TISDAG 17 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Det blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen hand

Antalet varumärkesansökningarna ökar konstant och därmed även behovet av professionella tillvägagångssätt för övervakning och genomsökning.
Enligt en ny artikel i World Trademark Review Yearbook 2017/18 innebär det ökade antalet varumärkesansökningar allt större svårigheter för företag att registrera nya unika och meningsfulla varumärken.

Enligt artikelförfattaren Dyan Finguerra-DuCharme, partner vid advokatbyrån Pryor Cashman, har det ökade antalet varumärkesansökningar, mellan 6-8% globalt under de senaste två åren, understrukit betydelsen för företag att noga övervaka sina befintliga varumärkesportföljer och nya registreringar av snarlika varumärken. Detta för att förebygga och minimera risken för överträdelser och potentiella varumärkesförsämringar.

När ett varumärke väl är registrerat tror många att processen är över. Så är dock inte fallet. Det första tecknet på att ett konkurrerande varumärke påverkar ett företag är dess utseende i reklamkampanjer. Då kan det redan vara för sent för att begränsa skadorna, kundförvirringen och att undvika stora kostsamma rättstvister.

Om ett lämpligt verktyg för varumärkesövervakning är på plats, meddelas ägaren så snart ansökningar lämnas in för snarlika varumärken. Detta gör det möjligt för varumärkesägare att agera snabbt (och utan alltför stora finansiella uppoffringar) genom att begära att den andra parten slutar att använda sitt varumärke. Om detta inte gör susen, kan de följa upp med ett meddelande om opposition eller försöka förhandla fram ett samexistensavtal. Med andra ord kan de ta reda på konkurrentens intentioner och förhoppningsvis lösa tvisten innan skadan blir alltför omfattande.

Ta t ex fallet med en populär brittiskbaserad komediklubbkedja, som fick varumärkesproblem i en samband med lanseringen av en framgångsrik tv-show med samma namn. Inom kort trodde folk att komediklubbkedjan och tv-serien var relaterade, varpå många slutade gå på klubbarna. Men eftersom komediklubbkedjan redan hade säkrat varumärket för sitt namn, tog de fallet till domstol och åberopade där varumärkesintrång, en tvist som de sedermera vann. Om det stora broadcastingföretaget som ägde TV-serien hade utfört en tillgänglighetssökning innan lanseringen, skulle de ha upptäckt komediklubbens varumärke, och besparat sig mycket tid, besvär och pengar, genom istället välja ett annat varumärkesnamn.

Det kan låta som sunt förnuft, men det Finguerra-DuCharme i sin artikel beskriver som svårast är att som utomstående lyckas övertyga affärsavdelningen om riskerna med att anta ett visst varumärke.

En tvåstegsapproach med klara professionella sökningar följt av användning av övervakningstjänster kan i bespara företaget stora kostnader på lång sikt och samtidigt erbjuda ett snabbt och effektivt sätt att skydda varumärken innan det går till domstol.

Text: CompuMark

Northern Link PR

2018-07-09
Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KL-träDalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoÄr BankID säkert?Renault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenSune firar 60 år på Norconsult!Karlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Lätt för småföretagare att bli digitala Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASBilmarknaden juni 2018Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkanSäkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser