ONSDAG 22 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Den medvetna maskinen

År 2045 byggs en maskin med artificiell intelligens på mänsklig nivå.
Artificiell intelligens blir antingen det bästa eller sämsta som hänt mänskligheten, skriver fysikern Max Tegmark i sin bok, Livet 3.0. Han fortsätter med att måla upp ett scenario. År 2045 byggs en maskin med artificiell intelligens på mänsklig nivå. Några timmar senare har de självförbättrande algoritmerna byggt på dess kapacitet till kognitiva höjder människan aldrig varit på. Maskinens mål är att producera så många rosa blommor som möjligt. Eftersom vi är i vägen för det målet ser den till att utrota mänskligheten. Vi blir kompost under ett rosa jordklot, mördade av en intelligens utan moral, utan känslor, utan vilja, utan ens en fysisk representation.

Många menar att vi står inför en banbrytande utveckling, maskiner som är medvetna om sig själva och omgivningen, och som kan ta in och bearbeta enorma mängder data i realtid. Sådana maskiner skulle också skapa många juridiska och etiska problem. Kan en medveten maskin betraktas som en "person" enligt lag och vara ansvarig om dess handlingar skadar någon, eller om något går fel?

Forskarna är dock inte ense om att medvetna maskiner någonsin kommer att finnas. Det är också delade meningar om maskiner kan eller bör kallas medvetna på det sätt vi tänker på människor och även vissa djur, som medvetna. Det har till stor del att göra med frågan om vad medvetande faktiskt är. Det är något som forskningen hittills inte kunnat ge svar på.

Många forskare förutsätter att medvetandet är en egenskap som kommer att uppstå i maskinerna när tekniken utvecklas. Men det finns också fysiker och filosofer som säger att det som motsvarar mänskligt medvetande inte kan uppnås av en maskin. Kreativitet, exempelvis, och den frihetskänsla som människan kan uppleva verkar inte vara en följd av logik eller beräkningar.

Det finns en fängslande teori om att medvetandet är en funktion av att neuronerna i hjärnan bildar ett gigantiskt nätverk. Det öppnar för att även andra omfattande nätverk kan bilda ett medvetande. Exempelvis internet. De som är anhängare av den teorin menar att internet redan idag kan ha ett svagt medvetande och som växer sig allt starkare ju mer maskiner som kopplas upp online. Om man till detta lägger artificiell intelligens så blir det en spännande kombination. Jag tycker att det låter lite som Skynet i Terminatorfilmerna. Fast jag misstänker att internet skulle använda mer subtila metoder att utrota mänskligheten än de kärnvapen som Skynet brukade för att framkalla domedagen. Det räcker med att klistra oss ännu mer vid skärmarna så att vi glömmer att äta och dricka.

Det får mig också att tänka på en novell jag läste som tonåring, (jag tyvärr glömt författarens namn), där ett par utomjordingar kopplade upp alla datorer i galaxen för att bilda den ultimata kunskapsmaskinen. När detta var klart, ställdes frågan den byggdes för att besvara - "Finns det en gud?"

Svaret blev - "Ja, nu finns det en gud". De två utomjordingarna försökte desperat dra ut sladden men en blixt slog ner och dräpte dem. Hasta la vista, baby! Men så illa ska det väl inte gå för oss?

Per Nilsson
Företagsanalytiker
per.nilsson@norrlandsfonden.se
0920-24 42 68
070-668 42 68

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-17
Ford Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
2019-05-16
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän vägLesjöfors köper holländska fjäderföretagen Tribelt och De SpiraalPeab Asfalt vinner kontrakt i Växjö kommunTre nya kursnyheter till hösten inom plastsvetsningBerendsen lanserar 2018 års hållbarhetsrapport E.ON förvärvar CoromaticScantruck drar till skogsArtificiell intelligens eftertraktad innovation Vattenfall tar plats i styrelsen för Swedish Green Building CouncilMercedes-Benz Trucks årets generalagent för andra året i radDubbelvinst för Sweco när järnvägen i Boråsområdet ska rustas uppÅngströmlaboratoriet vid Uppsala universitet expanderarÖkat antal lastbilstransporter i inrikestrafikenFerry Svan och Emil Hansson laddar för rekord i Champions Trophy och Rookie-VM ebm-papst fläktserie AxiBlade utökasNya Opel Movano - med hög säkerhet och flexibilitetVolvo omkörd på topplista för begagnade bilarVilka av de 10 finalisterna vinner årets viktigaste elbilspris? Carin Stoeckmann ny ordförande för Sveriges Byggindustrier
2019-05-15
Intercut förstärker sin avdelning för eftermarknadDigitalisering, AI och innovationsfokus på VitalisSuccéstart för EdmoLift i DanmarkPolestar 2 världsturné kommer till Europa Besiktningstekniker till Opus i KarlskronaSju steg som framåtblickande företag tar i sin digitaliseringsresa Volvo Car Group tecknar avtal med CATL och LG ChemVärmlandsföretaget Cellcomb gläds åt unikt EU-stödCramo AB och Besqab AB förnyar sitt mångåriga samarbeteBilfinger erhåller order för FUCHS-koncernens expansionNya BMW 8-serie Gran Coupé – här är första glimtenHydroscand lanserar SlangExpress MCKiwa Inspecta går samman med FORCE Technology Sweden FIA-studie oroas över tillgång till fordonsdatanCanon visar innovationer inom storformatsgrafik på FESPA 2019Viktiga beslut för Volkswagen-koncernens framtid
2019-05-14
Enad förändringskraft bland utställare och besökare under årets ElfackVilka utmaningar finns inom gängning?Konfigurera och beställ slangsatser för CEJNs högtryckshydraulikLKs svenska logistikcenter blir koldioxidneutraltGlobala samhällstrender gynnas av 3D-printingVärldens första sollcellsdrivna passagerarbil är härScantruck och Söderberg & Haak redo för Maskinmässa RosersbergAllt fler gör sig oberoende av priser på fossila bränslenBlåkläder byter logotype - Om Sverige vinner hockey-VMRekordminskning av biodrivmedel 2018Anders Borg: "2020 kommer bli en svår prövning för den svenska modellen”
Annonser