TISDAG 25 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

BioLNG Euronet ska driva på utfasningen av fossila bränslen inom Europas vägtransporter med LNG

KATOWICE – BioLNG EuroNet aviserar att man tänker arbeta för en fortsatt ökad användning av LNG (liquefied natural gas – flytande naturgas) som bränsle för vägtransporter i hela Europa.
Med en ny infrastruktur som ska garantera framgång på lång sikt och införande i stor skala i Europa.

Konsortiet omfattar Shell, DISA, Scania, IVECO, CNH Industrial Capital Europe genom varumärkena IVECO Capital och Nordsol och de kommer var och en att genomföra individuella aktiviteter för 2 000 fler LNG-lastbilar på vägarna, 39 LNG-tankstationer samt uppförandet av en produktionsanläggning förbio-LNG i Nederländerna.

LNG-stationerna ska ingå i ett paneuropeiskt nät och kommer att byggas i Belgien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Polen och Spanien. Stationerna kommer att placeras med cirka 40 mils mellanrum längs de största trafikkorridorerna från Spanien till östra Polen.

”Eftersom LNG har blivit ett alltmer prisvänligt bränsle för tunga godstransporter lär den utgöra en viktig energikälla i takt med att sektorn utvecklas”, sade Istvάn Kapitάny, Executive Vice President, Shell Retail. ”Shells målsättning är att erbjuda våra kunder mer koldioxidsnål energi och de nya LNG-stationerna är en viktig pusselbit i sammanhanget. Jag ser fram emot när detta viktiga nät av tankstationer kan välkomna de europeiska kunderna under de närmaste åren.”

”I detta program ingår tankstationer, framställning av biobränsle samt de subventioner som krävs för att progressiva kunder ska investera i lastbilarna trots den extra initiala kostnaden”, sade Jonas Nordh, Director, Sustainable Transport Solutions, Scania. ”Medan LNG, som sänker CO2-utsläppen med upp till 20 procent, är mer allmänt tillgänglig i dag, kommer biogas, som sänker CO2-utsläppen med över 90 procent, att blandas i naturgasen i allt större utsträckning och biogasproduktionen kommer att öka snabbt.”

Pierre Lahutte, IVECO Brand President, sade: ”Det här projektet öppnar möjligheter för en smidig övergång till en cirkulär ekonomi baserad på energiproduktion från avfall. Detta möjliggör till och med negativa utsläpp av växthusgaser och koldioxidbindning. Tack vare projektets finansiering kommer vi att kunna hjälpa våra kunder att ställa om sina vagnparker till LNG genom IVECO Capitals konkurrenskraftiga finansierings- och leasingprogram, öka antalet naturgasfordon i Europa och bana väg för en hållbar transportbransch.”

Bio-LNG-anläggningen ska producera 3 000 ton bio-LNG per år och kommer att använda biogas framställd av organiskt avfall. Gasen ska säljas till slutanvändarna via LNG-nätet.

”Med hjälp av bio-LNG kommer LNG att bli framtidens energikälla för den breda transportsektorn”, sade Jerom van Roosmalen, en av grundarna av Nordsol. ”Bio-LNG är ett rent, säkert och förstklassigt biobränsle som Nordsol är beslutet att göra allmänt använt och lättillgängligt till ett rimligt pris. Vårt bio-LNG-koncept är uppbyggt kring denna målsättning och vi ser fram emot att förverkliga denna expansion tillsammans med våra partner i konsortiet.”

BioLNG EuroNet har som ambition att i framtiden gå ännu längre med utbyggnaden av LNG som ett bränsle för Europas vägtransportsektor.

Information till redaktörer

⦁BioLNG Euronet-projektet samlar huvudaktörerna på den europeiska marknaden: Shell, DISA, Nordsol, Scania och IVECO. Dessa projektpartner vill hjälpa Europeiska unionen att nå målet om en 60-procentig sänkning av CO2-utsläppen fram till år 2030 genom att initiera en långsiktig utfasning av de fossila bränslena inom de tunga vägtransporterna på det europeiska fastlandet.

⦁Bio-LNG-anläggningen som ska byggas i Nederländerna ska omvandla biogas från organiskt avfall till biologiskt baserad LNG (bio-LNG). Användningen av smarta, nyskapande och patenterade tekniker i kombination med finansiellt stöd och stabiliserad försäljning av bio-LNG gör Nordsols plan unik. Det ger Nordsol möjlighet att bygga upp och driva sina egna bio-LNG-anläggningar tillsammans med biogasproducerande partner med en solid affärsstuktur i ryggen.

⦁De 2 000 nya tunga LNG-lastbilarna ska leasas ut till slutanvändarna genom konkurrenskraftiga program för finansiering och lastbilstransporter i syfte att minska kostnaderna. Det är bara de extra kostnaderna för en LNG-lastbil jämfört med en diesellastbil som kommer att finansieras. Den genomsnittliga stödberättigande kostnaden för varje LNG-lastbil begränsas till högst 30 000 euro.

⦁Energitätheten hos bio-LNG gör att lastbilarna kan köra längre sträckor och därmed bättre möta transportföretagens nuvarande och framtida behov. Tack vare användningen av industriellt organiskt avfall blir CO2-utsläppen mycket lägre än CO2-utsläppen från traditionella bränslen. Bio-LNG är viktig för att nå det långsiktiga målet om en ytterligare minskning av koldioxidutsläppen för Europas vägtransportsektor fram till år 2030. Bio-LNG ger så gott som inga svavelutsläpp och reducerar NOx- och partikelutsläppen.

⦁Varje medlem i BioLNG EuroNet-konsortiet får bidrag från EU till 20 % av kostnaderna.

⦁EU-anslagen till BioLNG EuroNet-medlemmarna ges inom ramen för infrastrukturprojektet CEF (Connecting Europe Facility).

⦁Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/94/EU av den 22 oktober 2014 om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen fastställer gemensamma åtgärdsramar för utbyggnaden av infrastrukturen för alternativa bränslen inom Europeiska unionen och för en minskning av transporternas miljöpåverkan. Det anger minimikrav för uppbyggnaden av infrastrukturen för alternativa bränslen, bland annat LNG (flytande naturgas) och CNG (komprimerad naturgas).

⦁Mer information om BioLNG EuroNet finns på konsortiets webbplats: biolngeuronet.eu/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-19
Hyundai lanserar 44 nya miljöbilar och smartphone-teknologi som låter föraren kontrollera demNy arbetschef och projektledare inom Svevias asfalttillverkningVirtual reality testas i SSGs kurserNy kartläggning synliggör utmaningarna med plastSweco ser över masshanteringen och dess klimatpåverkan i OstlänkenHydroscand lanserar pneumatisk PU-slangSmarta elnät ”ett smörjmedel” för omställningenMetsä Group deltar i utvecklandet av utrustning för släckning av skogsbränderVolvokoncernen skriver partneravtal med NVIDIA
2019-06-18
Storsatsning i nya lokaler för Ahlsell NorrköpingABB tillhandahåller högeffektsladdning för en ny era av e-mobilitet i SkandinavienNy IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare driftInnovation och kraft att förändra – nu satsar vi mot Elfack 2021!Stora förbättringar och framsteg i Lesjöfors ChinaVatten på landet – avlopp och hälsoskydd med ett sinande grundvattenSTEMMER IMAGING fortsätter sin expansionArbetsskador ökar med inhyrd och säsongsanställd personalNytt resultatrekord för Dachser Nordic EC-fläktar med integrerad effektfaktorkorrigeringMitsubishi presenterar Dendo Drive HousePorsche 718 Spyder och 718 Cayman GT4 med sexcylindriga boxermotorerBelysningsexperten Strands: här är årets mest innovativa nyheterJoakim förstärker Merlos servicemarknad.Modernisering och ökat behov av effektivisering största anledningarna till byte av affärssystemBiltema lanserar miljövänligare bärkassarMetod identifierar osynliga skarvar inför lasersvetsningNorton lanserar en rak pneumatisk slipmaskin med mycket kraft i en liten kostymNya Renault ZOE - tar 100 % eldrift till en ny nivåRetursystem Byggpall har stärkts i byggbranschens reviderade riktlinjerUlf Zenk lämnar Lantmännen
2019-06-17
​Säkrare lastning av intermodala enheterNomo förvärvar JokiLaakeriABB-teknik bidrar till Sveriges största solcellsparkSnowflake finns nu tillgängligt på Microsoft Azure GovernmentNy undersökning visar på brister i inventeringen av fastigheters brand- och säkerhetsbehov​Innovation i fokus på Start Up Area Varför behövs miljöhjältar? Vi har 22,5 miljoner anledningar...Preems satsning ger ännu mer grön dieselVäxjö Energi samarbetar med ledande laddoperatörFacit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin STIHL MS 500i W tog silver i SkogsElmias Innovation Award 2019 Subaru utvecklar elbilSveriges Byggindustrier välkomnar utredning om kommunala särkravUnderhållsstopp och investeringar hos Smurfit Kappa Piteå”Klimatförändringarna påverkar affärerna” Wibax på BIOBASE konferensSvea Vind Offshore nytt partnerföretag i Power CircleVVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med Bygmastipendiet
Annonser