SÖNDAG 15 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Allt svårare för SaaS-leverantörer att skydda företagskundernas integritet

Runt om i världen ställer företagskunder krav på att B2B SaaS-leverantörer ska skydda deras användningsdata. Framför allt vill de veta hur SaaS-företaget använder denna typ av data.
Till skillnad från personuppgifter genereras användningsdata varje gång som företagskunder brukar en B2B SaaS-produkt, vilket innebär både för- och nackdelar. Ta till exempel de data som en användares interaktioner med tjänsterna genererar. SaaS-leverantörer använder denna information för att förbättra sin produkt som en tjänst och därigenom smidigare kunna betjäna sina företagskunder. Å andra sidan kan de mönster som framgår av ett företags användningsdata avslöja mycket kring dess fokus och vilka sorters insikter de försöker få fram. Informationen kan till och med indikera hur företagets framtida strategi ser ut.

Med tanke på hur ofta organisationer som t ex Facebook har kritiserats för sin integritetspolicy är det inte överraskande att konsumenterna är mer oroade över hur företag får tillgång till och använder sina data. I en färsk konsumentstudie utförd av undersökningsföretaget Propeller Insight om teknik och dataintegritet, där över 1000 amerikaner tillfrågades, ansåg 73 procent att det finns ett behov av mer datapolicy och regleringar. Endast 6 procent ansåg att det behövdes mindre, medan de återstående 21 procenten tyckte att dagens datapolicy och regleringar är tillräckliga.

Konsumentkraven påverkar företagskraven
Denna push för integritet bubblar upp till B2B-världen, vilket får många företag att kräva samma slags integritetsskydd för tjänster som t ex SaaS-lösningar och andra B2B-plattformar. Tyvärr kan dessa förväntningar inte enkelt översättas från konsumentvärlden till B2B-världen.

Beakta följande: Bör ett företag ha samma integritetsskydd som privatanvändare? Eller en ännu klurigare fråga - Bör enskilda anställda, som använder tredjepartsleverantörstjänster på ett företagsnätverk, ha samma integritetsskydd som de har när de agerar privatpersoner i sina hemmanätverk?

Vid en första anblick kan det verka ok att göra integritetsrelaterade snedsteg utanför privatlivet. Men varför bör man inte ha ett maximalt skydd även för sina B2B-användardata?

Anledningen är denna:
Företagen som tillhandahåller dessa B2B-tjänster behöver ha möjligheten att samla in vissa uppgifter, av flera olika anledningar. Om du till exempel kan spåra IP-adresser, hur kan du då skydda dina kunders data eller förhindra applikationsattacker? Om du kan anknyta personligt identifierbara data till en företagskunds konto, hur kan du då erbjuda bästa möjliga service när kunden behöver support? B2B-leverantörer samlar vanligtvis in data för att förbättra sin produkt, till exempel för att spåra buggar eller pensionera funktioner som ingen längre använder. Vem ska äga och kontrollera dessa data?

Organisationer som lagrar sina egna kunddata på andra företags servrar, som t ex Salesforce eller Oracle, har ett bestående intresse av att dessa partners skyddar informationen på allra högsta säkerhetsnivå. Men integritet och säkerhet går inte alltid hand i hand.

I slutändan gör dessa trender dock att det blir både svårare och mycket dyrare för B2B-företag att göra affärer i ett multinationellt privatlivsfrämjande klimat. Men företagen kan inte fly från problemet. Faktum är att de verksamheter som effektivt kan hantera en myriad av regler och kundförfrågningar kommer att ha en konkurrensfördel.

En väg som B2B-företag väljer för att hantera dessa komplikationer är att noggrant lokalisera vissa roller och funktioner i jurisdiktioner baserade på lokala regleringar. Om till exempel sekretessbestämmelserna är för restriktiva i ett visst land, kan det vara meningslöst att placera supportagenter där. I verkligheten kan vissa företag bli varse om att kunderna begär ett ännu striktare integritetsskydd än den rådande lokala lagstiftningen.

Tyvärr så finns det ingen tydlig guidebok för B2B-företag kring dessa frågor. Eftersom företagskunder i allt högre utsträckning granskar leverantörskontrakt, är det utan tvivel många företag som gör bedömningen från fall till fall. Det är en komplicerad process som kräver att juridik-, säkerhets- och integritetsexperter kopplas in. Men tills lagarna och normerna hinner ikapp teknologin kan det vara den enda vägen framåt.

Av: Mario Duarte, Vice President of Security, Snowflake Computing

Henrik Aare | PR consultant
henrik@nlpr.se | +46 70 598 22 82
Kungsgatan 60 | 111 22 Stockholm
www.northernlinkpr.se
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

Nyheter med koppling till företaget

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-09
Luna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?Leax ser affärsmöjligheter med Subcontractor ConnectPåminnelse pressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtidRedo för oljespill? Läs spillguidens ABCKom ihåg att förpackningen är en del av produkten!Schneider Electric utökar Easy UPS 3-serien Derome och Riksbyggen tecknar rikstäckande ramavtal​Hydroscand fyller 50 årHelhetslösningar från WeberMakita lanserar kompakt och lätt 12V borrskruvdragare Real Rails och Green Cargos transportsamarbete minskar klimatutsläppenKasthall välkomnar ny försäljningsdirektörVäxjö Energi inspirerar 250 högstadieelever till jobb i teknikbranschenMiljöarbetet ger resultat - fler Svanenmärken till KBM ProfessionalÖresundskraft och Mölndal Energi först i KlimatdialogenFramtidssäker fläktlösning när kraven på bostadsventilation blir tuffareSkoogs Bränsle tecknar avtal som leverantör åt SveaskogVälkommen Simon och Petter!EUROMAT 2019 kopplar ihop materialvärldenFler än 30 000 förbokningar av Volkswagens nya elbil ID.3 1st Edition
2019-09-04
EJOT blir valet för betonginfästning hos BevegoNy sugkopp för hantering av livsmedelsförpackningar Opus öppnar ytterligare en bilprovning i MalmöNCC bygger 67 klimatsmarta hyresrätter i HelsingborgTyréns hjälper Skandinaviens största hamn att expanderaBilmarknaden augusti 2019Load Up North summeras – stort intresse för nästa mässa
Annonser