TISDAG 22 JANUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

40 miljoner satsas på innovativa lösningar för hållbar materialanvändning och mindre avfall

Matfett, gips och biokol – det är några av de områden som ska studeras för att få till en hållbar materialanvändning och bidra till att förebygga avfall.
Satsningen görs inom ramen för det strategiska innovations­programmet RE:Source, som finansieras av Energimyndigheten, Formas och Vinnova.

Innovationsprogrammet RE:Source ska till år 2030 bidra till att Sverige blir världsledande på att minimera och nyttiggöra avfall. Programmet avslutar snart sin första treårsetapp och planerar nu för nästa. Hittills har drygt 120 projekt finansierats via programmet och Energimyndigheten har nu beslutat vilka ansökningar som beviljas stöd inom det tredje stora utlysningstillfället. Ytterligare 24 projekt har därmed fått klartecken att starta.

– Det är roligt att RE:Source har lyckats så bra med att nå ut till områdets aktörer. I denna utlysning fick vi in 53 ansökningar, i ansökningarna fanns totalt 225 olika organisationer representerade, säger Jenny Köhler, utlysningsansvarig handläggare på Energimyndigheten.

Den större delen av utlysningen, med 37 miljoner kronor avsatta, riktade sig till innovations- eller demonstrationsprojekt för hållbar materialanvändning. Den mindre delen, där 3 miljoner kronor fanns avsatta, vände sig till idéprojekt med fokus på förebyggande av avfall.

– Den större delen sätter ett tydligt fokus på mogna idéer som kan ta steget mot demonstration och kommersialisering. Vi vill ha tyngdpunkt på projekt som tar fram lösningar som verkligen kan göra skillnad, säger Evalena Blomqvist, programchef för RE:Source.

Nya lösningar för matavfall

Några exempel på beviljade innovationsprojekt är Gipsets väg tillbaka, Återvinning av komplicerade plastavfall och Biokol - från organiskt avfall till resurs för nyttiggörande av jordavfall.

Och så projektet Internet of Matfett, där det bakom titeln döljer sig en satsning på att verifiera ett nytt system för att samla in hushållens överblivna matfett och frityroljor.

Flera av projekten har redan startat. Några pågår bara ett fåtal månader, andra i flera år. Listan över samtliga beviljade projekt inom programmet finns i RE:Source projektdatabas.

Den 21 november anordnas RE:Source-dagen i Stockholm, då alla som är intresserade av programmets aktiviteter är välkomna. Mer info om dagen finns på RE:Sources webbsida.

Kontakt för mer information:
Evalena Blomqvist, RISE, programchef för RE:Source, 010-516 55 20
Johan Felix, CIT, innovationsledare för RE:Source, 0733-94 09 43
Coralie Chasset, programansvarig handläggare, Energimyndigheten, 016-544 23 96
Jenny Köhler, utlysningsansvarig handläggare, Energimyndigheten, 016-542 06 40
2019-01-17
Revolution möter evolution
2019-01-16
INTERCUT och PEMAMEK inleder samarbete i Sverige!Sally R säkrar patent från NASA som ska rena luftenCarsten Ederer ny VD på ebm-papst ABLandskrona först i Skåne med en helelektrifierad stadsbusstrafikABS Wheels är Sveriges mest sökta fälgmärkeNy teknik från Ramboll analyserar vägar med AIStörst i Sverige sedan år 2000!Caverion sköter tekniskt underhåll på E.ON EnergilösningarNy bok förklarar processorientering för allaSkellefteå Airport största regionala flygplatsen 2018Peab Asfalt vinner upphandling för 50 miljoner kronorKG Knutsson AB blir exklusiv partner för WhisperPower i SverigeKvalitet viktigare än pris för svenska bostadsrenoverareFinja satsar på EPS-betong i plastsäck
2019-01-15
Säker fjärråtkomst på fem minuterDachser Sweden tecknar avtal med Volvo CarsProduktionsrekord på Renovas avfallskraft­värmeverk i SävenäsNCC bygger spårvagnsdepå i LundWillhem kan återigen vinna pris för sin serviceRobin Wallenius tar hem årets InfrastipendiumHärjeåns investerar 157 miljoner i elnätetVäxande krav på logistiken – storsatsning på Biltemas centrallager Låg vibrationsnivå och extremt snabb kapning med nya kapskivorTyréns gör strategisk rekrytering inom infrastrukturDahl förstärker ledningen av VVS-divisionenMISAB blir ABT VästFöretagsforskarskolan firar tio år och fortsätter sikta uppåtNy teknik för diabetespatienterZurface etablerar sig i SverigeVolvo Car Sverige förändrar ledningsgruppenNu börjar kärnkraft bli populärt igenNet Insight utsett till Karriärföretag 2019Mattias Wäne blir ny vd på HertzJonas Hernborg ny VD för Elitfönster ABEU ger dispens för att lindra bristen på utsädeDå öppnar nya Rejmes Bil i FalkenbergSveriges Arkitekter har nominerat nyckelfria Ohboy till Bostadspriset 2018Colliers gör uthyrning i BoråsFyra IT-experter tar Webstep till UppsalaStabilotherm AB byter namn till Pergite Outdoor AB och växlar upp den digitala närvaron
2019-01-14
Peab utför mark- och grundläggningsarbeten för nytt värmeverk i UppsalaUniteam storsatsar i StockholmWimab Evenemang ny huvudsponsor till Företagardagarna 2019Sh bygg, sten och anläggning förvärvar EnergigrävarnaNytt affärssystem förenklar kundernas vardagRealgymnasiet i Norrköping satsar på programmerings­vecka för över 200 eleverGeoredundans mellan egna datacenter skapar tryggare kunderTeknikprodukter startar samarbete med PXL SealsFyrfasen Energi vinner upphandling med NP3Secify AB får ny VDBevego välkomnar ny AO-chef för Teknisk Isolering. Smart analysverktyg som förbättrar driften i många branscherNytt rekord för Volkswagen – levererade fler bilar än någonsin tidigareINGO öppnar automatstation i BengtsforsPeter Ervasalo har utsetts till vd för DHL Express Sverige
2019-01-11
Exakt tryckövervakning i anläggningar och rörledningarPeab bygger hyreslägenheter i HelsingborgPanasonic förnyar sitt TOUGHBOOK-kontrakt med telekomjätten Proximus Skanska bygger universitetsbyggnad i Cullowhee, NC, USA för cirka 570 miljoner kronorHär Livestreamar Logistikpodden för framtidens logistik Utökat sortiment av STANLEY FATMAX laseravståndsmätare
Annonser