LÖRDAG 21 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Den nya, förnybara grundkraften

Vindkraftverk och solceller levererar inte mycket när det är vindstilla eller molnigt.
Men vad händer när de sprids över stora geografiska områden? Europa har fått en ny typ av grundkraft i systemet.

Efter flera års observationer av de förnybara källorna i det europeiska kraftsystemet, är det förbluffande att se att det nästan alltid kommer en del el från dessa källor – även om de inte kan leverera massor när väderförhållandena inte är dem rätta. Men över ett stort område uppstår alltid en diversifieringseffekt. Alltid blåser det någonstans och blåser det inte så skiner solen.

I Nordeuropa finns det redan en hel del sol- och vindkraft. Tyskland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Storbritannien och i viss mån även Frankrike har alla sett en drastisk utveckling.

Utvecklingen inte lika snabbt i Östeuropa, men även där planeras stora utbyggnader. Vindkraft finns det en del av i Norden och mer är på gång. Jämfört med övriga energikällor är solkraft än så länge en marginell företeelse i Norge och Sverige, men på kontinenten har solkraft nått en helt annan nivå.

Det är samspelet och den geografiska spridningen som är nyckeln till dessa förnybara kraftkällors nya roll i det internationella kraftsystemet. När vinden mojnar i ett område, tittar ofta solen fram istället och när molnen skymmer solen, ökar ofta vinden.

För att det ska bli vindstilla över Norden och Nordeuropa samtidigt, måste ett stort högtryck med centrum över Danmark etableras. Detta händer mycket sällan, kanske bara vartannat till vart tredje år. I en sådan situation kommer det bara att blåsa i två områden, i mellersta Norge, där det kommer att råda en västlig vind och i södra Tyskland som får ostlig vind. Allt däremellan kommer att vara ganska lugnt. Det betyder att vindkraftsproduktionen kommer att vara minimal.

Ett sådant högtryck över Danmark betyder samtidigt fint väder, litet molntäcke och mycket sol. Det blir då är idealiska produktionsförhållanden för Europas solcellspaneler.

Om det bildas ett sådant högtryck över Danmark på vintern, fungerar dessutom solcellerna i Europa som effektivast tack vare en optimal driftstemperatur. Mitt på vintern har vi inte så många soltimmar i Norden, men så är det inte heller här som den stora solkraftsproduktionen äger rum just nu.

Ett högtryck över Danmark kommer förmodligen inte vara länge. Sommartid flyttar högtryck som regel ganska lätt på sig. Elförbrukningen är också lägre på sommaren, vilket gör att konsekvenserna av ett långvarigt högtryck över Danmark inte blir så dramatiska. Vintertid domineras de långvariga, kalla och lugna perioderna av högtryck från Ryssland och erfarenhetsmässigt inte av högtryck med centrum över Danmark.

Kraftsystemet har i dag något som kraftbranschen kallar ”grundkraft”. Grundkraft är en stabil mängd kraft som levereras timme efter timme från stora anläggningar, till exempel kärnkraft och vattenkraft. Förnybara källor placerar sig på toppen av denna med en instabil produktion när det blåser mycket eller är mycket sol.

Nu när sol och vind byggs ut i stor skala, ser det ut som vi har fått en ny typ grundkraft i systemet. Det är den förnybara kraften som alltid finns där, även under det mest speciella vädersystem vi kan hitta. Även om det fortsättningsvis kommer att finnas utmaningar när det gäller att kunna leverera tillräckligt med kraft under alla förhållanden, bådar det gott för ett kraftsystem som på sikt ska gå över till 100 % förnybart. 

Andreas Myhre
Chef för elförvaltning
Andreas.Myhre@losenergy.com
+ 47 38 60 81 09
+47 91 38 76 05
2018-07-09
Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KL-träDalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmDet blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen handPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoÄr BankID säkert?Renault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenSune firar 60 år på Norconsult!Karlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Lätt för småföretagare att bli digitala Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASBilmarknaden juni 2018Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkanSäkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser