SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Byggföretagen sparar tid med Abetong Online

Med sin nya molntjänst hjälper Abetong kunderna att spara hundratals timmar i stora byggprojekt. Abetong Online ger dem effektivare avrop och bättre överblick i projekten. Ett digitalt jättekliv i prefab-branschen som tagits väl emot av byggföretagen.
– I Abetong Online har jag översikt över alla betongelement som Abetong ska leverera i projektet. Jag ser precis vad som är avropat och när det ska komma. När jag skapar ett nytt avrop summeras vikterna allteftersom jag klickar i de element jag vill ha med, så det är väldigt enkelt för mig att fylla lasset på bästa sätt. Jag skulle säga att jag sparar åtminstone fem minuter per avrop med Abetong Online, berättar Karl Isaksson platschef på ED Bygg.

Fem minuter per avrop blir snabbt en stor tidsbesparing i ett stort projekt. I den nya stadsdelen Ebbe Park i Linköping är ED Bygg just nu en bra bit in i totalentreprenaden Kvarteret Lugnet som omfattar totalt 360 lägenheter i flerbostadshus samt lokaler och garage. Abetong levererar en stor del av stommen. Sett över hela projektet uppskattar Karl Isaksson det till cirka 1000 avrop i Abetong Online, vilket innebär att de sparade minuterna faktiskt adderar upp till mer än tio arbetsdagar.

– Dessutom är det en fördel att jag kan logga in och få tillgång till all information var jag än befinner mig. Väldigt smidigt och enkelt att använda, en lösning som gör att det känns ganska utdaterat att sköta avropen manuellt på blanketter i Excel eller liknande, säger Karl Isaksson.

Andreas Finnström som är Abetongs projektledare för leveransen till Kvarteret Lugnet ser även en annan klar fördel med Abetong Online – de manuella felkällorna elimineras.

– Vi får en större säkerhet i kommunikationen och minskar risken att något blir fel. Istället för att kunden mejlar in avrop som våra transportledare skriver av manuellt så har vi alltid en uppdaterad status i Abetong Online där alla ser samma information. Exakt vad kunden har avropat och när det ska levereras, säger han och tillägger:

– Responsen från de kunder som börjat använda Abetong Online har varit väldigt positiv. Det förenklar både deras och min arbetsvardag och känns helt enkelt som ett modernare sätt att jobba.

Via sitt login får byggprojektledaren överblick över samtliga element som ingår i ett projekt. Utifrån ritningen kan han eller hon planera vad som behöver levereras vid vilken tid och sedan göra sina avrop direkt i Abetong Online.

Alla avrop slussas automatiskt till rätt transportledare på rätt fabrik hos Abetong, vilket gör att kunden inte behöver hålla koll på en mängd olika kontakter för sina beställningar. Via datorn, plattan eller mobilen kan byggprojektledaren följa statusen på alla sina planerade leveranser.

När chaufförerna sedan är på väg ut till bygget kan de avisera sin ankomst via mejl (och snart sms) direkt i Abetong Online. Det ger bygget bättre möjlighet att manna upp inför leveransen och därmed korta ner lossningtiderna.

– Vi är först ut i prefab-branschen med den här typen av digital lösning för våra kunder. Och det känns helt rätt. I dag räcker inte längre att enbart erbjuda produkter av högsta kvalitet. Kunderna efterfrågar vår expertis i fler delar av byggprojekten, så vi hittar nya vägar att höja servicegraden, säger Magnus Fridvall, divisionschef Abetong Hus Syd.

I Abetong Online listas mått och vikt för varje enskilt betongelement. Användaren kan även klicka på elementet och få fram ritningen direkt på skärmen. Det gör att kunden enkelt kan bygga upp sina laster på bästa sätt för att minska antalet leveranser och undvika onödiga kostnader på grund av halvfulla lastbilar.

– För oss på Abetong blir det också ett viktigt led i vår strävan att fylla upp lastbilarna bättre. Det ger inte bara lägre kostnader utan är en del i vårt hållbarhetsarbete. Ökad fyllnadsgrad ger färre lastbilar på vägarna och minskade utsläpp, säger Magnus Fridvall.

Fakta Kvarteret Lugnet
• Totalentreprenad som uppförs av ED Bygg på uppdrag av Stångåstaden.
• Nybyggnation av flerbostadshus, lokaler och garage i kvarteret Lugnet i Ebbe Park, Linköping.
• Totalt 360 lägenheter, både bostads- och hyresrätter. Uppförs i tre etapper och kommer pågå till och med vintern 2022.

Abetongs leverans ca mängder:
• Pelare 530lpm
• Balkar 540lpm
• Stålpelare (inköp)
• Sandwichväggar 6 500m²
• Halvsandwichväggar 9 200 m²
• Massivaväggar 25 000 m²
• Skalvägg 3 200 m²
• Plattbärlag 32 000 m²
• Balkonger 2 400 m²
• D-plattor 420 m²

Magnus Fridvall
Divisionschef Hus Syd
magnus.fridvall@abetong.se
0706 48 38 35

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN