SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

De senaste tillskotten stärker kapaciteten för formverktygsbearbetning

På senare år har den globala tillverkaren Dormer Pramet expanderat sitt sortiment av solida och vändbara roterande verktyg för att möta en mängd olika applikationer inom formverktygstillverkningen.
Den här mångskiftande industrin uppvisar en bred flora av formverktyg och komponenter, ofta av svårbearbetade material, vilket kräver verktyg som klarar höga matningar och avverkningshastigheter.

Det rör sig ofta om insprutningsdysor till plastartiklar, smidesverktyg, gjutformar och mikroformar, som var och en kräver speciella verktyg. Det handlar om allt från grovavverkningsverktyg till finbearbetning.

Dormer Pramet samarbetar med en rad olika tillverkare av formverktyg, från firmor som sysslar med små komponenter, som t ex flaskor eller mobilskal, till stora smidesverktyg. Arbetsstyckena är ofta gjorda av svårbearbetade material, som t ex härdat stål, verktygsstål och rostfritt stål.

De vanligaste materialen är P20, H13 och D2-stål enligt international standard. P20 är ett mångsidig, låglegerat material som är segt och relativt starkt. Det används vanligtvis inom plastindustrin, mfl.

H13 är ett krom-molybdenstål, som är mycket användbart där temperaturen varierar mycket under tillverkningsprocessen. Det har hög motståndskraft mot termisk utmattning och sprickbildning, som kan uppstå i vissa lägen av tillverkningen.

Till slut har vi D2, som har hög kol- och kromhalt och uppvisar mycket goda slitegenskaper. Det värmebehandlas vanligtvis till omkring 62 HRC, där det fortfarande kan bearbetas med lämpliga verktyg och rätt bearbetningsstrategi. Det höga krominnehållet ger materialet, när det är härdat, ett visst korrosionsmotstånd.

De många materialtyperna och spannet mellan komponenter och storlekar ställer stora krav på att ha de rätta skärverktygen. Dormer Pramet erbjuder en stor mängd standard- och specialverktyg, i första hand fräsverktyg, för att stötta produktionen av detaljer i små serier för specifika ändamål.

På grund av industrins natur behöver slutanvändaren i hög grad teknisk support och rådgivning för att uppnå rätt kvalitetsnivå. Som stöd och hjälp till att bygga upp sina kunders kunskaper har Dormer Pramet utvecklat ett hängivet team för formverktygsbranchen.

Den som leder teamet heter Pavel Jass. Han säger: “Våra verktyg för formtillverkning innehåller såväl vändskärsverktyg som solida sådana. Det betyder att vi kan erbjuda skärverktyg till en mängd operationer. Vårt frässortiment utgör den största delen, från grovfräsar till fräsar för finbearbetning. Programmet innehåller kopierfräsar, planfräsar, hörnfräsar och högmatningsfräsar.”

Som en del av utökningen av verktyg för det här segmented har Dormer Pramet byggt upp ett omfattande program med högmatningsfräsar varav flera har introducerats nyligen. SBN10-fräsarna, t ex, passar till en mängd olika applikationer, med sin unika skärlägesdesign, från grov- till finfräsning. De finns i diametrar från 16 - 42mm, i flera utföranden.

De här fräsarna används tillsammans med en serie BNGX10-vändskär för skärdjup upp till 1mm. Det patenterade dubbelsidiga skäret med fyra eggar är ett mycket kostnadseffektivt och mångsidigt alternativ.

Det nya dubbelsidiga skäret SNGX11 klarar ingrepp på upp till 1,7mm skärdjup. Det introducerades i november 2019, som sortimentets starka förstaskär med hög slitstyrka och processäkerhet, särskilt vid hörfräsning inne i fickor. Det kvadratiska skäret SNGX11 med åtta skäreggar är också en extremt ekonomisk lösning.

En annan viktig operation inom formbearbetning är kopierfräsning. I Dormer Pramets fräsfamilj finns SCN05C-fräsen för medelfin och finfräsning i stål, härdat stål och i gjutjärn.

Den har fler skär än standardfräsar brukar ha, vilket ökar produktiviteten med åtminstone 20 %. Den har optimerats för att arbeta mjukt i hörn och fickor tack vare sin låga vibrationsnivå.

Dormer Pramets SRC10 finns i diametrar från 25 - 66mm och i flertalet utföranden. Alla har invändiga kylkanaler, stort antal skär och en skärlägesdesign, som ger maximalt stöd för vändskär med åtta eggar.

Tillverkarens radiefräsar med vändskär ZP, XP, SRC och PPH, är ett annat val för grov- och medelgrov bearbetning av fickor. Multiside XP-serien, t ex, är en högpresterande profilfräs med det patenterade SideLok™ inspänningssystemet som ger mycket hög stabilitet, särskilt vid fem-axlig fräsning av komplexa ytor.

Dormer Pramets solida radiefräsar klarar även de komplicerad 3D profilfräsning och konturfräsning. S2xx och S5xx fräsarna för härdat stål finns i olika längder, från kort till extralång och har dubbla radier som minskar skärkrafterna och stöder högre matning.

Den förstärkta kärnan gör att fräsen står emot radiella krafter bättre vid körning i härdat stål medan den starka egg-designen ökar stabiliteten vid hög avverkning.

Även S7xx-programmet med solida fräsar är anpassade för att fungera i många olika material. Alla fräsar i den här serien har en extra styrkant på skäreggen som ger en stabilare och säkrare process. Fräsarna finns i en mängd olika diametrar, längder, spårutföranden och beläggningar, såväl som spåndelande och med hörnradie, vilket gör dem till ett bra allround-val.

S766 och S767 har differentialdelade skär och olika spiralvinkel, som ger vibrationsfri gång och excellent ytfinhet. Fräsarna klarar därmed högre skärdata.

Dormer Pramets breda utbud av verktyg visar deras stora engagemang för formverktygsindustrin och fler produkter är att vänta under de kommande åren.

För mer information om Dormer Pramet, var vänlig besök www.dormerpramet.com eller kontakta närmaste återförsäljare.

Kontakt:
Michel Andersson
Marketing Coordinator, Dormer Pramet Norden
E-mail: michel.andersson@dormerpramet.com
Tel: +46 70 616 24 61
Kontaktinformation
Postadress
Tre Hjärtans Väg 2
30241 Halmstad
Besöksadress
Tre Hjärtans Väg 2
SE-30241 Halmstad
Region
Halmstad
Hallands län
Sverige
Organisationsnummer:
556240-8210
Grundat: Ej angivet
Anställda: 35
Dormer Pramet erbjuder ett komplett produktprogram av högpresterande roterande verktyg, samt vändskärsverktyg för gängning, svarvning, fräsning och borrning. Verktygen lämpar sig perfekt för såväl allmänna- som svårbearbetade material. Dormer Pramet introducerar regelbundet moderna och produktiva verktyg, för att säkerställa att kunderna har tillgång till den senaste verktygsgenerationen. Förutom högkvalitativa verktyg erbjuder Dormer Pramet också teknisk expertis och support för bästa möjliga resultat. Våra produkter finns tillgängliga via ett brett återförsäljarnät i Norden.

Kontakter

Suzanne Jalkesen
Marketing Coordinator
+4670 286 21 17
Roger Larsson
070 672 87 00
Stefan Sekelj
035-16 52 19

Filmer

Dormer Pramet presenterar nyheten pinnfräs S561

Dormer Pramet presenterar nyheten pinnfräs S561
Oscar är ny teknisk säljare på Dormer Pramet
Wixes View, episod 2 - 2021. Nya produkter hos Dormer Pramet
Nytt år med Dormer Pramet. Wixes View, episod 1 2021
A Christmas greeting from Dormer Pramet Nordic
Dormer Pramet och TOOLS i långvarigt samarbete
Wixes View - Oktober 2020. Varför är Dormer Pramets kundsupport så bra?
Wixes View - september 2020
BIG på utbildning hos Dormer Pramet
Wixes View - Dormer Pramet önskar trevlig sommar
Wixes View 5 - Dormer Pramets verktyg kan användas till mycket
Wixes View - Mars 2020
Dormer Pramet presenterar nya verktyg
Mille på Dormer Pramet hjälper gärna till i ditt val av verktyg
Ahlsell på utbildning hos Dormer Pramet
Fullt ös på Dormer Pramet - Wixes View episod 2
TOOLS på utbildning hos Dormer Pramet
Möt Dormer Pramets kundsupport
Dormer Pramet summerar 2019
Poran valinta ei ole aina mitenkään yksinkertaista.
Vår tekniske selger, Jarle Erlingsen, forteller mere om Dormer sett
Wixes View Januari 2020
Dormer Pramets Julhälsning 2019
Video om vårt senaste produktsläpp
Dormer Pramets Julhälsning 2018
TOOLS på besök i januari 2019, Dormer Pramet
Dormer Pramet Mattias tipsar, del 1
Ahlsell på besök i februari 2019, Dormer Pramet
Dormer Pramet Mattias tipsar, del 2
BIG på besök i februari 2019, Dormer Pramet
Wixes View februari 2019, Dormer Pramet
Wixes View mars 2019, Dormer Pramet
Nya medarbetare till Dormer Pramet
Pekka Laukkanen, Suomen myyntipäällikkö, Dormer Pramet
Dormer Pramet tekniker Dag-Runar Syversen informerer
René Larsen, Dormer Pramet, informerer
Dormer Pramet Mattias tipsar, del 3
Wixes View april 2019, Dormer Pramet
Kimmo, Myyntiteknikko Dormer Pramet
Dormer Pramet tekniske selger Jarle forteller mere om Pramet
Dormer Pramet samarbetar med Kattegattgymnasiet i Halmstad
Dormer Pramet anordnade event med HUST, juni 2019 (Högskolan i Halmstad)
Wixes View juni 2019, Dormer Pramet
Wixes View augusti 2019, Dormer Pramet
Wixes View maj 2019, Dormer Pramet

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN