SÖNDAG 15 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Besökscentret Pro Nemus visar förädlade träprodukter

Byggnaden kombinerar industritillverkade träelement, unika arkitektoniska lösningar och detaljsnickeri.
Metsä Groups nya besökscenter i Äänekoski i centrala Finland är ett bra exempel på snabb byggnation i trä. Den 1 000 m2 stora byggnaden visade hur Metsä Woods Kerto LVL-produkter möjliggör snabb, lätt och grön byggnation.

Byggnadens träpelare och balkstomme och de prefabricerade vägg-, golv- och takelementen är tillverkade med Kerto® LVL-produkter. I byggnaden har trämaterial och flera byggtekniska detaljer fått vara synliga som en del av utställningen. Metsä Woods träprodukter har även använts på olika sätt i besökscentrets inredningsdesign och visuella lösningar.

Trästommen och elementen till besökscentret Pro Nemus levererades av det finska företaget VVR Wood. Metsä Woods Kerto LVL-produkter användes till stommen och till sammanlimmade pelare och balkar. Sweco Finland Oy var ansvarig för byggnadstekniken bakom besökscentret. Alla träelementmodeller som användes i designen av centret hade använts tidigare i lägenhets- och hallprojekt.

Pro Nemus byggdes i Äänekoski på enbart sju månader. Det tuffa schemat var projektets största utmaning där arkitektoniska detaljer skulle implementeras med väldigt hög precision. Bra planering och ett gott samarbete mellan de olika parterna var viktigt för projektets genomförande.

”Det går snabbt och effektivt att bygga med träelement och projektledning blir enklare när konstruktioner som består av element i allt högre grad färdigställs i fabriker”, säger Tero Vesanen, VD för VVR. ”Metsä Woods Kerto LVL-produkter levererades till elementfabriken prefabricerade enligt våra specifikationer, vilket innebar att monteringen var mycket effektiv på arbetsplatsen.”

Väggelementen och den speciella CNC-bearbetningen av träprodukter till byggnaden genomfördes av Punkaharjun Puutaito, en underleverantör till VVR. Partnerskap är viktigt inom industriellt träbyggande. I nätverk med specialiserade expertföretag fokuserar varje företag på sin kärnverksamhet, vilket leder till nya konkurrenskraftiga lösningar.

”Byggnaden kombinerar industriell träkonstruktion med mycket detaljerat snickeri. Det är det som är bäst med trä: själva materialet ger flera förädlingsmöjligheter som är lätta att förverkliga”, säger Ulla Passoja från UKI Architects, projektets arkitekt.

De nedre utrymmena på bottenvåningen har imponerande Kerto LVL S-beam-balkar och entrélobbyn har klädhängare tillverkade i björk- och granplywood. Väggytorna med transparent svart ytbehandling är tillverkade av granplywood. Mellanväggar och handfatsmöblerna i toalettutrymmena består av Kerto LVL. Trappuppgångens väggar består av plywood av björk, med CNC-bearbetade mönster som förbättrar akustiken.

Besökscentret Pro Nemus är en helt ny typ av skogsupplevelse. Genom att bygga en utställningsplats som kombinerar ren natur med VR och upplevelser kopplade till den nya bioproduktfabriken vill Metsä Group etablera sig som en föregångare inom bioekonomin.

För mer information kontakta:
Henni Rousu, Communications Manager, Metsä Wood, Tel. +358 40 5548388, henni.rousu@metsagroup.com
2018-07-09
Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KL-träDalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmDet blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen handPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoÄr BankID säkert?Renault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenSune firar 60 år på Norconsult!Karlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Lätt för småföretagare att bli digitala Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASBilmarknaden juni 2018Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkanSäkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser