ONSDAG 19 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Assemblin bakom unik cleantechanläggning

Cleantechföretaget CirChem har tagit fram ett koncept för rening av kemiska lösningsmedelsblandningar och har även färdigställt en första fullskaleanläggning.
Anläggningen, som är unik i sitt slag, har konstruerats i ett samarbete med Assemblin, som även upphandlats som totalentreprenör.

Den 14 maj invigdes en unik anläggning för rening av kemiska lösningsmedelsblandningar. Anläggningen som ligger i Vargön, Vänersborg, har konstruerats enligt ett koncept som cleantechföretaget CirChem tagit fram. CirChem grundades 2013 utifrån en affärsidé som handlar om att bidra till klimatnytta och en hållbar framtid för kommande generationer genom att erbjuda cirkulär kemi.

– Genom att, i en sluten process, rena och återvinna lösningsmedelsblandningar som idag förbränns, kan vi minska våra kunders klimatavtryck, berättar CirChems VD, Christina Hillforth. Vid full drift enligt nuvarande miljötillstånd handlar det om en årlig minskning av koldioxidutsläpp på 10 000 ton.

Hon poängterar att det är en unik anläggning vars motsvarighet i alla fall inte finns i Norden.
Tydligt hållbarhetsfokus

Anläggningen består av tre huvuddelar, en mottagningsenhet där kontaminerade kemiska blandningar pumpas in, själva produktionsanläggningen för rening och separation samt en utlastningsdel där det renade materialet kan användas i industriella processer och tillverkningsprocesser.

– Det känns fantastiskt bra att ha haft en så central roll i ett projekt med ett tydligt hållbarhetsfokus. Här gör vi verkligen något viktigt, säger Christoffer Ronnerhall, filialchef Assemblin Industrirör, Göteborg.

Han syftar på att Assemblin upphandlats som totalentreprenör och ansvarat för anpassning, tillverkning och installation av rör, rördelar och upphängningar. Liksom även av centrala delar i produktionsanläggningen som exempelvis mottagningskärl, expansionstrumma och kondensor. Därutöver har Assemblin jobbat fram byggnadens konstruktion, med prefabricerade moduler inklusive durk, lejdare och trappor.

– För oss har det varit avgörande att få en samarbetspartner i projektet som har ett innovativt och lösningsorienterat förhållningssätt och som i alla led verkar för hållbarhet och kostnadseffektivitet, säger Christina Hillforth.
Repeterbart

Hennes uppfattning är att den nu driftsatta reningsanläggningen ska fungera som en blueprint för kommande och att nästa ligger nära i tiden.

– Vi har byggt in en hög grad av repeterbarhet, vilket betyder ökad effektivitet och en avsevärt kortad ledtid, från beställning till färdig anläggning, förklarar Christoffer Ronnerhall.

Bygget av anläggningen påbörjade Assemblin i september 2018 och i april 2019 kunde den driftsättas. Sammanlagt har omkring 15 personer från Assemblin deltagit i projektet.

– Den snabba produktionen var möjlig tack vare medarbetare och montörer som under hela projekttiden också engagerat sig i diskussioner om konstruktion och alternativa lösningar, säger Christoffer Ronnerhall.
För mer information kontakta

Christoffer Ronnerhall, filialchef Industri, Assemblin VS Göteborg, christoffer.ronnerhall@assemblin.se, 010-475 20 85.
Om Assemblinkoncernen

Assemblin är en komplett installations- och servicepartner med verksamhet i Sverige, Norge och Finland. Vi utformar, installerar och underhåller tekniska system för luft, vatten och energi. Vår vision är att skapa smarta och hållbara installationer som får byggnader att fungera och människor att trivas. Genom nära och lokala samarbeten och en stark organisation i ryggen gör vi det möjligt.

Vi har en omsättning på 8,9 miljarder kronor och cirka 5 700 engagerade medarbetare på runt 100 orter i Norden.

Läs mer på assemblin.se.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
2019-06-13
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabrikenFjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätetSnabbare fuktmätning underlättar handeln med trädbränsleBlåkläder producerar med hjälp av solenVolkswagen investerar i NorthvoltIT-säkerhet i industrinFem Instalcobolag i gemensamt uppdrag i VästeråsVälj säsongens hållbara och skönaste T-shirtsBella Hedbom från Einar Mattsson nominerad till Årets unga fastighetskvinna
2019-06-12
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR, KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden. ABB Azipod® elektriska framdrivningssystem kan spara 1,7 miljoner dollarVi söker en servicetekniker till VästkustenABS Wheels utökar serien med transportfälgar Här är nya BMW 3-serie Touring – snart som plug-in hybridSmart uppvärmning av bussar sparar energi motsvarande två vindkraftverkRekordhögt intresse för ingenjörsyrket bland tjejerPlus X Award tilldelas Uponor S-Press PLUS Många fördelar med intelligent uppvärmningFinja lanserar garageprojekt med rörliga arbetsanvisningar och DIY-beskrivningThermotech - ny leverantör till RörvikshusFullständig elektrifiering är inom räckhåll – och billigare än man kan troDePalma Workwer i samarbete med Beijer byggmaterial Deutz-Fahr specialutgåva 6215 TTV WARRIOR, ett perfekt verktyg för alla uppdragSäljstart för nya Volkswagen Passat – mer digital, mer komfortabel och mer utrustadQTF ställer ut på Skånes Energiting 2019Peter Sjödahl ny vd för Woody-kedjanFujitsu sjösätter AI-baserad tjänst för minskade utsläpp till sjöss Serneke bygger bostadsrätter i Sorgenfri i Malmö
2019-06-11
Komatsu bandschaktare schaktar krossmaterial i StockholmSnowflakes nya marknadsplats för datautbyte ska bryta ner databarriärer Vagnar för kontor & konferensrumCEJNs guide till kopplingar för olika testmiljöer
Annonser