FREDAG 18 JANUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Atiums hållbara filter renar vatten från kvicksilver

Kvicksiler är ett av de tio farligaste ämnena för mänsklig hälsa enligt Världshälsoorganisationen, WHO.
Kvicksilvret - som i sig är ett grundämne - skadar både nervsystemet och hjärnans utveckling samtidigt som det lagras i kroppen. Idag innehåller över hälften av Sveriges sjöar för höga halter kvicksilver. Samma problem ser man också globalt. En av världens största utmaningar just nu är att säkra rent vatten. Atium är startupen som vill arbeta för en miljövänlig och effektiv vattenrening.

“Vi förbättrar industriernas tidigare lösningar till ett mer kostnadseffektivt och hållbart sätt”

- Emma Ericson, medgrundare Atium

En forskningsbaserad teknik utvecklar våra befintliga lösningar

Atium utvecklar en teknik för ett återanvändningsbart filter som effektivt renar vatten från tungmetaller. Tekniken som är patentsökt bygger på forskning från Björn Wickman, biträdande professor vid Chalmers tekniska högskola. Forskningen som nu börjar få internationell uppmärksamhet blev bland annat i början av december omskriven i det globala vetenskapsmagasinet Nature Communications.

Atiums återanvändningsbara filter renar vatten genom en elektrokemisk process som ger förmågan att fånga in även låga koncentrationer av kvicksilver. Filtret är helt fritt från kemikalier, har en låg energiförbrukning och kommer dessutom kunna användas än mer effektivt i kombination med solcellsenergi. När filtret är fullt avlägsnas kvicksilvret, som nu är i koncentrerad form, och sekundärt avfall minskas kraftigt.

Jämfört med andra lösningar som finns på marknaden är filtret inte enbart effektivt vid låga koncentrationer av tungmetaller utan också selektivt och hållbart. Detta innebär att Atiums filter inte slösar kapacitet på att fånga upp ofarliga ämnen.

Industrin jagar gränsvärden

Industrin pressas nu hårt genom låga gränsvärden för bland annat kvicksilver. Föroreningar i vatten är ett globalt problem och det långsiktiga målet för Atium är att bekämpa kvicksilverförgiftning över hela världen. Genom en direktkontakt med nischade industrier ser Atium möjligheter att göra en stor impact på hälsoproblemet i världen.

Pilottester i pipeline

Atium med deras innovativa produkt är nu med i Chalmers Ventures Accelerator. Atium ser Chalmers Ventures breda nätverk och kunskap inom produktutveckling och hållbarhet som nyckelfaktorer på vägen mot att nå deras stora vision: att hjälpa globala industrier att sanera sitt vatten och avfall på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt. Just nu utvecklar Atium sin första prototyp genom att testa filtret med skarpa vattenprov i labb. I februari väntas den första prototypen vara färdig och sedan ligger pilottester med industrin i pipeline.

“Nätverket från Chalmers Ventures är det absolut viktigaste”

- Johan Björkquist, medgrundare Atium

Kontakt
VD Emma Ericson
e-post: emma@atium.se,
tel +46 (0) 733104056

Foto: Atium
2019-01-14
Realgymnasiet i Norrköping satsar på programmerings­vecka för över 200 eleverGeoredundans mellan egna datacenter skapar tryggare kunderTeknikprodukter startar samarbete med PXL SealsFyrfasen Energi vinner upphandling med NP3Secify AB får ny VDBevego välkomnar ny AO-chef för Teknisk Isolering. Smart analysverktyg som förbättrar driften i många branscherNytt rekord för Volkswagen – levererade fler bilar än någonsin tidigareINGO öppnar automatstation i BengtsforsPeter Ervasalo har utsetts till vd för DHL Express Sverige
2019-01-11
Exakt tryckövervakning i anläggningar och rörledningarPeab bygger hyreslägenheter i HelsingborgPanasonic förnyar sitt TOUGHBOOK-kontrakt med telekomjätten Proximus Skanska bygger universitetsbyggnad i Cullowhee, NC, USA för cirka 570 miljoner kronorHär Livestreamar Logistikpodden för framtidens logistik Utökat sortiment av STANLEY FATMAX laseravståndsmätareSödra vill inspirera unga tjejer till att bli framtidens ingenjörerEtt rent nöje för jämna ytorHur mycket kan vi egentligen lägga på minnet?Best Transport trendspanar inför 2019Ökad försäljning för femte året i rad för Lexus i EuropaGår mot prisrekord i 2019Rekordvolymer av sågade trävaror för MIMAB och APM TerminalsSå påverkar AI framtiden för ingenjörerMarcus Nilsson blir ny affärsområdeschef för Veidekke AnläggningMidsona ställer om till fossilfria transporter med Transportinitiativet
2019-01-10
En värdefull regel för att välja rätt fräsverktygKasta loss för vridspjällsventilen GEMÜ 480 VictoriaTänk smart använd HARTKlaravik når ny milstolpe: auktioner för över en miljard under 2018Återvinningsföretaget Remeo går i bräschen för cirkulär ekonomiPorttelefonen är bara början på våra smarta hem Castellum uppför ny anläggning för Mekonomen i MalmöCES 2019: BMW visar upp den dolda tekniken i framtidens interiörOptidev bakom tekniken för PostNords SameDayKeyMan bland Sveriges mest framgångsrika företagPensionärer är de företagare som håller landsbygden vid livIT-bolaget expanderar i Uppsala med ny våningPiteEnergi skapar förutsättningar för ett smartare PiteåStor invigning i GällivareSara Brandt blir ny vice vd på Almi FöretagspartnerSågen som inte darrar av att anta en utmaningActibump framgångsrikt i Australien Ny VD ska vidareutveckla ProcuratorVolkswagen bildar nytt företag inom grön el och laddningslösningar
2019-01-09
Dubbelt jubileum i Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna Bin-picking direkt från pall med PhotoneoNästa steg inom affärsutveckling: digital transformation med människan i centrumBAGA på VA Tour Sweden 2019Låsbart smörjmunstyckeUtökat urval av manöverdon och diametermått för reglerventil GEMÜ 567 BioStar controlHjälper proffsbyggare med utbildning!Bridgestones bästa år som leverantör av originaldelar Ny axialfläkt utvecklat för tuffa applikationsförhållanden i kyltornNya Opel Zafira Life sätter ny standard i klassen33 procent fler uppkopplade prylar 2018Kramp och Söderberg & Haak utvecklar sitt samarbeteJaguaren släpps lös i HalmstadEnergikrav på byggnader kan strida mot klimatlagenElbilen är klimatsmart - åtminstone på lång siktInternationellt samarbete gör Derome starkareScantruck får nytt agentur för amerikanska saxliftar
Annonser