LÖRDAG 20 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Calejo gör AI greppbart för industrin

När komplexa industrisystem ska optimeras använder Calejo Industrial Intelligence den senaste generationen AI-teknik.
För att göra den ofta abstrakta tekniken greppbar för kunderna har Sundsvallsföretaget även tagit steget och börjat utbilda dem.

Företaget Calejo var tidigt ute med att använda AI-teknik. Med hjälp av en mjukvara bolaget utvecklat var det möjligt för kunder inom industrin att med stor träffsäkerhet göra prognoser och förutspå prisutvecklingen på råvara.

Den tekniken säljer Calejo fortfarande, men nu har företaget på ett spännande sätt bytt huvudinriktning med sin affärsidé och tar ett större grepp.

– Vår nya teknik effektiviserar processer inom industrin på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Frågan vi ställer till industrin är vilket problem de vill lösa, och sedan sätter vi vår teknik i arbete, säger Johannes Holmberg, vd, Calejo Industrial Intelligence.

Låt säga att en industri önskar optimera systemen för ventilation eller för vatten och avlopp. Då tar Calejo in all befintlig data om dessa områden och bygger en digital modell av exempelvis den fysiska ventilationen, där driften kan simuleras. I modellen går det sedan att se vilka effekter olika justeringar och investeringar kan få.

– För industrin ger vår teknik helt nya möjligheter att prova sig fram till effektiviseringar och miljöbesparingar. Digitala plattformar för modellering av komplexa industrisystem byggs och blir självlärande. Hittills har vi startat projekt tillsammans med bland andra SCA, Uniper och Boliden, säger Johannes Holmberg.

I de tjänster som paketeras för kunder inom industrin är utbildning inom AI en viktig del. Calejo har märkt att det finns en viss tveksamhet och till och med rädsla hos kunder inför begreppet AI – artificiell intelligens.

– AI har blivit ett modeord som industrin matas med i tid och otid från leverantörer. För oss som kan leverera den senaste generationen AI är det viktigt att vara ett stöd för kunderna och göra tekniken greppbar och inte så abstrakt, det har visat sig vara en styrka i våra kundkontakter, säger Johannes Holmberg.

Calejo Industrial Intelligence är en av fem startups från hela landet som deltar i Forest Business Accelerator 2019 - ett programsamarbete mellan BizMaker, SCA, IBM och RISE Processum för att snabba på bolagens resa ut på större marknader och utveckla en mer hållbar industri.

– Vi tycker att Calejo har en väldigt intressant teknologi baserad på det senaste området inom AI – Reinforcement Learning. Företaget erbjuder med sina självlärande system ett helt nytt sätt att arbeta med industriell optimering, styrning och kontroll, säger Martin Rydén, teknisk ledare på IBM.

Kontakt
Johannes Holmberg
Vd, Calejo Industrial Intelligence
073 250 42 01, johannes.holmberg(@)calejo.ai

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser