SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Byta från metall till plast

Tillverkningssektorn utvecklas ständigt och ser nya trender och metoder utvecklas. Bland de mest spännande av dessa är den relativt nya idén med designers att byta ut metalldelar mot formsprutade plastdelar.
Om du inte har stött på den här trenden än kan denna idé verka lite ovanlig. Metalldelar har länge representerat guldstandarden i många tillämpningar från det ögonblick som mänskligheten lärde sig att bearbeta materialet från början.

Ändå har många framsteg inom både teknik och material långsamt börjat utmana detta antagande. I många högteknologiska sektorer, till exempel fordons- och rymdindustrin, har det skett en tydlig förskjutning mot användning av avancerad, högkonstruerad plast i områden som en gång hade varit metaller ensamma.

Det exakta resonemanget bakom detta kan variera från bit till bit, men det finns flera faktorer som vanligtvis spelar in:

• Vikt
• Styrka
• Tillförlitlighet
• Hållbarhet
• Avsluta
• Kostnad

Vikt
En av de viktigaste orsakerna som ofta ligger bakom rörelsen mot plast är vikten. I de allra flesta situationer är det ett enkelt faktum att metalldelar kommer att vara tyngre än plastdelar. Och när dessa delar går i en högpresterande bil, eller till och med ett flygplan, kan varje gram som du kan spara i design översättas till förbättrad prestanda.

Vikten spelar dock inte bara in i högpresterande projekt på miljarder dollar. Även i relativt vardagliga produkter kan en viktminskning få en verklig inverkan när det gäller faktorer som användarvänlighet och fraktkostnader. Även att sänka ett belopp så uppenbart mindre än tio procent kan resultera i märkbara förändringar i beloppet du betalar för att få din produkt till kunder eller distributörer.

Styrka
Även om det är sant att metaller vanligtvis är starkare än plast, kan en rörelse mot plastkomponenter i vissa situationer faktiskt leda till ökad styrka och prestanda. Teknik av plast kan ofta komma ut ovanpå metaller när det gäller draghållfasthet - den maximala belastning som ett material kan tåla när det sträcks innan det går sönder - jämfört med vanligt använda metaller. Denna fördel blir särskilt tydlig när man tittar på förhållandet mellan styrka och vikt - en faktor som är av största vikt i många tillämpningar.

Pålitlighet
Utöver detta kan hållfastheten hos plastdelar vara mer pålitlig och hålla längre än deras metallmotstycken. Detta tack vare användningen av tillsatsmedel i plasten som hjälper till att bromsa processen för oxidation och nedbrytning, vilket i sin tur ökar produktens hållbarhet. Många plaster har också en större kemisk beständighet än metaller och korroderas inte så lätt. Detta kan ofta innebära att produkter och delar inte behöver behandlas så omfattande innan de tas i bruk, eller alternativt att det är möjligt att sälja produkter som håller längre eller inte helt enkelt behöver så mycket underhåll.

Hållbarhet
Även med förbättrad tillförlitlighet når varje produkt så småningom slutet av sin livslängd. Även här kan dock plast erbjuda en fördel, eftersom de är mycket lättare att återvinna. Att smälta ner och smälta om metaller tar mycket mer tid och energi än återvinning av termoplast.

Avsluta
Även om det sällan påverkar de inre delarna mycket, kan plastens olika ytskikt erbjuda många fördelar jämfört med metallernas likformiga utseende. Injektionsgjuten plast kan tillverkas med praktiskt taget alla färger eller texturer som kan tänkas. Detta tillåter inte bara designers att visa sin kreativitet, det kan också tillåta ett enkelt sätt att applicera en företagslogotyp på en del. Det finns ingen anledning att måla den eller applicera en dekal, du kan göra logotypen till en integrerad del av designen. Den släta ytan av plast kan också påverka flera andra sekundära operationer. Plastdelar behöver inte intensiv nedbrytning av metall, och montering av den färdiga produkten är mycket enklare när du tar bort behovet av svetsning.

Kostnad
Förutom att minska frakt- och monteringskostnaderna är processen med att tillverka plastdelar vanligtvis mycket billigare än att skapa metall. Formsprutad plast har en mycket lägre cykeltid än för tillverkning av metaller, vilket gör dem i allmänhet enklare och billigare att tillverka.
Naturligtvis är det värt att komma ihåg att plast aldrig kommer att kunna ersätta metaller i varje situation, men det är verkligen värt att överväga. Om du är osäker kan du alltid kontakta experterna om du vill byta ut vissa metalldelar med plast.

Som alltid, om du har frågor eller funderingar, är du välkommen att kontakta en av Protolabs applikationsingenjörer på: +44 (0) 1952 683047 eller ’’customerservice@protolabs.se’’ för att diskutera alternativ.


Kontaktinformation
Postadress
Halesfield 8
TF74QN Telford
Besöksadress
Sickla Industriväg 3
13154 Nacka
Region
Storbritannien
Organisationsnummer:
5366160
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Protolabs!

Företaget grundades 1999 av Larry Lukis, en framgångsrik entreprenör och datanörd. Han ville radikalt minska tidsåtgången för att ta fram formsprutade prototypsdelar.

Hans lösning var att automatisera den traditionella produktionsprocessen genom att utveckla en komplex mjukvara som kommunicerade med ett nätverk av fräsar och pressar. Till följd av detta kunde plast- och metalldelar produceras på en bråkdel av den tid det tidigare hade tagit.

Hur vi kan hjälpa
Snabbare produktutveckling, minskade kostnader och optimerad leveranskedja med 3D-utskrifter, CNC-bearbetning och formsprutning som tekniken möjliggör.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 13485:2016 – ISO 14001:2015 – ISO 45001 – ISO 9001:2015

Kontakter

Stephan Garber
Account Manager
+46 (0) 8 408 391 59

Filmer

This is Digital Manufacturing

This is Digital Manufacturing
We Are Local: CNC Machining at Protolabs

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-22
Xellas nya byggblock presenteras på NordbyggJames Hardie ställer ut på NordbyggAllt fler svenskar väljer second handKraftig spridning av falska uppdateringarZEISS presenterar mät­tekniklösningar på Elmia
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd