LÖRDAG 17 FEBRUARI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Design från norr satsar på Japan

Unga formgivare från Norr- och Västerbotten satsar nu på den japanska marknaden
Unga formgivare från Norr- och Västerbotten satsar nu på den japanska marknaden genom att visa upp inredning på svenska ambassaden i Tokyo.

”Arctic Design of Sweden – Noise from the landscape” är en utställning där etablerade och unga formgivare från Norr- och Västerbotten finns representerade. Under två dagar i maj kommer formgivarna visa upp sina produkter vid Svenska ambassaden i Tokyo för att hitta en ny marknad. Utställningen på ambassaden äger rum den 10- 11 maj 2018. Med på plats i Tokyo deltar nio av tjugotalet designers som finns representerade i utställningen.

Innan utställningen ger sig av till Japan kommer den visas upp på Region Västerbottens Stockholmsbaserade kontor.

-Vi gör det här för att stärka internationaliseringen av norrländsk design, säger Stina Berglund, projektledare för Krenova vid Region Västerbotten. Det finns ett stort tryck efter skandinavisk design i Japan, då vi har en gemensam syn på formgivning. Det är även ett särskilt bra läge att genomföra den här satsningen i år med tanke på att Sverige och Japan firar 150 år med diplomatiska relationer.

Bland formgivarna i utställningen finns bland annat designbadkaren från Hikki spa (Umeå), textilkonstnären Viktoria Melinder (Skellefteå), de ekologiska fårplädarna från Bergåkersgården (Lövånger) och ljutjärnskamminerna från Byskeugnen.

Design och formgivning faller inom näringskategorin Kulturella och kreativa näringar, som är särskilt prioriterade i den regionala innovationsstrategin i Västerbotten. Kulturella och kreativa näringar har en ökande efterfrågan och en positiv roll för den regionala utvecklingen, dels på̊ grund av sin egen tillväxtpotential och dels till följd av kopplingar till andra verksamheter och branscher.

-Förutsättningarna för de kulturella och kreativa näringarna i Västerbotten är mycket goda, med hjälp av de resurser och drivkrafter som finns i regionen, inte minst hos de unga vuxna, säger Stina Berglund. Japan är världens tredje största marknad, så om våra formgivare skulle få bättre fäste där skulle det innebära stora möjligheter för exporten i Norr- och Västerbotten.

Utställningen i Stockholm
När: 20 februari 2018
Tid: 17.00- 20.00
Adress: Region Västerbottens Stockholmskontor, Kungsgatan 60
Anmälan gör här (https://simplesignup.se/event/123701-arctic-design-of-sweden-noise-from-the-landscape)

För mer information:

Stina Berglund
Projektledare och affärsutvecklare vid Region Västerbotten
072- 225 76 27, stina.berglund@regionvasterbotten.se

Presskontakt:
Micaela Löwenhöök
Kommunikatör opinionsbildning Region Västerbotten
070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se
2018-02-15
Fortsatt stark passagerartillväxt gav rekordårRenault och GreenMobility ingår internationellt samarbetsavtalHållbart resande med elbussarKomatsu ställer ut på Intermat 2018Vägledning för underhåll i elnätNy miljöutbildning på distansSöderberg & Partners investerar i Learnster300 tjejer visade intresse för DeromeNytt samarbete på fasadmarknadenTvå nya chefer på Umeå kommunStora teknikutmaningen är tillbakaVärldens största initiativ för crowd-investering inom solenergiIKEA IT besöker högskolan – vill samverka om innovationSwedfund stärker stödet till små och medelstora företag i östra och västra AfrikaHur mäter man sin elanvändning?Lerumselever blev behöriga till gymnasiet på ett årStarkt logistikläge satsar på hållbart kluster Från traditionell mekanisk verkstad till leverantör för flygindustrinCaverion rekryterar Daniel Backman till Syd/Väst - ny regionchef från februari
2018-02-14
SSAB Borlänge uppgraderar onlineövervakning i varmvalsverket till Intellinova Parallel ENSTOREBRO och SMT ny återförsäljare för SPINNER Werkzeugmaschinen GmbH.Två helt nya MOTOMAN® målningsrobotarMOHV stärker sin organisation och satsar vidareTitania Bygger 500 bostäder i Hallunda Gård.5G för industrin, när kommer det i verkligheten?Navigator expanderar med tre nya medarbetareNu bygger vi 57 hyreslägenheter i kv Kronborg, MalmöSvevia bygger nya Kronholmskajen i HärnösandHelt nya BMW X4Automatiskt montage av ändhylsor även utan tryckluftStarta hjärtan med hjälp av drönare!
Annonser