SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Dan Nilsson ny standardiseringschef på SIS

Dan Nilsson är ny standardiseringschef på Svenska institutet för standarder, SIS.
Han har närmast varit sektionschef för standardisering vård och omsorg. Hans nya roll innebär att han nu blir en del av ledningsgruppen och har det övergripande ansvaret för alla standardiseringssektionerna.

Här svarar Dan Nilsson på några frågor.


Hur ser du på din nya roll?

– Jag är ödmjuk inför uppgiften och ser fram emot att leda en avdelning som dagligen andas och lever kunskap, nyfikenhet och konsensus tillsammans med våra standardiseringsdeltagare. Konkret innebär det att tillsammans med 100 medarbetare och drygt 5 000 deltagande personer i 280 tekniska kommittéer utveckla standarder och standardisering nationellt och inte minst fortsätta vara aktiva, ta plats och påverka i en internationell och i en europeisk kontext.


Varför är det viktigt med standarder och standardisering?

– Att använda sig av standarder är frivilligt, intressentstyrt och behovsstyrt. Just därför är det viktigt att vi genom standarder skapar hållbara och robusta spelregler för handel, samarbete, trygghet och utveckling. Vem som helst kan använda standarder, ingen exkluderas. Det är på lika villkor och det är en viktig styrka. Fråga våra deltagare, kunder och andra som använder sig av standarder så kan de berätta mer om nyttan, det finns massor med exempel inom alla slags branscher.

– Det är också viktigt att lyfta blicken och påminna sig om att SIS är en del i en gemenskap som omfattar 164 länder globalt och 34 länder i Europa. Vi är en internationell organisation med huvudkontor vid Torsplan i Stockholm. Till vardags räcker det med att gå förbi vår reception och kika på vilka internationella möten som genomförs under en dag, eller att häpna av antalet digitala möten vi årligen genomför med deltagare över hela världen, för att förstå mer om vikten av standarder och standardisering.

– Att SIS är medlemmar i ISO och CEN är värdefullt för Sverige och för våra intressenter då det ger en direkt tillgång till att påverka standarder globalt. Samtidigt är SIS av regeringen utsedd till nationell standardiseringsorganisation tillsammans SEK Svensk Elstandard och ITS. Det är ett uppdrag vi är stolta över.



Vilka möjligheter står SIS inför?

– Det finns en enkel grundregel i standardisering, när vi samlar så många som möjligt med bred förankring blir vi framgångsrika. Vi behöver fortsätta att synliggöra nyttan för att lösa problem och utveckla standarder och produkter som våra deltagare och kunder har nytta av och på det sättet bidra till svensk konkurrenskraft och samhällsnytta.



Vilka trender ser du inom standardiseringen?

– Det finns många trender att förhålla sig till och vi är intressentstyrda, så trenderna hos våra intressenter blir också SIS trender. I den formativa tid vi lever i, som kännetecknas av blixtsnabb generering av kunskap, behöver vi jobba ännu smartare med att sänka trösklarna för att finna bättre processer för hur akademi, innovatörer och entreprenörer kan delta i och påverka standardiseringen.

– På SIS fortsätter arbetet med att digitalisera våra processer och det initierade arbetet med digitala plattformar för framtagande av standarder som leder till lägre trösklar för deltagande i arbetet. Standardiseringens grundläggande idé är så pass robust att den tål att utvecklas och utmanas.

Tillgänglig för frågor: dan.nilsson@sis.se

Eva Högström
Pressansvarig
Mobil: 070 426 9862

Svenska institutet för standarder
Box 45443
SE-104 31 Stockholm

Besöksadress:
Solnavägen 1 E/Torsplan, 113 65 Stockholm
Växel: 08 555 520 00
sis.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN