LÖRDAG 19 JANUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Det industriella träbyggandet utvecklas i rekordfart

–Det finns många fördelar med att bygga industriell i trä.
Det sparar tid och underlättar logistiken när man använder sig av prefabricerade träelement, inte minst i täta stadsmiljöer. Där ger det industriella träbyggandet upphov till färre störningar och mindre problem med buller, säger Jessica Becker, projektkoordinator på Trästad Sverige, en organisation som vill inspirera till att utveckla träbyggnationen runtom i landet.

Den främsta drivkraften bakom den snabba utvecklingen av det industriella träbyggandet är, enligt Jessica Becker, samhällets övergång till en mer cirkulär och biobaserad ekonomi.

–Även om det industriella träbyggandet hittills främst tillämpats på bostadshus upp till fyra våningar så börjar det nu i allt större utsträckning även tillämpas på högre bostadshus och andra typer av fastigheter, exempelvis skolor, sjukvårdsbyggnader och kontorsfastigheter. I Uppsala byggs exempelvis nu ett stort kontorshus i massivt trä. Det industriella träbyggandet tillämpas också allt oftare vid påbyggnadsprojekt, säger hon.

Tillväxten gynnar hela landet

En trend är att allt fler kommuner inser att de behöver ta fram en träbyggnadsstrategi för att de ska kunna uppnå Agenda 2030:s om fossilfrihet fram till år 2045. Korslimmat trä är det som används mest just nu, bland annat eftersom det är det mest effektiva alternativet utifrån ett klimatperspektiv.

–Dessa övergripande strategier behöver förstås omvandlas till konkret handling, där träbyggande kan användas som ett konkret verktyg för att minska klimatpåverkan. Jag är övertygad om att vi kommer att få se betydligt fler industriella träbyggnadsprojekt under de kommande åren. I takt med att fler industriella träbyggnadsprojekt färdigställs ökar antalet goda exempel. Samtidigt samlar byggföretagen och tillverkarna av de massiva trämodulerna på sig användbar erfarenhet som bidrar till att ytterligare effektivisera träbyggandet, säger Jessica Becker.

–Tillväxten i det industriella träbyggandet gynnar hela landet, inte minst eftersom tillverkarna av de massiva trämodulerna som används i allmänhet finns ute i landet, säger Jessica Becker.

www.svenskbyggtidning.se/

issuu.com/b2bnyheter.se/stacks

Jessica Becker, projektkoordinator på Trästad Sverige. Bild: Trästad Sverige

Text: Annika Wihlborg
2019-01-15
Då öppnar nya Rejmes Bil i FalkenbergSveriges Arkitekter har nominerat nyckelfria Ohboy till Bostadspriset 2018Colliers gör uthyrning i BoråsFyra IT-experter tar Webstep till UppsalaStabilotherm AB byter namn till Pergite Outdoor AB och växlar upp den digitala närvaron
2019-01-14
Peab utför mark- och grundläggningsarbeten för nytt värmeverk i UppsalaUniteam storsatsar i StockholmWimab Evenemang ny huvudsponsor till Företagardagarna 2019Sh bygg, sten och anläggning förvärvar EnergigrävarnaNytt affärssystem förenklar kundernas vardagRealgymnasiet i Norrköping satsar på programmerings­vecka för över 200 eleverGeoredundans mellan egna datacenter skapar tryggare kunderTeknikprodukter startar samarbete med PXL SealsFyrfasen Energi vinner upphandling med NP3Secify AB får ny VDBevego välkomnar ny AO-chef för Teknisk Isolering. Smart analysverktyg som förbättrar driften i många branscherNytt rekord för Volkswagen – levererade fler bilar än någonsin tidigareINGO öppnar automatstation i BengtsforsPeter Ervasalo har utsetts till vd för DHL Express Sverige
2019-01-11
Exakt tryckövervakning i anläggningar och rörledningarPeab bygger hyreslägenheter i HelsingborgPanasonic förnyar sitt TOUGHBOOK-kontrakt med telekomjätten Proximus Skanska bygger universitetsbyggnad i Cullowhee, NC, USA för cirka 570 miljoner kronorHär Livestreamar Logistikpodden för framtidens logistik Utökat sortiment av STANLEY FATMAX laseravståndsmätareSödra vill inspirera unga tjejer till att bli framtidens ingenjörerEtt rent nöje för jämna ytorHur mycket kan vi egentligen lägga på minnet?Best Transport trendspanar inför 2019Ökad försäljning för femte året i rad för Lexus i EuropaGår mot prisrekord i 2019Rekordvolymer av sågade trävaror för MIMAB och APM TerminalsSå påverkar AI framtiden för ingenjörerMarcus Nilsson blir ny affärsområdeschef för Veidekke AnläggningMidsona ställer om till fossilfria transporter med Transportinitiativet
2019-01-10
En värdefull regel för att välja rätt fräsverktygKasta loss för vridspjällsventilen GEMÜ 480 VictoriaTänk smart använd HARTKlaravik når ny milstolpe: auktioner för över en miljard under 2018Återvinningsföretaget Remeo går i bräschen för cirkulär ekonomiPorttelefonen är bara början på våra smarta hem Castellum uppför ny anläggning för Mekonomen i MalmöCES 2019: BMW visar upp den dolda tekniken i framtidens interiörOptidev bakom tekniken för PostNords SameDayKeyMan bland Sveriges mest framgångsrika företagPensionärer är de företagare som håller landsbygden vid livIT-bolaget expanderar i Uppsala med ny våningPiteEnergi skapar förutsättningar för ett smartare PiteåStor invigning i GällivareSara Brandt blir ny vice vd på Almi FöretagspartnerSågen som inte darrar av att anta en utmaningActibump framgångsrikt i Australien Ny VD ska vidareutveckla ProcuratorVolkswagen bildar nytt företag inom grön el och laddningslösningar
2019-01-09
Dubbelt jubileum i Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna Bin-picking direkt från pall med PhotoneoNästa steg inom affärsutveckling: digital transformation med människan i centrumBAGA på VA Tour Sweden 2019Låsbart smörjmunstyckeUtökat urval av manöverdon och diametermått för reglerventil GEMÜ 567 BioStar controlHjälper proffsbyggare med utbildning!
Annonser