work prisas för bästa försäljnings- och marknadsorganisationDemo utförsäljning av mätinstrument Ny satsning från Stoppa machokulturen Tyréns vinner nytt uppdrag i Norge åt Bane Nor Snart öppnar vi butik i UppsalaLindinvent letar Försäljningsingenjörer och UtvecklareInbjudan till seminarium om framtidens transporter​Politiken som kan förändra bygg- och fastighetsmarknadenStål & Hyr Group går samman med Aros Hyresmaskiner ABSFVF avtalar med Branschkontroll för kontroll av samtliga Certifierad Verkstad och Eurogarant!Zero Sun: Soldriven villa möjlig även där solen lyser med sin frånvaroSunPines Hållbarhetspris till Lindbäcks Group Vatten på Gotland kräver nytänkNu går vi live med CS24 connectIndustriföretag i Skövde är med på Elmia SubcontractorMiljötillstånd för utbyggnad och intag av förnybara råvarorRealgymnasiets fordonsutbildning ProMeister Fordon vinner pris på Motorgalan 2018Årets butik 2018 finns i Skellefteå
2018-11-09
Nomo Elmia Subcontractor 2018Skanska investerar EUR 170 M, cirka 1,8 miljarder kronor, i kontorsbyggnad i Warszawa, PolenNya Volvo EC750E HR: branschens mest produktiva rivningsgrävareVellinge är Årets Nyföretagarkommun 2018Vinge till unik racing-Tesla visas på InnoDexPolarbröd - årets marknadsförareVem blir Årets Cleantechprofil? Här är de nominerade.Ny maskin för rörlaserskärning till Weland ABFramtidens elsystem - fullt med nyheter från forskning och branschVärldspremiär för nya Mitsubishi L200Öppet Hus på Möjligheternas Torg: Maskinförare, ett framtidsyrke för fler
Annonser