SÖNDAG 21 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Alnova satsar lokalt - för miljön

Enda sedan starten år 1979 har Alnova alltid haft ett stort fokus på hållbarhet.
Detta visar sig bland annat i ett mångårigt engagemang i Balkongföreningen, samt att de innehar en rad andra kvalitets- och miljömärkningar. Samtliga av Alnovas produkter uppfyller kravet "rekommenderas" av både Byggvarubedömningen och Sunda Hus. De är även med i miljömärkningen Svanens Husportal. All tillverkning av Alnovas produkter sker dessutom lokalt, i Göteborg. Detta är ett aktivt val man gjort för att spara på miljön och främja svensk ekonomi.

- Miljöaspekten har blivit mer och mer aktuell och det är mycket viktigt att man hänger med och tar sitt ansvar. Hållbarhet har alltid varit ett aktuellt ämne för oss, säger Magnus Andersson, VD på Alnova.

På grund av detta gör Alnova stora satsningar i sin produktionsenhet som ligger i Göteborg, just på grund av att tillverkningen sker lokalt. Detta är något man vill främja och fortsätta med även i framtiden, trots hård konkurrens från aktörer med tillverkning i utlandet. Det har gjorts stora investeringar i nya maskiner och utrustning under året och Alnova står fast vid att produktionen ska finnas inom Sveriges gränser. Magnus ser mycket positivt på detta.

- På så vis kortar man ner leveranstiderna och sparar på miljön samtidigt. Om man jämför med att frakta sina produkter över hela Europa innan de når Sverige gör det ju en enorm skillnad på utsläppen.

Det är många aktörer på den svenska marknaden som outsourcar sin tillverkning till exempelvis Europas öststater, Turkiet och ibland även Kina. Färska siffror visar att utsläppen av leveranser från dessa länder är anmärkningsvärt höga, jämfört med transporter enbart inom Sverige.

- Det är en utveckling vi ser och det är naturligtvis mycket tråkigt, fortsätter Magnus, de flesta företagen i byggbranschen är väldigt intresserade av miljö och hållbarhet tills man börjar titta på priset. Då är det inte alls ovanligt att man faller bort som leverantör på grund av att konkurrenterna har billigare produktion i utlandet. Om vi tar Turkiet som exempel så är det cirka 3700 kilometer från Ankara till Stockholm och det betyder 186 kilogram i CO2-utsläpp per ton gods, jämfört med en frakt från vår tillverkning i Göteborg till Stockholm som hamnar på 25 kilogram per ton. En transport från Polen till Stockholm hamnar på 60 kilogram per ton mot våra 25.

Utöver detta är det flera av Alnovas medarbetare som har elektriska laddhybrider som firmabilar och detta uppmuntras aktivt av ledningen. På parkeringen utanför Alnovas huvudkontor finns det gott om elstolpar uppsatta för laddning av de eldrivna fordonen under arbetsdagen. På så vis är utsläppen extremt låga för dessa fordon till och från arbetet.

Det är inte bara internt på Alnova man fokuserar på hållbarhet, utan det visar sig även i valet av leverantörer. Man utvärderar noga vilka man arbetar med och väljer bara leverantörer med hög miljöprestanda och medvetenhet. Detta för att kunna vara säker på att hållbarhetsfokuset inte fallerar i de övriga delarna av leverantörskedjan. Alnova har inte bara sin egen tillverkning lokalt i Göteborg, utan jobbar även uteslutet med leverantörer inom Sveriges gränser, då det innebär kortare leveranssträckor och bidrar till minskade utsläpp.

Alnovas ledningssystem är sedan många år tillbaks certifierat enligt ISO 9001 och deras senaste miljöarbete har bland annat varit att förnya sin certifiering för ISO 14001. I samband med de nya satsningarna har man även gjort en omfattande miljöinventering i produktionen. Alnova jobbar bara med 100 % återvinnings- och förnyelsebart material och källsorterar allt avfall. Deras lokaler värms också upp helt av fjärrvärme.

Alnova Balkongsystem startade sin verksamhet för närmare 40 år sedan. Sedan dess har utvecklingen varit stark och Alnova har erhållit en framträdande position på den svenska marknaden.

Alnova tillverkar och marknadsför egenutvecklade balkonginglasningar, räcken, skärmar, tak och via deras samarbetspartners erbjuder de även balkongplattor i betong eller komposit. Tillverkning, kontor och en komplett utställningshall finns på deras huvudkontor i Orrekulla industriområde i Göteborg.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser