LÖRDAG 17 NOVEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Besökscentret Pro Nemus visar förädlade träprodukter

Byggnaden kombinerar industritillverkade träelement, unika arkitektoniska lösningar och detaljsnickeri.
Metsä Groups nya besökscenter i Äänekoski i centrala Finland är ett bra exempel på snabb byggnation i trä. Den 1 000 m2 stora byggnaden visade hur Metsä Woods Kerto LVL-produkter möjliggör snabb, lätt och grön byggnation.

Byggnadens träpelare och balkstomme och de prefabricerade vägg-, golv- och takelementen är tillverkade med Kerto® LVL-produkter. I byggnaden har trämaterial och flera byggtekniska detaljer fått vara synliga som en del av utställningen. Metsä Woods träprodukter har även använts på olika sätt i besökscentrets inredningsdesign och visuella lösningar.

Trästommen och elementen till besökscentret Pro Nemus levererades av det finska företaget VVR Wood. Metsä Woods Kerto LVL-produkter användes till stommen och till sammanlimmade pelare och balkar. Sweco Finland Oy var ansvarig för byggnadstekniken bakom besökscentret. Alla träelementmodeller som användes i designen av centret hade använts tidigare i lägenhets- och hallprojekt.

Pro Nemus byggdes i Äänekoski på enbart sju månader. Det tuffa schemat var projektets största utmaning där arkitektoniska detaljer skulle implementeras med väldigt hög precision. Bra planering och ett gott samarbete mellan de olika parterna var viktigt för projektets genomförande.

”Det går snabbt och effektivt att bygga med träelement och projektledning blir enklare när konstruktioner som består av element i allt högre grad färdigställs i fabriker”, säger Tero Vesanen, VD för VVR. ”Metsä Woods Kerto LVL-produkter levererades till elementfabriken prefabricerade enligt våra specifikationer, vilket innebar att monteringen var mycket effektiv på arbetsplatsen.”

Väggelementen och den speciella CNC-bearbetningen av träprodukter till byggnaden genomfördes av Punkaharjun Puutaito, en underleverantör till VVR. Partnerskap är viktigt inom industriellt träbyggande. I nätverk med specialiserade expertföretag fokuserar varje företag på sin kärnverksamhet, vilket leder till nya konkurrenskraftiga lösningar.

”Byggnaden kombinerar industriell träkonstruktion med mycket detaljerat snickeri. Det är det som är bäst med trä: själva materialet ger flera förädlingsmöjligheter som är lätta att förverkliga”, säger Ulla Passoja från UKI Architects, projektets arkitekt.

De nedre utrymmena på bottenvåningen har imponerande Kerto LVL S-beam-balkar och entrélobbyn har klädhängare tillverkade i björk- och granplywood. Väggytorna med transparent svart ytbehandling är tillverkade av granplywood. Mellanväggar och handfatsmöblerna i toalettutrymmena består av Kerto LVL. Trappuppgångens väggar består av plywood av björk, med CNC-bearbetade mönster som förbättrar akustiken.

Besökscentret Pro Nemus är en helt ny typ av skogsupplevelse. Genom att bygga en utställningsplats som kombinerar ren natur med VR och upplevelser kopplade till den nya bioproduktfabriken vill Metsä Group etablera sig som en föregångare inom bioekonomin.

För mer information kontakta:
Henni Rousu, Communications Manager, Metsä Wood, Tel. +358 40 5548388, henni.rousu@metsagroup.com
2018-11-13
Mekanisk verkstad för Er som ställer hårda krav har fått sin 3:e Biglia installeradPålitligt korrosionsskydd från Henkel.CEJNs teamledares kommentar till The Next Generation: "Vårt ansvar är att hålla dig säker"20-åriga Stella bryter manlig norm i byggbranschenGrunden Bois är årets Number 10 stipendiatLesjöforsfjädrar i framtidens mänskliga robotarBilia förvärvar en auktoriserad serviceverksamhet för BMW i NorgeNytt industrimagasin vinter 2018 ute nu!Hyundai och Vodafone inleder samarbete om uppkopplade bilarEldrivna truckar testas i produktion i Bolidens AitikgruvaLåt oss presentera: Fredagens gäster i Defas podstudioHet marknad för begagnade bilar trots färre försäljningar Arbeta i HD med nya High Demand pro18-v batterierFörsäljningsrekord på Gekås Ullared ger bidrag till Missing PeopleSvenska chefer underkänner sitt eget cv BMW + vinterhjul =gratis vinterhjulYrkesgymnasiet ökar med 25 procent Så ser företagandet ut i din kommunMakita lanserar sladdlös kaffemaskin på 12/18VEntreprenörskap hos Sigtuna Kommun20-åring med hjärta för kunskap och kvalitetWidrikssons lanserar ytterligare tjänster inom IT-logistik och transportÖkad säkerhet i truckmiljön med Zone Intelligence Bättre arbetsmiljö med ljuddämpade diamantklingorPremiär för ny butik och entre i Älvsjö och ny filial i Borås.Scanias transportlaboratorium blir fossilfrittRejmes Bil prisbelönta på motorgalan 2018Maskinhandboken – Ny SEK Handbok!Nordic Truckcenter SE inleder samarbete med TOTAL Nordic
2018-11-12
Skanska utvecklar nytt hotell i Kiruna som säljs till LKAB för cirka 500 miljoner kronorNy exportsäljare - Alexander LjungbergMätningar till grund för elbesparingPeab bygger ut Tofta skjutfältAcademic Work prisas för bästa försäljnings- och marknadsorganisationDemo utförsäljning av mätinstrument Ny satsning från Stoppa machokulturen Tyréns vinner nytt uppdrag i Norge åt Bane Nor Snart öppnar vi butik i UppsalaLindinvent letar Försäljningsingenjörer och UtvecklareInbjudan till seminarium om framtidens transporter​Politiken som kan förändra bygg- och fastighetsmarknadenStål & Hyr Group går samman med Aros Hyresmaskiner ABSFVF avtalar med Branschkontroll för kontroll av samtliga Certifierad Verkstad och Eurogarant!Zero Sun: Soldriven villa möjlig även där solen lyser med sin frånvaroSunPines Hållbarhetspris till Lindbäcks Group Vatten på Gotland kräver nytänkNu går vi live med CS24 connectIndustriföretag i Skövde är med på Elmia SubcontractorMiljötillstånd för utbyggnad och intag av förnybara råvarorRealgymnasiets fordonsutbildning ProMeister Fordon vinner pris på Motorgalan 2018Årets butik 2018 finns i Skellefteå
2018-11-09
Nomo Elmia Subcontractor 2018Skanska investerar EUR 170 M, cirka 1,8 miljarder kronor, i kontorsbyggnad i Warszawa, PolenNya Volvo EC750E HR: branschens mest produktiva rivningsgrävareVellinge är Årets Nyföretagarkommun 2018Vinge till unik racing-Tesla visas på InnoDexPolarbröd - årets marknadsförareVem blir Årets Cleantechprofil? Här är de nominerade.Ny maskin för rörlaserskärning till Weland ABFramtidens elsystem - fullt med nyheter från forskning och branschVärldspremiär för nya Mitsubishi L200Öppet Hus på Möjligheternas Torg: Maskinförare, ett framtidsyrke för fler
Annonser