LÖRDAG 22 SEPTEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Besökscentret Pro Nemus visar förädlade träprodukter

Byggnaden kombinerar industritillverkade träelement, unika arkitektoniska lösningar och detaljsnickeri.
Metsä Groups nya besökscenter i Äänekoski i centrala Finland är ett bra exempel på snabb byggnation i trä. Den 1 000 m2 stora byggnaden visade hur Metsä Woods Kerto LVL-produkter möjliggör snabb, lätt och grön byggnation.

Byggnadens träpelare och balkstomme och de prefabricerade vägg-, golv- och takelementen är tillverkade med Kerto® LVL-produkter. I byggnaden har trämaterial och flera byggtekniska detaljer fått vara synliga som en del av utställningen. Metsä Woods träprodukter har även använts på olika sätt i besökscentrets inredningsdesign och visuella lösningar.

Trästommen och elementen till besökscentret Pro Nemus levererades av det finska företaget VVR Wood. Metsä Woods Kerto LVL-produkter användes till stommen och till sammanlimmade pelare och balkar. Sweco Finland Oy var ansvarig för byggnadstekniken bakom besökscentret. Alla träelementmodeller som användes i designen av centret hade använts tidigare i lägenhets- och hallprojekt.

Pro Nemus byggdes i Äänekoski på enbart sju månader. Det tuffa schemat var projektets största utmaning där arkitektoniska detaljer skulle implementeras med väldigt hög precision. Bra planering och ett gott samarbete mellan de olika parterna var viktigt för projektets genomförande.

”Det går snabbt och effektivt att bygga med träelement och projektledning blir enklare när konstruktioner som består av element i allt högre grad färdigställs i fabriker”, säger Tero Vesanen, VD för VVR. ”Metsä Woods Kerto LVL-produkter levererades till elementfabriken prefabricerade enligt våra specifikationer, vilket innebar att monteringen var mycket effektiv på arbetsplatsen.”

Väggelementen och den speciella CNC-bearbetningen av träprodukter till byggnaden genomfördes av Punkaharjun Puutaito, en underleverantör till VVR. Partnerskap är viktigt inom industriellt träbyggande. I nätverk med specialiserade expertföretag fokuserar varje företag på sin kärnverksamhet, vilket leder till nya konkurrenskraftiga lösningar.

”Byggnaden kombinerar industriell träkonstruktion med mycket detaljerat snickeri. Det är det som är bäst med trä: själva materialet ger flera förädlingsmöjligheter som är lätta att förverkliga”, säger Ulla Passoja från UKI Architects, projektets arkitekt.

De nedre utrymmena på bottenvåningen har imponerande Kerto LVL S-beam-balkar och entrélobbyn har klädhängare tillverkade i björk- och granplywood. Väggytorna med transparent svart ytbehandling är tillverkade av granplywood. Mellanväggar och handfatsmöblerna i toalettutrymmena består av Kerto LVL. Trappuppgångens väggar består av plywood av björk, med CNC-bearbetade mönster som förbättrar akustiken.

Besökscentret Pro Nemus är en helt ny typ av skogsupplevelse. Genom att bygga en utställningsplats som kombinerar ren natur med VR och upplevelser kopplade till den nya bioproduktfabriken vill Metsä Group etablera sig som en föregångare inom bioekonomin.

För mer information kontakta:
Henni Rousu, Communications Manager, Metsä Wood, Tel. +358 40 5548388, henni.rousu@metsagroup.com
2018-09-18
Aventics greppar tag om det mestaAlla Opels personbilar WLTP-certifieradeÖver 100 miljoner kronor investerat i solenergi av privatpersonerBuss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresseProduktuppdatering för Mazda CX-3Netsecure utbildar om det nya NIS-direktivet den 26 oktoberEffektiv övervakning av transporterMed rätt typ av teknisk utrustning blir mötena både mer effektiva och kreativa. Martin Edofsson leder Smart City ConnectionSAP: Försörjningskedjor måste bli mer intelligentaIVECO Daily Blue Power - Mästare i Hållbarhet: International Van of the Year 2018.Malmö Stads miljöbyggpris tilldelas LINK arkitekturJennie Sahlsten ny vd och koncernchef för Erlandsson ByggÅkare, öka era intäkter med CargoSpace24!ebm-papst visar ny fläkt för kylning av järnvägs­applikationer på mässan InnoTransStart för ny satsning på kvinnor i techindustrinLogistic Contractor utvecklar och bygger lager åt skönhetsjätten Lyko
2018-09-17
MLT presenterar nya möjligheter för automatiserad kvalitetskontrollCanon får guld i hållbarhet från EcoVadisCanon lanserar PROGRAF TM-serienHär är framtidens bil – självkörande, utsläppsfri och uppkoppladJenny Larsson är ny distriktschef i Cementa region SydIrisity inleder samarbete med DahuaCecilia Ceder ny vd för Fairtrade SverigeABAX värvar ännu en anställd från världens största telematikföretagQuality Hotel View expanderar – endast 2,5 år efter öppningen Vinnarna av Årets byggnadsvårdare 2018Årets Företagare i Blekinge 2018 går till Roger Olsson De vann Härnösands företagspriserBilfinger visar på stort ägarskap och högt engagemangVärldspremiär för nya Yaris GR SPORTPolarbröd en av vinnarna av Livsmedelspriset 2018ExTe fyller 120 årFlytande våtmarkTornstadens första projekt med MKB Fastighets AB i MalmöDe första eldrivna lastbilarna har levereratsInspireras till forskning i PiteåToppnotering för fjärrkyla under rekordvarm sommar Norrköping Airport ökar passagerarantalet i augusti
2018-09-14
Vad händer egentligen i Göteborg den 9-11 oktober?Nu blir vi ÄNNU grönare!ABB och Nobel Media tillkännager internationellt partnerskapCM-seminarium på Business Arena 2018ABB-teknik ansluter Sveriges största solcellspark till elnätetInterEast rekryterar marknadsansvarig Sigma Technology tror på LoRaWAN™Allmänhet och Skövdeskolor bjuds in till en fredag i sann forskarandaPeab Asfalt jubilerarKraftig resandeökning för Tåg i BergslagenEntreprenör utsedd för kulturhuset i BergsjönIKEA siktar på nollutsläpp för hemleveranser i fem storstäder till 2020Isabellestipendiet – för en mer jämställd byggbransch Produkter i världsklass förutsätter ett effektivt och väl sammanhållet IT-stöd Woody Bygghandel fortsatt aktiva på miljöområdet Orio Logistics satsar på e-handelslogistikEn medicinsk revolution inom ortopedin – nu på USÖHelt nya insikter om elKomposthink bokashi omvandlar matrester till jordförbättring och växtnäring!Premiär för Kia ProCeed: Skapar eget segmentRätt produkter för precision i flödesmätning och regleringSnabbt växande marknadsintresse för Moniers integrerade solenergitakHauschild+Siegel från Malmö vinner Svensk Betongs Arkitekturpris Prefab
Annonser