SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

DENIOS battteriskåp löste hemtjänstens utmaning

Hemtjänst tar säkerheten kring litiumjonbatteri på allvar
På äldreboendet Lintjärn i Forshaga kommun tar man säkerheten på allvar. Här laddas alla cykelbatterier i brandklassade skåp särskilt anpassade för litiumbatterier. Men så såg det inte ut för två år sedan när Martin Rysjö började som fastighetsskötare på äldreboendet:

– Det var ett myller av sladdar och laddare i en salig röra och det jag såg kan närmast beskrivas som ett ormbo. Eftersom jag även arbetar som deltidsbrandman hade jag varit på en utbildning om litiumjonbatterier. Där fick vi lära oss om hur svåra litiumjonbränder är att begränsa samt hur gaser som frigörs vid termisk rusning kan vara giftiga och retande vid inandning. Exempelvis bildas väteklorid (HCl), vätecyanid (HCN) samt vätefluorid (HF). Sådana bränder med litiumjonbatterier är svåra att kontrollera och sprider sig snabbt, säger Martin Rysjö.

Samlat grepp om batterihanteringen

Han bestämde sig för att ta ett samlat grepp om batterihanteringen för att öka tryggheten och säkerheten för de boende och personal. Tillsammans med sin kollega Henrik Karlsson, som ansvarar för elsäkerheten, började de titta på möjliga lösningar på plats, men hittade egentligen inget som kunde skydda tillräckligt. I kommunförrådet stod dock ett brandklassat skåp från DENIOS sedan tidigare, vilket användes för brandfarliga artiklar. Det var så de kom i kontakt med Patrik Löfdahl på DENIOS. Patrik berättade då att företaget hade utvecklat ett brandklassat batteriskåp med ”Fire supression system”, ett särskilt brandbekämpningssystem, tillsammans med dotterbolaget Asecos. Skåpet - som är certifierat enligt Europeisk norm - står emot brand från utsidan såväl som insidan och brandsläckningssystemet hämmar brandens utveckling i minst 90 minuter och ger omgivningen tid att reagera och vidta åtgärder.

– Eftersom skåpet även är utrustat med laddningsuttag, så är det både en säker och funktionell lösning som uppfyllde alla våra krav och önskningar, säger Martin.

Reaktionen från ledningen på Vård och omsorgsförvaltningen var först att det var en ganska dyr investering så Martin Rysjö fick argumentera för sin sak och menade att skåpet var väldigt prisvärt och innebar ett stort mervärde för många med hög säkerhet i kombination med hög funktionalitet:

– De här skåpen är billiga om du jämför med vad det skulle kosta i både mänskligt lidande och pengar om hela byggnaden fylls med de giftiga gaserna eller till och med brinner ner.

Förvaltningen förstod resonemanget och eftersom behovet av antalet el cyklar inom hemtjänsten kommer att öka ansåg de att ett inköp av ett säkerhetsskåp var rätt väg att gå.

Nya rutiner för arbetsmiljösäkerhet infördes

För att få in bra rutiner kring säkerheten placerades skåpet vid personalens entré. Enkelt och smidigt eftersom alla passerar där både vid ankomst och på väg ut till brukarna. När Martin dessutom informerade personalen om riskerna vid litiumjonbränder, att extremt giftig gas frigörs, förstod alla varför det är så viktigt att hantera batterierna på rätt sätt och de nya rutinerna satte sig direkt.

– Det är viktigt att säkerhetsrutiner anpassas efter människans beteendemönster och att personalen förstår syftet med dem för att det ska fungera framgångsrikt. En stor anledning till att vi köpte det här skåpet var för att få fram en bra standard för hur hanteringen av framförallt litiumjonbatterier ska hanteras här i kommunen, säger Martin.

På håret vid leverans

Litiumjonskåpet anlände väl inpackat och på utsatt datum. Eftersom skåpet är tungt och skrymmande anlitades en flyttfirma för att få det på plats och de manövrerade skickligt det stora skåpet både in och ut ur hissen, fast det var på håret med bara några millimeter tillgodo.

Mångårigt arbete och bred kunskap har gett resultat

DENIOS är ett globalt företag och har under flera år arbetat med att får en samlad bild kring hur olika länder och myndigheter resonerar kring just litiumjonbatterier. Utifrån de mönster de ser gör de sedan rekommendationer för att förekomma problemen, istället för att vänta att incidenter ska inträffa med skärpta lagkrav som följd. Detta arbete har gjort att de är först med en säker lösning som är certifierad.

– Vi ser en explosionsartad efterfrågan på att förvara litiumjonbatterier på ett säkert sätt och arbetar just nu på ett flertal stora projekt, säger Patrik Löfdahl på DENIOS ab.

Skåpet Forshaga kommun valde har artikelnummer 261996W och heter Smartstore. Skåpet är utrustat med teknisk ventilation, ett särskilt brandbekämpningssystem och 4 hyllplan som batterierna kan laddas på. Laddskåp för litiumjonbatterier finns även in halv storlek 600mm, Smart store compact eller SmartStore basic som har sju individuella låsfack.

Mer information om batteriskåpen finner du på länken: Litiumjonskåp-DENIOS


Elina Pöyliö Jacker
Pressansvarig Marknad
elP@denios.se
0727-311710
Kontaktinformation
Postadress
Dator­gatan 3
56133 Huskvarna
Besöksadress
Dator­gatan 3 5tr
56133 Huskvarna
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556613-7930
Grundat: 1986
Anställda: 8
Välkommen till DENIOS AB

I mer än 35 år har vi hjälpt företag - oavsett om det är ett tvåmansföretag eller en stor koncern - att leva upp till det ökande ansvaret och minimera riskerna för människa och miljö vid hanteringen av kemikalier. Med förvaringslösningar, där man kan lagra farliga ämnen på ett säkert och lagenligt sätt. Med produkter, som underlättar hanteringen och skyddar personalen från kontakt med skadliga substanser. Med rådgivning kring säker förvaring och hantering av kemikalier. Med förbrukningsprodukter så som spillskydd, absorbenter och trasor.

Som PARTNER FÖR MILJÖN erbjuder vi våra kunder en säker helhetslösning med produkter och kunskap för smidigare och säkrare kemikaliehantering. Utöver våra standardprodukter utvecklar vi koncept och lösningar för lagring och hantering av farliga ämnen, hela vägen till individuellt planerade lösningar, specialanläggningar och stora anläggningar.

För detta ändamål erbjuder vi en kompetent projekthandläggning - från rådgivning och planering via egen produktion och montering till kontroll och driftsstart. Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 14001:2008 – ISO 9001:2000

Kontakter

Elina Pöyliö
Marknad
036-39 56 60

Filmer

Påkörningsskydd och avspärrningar

Påkörningsskydd och avspärrningar
Förvaringsskåp plåt
Hurtsar från DENIOS
Fatkärra SecuComfort
Test av uppsamlingskärl vid brand
Brandklassade kemikalieskåp
Uppsamlingskärl för fat PolySafe
BioX

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Så maximerar du ditt sparande Serviceföretaget PIMA lanserar utbildningNy medarbetare på Binosight
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884