LÖRDAG 20 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

70 miljoner till forskningsprogram om minskad exponering för farliga kemikalier

Mistra satsar 70 miljoner kronor på forskningsprogrammet SafeChem som har som mål att skapa en hållbar kemiindustri och minska exponeringen av farliga ämnen.
IVL Svenska Miljöinstitutet leder programmet som också består av forskare från Stockholms universitet, RISE, KTH, danska DTU och ett brett deltagande av industrin.

– Det här är en stor och betydande investering och ett första steg mot skapandet av en forsknings- och innovationsplattform för grön kemi i Sverige och internationellt. Mistras upplägg med ett gemensamt program där forskningen genomförs i samverkan mellan institut, akademi och industri ger oss stora möjligheter till både ny kunskap och nyttiggörande i företagen, säger John Munthe, forskningschef på IVL Svenska Miljöinstitutet som tillsammans med Maria Wallenius Henriksson har koordinerat ansökan.

Den övergripande visionen för SafeChem är att främja en säker, hållbar och grön kemiindustri i Sverige samt att minska människors och miljöns exponering för farliga ämnen. Centrala delar av programmet är att utveckla nya processer för industrin och ta fram en verktygslåda med modeller och metoder för att riskbedöma kemikalier.

Forskningen kommer att fokusera på proaktiv riskkarakterisering av nya kemikalier, nya syntesvägar och processer för design och tillverkning av kemikalier samt utvecklad och förbättrad livscykelanalys. Programmet är tvärvetenskapligt och kommer att nyttja erfarenhet från bland annat läkemedelsindustrin. En helhetssyn och verktyg för livscykelhantering är centrala delar i programmet samt att förmedla kunskap från forskning till näringsliv och samhället i stort. I programmet ska även en vision och en agenda för grön kemi utvecklas som ska ligga till grund för en permanent forskningsplattform.

En serie fallstudier kommer att genomföras där specifika syntes-, återvinnings- och substitutionsprocesser, på olika nivåer i värdekedjan och för ett antal applikationer, kommer att studeras och utvärderas. En viktig komponent för att lyckas är samarbete mellan material- och organkemister, toxikologer och miljökemister samt industri- och produktspecialister.

SafeChem koordineras av IVL Svenska Miljöinstitutet och kommer att pågå i fyra år. Den totala budgeten är på 100 miljoner kronor, varav 70 miljoner kommer från Mistra och 30 miljoner från industrin. Konsortiet består förutom IVL av Stockholms universitet, RISE, KTH, danska DTU och har ett brett deltagande av industrin som representerar olika delar av värdekedjan från tillverkning av kemikalier för användning i industriella processer och produkter. Programmet har beviljats anslag genom Mistras utlysning "Design för minskad exponering för farliga kemikalier".

Vid frågor kontakta:
John Munthe, john.munthe@ivl.se, tel. 010- 788 68 06
Maria Wallenius Henriksson, maria.wallenius.henriksson@ivl.se. tel. 010-788 68 52

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende miljöforskningsinstitut som arbetar för att ta fram ny kunskap och utveckla lösningar som kommer till praktisk nytta på miljöområdet. Målet med vårt arbete är att bidra till ett hållbart samhälle.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser