MÅNDAG 18 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Alnova satsar lokalt - för miljön

Enda sedan starten år 1979 har Alnova alltid haft ett stort fokus på hållbarhet.
Detta visar sig bland annat i ett mångårigt engagemang i Balkongföreningen, samt att de innehar en rad andra kvalitets- och miljömärkningar. Samtliga av Alnovas produkter uppfyller kravet "rekommenderas" av både Byggvarubedömningen och Sunda Hus. De är även med i miljömärkningen Svanens Husportal. All tillverkning av Alnovas produkter sker dessutom lokalt, i Göteborg. Detta är ett aktivt val man gjort för att spara på miljön och främja svensk ekonomi.

- Miljöaspekten har blivit mer och mer aktuell och det är mycket viktigt att man hänger med och tar sitt ansvar. Hållbarhet har alltid varit ett aktuellt ämne för oss, säger Magnus Andersson, VD på Alnova.

På grund av detta gör Alnova stora satsningar i sin produktionsenhet som ligger i Göteborg, just på grund av att tillverkningen sker lokalt. Detta är något man vill främja och fortsätta med även i framtiden, trots hård konkurrens från aktörer med tillverkning i utlandet. Det har gjorts stora investeringar i nya maskiner och utrustning under året och Alnova står fast vid att produktionen ska finnas inom Sveriges gränser. Magnus ser mycket positivt på detta.

- På så vis kortar man ner leveranstiderna och sparar på miljön samtidigt. Om man jämför med att frakta sina produkter över hela Europa innan de når Sverige gör det ju en enorm skillnad på utsläppen.

Det är många aktörer på den svenska marknaden som outsourcar sin tillverkning till exempelvis Europas öststater, Turkiet och ibland även Kina. Färska siffror visar att utsläppen av leveranser från dessa länder är anmärkningsvärt höga, jämfört med transporter enbart inom Sverige.

- Det är en utveckling vi ser och det är naturligtvis mycket tråkigt, fortsätter Magnus, de flesta företagen i byggbranschen är väldigt intresserade av miljö och hållbarhet tills man börjar titta på priset. Då är det inte alls ovanligt att man faller bort som leverantör på grund av att konkurrenterna har billigare produktion i utlandet. Om vi tar Turkiet som exempel så är det cirka 3700 kilometer från Ankara till Stockholm och det betyder 186 kilogram i CO2-utsläpp per ton gods, jämfört med en frakt från vår tillverkning i Göteborg till Stockholm som hamnar på 25 kilogram per ton. En transport från Polen till Stockholm hamnar på 60 kilogram per ton mot våra 25.

Utöver detta är det flera av Alnovas medarbetare som har elektriska laddhybrider som firmabilar och detta uppmuntras aktivt av ledningen. På parkeringen utanför Alnovas huvudkontor finns det gott om elstolpar uppsatta för laddning av de eldrivna fordonen under arbetsdagen. På så vis är utsläppen extremt låga för dessa fordon till och från arbetet.

Det är inte bara internt på Alnova man fokuserar på hållbarhet, utan det visar sig även i valet av leverantörer. Man utvärderar noga vilka man arbetar med och väljer bara leverantörer med hög miljöprestanda och medvetenhet. Detta för att kunna vara säker på att hållbarhetsfokuset inte fallerar i de övriga delarna av leverantörskedjan. Alnova har inte bara sin egen tillverkning lokalt i Göteborg, utan jobbar även uteslutet med leverantörer inom Sveriges gränser, då det innebär kortare leveranssträckor och bidrar till minskade utsläpp.

Alnovas ledningssystem är sedan många år tillbaks certifierat enligt ISO 9001 och deras senaste miljöarbete har bland annat varit att förnya sin certifiering för ISO 14001. I samband med de nya satsningarna har man även gjort en omfattande miljöinventering i produktionen. Alnova jobbar bara med 100 % återvinnings- och förnyelsebart material och källsorterar allt avfall. Deras lokaler värms också upp helt av fjärrvärme.

Alnova Balkongsystem startade sin verksamhet för närmare 40 år sedan. Sedan dess har utvecklingen varit stark och Alnova har erhållit en framträdande position på den svenska marknaden.

