SÖNDAG 18 MARS 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Den nya, förnybara grundkraften

Vindkraftverk och solceller levererar inte mycket när det är vindstilla eller molnigt.
Men vad händer när de sprids över stora geografiska områden? Europa har fått en ny typ av grundkraft i systemet.

Efter flera års observationer av de förnybara källorna i det europeiska kraftsystemet, är det förbluffande att se att det nästan alltid kommer en del el från dessa källor – även om de inte kan leverera massor när väderförhållandena inte är dem rätta. Men över ett stort område uppstår alltid en diversifieringseffekt. Alltid blåser det någonstans och blåser det inte så skiner solen.

I Nordeuropa finns det redan en hel del sol- och vindkraft. Tyskland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Storbritannien och i viss mån även Frankrike har alla sett en drastisk utveckling.

Utvecklingen inte lika snabbt i Östeuropa, men även där planeras stora utbyggnader. Vindkraft finns det en del av i Norden och mer är på gång. Jämfört med övriga energikällor är solkraft än så länge en marginell företeelse i Norge och Sverige, men på kontinenten har solkraft nått en helt annan nivå.

Det är samspelet och den geografiska spridningen som är nyckeln till dessa förnybara kraftkällors nya roll i det internationella kraftsystemet. När vinden mojnar i ett område, tittar ofta solen fram istället och när molnen skymmer solen, ökar ofta vinden.

För att det ska bli vindstilla över Norden och Nordeuropa samtidigt, måste ett stort högtryck med centrum över Danmark etableras. Detta händer mycket sällan, kanske bara vartannat till vart tredje år. I en sådan situation kommer det bara att blåsa i två områden, i mellersta Norge, där det kommer att råda en västlig vind och i södra Tyskland som får ostlig vind. Allt däremellan kommer att vara ganska lugnt. Det betyder att vindkraftsproduktionen kommer att vara minimal.

Ett sådant högtryck över Danmark betyder samtidigt fint väder, litet molntäcke och mycket sol. Det blir då är idealiska produktionsförhållanden för Europas solcellspaneler.

Om det bildas ett sådant högtryck över Danmark på vintern, fungerar dessutom solcellerna i Europa som effektivast tack vare en optimal driftstemperatur. Mitt på vintern har vi inte så många soltimmar i Norden, men så är det inte heller här som den stora solkraftsproduktionen äger rum just nu.

Ett högtryck över Danmark kommer förmodligen inte vara länge. Sommartid flyttar högtryck som regel ganska lätt på sig. Elförbrukningen är också lägre på sommaren, vilket gör att konsekvenserna av ett långvarigt högtryck över Danmark inte blir så dramatiska. Vintertid domineras de långvariga, kalla och lugna perioderna av högtryck från Ryssland och erfarenhetsmässigt inte av högtryck med centrum över Danmark.

Kraftsystemet har i dag något som kraftbranschen kallar ”grundkraft”. Grundkraft är en stabil mängd kraft som levereras timme efter timme från stora anläggningar, till exempel kärnkraft och vattenkraft. Förnybara källor placerar sig på toppen av denna med en instabil produktion när det blåser mycket eller är mycket sol.

Nu när sol och vind byggs ut i stor skala, ser det ut som vi har fått en ny typ grundkraft i systemet. Det är den förnybara kraften som alltid finns där, även under det mest speciella vädersystem vi kan hitta. Även om det fortsättningsvis kommer att finnas utmaningar när det gäller att kunna leverera tillräckligt med kraft under alla förhållanden, bådar det gott för ett kraftsystem som på sikt ska gå över till 100 % förnybart. 

Andreas Myhre
Chef för elförvaltning
Andreas.Myhre@losenergy.com
+ 47 38 60 81 09
+47 91 38 76 05
2018-03-13
Order på 105 MSEK till OCS från världsledande inom fordonsindustrinMiljöhänsyn sätter fart på byggandet i träNy prognos Q2: Rejält minskad sysselsättning i byggbranschenNy prognos Q2: Ökad sysselsättning inom tillverkningsindustrinUppstickare firar fem år med ElgigantenHenrik Granström ny VD för snabbväxande 24StorageNy VD och koncernchef till C.A.G MOHV Kungsholmen välkomnar ny delägareInvigning av ny industriutbildning i AlingsåsKarin van der Salm ny vd på GryaabFörsta spadtaget för nya bostäder i Täby parkNy generalsekreterare för Friskis&SvettisLesjöfors Automotive AB blev Årets leverantör 2017Daloc tidiga med CE-certifiering av branddörrarInlandsbanans vd nominerad till Årets samhällsbyggareTekniska verken välkomnar nytt lagförslag om vattenkraftPrecision med grön laserteknik från FLEXGarvat designföretag valde modern stil med RingUpNya Ford Fiesta ST levererar körglädje med hjälp av avancerad teknikGrävarbeten i Tannefors för en framtidssäker infrastrukturMarkus sköter sitt företag med hjälp av smarta lösningar från RingUpTarasso utser Dženana Poljo till ny VDNy väg förbättrar trafikflödet i VälsvikenPatrik Philipsson ny försäljningsdirektör på ITS NordicResultat enligt plan för MittSverige Vatten & Avfalls bolagFramtiden AB fortsätter klättraSkanska investerar cirka 580 miljoner kronor, i nytt kontorsprojekt i Oslo, NorgeNorrlänningar flitigast i landet med att använda svenskt byggmaterialGjut unika och kreativa skapelser med weber vitbetongWihlborgs + Fintechbolag = Säkrare samhälleDENIOS lanserar nytt utdragbart kemikalieskåp för maximerad förvaringIRC AB levererar säkerhetslösning till läkemedelsföretagIRC AB i Björbo ingår i ett partnerskap med tyska Hartmann & König AG.
2018-03-12
Skolbesök ska locka unga till industrin Mekom utökar och omorganiserar för att bättre möta efterfråganLVD offentliggör stor beställning av unik synchro-form kantpressAudi, Italdesign och Airbus visar flygande elbilen Pop.Up Next i GeneveEU-anpassning av skördemaskiner kan ge svensk humleproduktionNu blir det möjligt för alla att flyga med 100 procent biobränsleHela Sverige kan flyga grönt på svensk skogSju av tio småföretagare vill se större satsningar på digitaliseringNy HR-chef stärker HSBs nya nationella organisationTailor Store får ny vdWebsteps omsättning ökar med 21% i SverigeNorrköping är en av landets mest digitala kommunerWinGroup utnämner Rickard Lindqvist till VDWibax expanderar i MalmöHelt kompromisslös – nya Hyundai Kona ElectricOBOS bygger 21 radhus och kedjehus i KlagshamnDanish Agros uppköp av sex maskinhandlare i Danmark godkänt av konkurrensverketBondtech AB utnämnda till årets inkubatorsbolagHon blir ny distriktsidrottschef i HallandDEFA och Relacom i stark allians kring elbilsladdningVarulagerkapaciteten ökas i Gävle hamnMilitary Work rekryterar Christopher JohanssonMercedes testar nya elsuven i Arjeplog
2018-03-09
Rekord för UFABNu är träindustrin hetare än på länge!Världspremiär på Underhållsmässan!Carlstad Machinetools introducerar SGS – Smart Glasses Service!Nytt 5G-samarbete med EricssonKivra slår rekord, över 37 000 nya användare på en dag
Annonser