SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

AD Plast – superautomatiserat med förarlösa truckar

AD Plast har ett helt automatiserat produktionsflöde med förarlösa AGV-truckar, den helautomatiska sträckfilmsmaskinen PallPack 4000, pallbanor och automatisk etikettering.
AD Plast tillverkar plastprodukter i små och stora volymer, bland annat för en stor svensk möbeltillverkare men även för fordonsindustrin, elektronik, hushåll, VVS och byggsektorn. Företaget finns i Anderstorp, omsätter cirka 130 miljoner kronor och har drygt 40 anställda, varav hälften arbetar i produktion/lager. Det som gör AD Plast unikt är hur automatiserad företagets produktion är.

– Det är maskinstyrt. Hela flödet fram till utleverans är automatiserat. Jag tror inte att det finns en motsvarande anläggning i Europa, säger AD Plasts ägare och VD Michael Jonsson

När plastprodukterna är klara ”ramlar” de ner i lådor eller pall beroende på storlek och räknas automatiskt. Operatörerna gör stickprover för att kvalitetssäkra produkterna och vid fullt emballage sänder de en signal till de förarlösa AGV-truckarna att de kan hämta godset. AGV-truckarna kör pallarna till sträckfilmsmaskinen där de sträckfilmas och får etiketter innan AGV-truckarna hämtar dem igen och placerar dem i hyllor på lagret i väntan på utleverans. Sträckfilmsmaskinen och AD Plasts system kommunicerar med varandra.

– Vi får signaler från PallPackmaskinen och skickar signal till etikettskrivaren om vilken etikett den ska skriva ut, säger Michael Jonsson.

Varför har ni kommit så långt med automatiseringen?
– Jag brinner för det här med automation, digitalisering och teknik och hur långt man kan gå för att effektivisera och använda tekniken fullt ut på ett bra sätt för att få en bra arbetsmiljö. Vi har tagit bort de tunga, besvärliga jobben, det som vi kallar icke-värdeskapande jobb: till exempel att flytta en pall från punkt A till B och till C – det är ingen kund som vill betala för det. Vi har skolat om och utbildat dem som körde truck tidigare till operatörer och förändrat deras arbetsuppgifter. Målet är att öka vår omsättning och då behöver vi ha med de som har kunskaper om vår verksamhet.

På vilket sätt har det blivit bättre?
– Till att börja med började vi med de förarlösa AGV-truckarna i produktionen. Det sparade ungefär 15 timmars arbetstid per dygn bara på personal som inte längre går runt med pallar. Och när vi installerade sträckfilmsmaskinen från PallPack i höstas försvann hela arbetet med att plasta in pallarna manuellt. Nu är det ingen som rör pallen. Vi sparar ungefär 35–40 timmars arbetstid per dygn genom automatiseringen, det motsvarar fyra tjänster som kan göra något som är värdeskapande istället.

Hur lång tid tar det innan ni tjänat in investeringen?
– Jag räknar med tre år. Sträckfilmsmaskinen ska vi nog kunna använda i 10–12 år. Även om tekniken går framåt är det svårt att se hur det ska kunna bli så mycket effektivare. Det är så få rörliga delar i den så vi kommer kunna köra den i väldigt många år. Däremot kan det bli aktuellt att köpa en produktionslinje till med ytterligare en sträckfilmsmaskin om det uppstår flaskhalsar i framtiden.

Hur har samarbetet med PallPack varit?
– Det har fungerat jättebra. En intressant sak tycker jag är att vi planerar att sätta webbkameror på utrustningen så att PallPacks tekniker kan se vad som händer och göra småjusteringar på distans. Än så länge har vi gjort det med hjälp av Skype, väldigt tidssparande och bra för miljön.

Kontaktinformation
Postadress
Ellakrogs­vägen 1
18733 Täby
Besöksadress
Ellekrogs­vägen 1
18733 Täby
Region
Täby
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556086-7730
Grundat: 1983
Anställda: 12
Välkommen till ITO PallPack AB

ITO PallPack AB är en av Skandinaviens största leverantör av hel och halvautomatiska packanläggningar och levererar både hel- och halvautomatiska förpackningsmaskiner. ITO PallPack AB har varit en föregångare inom sträckfilmsemballering sedan 1974 och var bland annat först med en försträckningsmaskin som minskar förbrukningen av sträckfilm betydligt samtidigt som inplastningen blir stadigare. Vi leverar sträckfilmning, bandning, tejpning, band, sträckfilm och mycket mer.

Om ni köper förpackningsmaskiner från Pall-Pack garanterar vi att ni får snabb hjälp! Med vårt eget serviceteam och vår serviceavdelning har vi den kunskap som krävs för att kunna hjälpa er direkt, per telefon eller via e-post. Vi erbjuder skräddarsydda serviceavtal, en egen tekniker och service som passar era behov!

Välkomna!

Kontakter

Axel Hagen
Kontaktperson
+46 (0) 7 68 85 06 62
Tommy Johansson
08-7922780
+46768850660

Filmer

PallPack1000B sträckfilmsmaskin

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-11
Sjöö Sandström expand­erar med ny säljareLantbrukarna pressade av låg lönsamhetKia presenterar uppdaterad elbilsstrategi
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
2024-04-04
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web