ONSDAG 18 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bästa energin finns i Växjö

Sandviksverket i Växjö producerar el och värme av restprodukter från den närliggande skogsindustrin.
Priserna på el och fjärrvärme i Växjö står sig mycket väl prismässigt om man jämför med landets övriga städer och kommuner. Det visar den återkommande Nils Holgersson-undersökningen som nu redovisas för 2017. Endast 10 procent av landets kommuner har lägre priser på eldistribution och fjärrvärme än Växjö. I dag redovisar även SKI, Svenskt KvalitetsIndex, en omfattande nationell kundundersökning där Växjö Energi enligt kunderna har en ledande kvalitet i sina leveranser vilket adderar till uppfattningen om prisvärdhet. Samtidigt visar en framtidsprognos av utredningsföretaget Profu att Växjö Energi går i täten när det gäller klimatsmart kraftvärme och omställningen till fossilbränslefritt. Till detta redovisade VMK, VärmeMarknadsKommittén, nyligen miljövärden från hela landet där det framgår att Växjös närproducerade kraftvärme baseras på en god resurshushållning.

- Vi menar allvar med vår vision och fortsätter med aktiva insatser att bygga förtroende och attraktionskraft för Växjö som Europas grönaste stad. Dessa nya uppgifter är ytterligare bekräftelse på att vårt arbete och våra satsningar för en hållbar utveckling mot ett fossilfritt Växjö före 2030 också ger resultat. Tidigare i år utsåg EU-kommissionen Växjö att vara ett föredöme för andra städer genom utmärkelsen just som Europas grönaste stad 2018! Jag är stolt över att Växjö vågar gå före, säger Anna Tenje, Kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Nils Holgersson-undersökningen ”förflyttar” en bostadsfastighet genom landets 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och fjärrvärme och därmed öppna för debatt. Växjö Energi ligger på plats 11 av 226 fjärrvärmeföretag när man jämför fjärrvärmepriser för ett så kallat Nils Holgerssonhus*.

Svenskt KvalitetsIndex, SKI, presenterar idag en omfattande nationell kundundersökning på energimarknaden. Enligt kunderna har Växjö Energi en ledande kvalitet i sina leveranser med faktorer som tillgänglighet, bemötande och engagemang. Detta utgör tillsammans med prisjämförelsen grunden för en uppfattning om prisvärdhet.

- Det är glädjande att se att Växjös väl utbyggda fjärrvärme, med sin samtidiga förnybara elproduktion, både är prisvärd och miljösmart. Genom SKI:s undersökning visar samtidigt våra kunder på områden där vi kan bli ytterligare bättre – detta ska vi ta vara på! Den stora satsning som Växjö de senaste åren har gjort i förnybar kraftvärme ger nu resultat. Vi har nu förmågan att effektivt möta värmebehoven under hela året, även när det som bäst behövs, och samtidigt generera betydande mängder förnybar el. Något som det sammankopplade europeiska elsystemet idag är i skriande behov av. Prisvärda och genuint miljösmarta energilösningar behöver gå hand i hand för att göra verklig skillnad, säger Erik Tellgren, vd för Växjö Energi.

Växjö ligger även långt framme i en nationell jämförelse när det gäller minskad klimatbelastning och den omställning till förnybar energiförsörjning som sker på bred front i landet. I en sådan framtidsprognos som nyligen presenterades av utredningsinstitutet Profu ligger Växjö Energi främst till av samtliga energibolag i rapporten.

Satt i ett beslutssammanhang så framgår också av de nyligen redovisade miljövärdena att det är över 30 gånger mer resurseffektivt för bostäder i Växjö att spara en kWh el jämfört med motsvarande kWh fjärrvärme.

- Det är tillfredställande att vår energiförsörjning är en effektiv del i ett lokalt kretsloppstänkande med användning av rest- och spillströmmar från aktiv trävaruindustri och skogsbruk i närområdet, återvunna energiströmmar, återföring av näringsämnen till skogsbruket och, inte minst, möjligheten att nyttja det gemensamma energinätet till smarta lösningar med lagring och energidelning – en god hushållning med våra begränsade naturresurser, framhåller Miljö- och Hållbarhetsberedningens ordförande i Växjö, Cheryl Jones Fur.

består av representanter från HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. Svenskt Vatten, Avfall Sverige, Energimarknadsinspektionen och Energiföretagen har bidragit med faktauppgifter till rapporten.

Värmemarknadskommittén bokför och redovisar återkommande det senaste årets lokala miljövärden i hela landet. Dessa miljövärden avser tre huvudperspektiv – resurseffektivitet, klimatpåverkan samt andelen fossilbränsleanvändning.

Värmemarknadskommittén består av representanter från Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, SABO samt Energiföretagen Sverige.

Erik Tellgren
VD
erik.tellgren@veab.se
0470-77 51 01
2018-07-09
Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KL-träDalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmDet blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen handPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoÄr BankID säkert?Renault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenSune firar 60 år på Norconsult!Karlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Lätt för småföretagare att bli digitala Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASBilmarknaden juni 2018Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkanSäkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser