MÅNDAG 24 SEPTEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland

Gotland har de senaste åren drabbats av akut vattenbrist vid flera tillfällen.
Framförallt är det de södra delarna av ön, Storsudret, som är mest utsatt. Det är ett problem både för dem som bor där men även för regionens utveckling. Det IVL-ledda projektet Testbädd Storsudret har som mål att göra området självförsörjande på vatten. I veckan startade undersökningsarbetet på platsen.

– Vi är fem personer från IVL som ska undersöka, mäta och göra tester på flera mindre områden på Storsudret. Vi installerar grundvattenrör i några områden, tar reda på hur djupa jordlagren är, vilka jordarter som finns och bygger överfall i diken för att mäta flöden, säger Ewa Lind på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Storsudret är ett område med mycket jordbruksmark och tunna jordlager ovanpå en berggrund av kalksten. Det gör att vattnet inte stannar kvar i marken när det regnar, utan istället rinner ut i havet. En annan orsak är att man tidigare dikat ur marken för att det inte ska bli översvämningar under vårbruket. Med de höga temperaturer som vi haft exempelvis under våren i år och så lång period med torka så blir resultatet att grundvattennivåerna sjunker.

– Nu ska vi hitta områden där jordtäcket är så pass tjockt att det går att bygga dammar där regnvatten kan samlas och lagras. Vi ska börja med att mäta hur tjocka marklagren är, grundvattennivåer och flöden i diken. Detta för att få en uppfattning om mängden vatten som finns att tillgå i de olika områdena och för att få en god förståelse för den hydrogeologiska situationen, säger Ewa Lind.

Testbädden innefattar flera lokala småskaliga delar. Bland annat ska regnvatten samlas in och infiltreras under markytan för att skapa dammar och våtmarker. Vattnet kan sedan användas för dricksvatten, bevattning eller infiltreras direkt till grundvattnet.

– Det blir mycket sågande och spikande och att lägga sten för att bygga överfall för flödesmätningar. Allt arbete på Storsudret är förankrat med lokala markägare. De är en viktig del i projektet och deltar både i planeringen och i genomförandet av själva fältarbetena som sker under veckan, säger Ewa Lind.

Testbädd Storsudret utförs tillsammans med Region Gotland och en rad andra aktörer, bland andra Forum Östersjön, KTH, Uppsala Universitet, Svenskt Vatten och flera miljöteknikföretag. Projektet finansieras genom innovationsmyndigheten Vinnova samt de deltagande organisationerna.

För mer information kontakta:
Ewa Lind, ewa.lind@ivl.se, tel. 010-788 67 05
Staffan Filipsson, staffan.filipsson@ivl.se, tel. 010-788 65 75
2018-09-19
Tyrolit presenterar en helt ny serie av supertunna kapskivorPengar till samarbetsprojekt för ökad användning av digital teknikNyföretagandet i Västmanland ökarSolör Bioenergi fortsätter expandera i VårgårdaSvenska startups tar nya innovationer till andra sidan AtlantenUpptäck ebm-papst i applikationer - TransportteknikDIGG – Myndigheten för digital förvaltning startar med Episerver i molnetMakita lanserar 36V kombihammare med SDS-Max och AWSEffektiv elektronikylning som aldrig krånglar viktigt för världsledande robottillverkareFickvänlig fotoskrivare för mobilkamerorDet tunga digitala tåget mot framtidenNy minivinkelslip för bearbetning i svåråtkomliga utrymmenNy patentlösning stärker järnväg och sparar underhållSmart Ethernetswitch från Moxa tilldelas Red Dot Award 2018
2018-09-18
Ny prognos Q4: Rejält ökad sysselsättning inom industrin under höstenStor premiär för MEKOM på nordens största elmässa.Carina Thern ny säljare hos Nimo-KG40 år med Mitsubishis framgångsrika pickuper Aventics greppar tag om det mestaAlla Opels personbilar WLTP-certifieradeÖver 100 miljoner kronor investerat i solenergi av privatpersonerBuss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresseProduktuppdatering för Mazda CX-3Netsecure utbildar om det nya NIS-direktivet den 26 oktoberEffektiv övervakning av transporterMed rätt typ av teknisk utrustning blir mötena både mer effektiva och kreativa. Martin Edofsson leder Smart City ConnectionSAP: Försörjningskedjor måste bli mer intelligentaIVECO Daily Blue Power - Mästare i Hållbarhet: International Van of the Year 2018.Malmö Stads miljöbyggpris tilldelas LINK arkitekturJennie Sahlsten ny vd och koncernchef för Erlandsson ByggÅkare, öka era intäkter med CargoSpace24!ebm-papst visar ny fläkt för kylning av järnvägs­applikationer på mässan InnoTransStart för ny satsning på kvinnor i techindustrinLogistic Contractor utvecklar och bygger lager åt skönhetsjätten Lyko
2018-09-17
MLT presenterar nya möjligheter för automatiserad kvalitetskontrollCanon får guld i hållbarhet från EcoVadisCanon lanserar PROGRAF TM-serienHär är framtidens bil – självkörande, utsläppsfri och uppkoppladJenny Larsson är ny distriktschef i Cementa region SydIrisity inleder samarbete med DahuaCecilia Ceder ny vd för Fairtrade SverigeABAX värvar ännu en anställd från världens största telematikföretagQuality Hotel View expanderar – endast 2,5 år efter öppningen Vinnarna av Årets byggnadsvårdare 2018Årets Företagare i Blekinge 2018 går till Roger Olsson De vann Härnösands företagspriserBilfinger visar på stort ägarskap och högt engagemangVärldspremiär för nya Yaris GR SPORTPolarbröd en av vinnarna av Livsmedelspriset 2018ExTe fyller 120 årFlytande våtmarkTornstadens första projekt med MKB Fastighets AB i MalmöDe första eldrivna lastbilarna har levereratsInspireras till forskning i PiteåToppnotering för fjärrkyla under rekordvarm sommar Norrköping Airport ökar passagerarantalet i augusti
2018-09-14
Vad händer egentligen i Göteborg den 9-11 oktober?Nu blir vi ÄNNU grönare!ABB och Nobel Media tillkännager internationellt partnerskapCM-seminarium på Business Arena 2018ABB-teknik ansluter Sveriges största solcellspark till elnätet
Annonser