TORSDAG 18 OKTOBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Att välja rätt organisation som utför företagsmäklartjänster

Att köpa tjänsten ”Företagsmäkleri” är en sällanköpsvara, det vill säga något som de flesta företagare bara gör en gång under sitt liv.
Jag tror att vi alla har erfarenheter av hur svårt det är att köpa något vi inte har god förståelse och insikt i säger Svante Magnusson. Jag har en kompis, som uttryckt det så här: ”Man måste doktorera på ämnet innan man kan köpa något nuförtiden”.

Jag träffar ofta på företagare, som valt fel kategori av företagsmäklare. Denna artikel syftar till att ge dig som köpare bättre beställarkompetens så att du kan välja rätt mäklare för att sälja just ditt bolag.

Det finns idag över en miljon företag i Sverige. Av dessa är ca 95 % mindre än 9 anställda Bland dessa företag har de allra flest så få som 1-3 anställda. Vi har alltså väldigt många små bolag och ett begränsat antal större företag i vårt land.

• Det finns företagsmäklare som specialiserat sig på att sälja mindre bolag. Jag kallar dessa för Annonsmäklare i den fortsatta texten

• Det finns företagsmäklare som främst arbetar tillsammans med lite större uppdragsgivare. Jag kallar dessa för Konsultmäklare i den fortsatta texten.
Beställaren av tjänsten företagsmäkleri får helt olika leveranser beroende på om hen väljer en Annonsmäklare eller en konsultmäklare.

Konsultmäklare: En konsultmäklare utför en mer omfattande analys av det företag han ska sälja. Syftet med analysen är att förstå det säljande företagets värdeskapande egenskaper, som sedan ska ligga till grund för att beräkna de synergieffekter olika köparkategorier kan få av att köpa bolaget.

Konsultmäklaren väljer sedan ut olika kategorier av köpare som kontaktas personligen och i en prioritet efter vilka synergieffekter som uppstår. Ett nyckeltal, som används är att 50-75 % av synergieffekterna adderas till den vinst, som ligger till grund för beräkning av priset för företaget.

Annonsmäklaren:

Annonsmäklaren arbetar mot en målgrupp av säljare och köpare som är mycket stor. Att försöka nå dessa genom direkta kontakter skulle ta mycket tid i anspråk och bli dyrt. Därför används annonser och massutskick för att nå nya uppdragsgivare och för att nå rätt köpare av bolagen. Det går inte att motivera en omfattande företagsanalys av ett mindre företag med syftet att identifiera mervärden som skapas för olika köparkategorier. En annonsmäklare erbjuder därför en enklare och billigare tjänst. En och samma mäklare har oftast 10-20 företag i orderstocken samtidigt.

Sammanfattningsvis gäller att Annonssäljaren är en viktig spelare och gör en betydande insats för att svenska företag ska kunna fortsätta att utvecklas i ny regi. Samtidigt är det viktigt att köparens förväntningar står i proportion till leveransen. En företagare, som säljer ett bolag, som kan bli en viktig pusselbit i en större organisation kan vinna på att ta in offerter även från en Konsultsäljare säger Svante Magnusson


Svante Magnusson
Mäklare/Civilingenjör, MSc

Manegus AB
Fortgatan 1
426 76 Västra Frölunda
031-309 98 00
070-796 65 03
www.manegus.se
svante@manegus.se2018-10-15
norelem förankrar säkerheten med nya lastbärande öglor och skruvarVTI utvecklar effektivare halkbekämpningCTC lanserar ny större varvtalsstyrd bergvärmepumpHär är storsäljaren framför alla – baklampan du aldrig behöver byta utSvevia bygger om trafikplats HedentorpNärmare 10 000 besökte årets Scanautomatic och ProcessTeknikTMF i siffror & TMF:s marknadsrapport från Trä- och MöbelföretagenHager fortsätter bredda produktportföljenFlest miljardföretag i elinstallationsbranschenebm-papst bygger ny produktionsanläggning i KinaUpplands Motor stärker marknadsteametScanDraft erbjuder utbildning inom helfoliering i Göteborg Nu storsatsar Hitachis verktygsverksamhet under nytt varumärke Derome blir Superföretag för femte året i radCramo AB i nytt samarbete med Veidekke Entreprenad AB​Fem nya specialmaskiner lanserade av Hitachi
2018-10-12
3000 ton salt, krångelfritt och snabbt lossatFramtidens passerkort är ett mikrochip i handenOnepartnergroup Logistics och Cross Nordic Logistics går samman och bildar Reach LogisticsMöt Malin – vår HR-chef som är både hjärta och hjärna personifieradVR-glasögon med Basler Dart-kamera visualiserar byggnader innan de är byggdaSlangExpress växer kraftfullt i GöteborgMakita lanserar kolborstfri grästrimmer på 18VSnart öppnar Besikta Bilprovning i HaningeNUUK XL – En stor nyhet!Intressanta föreläsningar på ScanpackME-skolan flyttar till Stortorget i ÖrebroRekordstor elproduktion i Malmös största solcellsanläggningByggstart för ny hamnterminal i Göteborgs hamnTestvinnande och premiumklassade rengöringsmedlet nu hos MekonomenFullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledningBilMånsson i Halmstad blir ny Jaguar Land Rover-återförsäljareNästa generations Wi-Fi: ASUS Lanserar 802.11ax (Wi-Fi 6) router på svenska marknaden Den första stora 18V - vinkelslipen med två batterierEaton Sverige växlar upp – anställer elva personer John Söderberg utsedd till tillförordnad VD för Sweden Green Building Council
2018-10-11
Se till att flödesväxlingarna går smidigt och säkert med den här nya Mixproof-ventilen med tre hus konstruerad för hygieniska processerUnderhållsstopp på Stora Ensos fabrik i SkoghallSKF levererar den senaste generationen online system till BillerudKorsnäsFörsta Polestar Space öppnar i Norge under 2019Årets Isabellestipendiat är utsedd - plåtslagaren Mathilda banar väg för fler!Färdiga badrumsmoduler förkortar byggtidInwido och Niko integrerar Elitfönsters system i Niko Home Control​NTEX förvärvar AR ForwardingMustang RTR med 900 hästkrafter blev först med att drifta legendariska NordschleifeSnart öppnar Besikta Bilprovning på VälaABAX ingår ramavtal med NokasPanasonic flyttar produktion av värmepumpar till Europa Nytänkande i grafitgrått har Sverigepremiär på ElmiaInstalco får uppdrag hos SVTJohanna Lakso blir ny VD på Power CircleLogent utvecklar bemanningsaffären och erbjuder Strategisk BemanningBest Transport lanserar utbildning i kundbemötandeMed ett helhetsgrepp ökar säkerheten på höjdTeknik från spelvärlden revolutionerar samhällsplaneringenHilti går in på rörpressmarknaden med löften om pålitlighet och enkel hanteringProducent av dataservrar använder Non-Drip koppling till kylningEngcon lanserar ny sorteringsgrip för minigrävare – möter stor efterfrågan från marknadenGasum förvärvar resten av SkangasVeoneer introducerar superdator2018 års deltagare i Female Leader Engineer klaraSandbäckens utför sprinklerinstallationerna i Torp köpcentrum
Annonser