ONSDAG 12 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Att välja rätt organisation som utför företagsmäklartjänster

Att köpa tjänsten ”Företagsmäkleri” är en sällanköpsvara, det vill säga något som de flesta företagare bara gör en gång under sitt liv.
Jag tror att vi alla har erfarenheter av hur svårt det är att köpa något vi inte har god förståelse och insikt i säger Svante Magnusson. Jag har en kompis, som uttryckt det så här: ”Man måste doktorera på ämnet innan man kan köpa något nuförtiden”.

Jag träffar ofta på företagare, som valt fel kategori av företagsmäklare. Denna artikel syftar till att ge dig som köpare bättre beställarkompetens så att du kan välja rätt mäklare för att sälja just ditt bolag.

Det finns idag över en miljon företag i Sverige. Av dessa är ca 95 % mindre än 9 anställda Bland dessa företag har de allra flest så få som 1-3 anställda. Vi har alltså väldigt många små bolag och ett begränsat antal större företag i vårt land.

• Det finns företagsmäklare som specialiserat sig på att sälja mindre bolag. Jag kallar dessa för Annonsmäklare i den fortsatta texten

• Det finns företagsmäklare som främst arbetar tillsammans med lite större uppdragsgivare. Jag kallar dessa för Konsultmäklare i den fortsatta texten.
Beställaren av tjänsten företagsmäkleri får helt olika leveranser beroende på om hen väljer en Annonsmäklare eller en konsultmäklare.

Konsultmäklare: En konsultmäklare utför en mer omfattande analys av det företag han ska sälja. Syftet med analysen är att förstå det säljande företagets värdeskapande egenskaper, som sedan ska ligga till grund för att beräkna de synergieffekter olika köparkategorier kan få av att köpa bolaget.

Konsultmäklaren väljer sedan ut olika kategorier av köpare som kontaktas personligen och i en prioritet efter vilka synergieffekter som uppstår. Ett nyckeltal, som används är att 50-75 % av synergieffekterna adderas till den vinst, som ligger till grund för beräkning av priset för företaget.

Annonsmäklaren:

Annonsmäklaren arbetar mot en målgrupp av säljare och köpare som är mycket stor. Att försöka nå dessa genom direkta kontakter skulle ta mycket tid i anspråk och bli dyrt. Därför används annonser och massutskick för att nå nya uppdragsgivare och för att nå rätt köpare av bolagen. Det går inte att motivera en omfattande företagsanalys av ett mindre företag med syftet att identifiera mervärden som skapas för olika köparkategorier. En annonsmäklare erbjuder därför en enklare och billigare tjänst. En och samma mäklare har oftast 10-20 företag i orderstocken samtidigt.

Sammanfattningsvis gäller att Annonssäljaren är en viktig spelare och gör en betydande insats för att svenska företag ska kunna fortsätta att utvecklas i ny regi. Samtidigt är det viktigt att köparens förväntningar står i proportion till leveransen. En företagare, som säljer ett bolag, som kan bli en viktig pusselbit i en större organisation kan vinna på att ta in offerter även från en Konsultsäljare säger Svante Magnusson


Svante Magnusson
Mäklare/Civilingenjör, MSc

Manegus AB
Fortgatan 1
426 76 Västra Frölunda
031-309 98 00
070-796 65 03
www.manegus.se
svante@manegus.se2018-12-10
Med Mapei blev Jan-Erik Johansson en del av en italiensk familjSSG Hydraulikdagar – i klimatarbetets teckenSchneider Electric och Lidl i samarbete
2018-12-07
Lesjöfors bryter ny mark med vridfjädrar i AustralienYtterligare en senare­läggning för finskt kärnkraftverkMakita lanserar kolborstfri 18V 165 mm cirkelsåg med AWSEco-bonus godkänt av EUFörsta spadtaget på ny ackumulatortank IKEA toppar Svensk Hållbarhetsrankinggop växer inom fasadStorsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschenNy belysningsserie från MaluxPiteEnergi är återigen certifierade som "Great Place to Work"Per-Arne Andersson ny VD och Koncernchef för SvedbergsVarannan husägare kan tänka sig installera solcellerNordiskt 3D-printingsamarbete inlett: ”Hoppas att det skapar tillväxt”
2018-12-06
Överlägsna lastfrånskiljare från LovatoNCC bygger om kontor till hotell på Helsingfors centralstationBerendsen, Nordens ledande textilserviceföretag, vässar hållbarhetsarbetet ytterligare200 000 riskerar körförbud 1 januariNorditek flyttar monteringen för att möta stor efterfrågan på VS1220Rekordökning för laddbara bilar i novemberErfaren transportköpare tror på marknadsplats för logistiktjänsterFödelsedagsfirande och elektrifiering: Opel blickar framåt till 2019Här möter livsmedelsförpackningen framtiden Consids leveranskvalitet i topp enligt kundernaHelt nya Toyota RAV4 beställningsbar i SverigeMöt Bill Gates Factfullness-hjältinna: Anna Rosling Rönnlund på Stora Infradagen den 25 januari50 biogasdrivna Mercedes-Benz till Stockholms sophämtningFlest elbränder i äldre bostäderStockholm först ut i Sverige med fossilfria hemleveranserFord presenterar lösning som förutser var trafikolyckor kan inträffaSolel i bussbatterier kapar topparna och gör elnätet smartareEva Persson Fondak får forskningsbidragStefan Gesing utsedd till ny CFO på GROHEMått på cirkularitet testat på produkterMakita lanserar en ny borrskruvdragare och en ny slagborrmaskin på 18V
2018-12-05
Fingerfärdiga räknare från KüblerSkanska säljer utvecklingsprojektet Bergskvadraten i NorrköpingKabelindustrin stärks i nytt samarbeteSvensk försäljningsstart för nya Toyota Corolla Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknaderHögskolan ska kompetensutveckla specialister i basindustrinIKEA belönar medarbetare med en miljard kr10% av veckans vara till Rädda Barnen fram till julAutoexperten Sverige AB och KG Knutsson Verkstad AB blir medlemmar i MRFMatpriserna måste höjas med minst 5 procent för att hantera konsekvenserna av sommarens torkaSå påverkar sjöfarten ÖstersjönMigrationsverket hindrar ABB-ingenjören Ali Omumi från att komma tillbaka till SverigeKONE tecknar nytt avtal med Sveriges största fastighetsbolagMälarenergi certifierade på nytt inom Schysst elhandelMeningsfullt arbete och innovation ger Väderstad toppbetygExperten tipsar, så får du ett hållbart företag 2019Så fungerar digital förmedling av maskin- och transporttjänsterPressinbjudan: KTH-studenter har skapat robot som tar lyrorJaguar I-PACE - Årets Elbil 2018 Sh bygg passerar en miljard kronor i omsättning
2018-12-04
ABB fortsätter expansionen inom Gör-det-själv-marknadenCNC Software lanserar ny hemsida för Mastercam-användare Midroc förvärvar företag inom instrumentmontagePanasonic lanserar nya robusta 4K-displayer i storformatultraFLOW – Snabbkopplingen för vätskekylning till kraftelektronik
Annonser