TISDAG 19 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Besökscentret Pro Nemus visar förädlade träprodukter

Byggnaden kombinerar industritillverkade träelement, unika arkitektoniska lösningar och detaljsnickeri.
Metsä Groups nya besökscenter i Äänekoski i centrala Finland är ett bra exempel på snabb byggnation i trä. Den 1 000 m2 stora byggnaden visade hur Metsä Woods Kerto LVL-produkter möjliggör snabb, lätt och grön byggnation.

Byggnadens träpelare och balkstomme och de prefabricerade vägg-, golv- och takelementen är tillverkade med Kerto® LVL-produkter. I byggnaden har trämaterial och flera byggtekniska detaljer fått vara synliga som en del av utställningen. Metsä Woods träprodukter har även använts på olika sätt i besökscentrets inredningsdesign och visuella lösningar.

Trästommen och elementen till besökscentret Pro Nemus levererades av det finska företaget VVR Wood. Metsä Woods Kerto LVL-produkter användes till stommen och till sammanlimmade pelare och balkar. Sweco Finland Oy var ansvarig för byggnadstekniken bakom besökscentret. Alla träelementmodeller som användes i designen av centret hade använts tidigare i lägenhets- och hallprojekt.

Pro Nemus byggdes i Äänekoski på enbart sju månader. Det tuffa schemat var projektets största utmaning där arkitektoniska detaljer skulle implementeras med väldigt hög precision. Bra planering och ett gott samarbete mellan de olika parterna var viktigt för projektets genomförande.

”Det går snabbt och effektivt att bygga med träelement och projektledning blir enklare när konstruktioner som består av element i allt högre grad färdigställs i fabriker”, säger Tero Vesanen, VD för VVR. ”Metsä Woods Kerto LVL-produkter levererades till elementfabriken prefabricerade enligt våra specifikationer, vilket innebar att monteringen var mycket effektiv på arbetsplatsen.”

Väggelementen och den speciella CNC-bearbetningen av träprodukter till byggnaden genomfördes av Punkaharjun Puutaito, en underleverantör till VVR. Partnerskap är viktigt inom industriellt träbyggande. I nätverk med specialiserade expertföretag fokuserar varje företag på sin kärnverksamhet, vilket leder till nya konkurrenskraftiga lösningar.

”Byggnaden kombinerar industriell träkonstruktion med mycket detaljerat snickeri. Det är det som är bäst med trä: själva materialet ger flera förädlingsmöjligheter som är lätta att förverkliga”, säger Ulla Passoja från UKI Architects, projektets arkitekt.

De nedre utrymmena på bottenvåningen har imponerande Kerto LVL S-beam-balkar och entrélobbyn har klädhängare tillverkade i björk- och granplywood. Väggytorna med transparent svart ytbehandling är tillverkade av granplywood. Mellanväggar och handfatsmöblerna i toalettutrymmena består av Kerto LVL. Trappuppgångens väggar består av plywood av björk, med CNC-bearbetade mönster som förbättrar akustiken.

Besökscentret Pro Nemus är en helt ny typ av skogsupplevelse. Genom att bygga en utställningsplats som kombinerar ren natur med VR och upplevelser kopplade till den nya bioproduktfabriken vill Metsä Group etablera sig som en föregångare inom bioekonomin.

För mer information kontakta:
Henni Rousu, Communications Manager, Metsä Wood, Tel. +358 40 5548388, henni.rousu@metsagroup.com
2019-02-14
Global konkurrens i digitaliseringBASF lanserar ny digital plattform för byggindustrinNy vibrationsövervakning på pappersmaskin i HallstavikIKEA investerar i en av världens största vindkraftsparkerMarkant ökning av kvinnliga forskare inom produktionsteknikFokus på inkluderande och jämställd arbetsplats på Personal & Chef
2019-02-13
Ny Forrester-rapport: 69% av företagen är missnöjda med sitt molnbaserade kundvårdssystem Indikera maskinens statusStationschef till Luleå (Krossvägen)Peab bygger bostäder och galleria i FalkenbergHur utreder man klagomål på inomhusklimatet? Framgångsrik jobbmässa för unga på Svenska MässanStrands i nytt samarbete – med rallystjärnaParker Hannifin lanserar externt övervakad pneumatisk säkerhetsventil för nödstopp och systemfelEngcons slanglösa modulsystem och högflödessvivel är klara för serieleveransROBOYAGI - Klassledande robotprestanda från RYOBI Focus Nordic går på djupet med ny drönaragenturStarkt resultat för Fortnox 2018BMW M tar mark med helt nya X-modellerTekniska museet och Stora Enso bygger Stockholms smartaste byggnad i träStark rekrytering till Assemblin ElNy skräddarsydd vuxenutbildning öppnar för jobb inom industrinRenault F1 Team – 2019Varning: ta det lugnt på sportlovsvägarnaRebl Industries flyttar in i Gothia Science Park
2019-02-12
Ny överenskommelse ska ge fler jobb inom byggsektornStororder när Spring Systems fortsätter växaExakt temperaturmätning med JUMO dTRANS T06Dematek levererar unik kran till världens modernaste forskningsanläggningVåra utbildningar 2019Hultafors 2.40 tumstock FSC®-certifieradArbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjatStål & Hyr och Renta går samman med JRent i JönköpingHitachis kundtidning – nytt nummer uteBMW kör ifrån inom elektrifierad och självkörande mobilitetCarina Ståhl utses till ny VD i trähustillverkaren Sizes WorksWebbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörerGregor Rolski blir chef för Tyréns verksamhet i ÖsteuropaStora fördelar med att implementera AI-lösningarNy lösning för slipning av hörn Professionell IT-kyla för serverrum och teknikrumLVD erbjuder ny automation till Phoenix fiberlaser i storformatSäkert halkskydd, lika aktuellt året omSka få 3D-printing i Mellansverige att lyftaEtt whitepaper om energieffektivare värmedistribution med PUR-skumsisolerad kulvert Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet
2019-02-11
Provkörning och premiärvisning av Volvo Dig Assist under Rally SwedenNCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbananFörslutning med unik historiaCygate vinnare av Volvo car group/Volvo cars quality excellence awardNya Opel Corsa tar toppteknologier till småbilssegmentetAPM Terminals driver aktivt miljöförbättringar - för en hållbar framtidÅrets vinnare av Quality Innovation Award inger stort framtidshoppKlarar du 90 dagar utan bil?Kraftigt förbättrade parametrar för hållbara transporterNy utmärkelse för skogsvård delas ut på SkogsElmia 100 % förnybar energi till Wibax terminalerNy vd för Förpacknings- och TidningsinsamlingenUpplands Motor har utsetts till årets återförsäljare av elbilarHållbar cement- och kalkproduktion i fokus för ny centrumbildningSvenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019IT och ”Enterprise Mobility” i byggbransch och infrastruktur
Annonser