ONSDAG 26 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Att tänka på när du ska köpa eller sälja bil

Att köpa eller sälja en begagnad bil är något som många tycker kan vara lite knepigt.
Hur hittar jag rätt bil? Hur får jag ut rätt pris för min gamla? Här delar vi på Opus Bilprovning med oss av några tips som gör bilaffären enklare.

Hitta rätt bil för dig
Du som känner att det börjar bli dags att hitta en ny fyrhjulig vän bör först och främst ta dig en funderare över vad det är du vill ha. Ställ dig själv följande frågor: Vilken sorts bil vill du ha (kombi, sportkupé, minibuss)? Måste den vara av ett visst märke? Hur gammal får den vara? Hur långt ska den ha gått som mest? Vad är det högsta pris du kan tänka dig att betala? Genom att ha tydliga svar på dessa frågor blir det lättare att hitta rätt.

Att söka runt på annonssajter får du en idé om hur mycket olika bilar kostar och vad du kan tänkas få för den summa du är villig att lägga ut.

Läs gärna på i besiktningsstatistik och guider för begagnade bilar för att se om den modell du föreställer dig dras med någon särskild form av problematik. Vissa typer av reparationer kan bli mycket dyra, så då kan det vara bättre att välja en annan bilmodell istället.

Vår app hjälper dig vid bilköpet
Det första du bör göra när du har hittat en begagnad bil som verkar vara intressant är att kontakta ägaren för att få registreringsnumret (om det inte står med i annonsen). Med hjälp av registreringsnumret kan du använda dig av vår funktion “Fordonsupplysning” som du hittar i vår mobil-app.

Här kan du kontrollera att viktiga uppgifter såsom årsmodell, motor, växellåda, miljöinformation och annan fordonsdata. Du kan även ta en titt på den senast registrerade mätarställningen för att se om det verkar rimligt i förhållande till det som anges i annonsen.

Kontrollera även att bilen inte är köpt på kredit. Det är vanligtvis olagligt för en bilägare att sälja ett fordon där krediten ännu inte är avbetald.

Det är inte alla säljare där ute som är ärliga med skicket på den bil de vill sälja. Var alltid uppmärksam och kolla upp de uppgifter som anges. Vid köp av en begagnad bil från en privatperson finns det nämligen ingen garanti. Bilar räknas som lösegendom och säljs därför i befintligt skick. Det är upp till dig som köpare att kontrollera att allt som säljaren anger stämmer.

Undersök bilen noga & provkör ordentligt
När du väl har bestämt träff med säljaren är det viktigt att du noga går igenom fordonet. I vår app hittar du avdelningen “Köp och sälj” som ger dig en checklista med saker som du ska titta på. Lita även på din magkänsla. Om något känns fel med bilen är det bättre att avstå från ett köp.

Om du inte är så erfaren när det gäller bilar kan du antingen ta med någon som är mer bilkunnig eller be att säljaren gör ett Opus Biltest. Om du själv är villig att betala för testet bör han eller hon inte ha något emot det.

Kontrollera bilens dokument och historik.

Begär att få provköra bilen och se till att köra bilen minst 20-30 minuter. Det behövs för att du ska kunna se hur bilen beter sig när motorn blir varm och för att du ska kunna provköra i olika hastigheter, prova alla funktioner med mera.

Om du är nöjd med bilen hittills är det nu dags att förhandla om priset. Säljaren har givetvis lagt ut sin annons med ett önskat pris, men det finns ofta en aning spelrum till din fördel som köpare.

Dags att sälja?
Om du har bestämt dig för att sälja din bil finns det ett antal steg du kan ta för att affären ska gå smidigt och för att du ska få ut bästa möjliga pris för den.

Värdera din bil genom att jämföra dem med andra av samma modell och som har gått ungefär lika långt. Sätt ett rimligt pris och bestäm dig i förväg hur lågt du är villig att gå om spekulanterna försöker pruta. Gör gärna ett Opus Biltest innan du annonserar ut din bil. Genom att du har ett protokoll på att vi oberoende har provat ditt fordon har du ett gott argument för att bilen är värd det som du begär. Protokollet kan även bifogas annonsen för att snabbt ge intressenter fakta om skicket.

Tvätta och städa bilen. Du får ett bättre pris om din bil presenteras från sin bästa sida. Ta bra bilder och skriv en tydlig beskrivning av bilens modell, utrustning, skick och historik. Då vet intressenterna direkt vad de kan förvänta sig och kan direkt höra av sig till dig för att boka en provtur.

Följ med under provkörningen och kolla alltid förarens körkort först. Det kan tyckas självklart men det händer från och till att bilar blir stulna då ägaren helt enkelt lämnat över nycklarna till en spekulant som har verkat riktigt intresserad och trovärdig. Gör inte det misstaget utan följ istället med på provturen så att du aldrig förlorar din bil ur sikte.

När du väl har hittat en spekulant som erbjuder ett pris som ni båda är nöjda med är det dags att gå över till det formella.

Skriv ett ordentligt köpeavtal
I vår app hittar du ett praktiskt köpeavtal som hjälper både köpare och säljare att skriva ett giltigt avtal. Ni fyller båda i era personliga uppgifter, information om vilken bil avtalet gäller, anger om det finns någon/ra brist(er) som behöver anmärkas, anger vilka dokument som bifogas köpet och hur bilen kommer att betalas/har betalats. Köpeavtalet kan sedan skickas med e-post eller skrivas ut i en kopia vardera.

Kontrollera alltid den andra partens legitimation innan du ingår ett köp. Som köpare är det viktigt för att vara säker på att det är den rättmätiga ägaren som säljer bilen och som säljare för att se till att du säljer bilen till rätt person. Om uppgifterna är falska går ägarbytet annars inte igenom, vilket betyder att du kan bli skyldig vid eventuella skador, parkeringsböter med mera.

Lycka till med bilköpet eller bilförsäljningen!

bilprovning.se/Besiktningar/Diagnosbesiktningar/Opus-Fordonstester
Kontaktinformation
Postadress
Skattegårds­vägen 122
16250 Vällingby
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556865-1342
Grundat: 2011
Anställda: 556
Välkommen till Opus Bilprovning!

Opus Bilprovning finns på 92 platser från Kiruna i norr till Malmö i söder.
Vi utför kontroll- och registreringsbesiktning på motor- och släpfordon (personbilar, lastbilar, bussar, husvagnar, husbilar, släpvagnar och motorcyklar) samt kategori-3 fordon (grävmaskiner, lastmaskiner, grävlastare, teleskoptruckar och kranar).
Utöver den ordinarie kontrollbesiktningen erbjuder vi även fordonstester, slippa vänta-garantier och skräddarsydda företagslösningar.

Opus Bilprovning är det enda besiktningsföretaget i Sverige som klimatkompenserar hela verksamheten, till och med våra kunders resor till och från besiktningsstationen. Det betyder att du kan välja Opus Bilprovning med gott samvete när det är dags att boka besiktning.

Opus Bilprovning ingår i Opus Group AB (publ) som är ett bolag med stark tillväxt, noterat på Nasdaq (Stockholmsbörsen). Från och med januari 2018 består Opus av två divisioner – Vehicle Inspection och Intelligent Vehicle Support.
Opus är en ledande aktör på den internationella marknaden för fordonsbesiktning och support för avancerade fordon och hanterar årligen över 30 miljoner besiktningar världen över.
Bolaget har verksamhet i Europa, Nord-, Sydamerika, Asien och Australien och det totala antalet anställda uppgår till cirka 2 600.

Kontakta oss gärna på 0775-500 300, vi hjälper dig med rådgivning och tidsbokning för din besiktning.

Alla våra tjänster är 100% klimatkompenserade.

Certifieringar

ISO 14001:2015

Kontakter

Rosén, Per Gotthard
VD
0775-500300
Marika Ireblad
Kommunikations- och marknadschef
+46 10 804 99 21

Filmer

Opus - för din skull (vinnare av Publishingpriset 2018 i kategorin Filmer som marknadsför tjänster)

Opus - för din skull (vinnare av Publishingpriset 2018 i kategorin Filmer som marknadsför tjänster)
The Opus Way (svensk text)

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-19
Horisontella Hyundai maskiner till ProcesskontrollBesiktningstekniker till Opus i NyköpingGnosjö Automatsvarvning attraherar medarbetare på världens största digitala festival och LAN-partyNy serie demoleringsverktyg från Trevi Benne​Maskiner och jobb finns – men inte personalBesök Sveriges största skogsindustriföretag i sommarVolvo On Call blir standard i alla nya VolvobilarWeland förvärvar Compact Store och KodverkstanSchneider Electrics nya spännande produkter för det smarta hemmet!Väderstads rekordår ger anställda bonus Circle K öppnar ny unik station i FlädieRamirent Plc har erhållit godkännande från Konkurrensverket att förvärva Stavdal ABAlmi Invest investerar i MAQs unika vibrationsdämpareSatsning på Team Engcon – ett led i fortsatt framgångCalejo gör AI greppbart för industrin Ford gör bilmattor av plastflaskor – återvinner över än 1 miljard flaskor per årAxfood satsar på solcellerHär är nya BMW 8-serie Gran CoupéBioflygbränsle tankas återigen på Göteborg Landvetter AirportNya Peugeot 2008 SUV - #NEXT GEN SUVEn inkluderande och säker arbetsplats för allaMonica Normark ny chef för Sekab E-TechnologyHyundai lanserar 44 nya miljöbilar och smartphone-teknologi som låter föraren kontrollera demNy arbetschef och projektledare inom Svevias asfalttillverkningVirtual reality testas i SSGs kurserNy kartläggning synliggör utmaningarna med plastSweco ser över masshanteringen och dess klimatpåverkan i OstlänkenHydroscand lanserar pneumatisk PU-slangSmarta elnät ”ett smörjmedel” för omställningenMetsä Group deltar i utvecklandet av utrustning för släckning av skogsbränderVolvokoncernen skriver partneravtal med NVIDIA
2019-06-18
Storsatsning i nya lokaler för Ahlsell NorrköpingABB tillhandahåller högeffektsladdning för en ny era av e-mobilitet i SkandinavienNy IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare driftInnovation och kraft att förändra – nu satsar vi mot Elfack 2021!Stora förbättringar och framsteg i Lesjöfors ChinaVatten på landet – avlopp och hälsoskydd med ett sinande grundvattenSTEMMER IMAGING fortsätter sin expansionArbetsskador ökar med inhyrd och säsongsanställd personalNytt resultatrekord för Dachser Nordic EC-fläktar med integrerad effektfaktorkorrigeringMitsubishi presenterar Dendo Drive HousePorsche 718 Spyder och 718 Cayman GT4 med sexcylindriga boxermotorerBelysningsexperten Strands: här är årets mest innovativa nyheterJoakim förstärker Merlos servicemarknad.Modernisering och ökat behov av effektivisering största anledningarna till byte av affärssystemBiltema lanserar miljövänligare bärkassarMetod identifierar osynliga skarvar inför lasersvetsningNorton lanserar en rak pneumatisk slipmaskin med mycket kraft i en liten kostymNya Renault ZOE - tar 100 % eldrift till en ny nivåRetursystem Byggpall har stärkts i byggbranschens reviderade riktlinjerUlf Zenk lämnar Lantmännen
2019-06-17
​Säkrare lastning av intermodala enheterNomo förvärvar JokiLaakeriABB-teknik bidrar till Sveriges största solcellsparkSnowflake finns nu tillgängligt på Microsoft Azure GovernmentNy undersökning visar på brister i inventeringen av fastigheters brand- och säkerhetsbehov​Innovation i fokus på Start Up Area Varför behövs miljöhjältar? Vi har 22,5 miljoner anledningar...Preems satsning ger ännu mer grön dieselVäxjö Energi samarbetar med ledande laddoperatörFacit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin
Annonser