FREDAG 23 MARS 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bästa energin finns i Växjö

Sandviksverket i Växjö producerar el och värme av restprodukter från den närliggande skogsindustrin.
Priserna på el och fjärrvärme i Växjö står sig mycket väl prismässigt om man jämför med landets övriga städer och kommuner. Det visar den återkommande Nils Holgersson-undersökningen som nu redovisas för 2017. Endast 10 procent av landets kommuner har lägre priser på eldistribution och fjärrvärme än Växjö. I dag redovisar även SKI, Svenskt KvalitetsIndex, en omfattande nationell kundundersökning där Växjö Energi enligt kunderna har en ledande kvalitet i sina leveranser vilket adderar till uppfattningen om prisvärdhet. Samtidigt visar en framtidsprognos av utredningsföretaget Profu att Växjö Energi går i täten när det gäller klimatsmart kraftvärme och omställningen till fossilbränslefritt. Till detta redovisade VMK, VärmeMarknadsKommittén, nyligen miljövärden från hela landet där det framgår att Växjös närproducerade kraftvärme baseras på en god resurshushållning.

- Vi menar allvar med vår vision och fortsätter med aktiva insatser att bygga förtroende och attraktionskraft för Växjö som Europas grönaste stad. Dessa nya uppgifter är ytterligare bekräftelse på att vårt arbete och våra satsningar för en hållbar utveckling mot ett fossilfritt Växjö före 2030 också ger resultat. Tidigare i år utsåg EU-kommissionen Växjö att vara ett föredöme för andra städer genom utmärkelsen just som Europas grönaste stad 2018! Jag är stolt över att Växjö vågar gå före, säger Anna Tenje, Kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Nils Holgersson-undersökningen ”förflyttar” en bostadsfastighet genom landets 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och fjärrvärme och därmed öppna för debatt. Växjö Energi ligger på plats 11 av 226 fjärrvärmeföretag när man jämför fjärrvärmepriser för ett så kallat Nils Holgerssonhus*.

Svenskt KvalitetsIndex, SKI, presenterar idag en omfattande nationell kundundersökning på energimarknaden. Enligt kunderna har Växjö Energi en ledande kvalitet i sina leveranser med faktorer som tillgänglighet, bemötande och engagemang. Detta utgör tillsammans med prisjämförelsen grunden för en uppfattning om prisvärdhet.

- Det är glädjande att se att Växjös väl utbyggda fjärrvärme, med sin samtidiga förnybara elproduktion, både är prisvärd och miljösmart. Genom SKI:s undersökning visar samtidigt våra kunder på områden där vi kan bli ytterligare bättre – detta ska vi ta vara på! Den stora satsning som Växjö de senaste åren har gjort i förnybar kraftvärme ger nu resultat. Vi har nu förmågan att effektivt möta värmebehoven under hela året, även när det som bäst behövs, och samtidigt generera betydande mängder förnybar el. Något som det sammankopplade europeiska elsystemet idag är i skriande behov av. Prisvärda och genuint miljösmarta energilösningar behöver gå hand i hand för att göra verklig skillnad, säger Erik Tellgren, vd för Växjö Energi.

Växjö ligger även långt framme i en nationell jämförelse när det gäller minskad klimatbelastning och den omställning till förnybar energiförsörjning som sker på bred front i landet. I en sådan framtidsprognos som nyligen presenterades av utredningsinstitutet Profu ligger Växjö Energi främst till av samtliga energibolag i rapporten.

Satt i ett beslutssammanhang så framgår också av de nyligen redovisade miljövärdena att det är över 30 gånger mer resurseffektivt för bostäder i Växjö att spara en kWh el jämfört med motsvarande kWh fjärrvärme.

- Det är tillfredställande att vår energiförsörjning är en effektiv del i ett lokalt kretsloppstänkande med användning av rest- och spillströmmar från aktiv trävaruindustri och skogsbruk i närområdet, återvunna energiströmmar, återföring av näringsämnen till skogsbruket och, inte minst, möjligheten att nyttja det gemensamma energinätet till smarta lösningar med lagring och energidelning – en god hushållning med våra begränsade naturresurser, framhåller Miljö- och Hållbarhetsberedningens ordförande i Växjö, Cheryl Jones Fur.

består av representanter från HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. Svenskt Vatten, Avfall Sverige, Energimarknadsinspektionen och Energiföretagen har bidragit med faktauppgifter till rapporten.

