SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Almi Invest investerar i Ecohelix teknik för biobaserade polymerer

Almi Invest Greentech investerar åtta miljoner kronor i Ecohelix, som utvecklat en metod för att producera miljövänliga bio-polymerer från restprodukter vid massatillverkning.
I emissionen på totalt 20 miljoner kronor deltar också Molindo Energy samt och en liten grupp erfarna privata clean tech-investerare. Pengarna ska användas till produktutveckling, rekryteringar samt till att förbereda teknologin och företaget för kommersialisering i stor skala.

Många branscher försöker hitta ersättare till material som har fossilt eller på annat sätt ifrågasatt ursprung, till exempel fossil olja, aluminium och palmolja. Samtidigt har pappers- och massaindustrin problem med att 50 procent av trädets beståndsdelar inte kan användas och kostar pengar att omhänderta.

Nu har Ecohelix utvecklat och patenterat en banbrytande metod, som utnyttjar naturens egna enzymatiska process, för att omvandla restprodukterna lignin och hemicellulosa från massabruk till högpresterande och biologiskt nedbrytbara polymerer. Polymeren kan sedan vidareförädlas för att ersätta en mängd olika material, exempelvis plaster, latex, stärkelse, aluminium, fossila polymerer och palmolja som används vid produktion av exempelvis livsmedelsförpackningar, lim, målarfärg, kartong och papper.

Fördelarna med att ersätta dessa produkter med Ecohelix material är bättre produkt- och miljöprestanda. Ecohelix bio-polymer är förnybar, biologiskt nedbrytbar, har lågt koldioxid-avtryck samt är inte baserad på gröda som annars skulle kunna användas till föda. De erbjuder också ett alternativ till dagens plaster som oftast är oljebaserade.

- Alla dessa användningsområden har betydande marknadspotential eftersom efterfrågan på biobaserade och hållbara produkter bara ökar, säger Boris Gyllhamn, Investment Manager på Almi Invests Greentechfond. Dessutom ger Ecohelix massabruken en förbättrad lönsamhet då processen även väntas innebära en kapacitetsökning för bruket. Detta är ett perfekt exempel på en win-win situation genom industriell symbios.

Ecohelix kommer att tillverka sitt material i egen regi i samarbete med massabruk för att få smidig tillgång till råvaran – massabrukets sidoström. Ecohelix har precis etablerad en helautomatisk demonstrationsanläggning hos Domsjö Fabriker, i syfte att verifiera produktionstekniken i semikommersiell skala (som en del av EU-finansierad projekt VEHICLE). I nästa steg planeras en första fullskalig anläggning.

- Tack vare denna investering kan vi nu ta viktiga steg mot kommersiell etablering i stor skala, säger Petri Oinonen, vd, grundare och uppfinnare av Ecohelix teknik. Vår produkt ersätter råoljebaserade råvaror och bidrar till att lösa den globala utmaningen med att minska fossila koldioxidutsläpp. Vår målsättning är hög. Om tre år siktar vi på att vara världsledande inom utveckling och produktion av biopolymerer tack vare vår patenterade teknik, vårt aktiva partnernätverk samt våra kunniga investerare.

För ytterligare information kontakta
Boris Gyllhamn, Investment Manager Almi Invest Greentech,
tel 073-084 51 35, mail boris.gyllhamn@almiinvest.se

Petri Oinonen, vd Ecohelix,
tel 070 563 28 92, mail petri@ecohelix.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-10
Firar 10 år med QlikProton Technology blir nu Cotec LabsFem skäl att automat­isera avtalsskrivandetFortsatt låg IPO-aktivitet i Sverige och globaltHur påverkar kontoret fysisk och mental hälsa
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
2024-04-04
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web
2024-04-03
Samarbetet Clip-Lok SimPak och Wing Lift™Hallå där Jens KjellssonDen osynliga hjälten Välj rätt grävskopa AMIC Group förvärvar Tramo ETV och Unitrafo