FREDAG 24 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Det svenska elnätet måste byggas ut för att kunna möta framtidens krav

Hela energisystemet står inför otroliga förändringar, bland annat till följd av den pågående digitaliseringen.
Nationell effektbrist, lokal kapacitetsbrist i elnäten och en krympande fjärr- och kraftvärmesektor är några av de mest allvarliga utmaningarna för energisystemet framöver. Det anser Pernilla Winnhed, vd på branschorganisationen Energiföretagen.

Av Annica Wihlborg

I Energiöverenskommelsen lyftes vikten av en stark fjärr- och kraftvärme, bland annat för att avlasta elsystemet vintertid. Pernilla Winnhed anser därför att regeringen bör ta ett samlat grepp om fjärr- och kraftvärmens villkor, utifrån dess viktiga roll för energiförsörjningen och för effektbalansen. I det arbetet ingår att anpassa de politiska styrmedlen för dessa energislag.

–Vi behöver investera men nu när priserna är låga investeras det bara där vi får subventioner, och knappt ens där. Det finns ett stort behov av dels mer reglerbar kraft som kan möta den väderberoende energiproduktionen och även andra smarta lösningar i nätet, säger Pernilla Winnhed.

Ökad efterfrågan från datahallsbranschen anstränger energinätet

Det svenska energisystemet börjar bli ansträngt, vilket bland annat beror på att allt fler datahallar och batteriparker vill placera sin verksamhet i Sverige eftersom vi kan erbjuda klimatsmart energi med hög leveranssäkerhet. Kapaciteten i stamnätet har på flera håll nått sitt tak och det tar lång tid att bygga ut. Det innebär i sin tur att flera regioner måste tacka nej till attraktiva företagsetableringar.

Energiföretagen arbetar bland annat för att regeringen ska formulera ett mål för leveranssäkerheten i elsystemet. De kommande åren riskerar vi effektbrist, främst i södra Sverige till följd av att flera kärnkraftverk och kraftvärmeverk läggs ner.

Regeringen bör utreda mål för leveranssäkerheten

Energiföretagen föreslår att regeringen tar ett initiativ till breda samtal om hur förenklingar i tillståndsprocesserna kan genomföras och investeringar i elnäten stimuleras. Det är, enligt Pernilla Winnhed, nödvändigt för att förenkla och snabba på den nödvändiga utbyggnaden av elnäten

–Det är viktigt att vi får ett regelverk på plats som är anpassat efter de utmaningar energimarknaden står inför idag. Vi anser att regeringen bör utreda ett mål för leveranssäkerheten och även ser över villkoren för effektreserven. Det är inte de enda åtgärderna som behövs för att säkra leveranssäkerheten, men det är viktigt steg för att sända rätt signaler till marknaden och de företag som förväntas investera i kraftproduktion, flexibilitetstjänster och innovationer, säger Pernilla Winnhed.

www.dagensinfrastruktur.se/

issuu.com/b2bnyheter.se/docs/dagens-infrastruktur-2-2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-21
Redskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
2019-05-20
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
2019-05-17
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety DayRusning efter nya motorsågen MS 500iKlätterteknik investerar i fritid Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procentAnslut kablar upp 185 mm2 med Power-Turn-anslutningFord Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
2019-05-16
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän väg
Annonser