TORSDAG 21 MARS 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Den medvetna maskinen

År 2045 byggs en maskin med artificiell intelligens på mänsklig nivå.
Artificiell intelligens blir antingen det bästa eller sämsta som hänt mänskligheten, skriver fysikern Max Tegmark i sin bok, Livet 3.0. Han fortsätter med att måla upp ett scenario. År 2045 byggs en maskin med artificiell intelligens på mänsklig nivå. Några timmar senare har de självförbättrande algoritmerna byggt på dess kapacitet till kognitiva höjder människan aldrig varit på. Maskinens mål är att producera så många rosa blommor som möjligt. Eftersom vi är i vägen för det målet ser den till att utrota mänskligheten. Vi blir kompost under ett rosa jordklot, mördade av en intelligens utan moral, utan känslor, utan vilja, utan ens en fysisk representation.

Många menar att vi står inför en banbrytande utveckling, maskiner som är medvetna om sig själva och omgivningen, och som kan ta in och bearbeta enorma mängder data i realtid. Sådana maskiner skulle också skapa många juridiska och etiska problem. Kan en medveten maskin betraktas som en "person" enligt lag och vara ansvarig om dess handlingar skadar någon, eller om något går fel?

Forskarna är dock inte ense om att medvetna maskiner någonsin kommer att finnas. Det är också delade meningar om maskiner kan eller bör kallas medvetna på det sätt vi tänker på människor och även vissa djur, som medvetna. Det har till stor del att göra med frågan om vad medvetande faktiskt är. Det är något som forskningen hittills inte kunnat ge svar på.

Många forskare förutsätter att medvetandet är en egenskap som kommer att uppstå i maskinerna när tekniken utvecklas. Men det finns också fysiker och filosofer som säger att det som motsvarar mänskligt medvetande inte kan uppnås av en maskin. Kreativitet, exempelvis, och den frihetskänsla som människan kan uppleva verkar inte vara en följd av logik eller beräkningar.

Det finns en fängslande teori om att medvetandet är en funktion av att neuronerna i hjärnan bildar ett gigantiskt nätverk. Det öppnar för att även andra omfattande nätverk kan bilda ett medvetande. Exempelvis internet. De som är anhängare av den teorin menar att internet redan idag kan ha ett svagt medvetande och som växer sig allt starkare ju mer maskiner som kopplas upp online. Om man till detta lägger artificiell intelligens så blir det en spännande kombination. Jag tycker att det låter lite som Skynet i Terminatorfilmerna. Fast jag misstänker att internet skulle använda mer subtila metoder att utrota mänskligheten än de kärnvapen som Skynet brukade för att framkalla domedagen. Det räcker med att klistra oss ännu mer vid skärmarna så att vi glömmer att äta och dricka.

Det får mig också att tänka på en novell jag läste som tonåring, (jag tyvärr glömt författarens namn), där ett par utomjordingar kopplade upp alla datorer i galaxen för att bilda den ultimata kunskapsmaskinen. När detta var klart, ställdes frågan den byggdes för att besvara - "Finns det en gud?"

Svaret blev - "Ja, nu finns det en gud". De två utomjordingarna försökte desperat dra ut sladden men en blixt slog ner och dräpte dem. Hasta la vista, baby! Men så illa ska det väl inte gå för oss?

Per Nilsson
Företagsanalytiker
per.nilsson@norrlandsfonden.se
0920-24 42 68
070-668 42 68
2019-03-18
Enzymex produkt EcoCoat skapade ett enkelt och smidigt samarbeteTrender och inspiration när Vårmässan i Malmö fyllde 20 år
2019-03-15
Cranab köpte sju Matrix på ett brädeHur ett litet projekt gör världen till en bättre platsEasyPark utsedda till ett av Sveriges mest välskötta företagClaremont stärker helhetserbjudandet inom E-handel med ny VDJM förvärvar fastighet i Fålhagen, UppsalaVi skapar järnvägshistoria med OstlänkenStabilt och starkt resultatTomas Hansson har utsetts till ny vd i SamtransTrimble presenterar Tekla 2019 BIM-programvarulösningarMedaretarengagemang skapar förbättringar för terminalenAxfood fasar ut engångsartiklar av plastJernbro stärker sin kompetens med nytt förvärvAP-batterier från STIHL får högre kapacitet och ny design Global tillverkare av land- och luftburna transport­medel tecknar ramavtal med KeyManÄpple- och apelsinrester kan bli ätbar bioplastVIVAB och Veidekke inleder samarbete inför byggnation av nytt vattentorn i Varberg Tolv företag utses till 2019 Sweden’s Best Managed CompaniesSvenska cleantechbolag startar utsläppsfri taxitjänst i IndienEkolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019GKN ledde delegation från SAI i Sveriges riksdagMOHV Halmstad är Årets KontorTeracom har slutfört förvärvet av Net1
2019-03-14
Vikten av att gå en plastsvetsutbildning hos GPAArval: Stark organisk tillväxt 2018Vi vill effektivisera byggbranschenNy simulator prövar trafikmiljö för fotgängareNy antenn för snabbare fordonsroutrarNya program och ett nytt, unikt utbildningskoncept i Högskolan i Halmstads utbud nästa år HiKOKI satsar vidare på kraft och ergonomiMakita lanserar batteridriven 12V luftpump triflex® R 3D-kabelkedja för robotapplikationerStora Enso investerar S:t Eriks hållbara Ecofog – en del av Årets Bygge 2019?NCC bygger 111 lägenheter åt Riksbyggen i Täby ParkHenkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.Nytt techbolag ska dubblera värdet på Sveriges fastighetsbeståndFounders Alliance har glädjen att presentera finalisterna till Årets Unga Entreprenör 2019Laddbox på köpet vid beställning av elbil – laddar 80 procent snabbare än standardladdningKGK Workshop erbjuder renare luft på jobbetCancerframkallande rök ignoreras på arbetsplatserNy marknads- och kommunikationschef på Schneider Electric i Sverige
2019-03-13
Tioårsjubilerande SMV Verktyg växer Den industrialiserade världen står inför en akut brist på arbetskraftBesiktningstekniker till Opus i KumlaNytt ABK-supplement för smidigare och tydligare Construction Management-upphandlingarLimac FormPlast slår ett slag för miljösmarta och närproducerade plastprodukterCamfils luftfilter från Trosa - globala på ISH Frankfurt 2019Volkswagen-koncernen planerar för 22 miljoner elbilar på tio årGrönt ljus för självkörande transporter på allmän vägFull fart framåt!Makita lanserar 2 st 18V värmejackor​Omställning Energisverige på årets Power Circle Summit – Är det evolution eller revolution som gäller?Märsta Förenade vill inte vara en del av dödsstatistiken! Engcon lanserar ny serie lågflödeskrävande markvibratorer för grävmaskiner – kan drivas via tiltrotatornNy generation batterier optimerar trädgårdssysslornaNya företag satsar på MaskinExpoFords nya appar gör det lätt att hitta rätt i trafikenTuffare konkurrens kräver ökad standardiseringBRA lanserar sin första klass: BRA Miljö Class
Annonser