SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Biobaserade kajaker för en hållbar värld

Till våren kan vi glida fram på vattnet i 3D-printade kajaker. Helt biobaserade, återvinningsbara och tillverkade av exempelvis sågspån, majsstärkelse och lin.
Målet är att enbart producera biobaserade produkter, säger Pelle Stafshede, vd och grundare av Melker of Sweden.

Melker of Sweden tillverkar och säljer friluftsprodukter, som longboards, kajaker och paddelbrädor.

Företaget, som är nya medlemmar i Paper Province, har ett starkt hållbarhetspatos och vill tillverka produkter med minsta möjliga miljöpåverkan. Därför experimenterar de mycket med naturmaterial i sin tillverkning och har som mål att komma bort från traditionella plastmaterial.

– Vi försöker hela tiden jobba hållbart och återvinner material för att skapa i ett cirkulärt ekosystem. Till exempel kaffesäckar från Löfbergs. Istället för att de skickas till återvinning använder vi dem som laminat på våra produkter, säger Pelle Stafshede.

Melker of Sweden samarbetar också med andra aktörer i sin jakt på hållbara lösningar. Bland annat testanläggningen The Wood Region. I deras lokaler i Sysslebäck har de använt material baserat på sågspån och en storskalig 3D-printer för att skapa sina första prototyper. Bland annat en 3D-printad kajak.

Företaget, som än så länge består av Pelle Stafshede och Emil Gyllenberg, har kommit långt i sina planer. Just nu söker de fler investerare och nästa år börjar de anställa personal.

Deras framtida produkter blir inte bara miljövänliga, de har även andra fördelar tack vare att de 3D-printas med naturliga material.

– Vi kommer att kunna skräddarsy produkterna efter kundens behov. Om man exempelvis har en funktionsnedsättning kan vi tillverka kajaker som passar för just den individen. Och du kan få din kajak med en helt personlig touch. Någon kanske vill använda eken som farfar planterade eller återvinna sina kläder och använda dem i materialet, säger Pelle.

Melker of Swedens stora styrka utöver unik design, menar Pelle och Emil, är den hållbara och kostnadseffektiva produktionen och att tillverkningen kan placeras var som helst i världen.

– Istället för att ha en stor fabrik som skeppar produkter runt om i världen vill vi ha många spridda produktionsenheter som fyller efterfrågan i just den delen av världen. Restströmmarna som finns där lokalt kan användas, som kokosnötter eller skal från cashewnötter.

En annan del av Melker of Swedens verksamhet bygger på delningsekonomi. Uthyrningsstationer ska finnas runt om i landet – och på sikt i världen. I Karlstad finns redan den första på plats på bryggan i Inre hamn.

– Istället för att köpa en ny kajak abonnerar man på den. Exempelvis privatpersoner som bara vill paddla några veckor om året eller företag som vill erbjuda friskvård till sina anställda.

KONTAKTPERSONER MELKER OF SWEDEN
Pelle Stafshede
Grundare och vd
073-316 95 35
https://melkerofsweden.se

KONTAKTPERSONER PAPER PROVINCE
Marja Wängestam
Kommunikatör
m.wangestam@paperprovince.com
0739-58 46 99

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN