SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Automation värderas högst av industriföretagen

Automation, sensorteknologi och dataanalys är de teknologiområden som är viktigast för regionens industriföretag. Det visar förstudien MIND som gjort en kartläggning med 28 företag i Örebro län.
Christopher Sund vid Alfred Nobel Science Park är projektledare för MIND (Matrix for Industrial Network Development). Totalt 28 företag i Örebro län har uppgett till vilken grad de använder sig av åtta olika teknologier, och till vilken grad de skattar nyttan av de olika teknologierna.

– Automation och automationsrelaterade ämnen toppar vad gäller aktivitet. Det är mer eller mindre väntat eftersom konceptet funnits under lång tid sedan den tredje industriella revolutionen, säger Christopher Sund.

Stor överraskning

Det teknologiområde som används näst mest, och även skattas som det näst viktigaste, är dataanalys.

– Det är däremot en större överraskning, särskilt att de mindre företagen ser ett så stort värde i att samla och analysera data, säger Christopher Sund.

Eftersom det finns en hög grad av automation och uppkopplade enheter som genererar data och information finns förutsättning för bred dataanalys i produktionsmiljön.

I studien deltar 19 stora företag, och 9 så kallade SME, små och medelstora företag med max 249 anställda. De stora företagen har en högre aktivitet på alla teknologiområden än de små och medelstora företagen. De stora företagen viktar också generellt teknologierna högre, förutom när det kommer till dataanalys som företagen – oavsett storlek – uppger som en av de viktigaste teknologierna.

– Det tyder på ett generellt intresse att samla och analysera data för att på så sätt öka kunskap och förståelse om kunder, omvärld och den egna verksamheten, säger Christopher Sund.

Naturlig följd

Sensorteknologi kommer på tredjeplats gällande företagens användning och viktning.

– Det är en naturlig följd av aktivitet och viktning inom automation, som i sin tur kräver sensorer i större utsträckning för mer avancerad automation och digitalisering, säger Christopher Sund.

Projektet MIND finansieras av Region Örebro län, Alfred Nobel Science Park, Örebro kommun och Karlskoga kommun. Flera aktörer i näringslivet har visat intresse för kartläggningen, och i veckan kommer Christopher Sund att presentera resultaten för Business Region Örebro.

Hela studien kan du läsa här.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN