TISDAG 25 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Atiums hållbara filter renar vatten från kvicksilver

Kvicksiler är ett av de tio farligaste ämnena för mänsklig hälsa enligt Världshälsoorganisationen, WHO.
Kvicksilvret - som i sig är ett grundämne - skadar både nervsystemet och hjärnans utveckling samtidigt som det lagras i kroppen. Idag innehåller över hälften av Sveriges sjöar för höga halter kvicksilver. Samma problem ser man också globalt. En av världens största utmaningar just nu är att säkra rent vatten. Atium är startupen som vill arbeta för en miljövänlig och effektiv vattenrening.

“Vi förbättrar industriernas tidigare lösningar till ett mer kostnadseffektivt och hållbart sätt”

- Emma Ericson, medgrundare Atium

En forskningsbaserad teknik utvecklar våra befintliga lösningar

Atium utvecklar en teknik för ett återanvändningsbart filter som effektivt renar vatten från tungmetaller. Tekniken som är patentsökt bygger på forskning från Björn Wickman, biträdande professor vid Chalmers tekniska högskola. Forskningen som nu börjar få internationell uppmärksamhet blev bland annat i början av december omskriven i det globala vetenskapsmagasinet Nature Communications.

Atiums återanvändningsbara filter renar vatten genom en elektrokemisk process som ger förmågan att fånga in även låga koncentrationer av kvicksilver. Filtret är helt fritt från kemikalier, har en låg energiförbrukning och kommer dessutom kunna användas än mer effektivt i kombination med solcellsenergi. När filtret är fullt avlägsnas kvicksilvret, som nu är i koncentrerad form, och sekundärt avfall minskas kraftigt.

Jämfört med andra lösningar som finns på marknaden är filtret inte enbart effektivt vid låga koncentrationer av tungmetaller utan också selektivt och hållbart. Detta innebär att Atiums filter inte slösar kapacitet på att fånga upp ofarliga ämnen.

Industrin jagar gränsvärden

Industrin pressas nu hårt genom låga gränsvärden för bland annat kvicksilver. Föroreningar i vatten är ett globalt problem och det långsiktiga målet för Atium är att bekämpa kvicksilverförgiftning över hela världen. Genom en direktkontakt med nischade industrier ser Atium möjligheter att göra en stor impact på hälsoproblemet i världen.

Pilottester i pipeline

Atium med deras innovativa produkt är nu med i Chalmers Ventures Accelerator. Atium ser Chalmers Ventures breda nätverk och kunskap inom produktutveckling och hållbarhet som nyckelfaktorer på vägen mot att nå deras stora vision: att hjälpa globala industrier att sanera sitt vatten och avfall på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt. Just nu utvecklar Atium sin första prototyp genom att testa filtret med skarpa vattenprov i labb. I februari väntas den första prototypen vara färdig och sedan ligger pilottester med industrin i pipeline.

“Nätverket från Chalmers Ventures är det absolut viktigaste”

- Johan Björkquist, medgrundare Atium

Kontakt
VD Emma Ericson
e-post: emma@atium.se,
tel +46 (0) 733104056

Foto: Atium

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-19
Hyundai lanserar 44 nya miljöbilar och smartphone-teknologi som låter föraren kontrollera demNy arbetschef och projektledare inom Svevias asfalttillverkningVirtual reality testas i SSGs kurserNy kartläggning synliggör utmaningarna med plastSweco ser över masshanteringen och dess klimatpåverkan i OstlänkenHydroscand lanserar pneumatisk PU-slangSmarta elnät ”ett smörjmedel” för omställningenMetsä Group deltar i utvecklandet av utrustning för släckning av skogsbränderVolvokoncernen skriver partneravtal med NVIDIA
2019-06-18
Storsatsning i nya lokaler för Ahlsell NorrköpingABB tillhandahåller högeffektsladdning för en ny era av e-mobilitet i SkandinavienNy IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare driftInnovation och kraft att förändra – nu satsar vi mot Elfack 2021!Stora förbättringar och framsteg i Lesjöfors ChinaVatten på landet – avlopp och hälsoskydd med ett sinande grundvattenSTEMMER IMAGING fortsätter sin expansionArbetsskador ökar med inhyrd och säsongsanställd personalNytt resultatrekord för Dachser Nordic EC-fläktar med integrerad effektfaktorkorrigeringMitsubishi presenterar Dendo Drive HousePorsche 718 Spyder och 718 Cayman GT4 med sexcylindriga boxermotorerBelysningsexperten Strands: här är årets mest innovativa nyheterJoakim förstärker Merlos servicemarknad.Modernisering och ökat behov av effektivisering största anledningarna till byte av affärssystemBiltema lanserar miljövänligare bärkassarMetod identifierar osynliga skarvar inför lasersvetsningNorton lanserar en rak pneumatisk slipmaskin med mycket kraft i en liten kostymNya Renault ZOE - tar 100 % eldrift till en ny nivåRetursystem Byggpall har stärkts i byggbranschens reviderade riktlinjerUlf Zenk lämnar Lantmännen
2019-06-17
​Säkrare lastning av intermodala enheterNomo förvärvar JokiLaakeriABB-teknik bidrar till Sveriges största solcellsparkSnowflake finns nu tillgängligt på Microsoft Azure GovernmentNy undersökning visar på brister i inventeringen av fastigheters brand- och säkerhetsbehov​Innovation i fokus på Start Up Area Varför behövs miljöhjältar? Vi har 22,5 miljoner anledningar...Preems satsning ger ännu mer grön dieselVäxjö Energi samarbetar med ledande laddoperatörFacit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin STIHL MS 500i W tog silver i SkogsElmias Innovation Award 2019 Subaru utvecklar elbilSveriges Byggindustrier välkomnar utredning om kommunala särkravUnderhållsstopp och investeringar hos Smurfit Kappa Piteå”Klimatförändringarna påverkar affärerna” Wibax på BIOBASE konferensSvea Vind Offshore nytt partnerföretag i Power CircleVVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med Bygmastipendiet
Annonser