TORSDAG 17 JANUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

BioLNG Euronet ska driva på utfasningen av fossila bränslen inom Europas vägtransporter med LNG

KATOWICE – BioLNG EuroNet aviserar att man tänker arbeta för en fortsatt ökad användning av LNG (liquefied natural gas – flytande naturgas) som bränsle för vägtransporter i hela Europa.
Med en ny infrastruktur som ska garantera framgång på lång sikt och införande i stor skala i Europa.

Konsortiet omfattar Shell, DISA, Scania, IVECO, CNH Industrial Capital Europe genom varumärkena IVECO Capital och Nordsol och de kommer var och en att genomföra individuella aktiviteter för 2 000 fler LNG-lastbilar på vägarna, 39 LNG-tankstationer samt uppförandet av en produktionsanläggning förbio-LNG i Nederländerna.

LNG-stationerna ska ingå i ett paneuropeiskt nät och kommer att byggas i Belgien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Polen och Spanien. Stationerna kommer att placeras med cirka 40 mils mellanrum längs de största trafikkorridorerna från Spanien till östra Polen.

”Eftersom LNG har blivit ett alltmer prisvänligt bränsle för tunga godstransporter lär den utgöra en viktig energikälla i takt med att sektorn utvecklas”, sade Istvάn Kapitάny, Executive Vice President, Shell Retail. ”Shells målsättning är att erbjuda våra kunder mer koldioxidsnål energi och de nya LNG-stationerna är en viktig pusselbit i sammanhanget. Jag ser fram emot när detta viktiga nät av tankstationer kan välkomna de europeiska kunderna under de närmaste åren.”

”I detta program ingår tankstationer, framställning av biobränsle samt de subventioner som krävs för att progressiva kunder ska investera i lastbilarna trots den extra initiala kostnaden”, sade Jonas Nordh, Director, Sustainable Transport Solutions, Scania. ”Medan LNG, som sänker CO2-utsläppen med upp till 20 procent, är mer allmänt tillgänglig i dag, kommer biogas, som sänker CO2-utsläppen med över 90 procent, att blandas i naturgasen i allt större utsträckning och biogasproduktionen kommer att öka snabbt.”

Pierre Lahutte, IVECO Brand President, sade: ”Det här projektet öppnar möjligheter för en smidig övergång till en cirkulär ekonomi baserad på energiproduktion från avfall. Detta möjliggör till och med negativa utsläpp av växthusgaser och koldioxidbindning. Tack vare projektets finansiering kommer vi att kunna hjälpa våra kunder att ställa om sina vagnparker till LNG genom IVECO Capitals konkurrenskraftiga finansierings- och leasingprogram, öka antalet naturgasfordon i Europa och bana väg för en hållbar transportbransch.”

Bio-LNG-anläggningen ska producera 3 000 ton bio-LNG per år och kommer att använda biogas framställd av organiskt avfall. Gasen ska säljas till slutanvändarna via LNG-nätet.

”Med hjälp av bio-LNG kommer LNG att bli framtidens energikälla för den breda transportsektorn”, sade Jerom van Roosmalen, en av grundarna av Nordsol. ”Bio-LNG är ett rent, säkert och förstklassigt biobränsle som Nordsol är beslutet att göra allmänt använt och lättillgängligt till ett rimligt pris. Vårt bio-LNG-koncept är uppbyggt kring denna målsättning och vi ser fram emot att förverkliga denna expansion tillsammans med våra partner i konsortiet.”

BioLNG EuroNet har som ambition att i framtiden gå ännu längre med utbyggnaden av LNG som ett bränsle för Europas vägtransportsektor.

Information till redaktörer

⦁BioLNG Euronet-projektet samlar huvudaktörerna på den europeiska marknaden: Shell, DISA, Nordsol, Scania och IVECO. Dessa projektpartner vill hjälpa Europeiska unionen att nå målet om en 60-procentig sänkning av CO2-utsläppen fram till år 2030 genom att initiera en långsiktig utfasning av de fossila bränslena inom de tunga vägtransporterna på det europeiska fastlandet.

⦁Bio-LNG-anläggningen som ska byggas i Nederländerna ska omvandla biogas från organiskt avfall till biologiskt baserad LNG (bio-LNG). Användningen av smarta, nyskapande och patenterade tekniker i kombination med finansiellt stöd och stabiliserad försäljning av bio-LNG gör Nordsols plan unik. Det ger Nordsol möjlighet att bygga upp och driva sina egna bio-LNG-anläggningar tillsammans med biogasproducerande partner med en solid affärsstuktur i ryggen.

⦁De 2 000 nya tunga LNG-lastbilarna ska leasas ut till slutanvändarna genom konkurrenskraftiga program för finansiering och lastbilstransporter i syfte att minska kostnaderna. Det är bara de extra kostnaderna för en LNG-lastbil jämfört med en diesellastbil som kommer att finansieras. Den genomsnittliga stödberättigande kostnaden för varje LNG-lastbil begränsas till högst 30 000 euro.

⦁Energitätheten hos bio-LNG gör att lastbilarna kan köra längre sträckor och därmed bättre möta transportföretagens nuvarande och framtida behov. Tack vare användningen av industriellt organiskt avfall blir CO2-utsläppen mycket lägre än CO2-utsläppen från traditionella bränslen. Bio-LNG är viktig för att nå det långsiktiga målet om en ytterligare minskning av koldioxidutsläppen för Europas vägtransportsektor fram till år 2030. Bio-LNG ger så gott som inga svavelutsläpp och reducerar NOx- och partikelutsläppen.

⦁Varje medlem i BioLNG EuroNet-konsortiet får bidrag från EU till 20 % av kostnaderna.

⦁EU-anslagen till BioLNG EuroNet-medlemmarna ges inom ramen för infrastrukturprojektet CEF (Connecting Europe Facility).

⦁Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/94/EU av den 22 oktober 2014 om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen fastställer gemensamma åtgärdsramar för utbyggnaden av infrastrukturen för alternativa bränslen inom Europeiska unionen och för en minskning av transporternas miljöpåverkan. Det anger minimikrav för uppbyggnaden av infrastrukturen för alternativa bränslen, bland annat LNG (flytande naturgas) och CNG (komprimerad naturgas).

⦁Mer information om BioLNG EuroNet finns på konsortiets webbplats: biolngeuronet.eu/
2019-01-11
Marcus Nilsson blir ny affärsområdeschef för Veidekke AnläggningMidsona ställer om till fossilfria transporter med Transportinitiativet
2019-01-10
En värdefull regel för att välja rätt fräsverktygKasta loss för vridspjällsventilen GEMÜ 480 VictoriaTänk smart använd HARTKlaravik når ny milstolpe: auktioner för över en miljard under 2018Återvinningsföretaget Remeo går i bräschen för cirkulär ekonomiPorttelefonen är bara början på våra smarta hem Castellum uppför ny anläggning för Mekonomen i MalmöCES 2019: BMW visar upp den dolda tekniken i framtidens interiörOptidev bakom tekniken för PostNords SameDayKeyMan bland Sveriges mest framgångsrika företagPensionärer är de företagare som håller landsbygden vid livIT-bolaget expanderar i Uppsala med ny våningPiteEnergi skapar förutsättningar för ett smartare PiteåStor invigning i GällivareSara Brandt blir ny vice vd på Almi FöretagspartnerSågen som inte darrar av att anta en utmaningActibump framgångsrikt i Australien Ny VD ska vidareutveckla ProcuratorVolkswagen bildar nytt företag inom grön el och laddningslösningar
2019-01-09
Dubbelt jubileum i Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna Bin-picking direkt från pall med PhotoneoNästa steg inom affärsutveckling: digital transformation med människan i centrumBAGA på VA Tour Sweden 2019Låsbart smörjmunstyckeUtökat urval av manöverdon och diametermått för reglerventil GEMÜ 567 BioStar controlHjälper proffsbyggare med utbildning!Bridgestones bästa år som leverantör av originaldelar Ny axialfläkt utvecklat för tuffa applikationsförhållanden i kyltornNya Opel Zafira Life sätter ny standard i klassen33 procent fler uppkopplade prylar 2018Kramp och Söderberg & Haak utvecklar sitt samarbeteJaguaren släpps lös i HalmstadEnergikrav på byggnader kan strida mot klimatlagenElbilen är klimatsmart - åtminstone på lång siktInternationellt samarbete gör Derome starkareScantruck får nytt agentur för amerikanska saxliftarLG berättar om ett bättre liv med hjälp av AI under CES 2019-keynotePressinbjudan: Jordbruksverkets livsmedelsseminarium om hållbar lönsamhetFastighetsmäklarkedjan HusmanHagberg flyttar in i Jönköping.Fredrik Johanson lämnar VD-rollen inom Woody BygghandelÄr VR-headsets och AR-glasögon nästa teknikskifte för hjälpmedel?
2019-01-08
Besiktningstekniker till Opus Bilprovning i BoråsVolvo Cars satte nytt försäljningsrekord 2018; nådde milstolpen 600 000 sålda bilarmySwecon gör maskinägandet lättare hos BellmansNu tar vi nästa stegFörsta lastbilen har rullat igenom APM Terminals nya självservice portLars Westman blir ny affärsområdeschef för RO-Gruppen i StockholmTestbädd ger ringar på vattnet för energiforskningen på ChalmersSvevia växer i Skåne - köper AB Bröderna HallSmart City Sweden plattformen är redo att dras igångEva Kimborn Heivert utsedd till ny VD för Circle K Sverige ABVi testar Framtidens rekrytering och klipper CV:tBristvätten bidrog med 1,9 miljoner kronor till BrisSpänningsfylld världspremiär: Volkswagen visar mobil laddningsstation för elbilarPunktligare avgångar för en attraktiv järnväg Nu är Energikontor Väst en del av InnovatumNy förhandlingschef för LivsmedelsföretagenFörvärv inom industri stärker Assemblin i norrExtend hjälper Altered spara vatten i hela världenMiljoner till ny metod att identifiera växtplankton
Annonser