Värmemarknadskommittén bokför och redovisar återkommande det senaste årets lokala miljövärden i hela landet. Dessa miljövärden avser tre huvudperspektiv – resurseffektivitet, klimatpåverkan samt andelen fossilbränsleanvändning.

Värmemarknadskommittén består av representanter från Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, SABO samt Energiföretagen Sverige.

Erik Tellgren
VD
erik.tellgren@veab.se
0470-77 51 01
2018-03-20
Världens första anläggning för att avlägsna CO2 från atmosfärenProcurator och Saps Service Management i avtal om arbetskläder och förbrukningsvarorAnn-Louice Olofsson blir ny operativ chef för MyresjöhusHallandstrafiken erbjuder Fria Resor med KrösatågenSt1 tecknar avtal med Menigo för butiksverksamhetenParkers nya online-verktyg förenklar valet av O-ringSå gör vi verklighet av den digitala byggarbetsplatsenSkanska bygger kontors- och bostadsprojekt i Nashville, USA, för 1,3 miljarder kronorBlodstamcells- transplantation effektivaste behandlingen vid skovvis MSFortsatt stora mängder el-avfall samlas inYaskawa fokuserar på strategisk expansion genom att investera i uppstartsföretag.Så påverkas konsumenten av Riksdagens beslut att flytta energiskattenLycksele får digitalt servicecenter
2018-03-19
Nytt ABB AbilityTM Collaborative Operations Center i SverigeNy svensk satellit ska kartlägga okända vindarSolcellsstödet höjs väsentligt under 2018 Ny kundorienterad organisation för SSGVinnarna i NODA Awards 2018 är utseddaPrivatpersoner har på rekordtid investerat 10 miljoner i solenergi på landsbygden i AfrikaStarkt resultat för Öresundskraft 2017Systematiskt brandskyddsarbete är enklare än det låterGrabber lanserar LTX-skruven för diskreta montage av listverk Nokas och JSB, John Svensson Byggnadsfirma, förlänger samarbetetCoreIT med rötterna i Norrland etablerar sig i Stockholm och SvealandSJs webbsajt utsedd till Sveriges bästaÄlvporten nominerat till Årets Bygge!DomiLINE en miniatyrgejd för injustering och positionering. Umeå Energi till final i energitävling i Vasa
2018-03-16
Andrenverken AB investerar i robotcellColliers, det självklara valet inom Industri & LogistikKravet på aktiv jordbrukare tas bortNytt unikt projekt kopplar samman design och materialforskning i SkåneUtökad garanti på Volvo reservdelar hos SweconMöbelhusets produktutveckling leder till framgångDe skapar unik inredning i plåtRenat skogsavfall ger framtidens hållbara produkterKmK instrument - B2B-försäljning med passion för kvalitet och precisionÄnnu ett starkt år för skånsk solenergi 2017Outnorth får ny VDRobusta tigersågar från FLEX ryter av kraftGodsstrategi och sund konkurrens i fokus på Elmia LastbilAir France och KLM satsar ytterligare i NordenFramtidens rekrytering, AI och digitaliseringens nya kravRent vatten i bassängernaVärldsnyhet från Wiha
2018-03-15
Nu är finalisterna i Innovationsrace 2018 klaraStora Enso genomför en emission av ett nytt obligationslån på 300 MEURStyrelsen i Ahlsell AB föreslår långsiktiga incitamentsprogramPeab får nytt väguppdrag i DalslandEnkelt att minska energiförbrukningen, även i maskiner8 av 10 byggföretag upplever svårigheter att rekryteraJärnvägsforskare får patent på slitagemätareSony lanserar kraftfull mobil projektor i fickformatNy mätmetod ska ge rakare rörCastellum i Uppsala bygger nytt kontor åt NCCAllmiljö ny entreprenör för sophämtning i Sala, Heby och EnköpingMariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner lanserar e-tjänst för bygglov Michelle Werner ny marknadsbolagschef för AstraZeneca Nordic-BalticAutomatiserad produktion viktigaste framtidsfaktorn för svensk industriHENT ska bygga Skellefteås nya kulturhusVi expanderar nätet – uppåtNu har DATRON äntligen kommit ut med sin nya katalog
Annonser