TISDAG 19 MARS 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Det industriella träbyggandet utvecklas i rekordfart

–Det finns många fördelar med att bygga industriell i trä.
Det sparar tid och underlättar logistiken när man använder sig av prefabricerade träelement, inte minst i täta stadsmiljöer. Där ger det industriella träbyggandet upphov till färre störningar och mindre problem med buller, säger Jessica Becker, projektkoordinator på Trästad Sverige, en organisation som vill inspirera till att utveckla träbyggnationen runtom i landet.

Den främsta drivkraften bakom den snabba utvecklingen av det industriella träbyggandet är, enligt Jessica Becker, samhällets övergång till en mer cirkulär och biobaserad ekonomi.

–Även om det industriella träbyggandet hittills främst tillämpats på bostadshus upp till fyra våningar så börjar det nu i allt större utsträckning även tillämpas på högre bostadshus och andra typer av fastigheter, exempelvis skolor, sjukvårdsbyggnader och kontorsfastigheter. I Uppsala byggs exempelvis nu ett stort kontorshus i massivt trä. Det industriella träbyggandet tillämpas också allt oftare vid påbyggnadsprojekt, säger hon.

Tillväxten gynnar hela landet

En trend är att allt fler kommuner inser att de behöver ta fram en träbyggnadsstrategi för att de ska kunna uppnå Agenda 2030:s om fossilfrihet fram till år 2045. Korslimmat trä är det som används mest just nu, bland annat eftersom det är det mest effektiva alternativet utifrån ett klimatperspektiv.

–Dessa övergripande strategier behöver förstås omvandlas till konkret handling, där träbyggande kan användas som ett konkret verktyg för att minska klimatpåverkan. Jag är övertygad om att vi kommer att få se betydligt fler industriella träbyggnadsprojekt under de kommande åren. I takt med att fler industriella träbyggnadsprojekt färdigställs ökar antalet goda exempel. Samtidigt samlar byggföretagen och tillverkarna av de massiva trämodulerna på sig användbar erfarenhet som bidrar till att ytterligare effektivisera träbyggandet, säger Jessica Becker.

–Tillväxten i det industriella träbyggandet gynnar hela landet, inte minst eftersom tillverkarna av de massiva trämodulerna som används i allmänhet finns ute i landet, säger Jessica Becker.

www.svenskbyggtidning.se/

issuu.com/b2bnyheter.se/stacks

Jessica Becker, projektkoordinator på Trästad Sverige. Bild: Trästad Sverige

Text: Annika Wihlborg
2019-03-14
KGK Workshop erbjuder renare luft på jobbetCancerframkallande rök ignoreras på arbetsplatserNy marknads- och kommunikationschef på Schneider Electric i Sverige
2019-03-13
Tioårsjubilerande SMV Verktyg växer Den industrialiserade världen står inför en akut brist på arbetskraftBesiktningstekniker till Opus i KumlaNytt ABK-supplement för smidigare och tydligare Construction Management-upphandlingarLimac FormPlast slår ett slag för miljösmarta och närproducerade plastprodukterCamfils luftfilter från Trosa - globala på ISH Frankfurt 2019Volkswagen-koncernen planerar för 22 miljoner elbilar på tio årGrönt ljus för självkörande transporter på allmän vägFull fart framåt!Makita lanserar 2 st 18V värmejackor​Omställning Energisverige på årets Power Circle Summit – Är det evolution eller revolution som gäller?Märsta Förenade vill inte vara en del av dödsstatistiken! Engcon lanserar ny serie lågflödeskrävande markvibratorer för grävmaskiner – kan drivas via tiltrotatornNy generation batterier optimerar trädgårdssysslornaNya företag satsar på MaskinExpoFords nya appar gör det lätt att hitta rätt i trafikenTuffare konkurrens kräver ökad standardiseringBRA lanserar sin första klass: BRA Miljö ClassPanasonic lanserar ett nytt Aquarea-sortiment med R32Pressinbjudan: Artificial intelligence SeminarISH 2019: GROHE formar framtiden inom vatten med rekordmånga innovationer5G blir en revolution för oss alla
2019-03-12
Unik Cadillac såldes för 1,3 miljoner på auktionDags att börja fräsa gängor istället för att skära gängorMultiFLOW luft- & vätskepistolSKF inviger nytt kompetenscenter för digitalisering av industrin Minimera din maskins stilleståndDEFA – inte bara laddstolpar – även utbildningGripsystem för battericeller Högpresterande Edge Data Center för smarta koncept inom transport och logistikHenkels nya digitala flerkanaliga styrenhet Bonderite E-CO DMC Skapar fossilfria produkter av brukens restströmmar Trustly Sveriges snabbaste växande fintech-bolag enligt Financial TimesIterio vill inspirera tjejer att välja ingenjörsyrket ”Digitala produkter löser problem som analog teknik inte klarar av”Anders Wall-stipendium till gymnasieelev som vill lösa världens vattenbristNy klimatneutral behandlingsteknik minskar koldioxidutsläppen i NorrköpingFjärrstyrda hjullastare testas när Volvo CE får Sveriges första 5G-nät för industrinFlexovit lanserar ny lamellrondell med motståndskraftigt slipmedel och extra långa lamellerB&R presenterar styrsystem X90 med integrerad säkerhet på Bauma 2019Vimek får ny vitrysk order på 22 skogsmaskinerButikers sensorer blir självförsörjande på el
2019-03-11
Erica Kronhöffer blir Hållbarhets- och kommunikationsdirektör på Green CargoSofia kombinerar nytta med körglädje på DA MaskinIngen fri frakt -för människa och miljö Stål inköpare till Areco MetalsArla Foods siktar på netto noll klimatavtryck Härjeåns Kraft AB förvärvar vattenkraftMobil MiR500-cobot gör trafiken tryggare i Kvernelands fabrikStark tillväxt på järnvägenLantmännen och Granngården i utökat samarbete för ökad service till lantbrukare under säsongMakita lanserar 2 st kolborstfria elkedjesågar på 2x18VNå högre höjder med nya batteridrivna stånghäcksaxen från STIHLSizes inviger ny fabrik för tillverkning av flerfamiljshusNästa generation av inventarie-hanteringssystemet Hilti ON!Track utökar räckviddenSerneke bygger 125 lägenheter och äldreboende i GöteborgSäljande Projektledare till ENACO MalmöYASKAWA visar många nyheter på Hannovermässan i april
2019-03-08
LOGIQ3CHAM, Iscar´s löstoppsborr med 3 effektiva skäreggar
Annonser