SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

7 spännande fördelar med luftvärmepumpar

Det har nu gått många år sedan den första luftvärmepumpen kom ut på marknaden. Det finns många bra luftvärmepumpar på Värmepumpshopen.
Uppfinningen är en genial teknisk uppfinning på så vis att den kan hämta värme från vår omgivning. Värmen finns i berget, i marken, i sjön och givetvis också i luften. Med en luftvärmepump hämtas värme direkt från utomhusluften på ett så smart sätt. Den kalla luften utomhus blir till varm luft inomhus.

Det finns många fina fördelar med luftvärmepumpar. Fördelar som kan vara mycket viktiga när du ska välja rätt värmepump för ditt hem. Här är 7 av de främsta som kan bli avgörande då du funderar på att köpa luftvärmepump och börja värma upp hemmets luft och vatten på detta vis.

1. Luft är gratis

En av de allra främsta fördelarna med luftvärmepumparna är ekonomin. Luft är gratis och den finns ju överallt. I luften finns solenergi som du kan värma hemmet med. För varje kWh som du använder för att driva en luftvärmepump får du ut upp till 3 kWh värme. Det är inte så svårt att räkna ut hur mycket du kan spara genom att hämta värmen från luften som finns omkring din bostad.

Det finns heller ingen rädsla för att andra skulle kunna komma och ta från värmen som du behöver. Det finns tillräckligt med värme i luften för dig och resten av staden. Värmen försvinner inte, och du kan fortsätta att fiska upp den, år ut och år in. Faktum är att det är just på lång sikt som luftvärmepumpen kan ses som en stor besparing. Det ska du tänka på då du ser på luftvärmepump pris.

2. Enkel installation av luftvärmepump

Luftvärmepumpen är enkel att installera. Till skillnad från många andra värmepumpar slipper du gräva i marken eller borra ner i berget. Om du inte har en stor tomt kan du fortfarande få plats med din pump som monteras på fasaden. Många klarar av installationen själva men det är knappast något du behöver fundera på. De företag som säljer luft luft värmepump ordnar också med montering av denna.

När du får din luft värmepump installerad ska du passa på att ställa frågor. En skicklig installatör blir snabbt klar så se till att han blir kvar en stund för att ge dig en ordentlig genomgång. Då blir det lika enkelt att använda pumpen som att installera den!

3. Som ett komplement till annan uppvärmning

Det är inte så att du måste förlita dig enbart på din luft luftvärmepump. En värmepump som hämtar värmen från luften kan bli ett perfekt komplement till direktverkande el. När det är riktigt kallt kan du använda både pump och vanliga element. Eller så kan du kombinera pumpen med vedeldning. Flexibiliteten är mycket stor. Även en billig luftvärmepump kan användas på detta vis.

Det kan vara klokt att tänka på kombinationer redan när du beställer och installerar din värmepump luft luft. Då kan du få professionella råd och tips för hur du ska tänka. Det kan spara både tid och pengar!

4. Ren inomhusluft med luftvärmepumpar

Det går att beskriva en luftvärmepump som en slags dammsugare. Den kommer ju att suga upp inomhusluften. När du väl börjar använda din pump kommer du att bli varse om hur mycket damm som finns i din inomhusluft. Detta damm kommer att landa i pumpens filter som du rengör med jämna mellanrum.

Den bästa luftvärmepump du kan ha är pumpen som ger riktigt ren inomhusluft som håller behaglig temperatur. Med en sådan pump kan det rentav bli så att eventuella allergiker som bor i ditt hushåll börjar må bättre.

5. Kall luft när det är varmt

Idag är det mycket vanligt att den bästa luftvärmepumpen fungerar omvänt. Det luft luft värmepump pris som du ser inkluderar alltså två viktiga funktioner. Värme på vintern och kyla på sommaren. När det blir en het sommar kommer du att vara så glad att det går att kyla ner hemmet på ett energisnålt sätt.

Det är förstås så att nedkylning normalt sett drar lite mer el än uppvärmning. Men i Sverige är det ju under mycket korta perioder som den här effekten är nödvändig. Vissa somrar inte alls. Då är det verkligen smart att slippa investera i en separat luftkonditionering som kommer att konkurrera med luftvärmepumpen om plats på väggen.

6. Som underhållsvärme

I en sommarstuga kan det vara bra att ha möjligheten till uppvärmning även då ni inte kommer att vara i stugan. Det här är idag fullt möjligt. Det går att fjärrstyra värmepumpssystemet. På så vis går det att få upp temperaturen under vargavintern då det finns risk för att sommarstugans inredning och annat tar skada av kyla i kombination med hög luftfuktighet.

På samma sätt kan man hålla rätt temperatur i olika utrymmen som annars hade varit svåra att reglera temperaturen i. Det kan vara mycket smart och något som gör att det går att undvika problem med till exempel mögel.

7. Kuftvärmepump kräver inte vattenburet värmesystem

Värmepumpar associeras ju ofta med vattenburna värmesystem. När det finns element med vatten är det också en stor fördel att kunna koppla på med en pump. Men en stor fördel med luftvärmepumpar är att de inte kräver den här typen av element. Det går att värma luften i vilket hus och vilket rum som helst.

Tänket är förstås lite annorlunda när värmen ska spridas med luften. Det är mycket viktigt att välja rätt styrka på pumpen och att den placeras på optimal plats. I ett hus med flera våningar kan det behövas flera pumpar som ska placeras på ett strategiskt sätt. Det här är sådant som duktiga installatörer kan hjälpa till med både på telefon då du undersöker möjligheterna och då de väl är på plats för installation av den nya luftpumpen.

Läs mer om luftvärmepumpar på Värmepumpshopen.

https://varmepumpshopen.se/luftvarmepump

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN