MÅNDAG 09 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Att tänka på när du ska köpa eller sälja bil

Att köpa eller sälja en begagnad bil är något som många tycker kan vara lite knepigt.
Hur hittar jag rätt bil? Hur får jag ut rätt pris för min gamla? Här delar vi på Opus Bilprovning med oss av några tips som gör bilaffären enklare.

Hitta rätt bil för dig
Du som känner att det börjar bli dags att hitta en ny fyrhjulig vän bör först och främst ta dig en funderare över vad det är du vill ha. Ställ dig själv följande frågor: Vilken sorts bil vill du ha (kombi, sportkupé, minibuss)? Måste den vara av ett visst märke? Hur gammal får den vara? Hur långt ska den ha gått som mest? Vad är det högsta pris du kan tänka dig att betala? Genom att ha tydliga svar på dessa frågor blir det lättare att hitta rätt.

Att söka runt på annonssajter får du en idé om hur mycket olika bilar kostar och vad du kan tänkas få för den summa du är villig att lägga ut.

Läs gärna på i besiktningsstatistik och guider för begagnade bilar för att se om den modell du föreställer dig dras med någon särskild form av problematik. Vissa typer av reparationer kan bli mycket dyra, så då kan det vara bättre att välja en annan bilmodell istället.

Vår app hjälper dig vid bilköpet
Det första du bör göra när du har hittat en begagnad bil som verkar vara intressant är att kontakta ägaren för att få registreringsnumret (om det inte står med i annonsen). Med hjälp av registreringsnumret kan du använda dig av vår funktion “Fordonsupplysning” som du hittar i vår mobil-app.

Här kan du kontrollera att viktiga uppgifter såsom årsmodell, motor, växellåda, miljöinformation och annan fordonsdata. Du kan även ta en titt på den senast registrerade mätarställningen för att se om det verkar rimligt i förhållande till det som anges i annonsen.

Kontrollera även att bilen inte är köpt på kredit. Det är vanligtvis olagligt för en bilägare att sälja ett fordon där krediten ännu inte är avbetald.

Det är inte alla säljare där ute som är ärliga med skicket på den bil de vill sälja. Var alltid uppmärksam och kolla upp de uppgifter som anges. Vid köp av en begagnad bil från en privatperson finns det nämligen ingen garanti. Bilar räknas som lösegendom och säljs därför i befintligt skick. Det är upp till dig som köpare att kontrollera att allt som säljaren anger stämmer.

Undersök bilen noga & provkör ordentligt
När du väl har bestämt träff med säljaren är det viktigt att du noga går igenom fordonet. I vår app hittar du avdelningen “Köp och sälj” som ger dig en checklista med saker som du ska titta på. Lita även på din magkänsla. Om något känns fel med bilen är det bättre att avstå från ett köp.

Om du inte är så erfaren när det gäller bilar kan du antingen ta med någon som är mer bilkunnig eller be att säljaren gör ett Opus Biltest. Om du själv är villig att betala för testet bör han eller hon inte ha något emot det.

Kontrollera bilens dokument och historik.

Begär att få provköra bilen och se till att köra bilen minst 20-30 minuter. Det behövs för att du ska kunna se hur bilen beter sig när motorn blir varm och för att du ska kunna provköra i olika hastigheter, prova alla funktioner med mera.

Om du är nöjd med bilen hittills är det nu dags att förhandla om priset. Säljaren har givetvis lagt ut sin annons med ett önskat pris, men det finns ofta en aning spelrum till din fördel som köpare.

Dags att sälja?
Om du har bestämt dig för att sälja din bil finns det ett antal steg du kan ta för att affären ska gå smidigt och för att du ska få ut bästa möjliga pris för den.

Värdera din bil genom att jämföra dem med andra av samma modell och som har gått ungefär lika långt. Sätt ett rimligt pris och bestäm dig i förväg hur lågt du är villig att gå om spekulanterna försöker pruta. Gör gärna ett Opus Biltest innan du annonserar ut din bil. Genom att du har ett protokoll på att vi oberoende har provat ditt fordon har du ett gott argument för att bilen är värd det som du begär. Protokollet kan även bifogas annonsen för att snabbt ge intressenter fakta om skicket.

Tvätta och städa bilen. Du får ett bättre pris om din bil presenteras från sin bästa sida. Ta bra bilder och skriv en tydlig beskrivning av bilens modell, utrustning, skick och historik. Då vet intressenterna direkt vad de kan förvänta sig och kan direkt höra av sig till dig för att boka en provtur.

Följ med under provkörningen och kolla alltid förarens körkort först. Det kan tyckas självklart men det händer från och till att bilar blir stulna då ägaren helt enkelt lämnat över nycklarna till en spekulant som har verkat riktigt intresserad och trovärdig. Gör inte det misstaget utan följ istället med på provturen så att du aldrig förlorar din bil ur sikte.

När du väl har hittat en spekulant som erbjuder ett pris som ni båda är nöjda med är det dags att gå över till det formella.

Skriv ett ordentligt köpeavtal
I vår app hittar du ett praktiskt köpeavtal som hjälper både köpare och säljare att skriva ett giltigt avtal. Ni fyller båda i era personliga uppgifter, information om vilken bil avtalet gäller, anger om det finns någon/ra brist(er) som behöver anmärkas, anger vilka dokument som bifogas köpet och hur bilen kommer att betalas/har betalats. Köpeavtalet kan sedan skickas med e-post eller skrivas ut i en kopia vardera.

Kontrollera alltid den andra partens legitimation innan du ingår ett köp. Som köpare är det viktigt för att vara säker på att det är den rättmätiga ägaren som säljer bilen och som säljare för att se till att du säljer bilen till rätt person. Om uppgifterna är falska går ägarbytet annars inte igenom, vilket betyder att du kan bli skyldig vid eventuella skador, parkeringsböter med mera.

Lycka till med bilköpet eller bilförsäljningen!

bilprovning.se/Besiktningar/Diagnosbesiktningar/Opus-Fordonstester

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-12-02
Rejlers vinner uppdrag för stort järnvägsprojekt i FinlandNytt projekt skapar verktyg som detekterar ytfel automatiskt"Vi måste satsa på livslångt lärande"Rototilts forskningschef Richard Larker Stort intresse för Trejons produkter på Agritechnica Göteborgs nästa solcellspark byggs i UtbyEva Gerdén tilldelas Textilias mångfaldspris ”Friidrottens vardagshjälte” Energieffektivisering – ett nytt erbjudande från Jernbro
2019-11-29
Fokus framåt för industrin. Med avstamp på Elmia Subcontractor.Hållbara affärsidéer vann 100 000 kronorPremiär för nya renault zoe på elbilsmässan eCarExpo 2019Ny Flat Brushless DC Motor från Nanotec Envigas med klimatsmart kol växer och anställer flerNu lanseras intelligent spis­vakt som förebygger bränderFramtidens byggprojekt: stora intryck med små avtryckGarageportexperten startar Youtube-kanal för att underlätta för sina kunder.Vattenfall bygger sin första flytande solparkLotta Medelius-Bredhe blir ny generaldirektör för Svenska kraftnät
2019-11-28
Ny process för pulverlackering fördubblar produktionen i EnglandSenaste Shark-tappen ger hög säkerhetABB lanserar den interaktiva smarta stadenVi har filat på handtaget längeTYROLITS nya slipskiva CERABOND X utmanar Vindelnföretagare är norra Sveriges främsta entreprenörVindelnföretagare är norra Sveriges främsta entreprenörKodifiering av svenska järnvägsnätet möjliggör ökad kvalitet för special­transporterProton Lighting har anställt ny säljare i norra Sverige. Välkommen Tommy Säfström!Expansion Obbola möter en ökad efterfrågan på linerSkulle du hoppa fallskärm utan fallskärmsutrustning?Hyundai visar framtidens mobilitets­lösningar på eCar Expo i GöteborgVem blir Årets Byggchef 2019?Kläder och AI ska förebygga belastningsskador. Boliden först ut att testa!Deloitte rankar Sveriges snabbast växande teknikföretag 2019Forskningsprojekt ska stärka svensk stålindustriEuropeisk skogsindustri överens om bioekonomisk forskningsagenda
2019-11-27
ABB:s första koldioxid­neutrala framtidsfabrik håller vad den lovarÖkad effektivitet med vagnar istället för ställageABB i-bus® KNX-kombiaktorer – flexibilitet i kompakt designABB-teknik i Vattenfalls 40 snabbladdnings­stationer i SverigeSchneider Electric ett av de 50 främsta företagen inom mångfaldsarbete enligt Financial TimesMiljoninvestering i elektronmikroskopiNy design på skär­verktyg kan ge lägre flygpriser om tio årTL Byggs affärschef Jonas Bölegård kan bli Årets ByggchefEways laddar BringSolör Bioenergi förser Geijerskolan i Ransäter med fossilfri värmeHydroscand lanserar SlangExpress i EskilstunaHalmstadföretaget Swedlock är en del av SOS Alarms nya tjänst ”Smart Passage”Stort intresse för Sacos studentmässorOsäker arbetsmiljö i IT-industrin riskerar människors hälsa Framtidens visitkort är nu digitala med ecoCardSolcellsanläggning nu i drift på förskolan SagaEaton släpper nya RMQ Flat Enclosure Nytt projekt ska utveckla bättre valsar till stålindustrinSå här används robotar optimalt i praktiken
2019-11-26
SBS Steam Boiler Service i Varberg investerar i 4 Kw Fiberlaser från Movs ABWoup tar tillvara på spillet från KL-träfabrikerJackon väljer molnbaserad tullhantering från DescartesJättesatsning på solceller i UppsalaG A Lindberg instiftar stipendium för industriell innovationEltel Finland tecknar ett treårigt ramavtal inom telekom värt cirka 25 miljoner euroSkanska vinner inter­nationellt innovationspris för European Spallation SourceFyra miljoner kronor till nytt projekt inom Metalliska material
Annonser