Alnova tillverkar och marknadsför egenutvecklade balkonginglasningar, räcken, skärmar, tak och via deras samarbetspartners erbjuder de även balkongplattor i betong eller komposit. Tillverkning, kontor och en komplett utställningshall finns på deras huvudkontor i Orrekulla industriområde i Göteborg.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-12
KH-Koneet Group utvidgar sin verksamhet till Sverige CEJN presenterar Kabel­vinda med IP65-klassificeringSnabb expansion för expanderbara bergbultar från VirsboNy idrottsplats och 4 000 nya lägenheter i JärvastadenAcronis tillkännager ett strategiskt globalt distributionsavtal med Ingram Micro Nästa generations motviktstruck är härInterxion gör sin största satsning någonsin i Sverige med nytt högsäkerhets­datacenter Den radiologiska rivningen av Barsebäcksverket kan påbörjas nästa årSIL - Säkra instrumentsystem på kokeriet smurfitkappa PiteåINGO lanserar sin första gör-det-själv biltvätt i SverigeInzile lanserar Pro4 vid Stockholms Stads seminarium för eldrivna lastbilar
2019-11-11
Förseningar för Elmias utbyggnadNya produkter från Metal Work Sverige ABSCHUNK utökar med ny kompetens! Väderstad expanderar i Belgien tillsammans med Homburg MachinehandelIntegrerade kretsar produceras i tryckpress​Eatons nya flerfunktionsrelä EasyE4 - kan integreras i IIoTConsafe Logistics erbjuder smart lösning för mindre luft i transporterDigitaliseringen öppnar nya yrkesvägar inom transportsektornEmanuelssons Transport vinnare av Årets HållbarhetsprisLeasePlan presenterar vinnarna i årets stora leverantörspris Ny VD på Spring Systems i Torsås ABIndustri och politik – ny brittisk studieHållbarhet och cirkulärt tänkande på The HarborSex kreativa idéer för en mer hållbar vardag prisasFord offentliggör priserna på kommande laddhybrider H2M byter ledning i MälardalenVindkraftverken i Vänern får franska ägareStorskaligt uppdrag i Marockos öken
2019-11-08
Samgående mellan IDEAL PLM, Summ Systems och Pro-STEP Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fältNytt elbilskoncept från Volkswagen: ID. SPACE VIZZIONQTF TECH TALK Nr 3; syre – korrosion – magnetitCushy vinnare av Archipro­ducts Design Awards 2019LKAB och Inlandsbanan i samarbete avseende hållbara godstransporterNordiska IT-chefer släpar efterEn kompakt och plats­besparande lösning Cisco satsar stort på mindre företagFinalisterna i Materialens Års innovationstävling visas upp på Elmia SubcontractorABB-teknik gör nytt kulturhus energismart
2019-11-07
Welandkoncernen visar vägenBusch presenterar nya modellserier av Dolphin vätskeringvakuumpumpar Volvo startar försäljningen av eldrivna lastbilar för stadstransporterSaabs nya störkapsel för elektronisk attack är i luftenDärför ska vi bygga mer i trä - fullsatt seminarium om träbyggandeSvensk teknologi ger ytter­ligare 1 GW el till Bolivia Samfällighet i Skellefteå blir störst på elbilsladdning med 202 laddare från Schneider ElectricNytt projekt ser över spännings­korrosion i additivt tillverkat rostfritt stålRaketerna på den offentliga marknadenIntertechna inleder sam­arbete med SKF på den industriella marknaden i SverigeÅrets VD 2019 utseddaElpriset i oktober lägre än förra åretParans VD på invigning av fabrik hos strategisk Kina­partnerPeab renoverar och bygger ut skola i NorgePrevas automatiserar Norge, stor order till PrevasCaverion och Byggdialog ingår partneringavtal när Västfastigheter bygger ut Skaraborgs sjukhus i SkövdeFluicell lanserar Biopixlar®Nytt projekt ska ge effektivare implementering av nya stål
2019-11-06
Rida på Black Friday-vågen? Pågen tar kliv mot mer klimatsmarta transporterEvelina Lindgren utsedd till Västsveriges främsta entreprenörFujitsu släpper framtidssäkra PRIMERGY-servrar
Annonser