LÖRDAG 20 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Calejo beviljad Vinnova-finansiering

För optimering av SCAs och Bolidens processer
Startupbolaget Calejo Industrial Intelligence har inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet PiiA tilldelats stöd av Vinnova på närmare 700 000 kronor för två olika AI-projekt i nära samarbete med SCA respektive Boliden och konsultbolaget Optimation.

Inom Vinnova-programmet "Digitalisering av industriella värdekedjor" har Calejos två AI-projekt fått godkännande av elva oberoende nationella experter, som alla är förordnade av Vinnova. Bedömningarna har skett gentemot kriterierna: Potential, Genomförbarhet och Aktörer. Experternas rekommendation har sedan legat till grund för Vinnovas beslut.

- Finansieringen ger svensk processindustri, dess leverantörer och forskningsparter möjlighet att undersöka, utveckla och testa nya metoder för att genom digitalisering nå ökad konkurrenskraft. Extra glädjande är att flera projekt fokuserar på hur digitaliseringen möjliggör en effektivare och mer klimatsmart processindustri. Vi har haft ett bra söktryck till utlysningen och bedömarna har haft en svår uppgift att prioritera bland de sökande projekten, säger Peter Wallin, programchef för PiiA.

Energioptimering på SCA Obbola
Tillsammans med SCA har Calejo nu inlett ett projekt med namnet ”Energioptimering inom processindustri med hjälp av AI”

- Med en bättre förståelse över ingående delars energibehov i en process på både kort och lång sikt är det möjligt att skapa en jämnare energiförbrukning över tid. Projektets idé är att undersöka om AI-teknik kopplad till relevant produktionsdata kan skapa en träffsäker prognos över kommande energibehov och möjligheten av att använda ackumulerad energi för att lösa kommande underskott, äger Johannes Holmberg, vd för Calejo Industrial Intelligence.

Effektivare processmodellering på Boliden
Tillsammans med Boliden och konsultbolaget Optimation har Calejo nu även inlett ett projekt med namnet ”AI som stöd för effektivare processmodellering”.

- Att ha en tillförlitlig modell av sina processer är ett viktigt steg mot en mer övergripande processoptimering. Om delar av processen är svåra att mäta eller beskriva fysikaliskt eller därför att indata förändras över tid, så är det svårt att skapa och hålla modeller aktuella. Projektets problemställning är därför på vilket sätt man på ett generiskt sätt kan använda AI för att effektivisera processmodelleringen. Längre fram, men utanför denna ansökan, är målet att sedan kunna utnyttja dessa modeller i kombination med AI för att optimera processtyrningen, säger Johannes Holmberg och avslutar:

- Möjligheten att kombinera traditionell fysikalisk modellering med AI-teknik har inte tidigare testats inom processindustrin. Ett framgångsrikt projektresultat kommer att medföra en generisk lösning, som är applicerbar för all typ av processindustri, slutar Johannes Holmberg.

Kontakt:
Johannes Holmberg
Vd, Calejo Indsutrial Intelligence
073 250 42 01, johannes.holmberg@calejo.ai

BizMaker är en regional inkubator och science park i Västernorrland. Som länets motor för innovation främjar vi företagsutveckling och förnyelse av näringsliv och samhälle. Med ett coachande förhållningssätt frigör vi kraften hos entreprenörer och innovatörer så att goda idéer kan formas till nya affärer och hållbara lösningar för framtiden. BizMaker erhåller projektstöd från bland annat Europeiska regionalfonden och Region Västernorrland.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser