LÖRDAG 17 FEBRUARI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

5G för industrin, när kommer det i verkligheten?

Nyheter om 5G ser vi så gott som dagligen i nyhetsflödet och just nu händer det mycket på området.
3GPP som står för standardiseringsarbetet kring 5G klubbade innan jul en standard som kallas 5GNR-standarden, och det här är ett första steg till 5G-standard.

Denna version, non-stand-alone 5G NR, bygger på dagens LTE-teknik och kommer att rullas ut redan under 2018. Senare under 2018 åtföljs den av stand-alone 5G så då bygger uteslutande på teknik som senare kommer att återfinnas i dom skarpa 5G-näten.

Vad kan vi förvänta oss att få ut av 5G-näten när dom kommer i framtiden då? Vi kommer att se att 5G-näten har många fler frekvensband än mobilnäten har idag och det gör det gör det möjligt att öka överföringssäkerheten i 5G-näten, tillgängligheten, och framförallt hastigheterna.

Man säger att 5G-näten kommer vara anpassade för maskiner redan från början, och som exempel så är självkörande fordon en intressant marknad som man säger ska kunna ha en säkerhet på 99,999% i överföring om man använder 5G, något som ska vara tillräckligt för säkerheten självkörande fordon kräver.

5G-nätens fördröjning kommer också att vara mycket kortare än idag. 4G ger 20 till 100 millisekunders latens och 5G-näten där pratar man om fem till 10 millisekunders latens. Vilket ska vara tillräckligt då i ganska många olika typer utav applikationer.

Som vi bedömer det finns det en massa intressanta saker som 5G-näten erbjuder, men hårdvara på marknaden för industrin, det kan vi se runt 2020, 2021. Vid 4G-nätens utrullning så dröjde det ett par år efter att näten var i drift innan 4G-routrar för mer krävande tillämpningar fanns tillgängliga för försäljning. I början fanns det då 4G-modem och donglar. Nu kommer det att se annorlunda ut, för dom här näten dom är anpassade för maskiner, för M2M och IoT, redan från början. Så därför spår vi att dessa nät finns i drift i industriella applikationer runt 2021 senast.

5G-standarden den spänner från 600 MHz upp till 50 GHz, så det är ett ganska stort frekvensområde som skall täckas. I Sverige kommer vi att se banden 3,4 till 3,8 GHz, och 26 GHz öppnas för 5G. Ett problem för oss i Sverige framförallt är att 3,4 till 3,8 GHz inte är helt tillgängligt för användning än och inte kommer att öppnas än på ett tag.

Vi kommer att se en typ av teknik när vi är inomhus i 26 GHz som inte kan täcka särskilt långa avstånd, utan 26 GHz kommer stå för kortdistansöverföring med hög hastighet.

Ulf Seijmer
Creative Director
Marknadsansvarig och presskontakt
ulf@induowireless.com
08-659 41 05
076-5755751
2018-02-15
Fortsatt stark passagerartillväxt gav rekordårRenault och GreenMobility ingår internationellt samarbetsavtalHållbart resande med elbussarKomatsu ställer ut på Intermat 2018Vägledning för underhåll i elnätNy miljöutbildning på distansSöderberg & Partners investerar i Learnster300 tjejer visade intresse för DeromeNytt samarbete på fasadmarknadenTvå nya chefer på Umeå kommunStora teknikutmaningen är tillbakaVärldens största initiativ för crowd-investering inom solenergiIKEA IT besöker högskolan – vill samverka om innovationSwedfund stärker stödet till små och medelstora företag i östra och västra AfrikaHur mäter man sin elanvändning?Lerumselever blev behöriga till gymnasiet på ett årStarkt logistikläge satsar på hållbart kluster Från traditionell mekanisk verkstad till leverantör för flygindustrinCaverion rekryterar Daniel Backman till Syd/Väst - ny regionchef från februari
2018-02-14
SSAB Borlänge uppgraderar onlineövervakning i varmvalsverket till Intellinova Parallel ENSTOREBRO och SMT ny återförsäljare för SPINNER Werkzeugmaschinen GmbH.Två helt nya MOTOMAN® målningsrobotarMOHV stärker sin organisation och satsar vidareTitania Bygger 500 bostäder i Hallunda Gård.Navigator expanderar med tre nya medarbetareNu bygger vi 57 hyreslägenheter i kv Kronborg, MalmöSvevia bygger nya Kronholmskajen i HärnösandHelt nya BMW X4Automatiskt montage av ändhylsor även utan tryckluftStarta hjärtan med hjälp av drönare!
Annonser