SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Debattartikel - Ska vem som helst kunna öppna bilverkstad?

Är det vettigt att vem som helst ska kunna öppna en verkstad, däckverkstad eller skadeverkstad? Som det är idag kan vem som helst starta en "verkstad" för bilar, utan krav på utrustning, kunskap eller utförande, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).
Tillsammans borde vi ta fram ett regelverk med krav för att öppna en verkstad. Kravställare borde vara SFVF, NTF, MRF, M Sverige, Konsumentverket, Sveriges Konsumenter, Försäkringsbolag och Motorförarnas Helnykterhets Förbund.

Idag finns det mobila enheter som reparerar bilar på plats, men kan vi verkligen kalla dessa för seriösa verkstäder? - Eller när bilar repareras hemma i garage där det inte finns en lyft, oljeavskiljare, och annan verkstadsutrustning? - Eller när bilar repareras på stormarknadens parkering?

Även "interna verkstäder” borde ifrågasättas eftersom de utför arbete på fordon som körs på offentliga vägar och då bör även dessa omfattas av regelverket.

I princip kan hyrbilsföretag, leasingföretag, Polisen eller Tullverket etablera en egen verkstad för alla bilar de har i flottan. Det behöver inte vara så att de gör ett dåligt arbete men frågan är, har de verkligen rätt förutsättningar att göra ett fackmässigt arbete, säger Bo Ericsson?

De som tycker att det är "bara att byta batteri" känner inte till de aktuella kraven för batteribyte och hur lätt det är att försätta delar av bilens elektronik ur drift. Vem som helst kan byta sidospegel men när spegeln är en del av självkörning på den tredje nivån, är det helt nya krav på kompetens som ställs. Om dessa krav inte följs kanske inte bilen/backspegeln signalerar att någon kör om på din sida, eftersom spegeln måste kalibreras efter byte för att fungera, och detta är inte något som ”hobbymeken” gör, säger Bo Ericsson.

Förutsättningen för att utföra ett fackmässigt arbete måste gälla alla, annars snedvrider vi all konkurrens och det kan vi inte acceptera, säger Ulf Stefansson som är jurist på SFVF. Självklart måste alla som utför reparationer ha tillgång till tekniska data från fordonstillverkare, oavsett om det är en skadeverkstad eller serviceverkstad, säger Bo Ericsson.

Vem ska ta ansvaret om bilen inte uppför sig som den ska efter en reparation, om den inte har reparerats på ett fackmässigt sätt? Det förutsätter naturligtvis också att verkstan finns kvar så jag som kund kan reklamera. Med tanke på den tekniska utvecklingen vi har i fordon är det nödvändigt att ställa krav på dem som kommer att reparera fordonen även i Sverige. Ulf Stefansson säger att trots att bara ett fåtal länder i Europa har behörighetskrav idag, är det ett växande intresse för detta. Nu är det dags för Sverige att göra något handfast och inte visa flathet i denna fråga, avslutar Bo Ericsson.

Bo Ericsson, vd Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Ulf Stefansson, jurist Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Bo Ericsson
VD SFVF
+46 (0)8 519 475 11
bo.ericsson@sfvf.eu

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-17
Nytt AI-verktyg ska öka lönsamhetenTECEs nya Smart Home-system: energieffektivtWästbygg Gruppen avyttrar logistikfastighetByggelement öppnar ny fabrik Trimble's connected For­est Management System
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa