SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Derome ska bygga Sveriges första fossilfria förskola

I hård konkurrens med några av branschens största aktörer vann Derome upphandlingen att bygga Sveriges första fossilfria förskola.
Men projektet Hoppet är så mycket större än ett enskilt byggprojekt.
- Ingen hade samma driv i hållbarhetsfrågan som Derome och ingen kunde erbjuda samma lösning som Derome har med från skog till färdigt hus, skriver Göteborgs stad i motiveringen.

Hoppet är ett innovationsprojekt där Göteborgs Stad och Derome ska bygga Sveriges första fossilfria förskola. Själva förskolan kommer att byggas i Hisingsbacka och projektet kommer att gå i bräschen för omställningen mot ett hållbart samhällsbyggande.
- Det här är framtidens byggande, säger Anders Carlsson, teknisk chef på Derome. Här bygger vi för kommande generationer och genom Hoppet har vi möjlighet att påverka en hel bransch.

Fossilfritt som ett naturligt steg

Att Derome ska bygga Sveriges första fossilfria förskola ligger i linje med företagets vision och arbetssätt, satsningen mot hållbarhet har pågått under en längre tid.
- Genom att vi har legat i framkant med ett flertal forskningsprojekt genom åren, är det här ett helt naturligt steg för oss, säger Peter Mossbrant, vd Derome Hus. Givetvis är det en stor utmaning, men vi gör detta tillsammans med Göteborgs Stad och vi hämtar mycket kunskap från våra tidigare projekt.

OneTonneLife, som Derome gjorde tillsammans med Volvo och Vattenfall, är ett exempel på projekt som Derome har medverkat i. Där var målet att en familj skulle minska sitt klimatavtryck.
- Nu ser vi en stor efterfrågan på hållbara lösningar från våra kunder, med OneTonneLife var vi egentligen långt före marknaden, säger Peter Mossbrant.

Driver gärna utvecklingen

Derome har de senaste åren växt i en rasande fart med ett flertal större satsningar i sin verksamhet som sträcker sig från skog till färdigt hus. Det ger kontroll över flera delar i byggprocessen som i sin tur kan påskynda processen att driva genom förändringar.
- Hela branschen måste jobba mot samma mål om vi ska lyckas med ett hållbart samhällsbyggande, säger Anna Ryberg Henriksson, hållbarhetschef Derome. Vi vill kroka arm med resten av branschen för att reducera klimatpåverkan för samtliga material, även om trä alltid är det naturliga valet för oss.

Även om Derome är utsedd till totalentreprenör kommer samarbete att vara en stor nyckel för att genomföra Hoppet.
- Med detta pilotprojekt inom fossilfritt byggande vill vi visa branschen att vi genom att samverka i alla led, kan ta ett stort steg mot en klimatneutral sektor, säger Anders Hall, Projektledare på Lokalförvaltningen. Vår första upphandling med stor vikt på miljömål är avklarad och nu fortsätter vårt gemensamma arbete med alla i projektet, hela vägen från produktleverantörer och hantverkare till de vi bygger för; förskolebarn och personal.

Derome blev tilldelat uppdraget i hård konkurrens med några av branschens största aktörer och Hoppet – Sveriges första fossilfria förskola - planeras stå färdig för barnen 2021.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-22
BigCommerce nya stora produktuppdateringRekordmånga byggföret­ag på bäst-i-Sverige-listanNyinvigning av XL-BYGG A-trä Momentum förvärvar ZRS Testing Systems Utökar Red Hat Trusted Software Supply Chain
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd