MÅNDAG 14 OKTOBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Calejo gör AI greppbart för industrin

När komplexa industrisystem ska optimeras använder Calejo Industrial Intelligence den senaste generationen AI-teknik.
För att göra den ofta abstrakta tekniken greppbar för kunderna har Sundsvallsföretaget även tagit steget och börjat utbilda dem.

Företaget Calejo var tidigt ute med att använda AI-teknik. Med hjälp av en mjukvara bolaget utvecklat var det möjligt för kunder inom industrin att med stor träffsäkerhet göra prognoser och förutspå prisutvecklingen på råvara.

Den tekniken säljer Calejo fortfarande, men nu har företaget på ett spännande sätt bytt huvudinriktning med sin affärsidé och tar ett större grepp.

– Vår nya teknik effektiviserar processer inom industrin på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Frågan vi ställer till industrin är vilket problem de vill lösa, och sedan sätter vi vår teknik i arbete, säger Johannes Holmberg, vd, Calejo Industrial Intelligence.

Låt säga att en industri önskar optimera systemen för ventilation eller för vatten och avlopp. Då tar Calejo in all befintlig data om dessa områden och bygger en digital modell av exempelvis den fysiska ventilationen, där driften kan simuleras. I modellen går det sedan att se vilka effekter olika justeringar och investeringar kan få.

– För industrin ger vår teknik helt nya möjligheter att prova sig fram till effektiviseringar och miljöbesparingar. Digitala plattformar för modellering av komplexa industrisystem byggs och blir självlärande. Hittills har vi startat projekt tillsammans med bland andra SCA, Uniper och Boliden, säger Johannes Holmberg.

I de tjänster som paketeras för kunder inom industrin är utbildning inom AI en viktig del. Calejo har märkt att det finns en viss tveksamhet och till och med rädsla hos kunder inför begreppet AI – artificiell intelligens.

– AI har blivit ett modeord som industrin matas med i tid och otid från leverantörer. För oss som kan leverera den senaste generationen AI är det viktigt att vara ett stöd för kunderna och göra tekniken greppbar och inte så abstrakt, det har visat sig vara en styrka i våra kundkontakter, säger Johannes Holmberg.

Calejo Industrial Intelligence är en av fem startups från hela landet som deltar i Forest Business Accelerator 2019 - ett programsamarbete mellan BizMaker, SCA, IBM och RISE Processum för att snabba på bolagens resa ut på större marknader och utveckla en mer hållbar industri.

– Vi tycker att Calejo har en väldigt intressant teknologi baserad på det senaste området inom AI – Reinforcement Learning. Företaget erbjuder med sina självlärande system ett helt nytt sätt att arbeta med industriell optimering, styrning och kontroll, säger Martin Rydén, teknisk ledare på IBM.

Kontakt
Johannes Holmberg
Vd, Calejo Industrial Intelligence
073 250 42 01, johannes.holmberg(@)calejo.ai

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-10-03
Schneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
2019-10-02
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
2019-10-01
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4RealNordisk E-handelslogistik tar fart i Finland under AXLALidl nominerade till ännu ett pris för hållbart byggandeClasbilen hördes i hela Stockholm – förväxlades med glassbilenPowerCell deltar i EU-projekt kring tunga lastbilar som elektrifieras med bränslecellsteknologiSkellefteå Kraft och Ardian möjliggör ny vindkraftpark i HärjedalenJämtkraft, framtidens elbolag, väljer Connectel som innovativ partnerASAP till Umeå för att träna studenter i hållbart ledarskapÅtta myndigheter tar krafttag mot brott i byggsektornRejlers förvärv från Neste Engineering Solutions är slutförtAriya Finergy tecknar ramavtal om förvärv av produktionslina i KenyaBygma kraftsamlar i Skellefteå – slår ihop två anläggningarInterrolls nya anläggning i Thailand i full drift Interrolls nya anläggning i södra Tyskland börjar med investeringar på 40 miljoner euro
2019-09-30
Nya förvaringssskåp för litiumjonbatterier – från DENIOSOla Tengroth blir ny vd för LesjöforsHöganäs AB prisas för sitt jämställdhetsarbeteManitou MRT2550 den perfekta maskinen för Skanska FyrstadIngenjörerna på Industridagen: Study Friday-modellen ger livslångt lärandeNytt Tysklandsprogram för svenska företag inom miljöteknikBonbio inleder samarbete med Helsingborg stad kring cirkulär stadsodlingTele2 storlanserar: Sveriges mest generösa familjepaket och utökad roaming i 60 länderContinental lanserar framtidens smarta däckBublar Group vinner globalt ramavtal för ScaniaSmart Eye erhåller ytterligare åtta design-wins från nuvarande japansk och europeisk OEM
2019-09-27
WAGO Touch Panels 600Mimecast underlättar övergång från Symantecs Email Security.cloud Ferry Svan klar för VM i Timbersports – tävlar om världsmästartiteln Företag får chans till fem timmars gratis rådgivningMekonomen starkaste varumärket i branschenStort klimatengagemang inom SacoStor efterfrågan på jul- och nyårsflyg till Sälen och ÅreVänsterpartiet uppmanar regeringen till samtal för att stoppa döden på jobbetÖkad användning av digital teknik i arbete och privatliv väcker olika strategierSaab får Squadron 2020-beställning från Finland
2019-09-26
Xylem Water Solutions global sponsor för Stockholm Junior Water PrizeSe nyheterna i SOLIDWORKS 2020 och lär dig mer om 3d-printBrist på rätt kompetens hotar svensk gruv- och stålindustriEvergrande samarbetar med världsledande bilindustri­företag för att stärka sin NEV-utveckling
Annonser