TISDAG 21 AUGUSTI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Design från norr satsar på Japan

Unga formgivare från Norr- och Västerbotten satsar nu på den japanska marknaden
Unga formgivare från Norr- och Västerbotten satsar nu på den japanska marknaden genom att visa upp inredning på svenska ambassaden i Tokyo.

”Arctic Design of Sweden – Noise from the landscape” är en utställning där etablerade och unga formgivare från Norr- och Västerbotten finns representerade. Under två dagar i maj kommer formgivarna visa upp sina produkter vid Svenska ambassaden i Tokyo för att hitta en ny marknad. Utställningen på ambassaden äger rum den 10- 11 maj 2018. Med på plats i Tokyo deltar nio av tjugotalet designers som finns representerade i utställningen.

Innan utställningen ger sig av till Japan kommer den visas upp på Region Västerbottens Stockholmsbaserade kontor.

-Vi gör det här för att stärka internationaliseringen av norrländsk design, säger Stina Berglund, projektledare för Krenova vid Region Västerbotten. Det finns ett stort tryck efter skandinavisk design i Japan, då vi har en gemensam syn på formgivning. Det är även ett särskilt bra läge att genomföra den här satsningen i år med tanke på att Sverige och Japan firar 150 år med diplomatiska relationer.

Bland formgivarna i utställningen finns bland annat designbadkaren från Hikki spa (Umeå), textilkonstnären Viktoria Melinder (Skellefteå), de ekologiska fårplädarna från Bergåkersgården (Lövånger) och ljutjärnskamminerna från Byskeugnen.

Design och formgivning faller inom näringskategorin Kulturella och kreativa näringar, som är särskilt prioriterade i den regionala innovationsstrategin i Västerbotten. Kulturella och kreativa näringar har en ökande efterfrågan och en positiv roll för den regionala utvecklingen, dels på̊ grund av sin egen tillväxtpotential och dels till följd av kopplingar till andra verksamheter och branscher.

-Förutsättningarna för de kulturella och kreativa näringarna i Västerbotten är mycket goda, med hjälp av de resurser och drivkrafter som finns i regionen, inte minst hos de unga vuxna, säger Stina Berglund. Japan är världens tredje största marknad, så om våra formgivare skulle få bättre fäste där skulle det innebära stora möjligheter för exporten i Norr- och Västerbotten.

Utställningen i Stockholm
När: 20 februari 2018
Tid: 17.00- 20.00
Adress: Region Västerbottens Stockholmskontor, Kungsgatan 60
Anmälan gör här (https://simplesignup.se/event/123701-arctic-design-of-sweden-noise-from-the-landscape)

För mer information:

Stina Berglund
Projektledare och affärsutvecklare vid Region Västerbotten
072- 225 76 27, stina.berglund@regionvasterbotten.se

Presskontakt:
Micaela Löwenhöök
Kommunikatör opinionsbildning Region Västerbotten
070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se
2018-08-16
Världsnyhet på Trä & TeknikUppgraderad Polestarmjukvara ger ökat vridmoment till bakhjulen i AWD-bilarGibbsCAM® 13 förhandsvisas på IMTS 2018Kraftig ökning i antalet affärsresor på AirbnbNCC bygger Laröds nya skola utanför HelsingborgASUS Zenbook S är nu lanserad i SverigeFujitsu presenterar fyra nya CELSIUS arbetsstationer för krävande arbetsuppgifterArktisk hälsoforskning i Umeå prisas internationelltUtnyttja er data för smartare inköpSTIHL introducerar ny innovativ röjsele i proffsklassenHandheld utökar sitt avtal med världens ledande paketleveransföretagLC utvecklar och bygger för Ebrex i ÖrebroNy forskning kan ge ökad förståelse för schizofreniEitech vinner fortsatt förtroende att bistå Ellevio i ännu ett kraftstationsprojektUniversalmassa för infästning i murverk och betongVill hjälpa verkstäder bli mer hållbaraMovingo blir giltig för resor med Tåg i BergslagenSmart teknik ger små­företagare en smidigare vardagNy CTO till MatsmartNina Starck - Ny tf design- och produktchef för WallVision SverigeHyundai utvecklar framtidens ljudsystem för bilarWistrand biträder vid försäljningen av Bensin & Rörtjänst i Göteborg ABUnit4 utser ny VD för Sverige och FinlandRafed Elbasam - ny affärschef på ArconaStabil marknadsandel i Saab-affären trots minskad försäljningNy VD i OutnorthÖresundskraft tar ställning i plastfråganInicio antagna till Reach for Change AcceleratorHandbok för smarta hantverkareStolta spårvagnar – en konstmanifestation för allas lika värdeAutoexperten öppnar nya anläggningar i samarbete med KvdbilMiljörivarna stärker sin position genom partnerskap med Drive700 000 användare - SolidSport spränger ny gränsDags för konferens eller kick-off?Beckmans Designhögskola nyrekryterar till programmet Visuell kommunikationDags att digitalisera era fraktbokningar!Lokal fjärrvärme inspirerar internationelltMässorna du inte får missa. Föranmäl dig och få fritt inträde!Så får du bidrag till elbilsladdning genom KlimatklivetSparbanksgruppen på väg mot sina målSJ lanserar ny rösttjänst för Google AssistentSjälvkörande lastbil från Mercedes-Benz på ELMIA Spoon öppnar kontor i NordnorgeÅrjäng är nästa hållplats för Nettbuss Bus4You
2018-08-15
STOREBRO Machine Tools AB säljer maskiner från tyska SPINNERNya material & ytbeläggningar gör entré i våra badrumTre byggnader nominerade till årets TräbyggnadsprisMälarenergi byter ut alla elmätare i regionen.Ny platschef i BranäsSmarta elnät – Reviderad standard för gränssnitt för nätdriftNytt ramavtal med Svevia för asfaltsbeläggningWürth Group stänger första halvåret 2018 med en försäljning på 6,8 miljarder EuroÖstersundsföretag tilldelas kvalitetspris av HusqvarnaMidroc och Serneke utvecklar ny stadsdelUtbyggnaden av Norrköpings hamn fortsätterArkitema får rikstäckande avtal med Akademiska HusTimecut rekryterar ny VD från Svensk FastighetsförmedlingMolninvesteringarna ökar kraftigt – och IaaS mest av allaSensata Crydoms nya 45 mm breda statiska reläer för 45 & 60 A ACBesök oss på elmia lastbil 2018Ny yh-utbildning inom sportdesign i ÅrePeab Asfalt erhåller nytt uppdrag i Ludvika
Annonser