ONSDAG 22 AUGUSTI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Digital Mechanics och Urban Sharing får norrmännen att cykla

Luftföroreningar är ett stort problem i många städer
Ett effektivt sätt att minska utsläpp är olika delningssystem som minskar bilåkande och ökar cyklande. Norska Urban Sharing har utvecklat en världsledande cykeldelningsplattform, som nu rullas ut i flera av Norges största städer. Stolt utvecklingspartner är Digital Mechanics i Västerås.

– Vi fick kontakt med Anders Hansen på Urban Sharing i november 2017, när de just hade utvecklat sin första version av ett nytt högteknologiskt cykellås. Urban Sharing behövde snabbt komma igång med produktion och få ut cyklar och lås till sina kunder, säger Anders Sjöberg, försäljningschef på Digital Mechanics.

Samarbetet började med att Digital Mechanics tog fram de första plastdetaljerna med hjälp av 3D-printning. En kort tid senare blev man även ombedda att räkna på hela mekanikenheten med plåtdetaljer och mekaniska komponenter. Det ledde i sin tur till att Digital Mechanics fick en komplett order på de första produktionsprototyperna av 3D-printade plasthus och mekanikenheter till låsen.

– Urban Sharing var nöjda med våra insatser. Nästa steg blev att vi tog fram verktyg för plastdetaljerna och även tittade på att montera kompletta mekanikenheter till den första riktiga produktionsserien. Vi löste det med att använda 3D-printade fixturer som både kontrollerade att detaljerna var rätt bearbetade och sparade tid vid monteringen med full kontroll. Nu ser vi fram emot att få vara med när Urban Sharing tittar på nästa generation lås, fortsätter Anders Sjöberg.

För två år sedan tog Urban Sharing över driften av cykeldelningstjänsten Oslo Bysykkel.

– Vårt främsta mål är att förbättra rörligheten i växande stadsområden. Cykeldelning är ett av de absolut effektivaste sätten att minska trafikstockningar, lindra trycket från trång kollektivtrafik och förbättra luften och livskvaliteten för stadsborna, säger Anders Hansen på Urban Sharing.

– När vi utvecklade vårt nya system, behövde vi snabbt ta fram detaljer och prototyper till nya mekaniska och elektroniska cykellås. Vi fick kontakt med Digital Mechanics via en av våra utvecklingspartners och testade dem på ett första litet projekt, som snabbt utökades med flera uppdrag. Nu har vi jobbat ihop ett halvår. Digital Mechanics har levererat 3D-printade delar i metall och plast till våra cykellås och hjälpt oss att ta fram en första serie på 600 lås.

Efter två års verksamhet i Oslo har Urban Sharing nu utvecklat helt nya cyklar, lås, cykelställ och parkeringsanordningar för sin egen cykeldelningsplattform, ett system som gör att hela flödet i cykeldelningen kommer att fungera väldigt bra för såväl Urban Sharing som de deltagande städerna och cyklisterna.

– För att ett delningssystem ska fungera måste det vara enkelt och användarvänligt för cyklisterna, för oss och för de städer som är våra kunder. Vi har cirka trettio anställda som utvecklar både hård- och mjukvara. Cyklarna i det nya systemet har väldigt hög kvalitet. De är lätta, stabila och behöver väldigt lite underhåll. En bättre cykelupplevelse helt enkelt. I första versionen av systemet var Oslo stad vår kund. Nu har vi utvecklat vårt eget system, som kommer att installeras i Trondheim, Bergen och skotska Edinburgh under 2018, berättar Anders Hansen.

Med Urban Sharings app ser cyklisterna i sina telefoner var det finns lediga cyklar. I cykellåsen finns mekanik och elektronik som styrs via appen. Cyklisten låser upp
en ledig cykel med sin telefon och låser den när man inte behöver den längre. Loggen visar vem som använder cykeln och som därmed är ansvarig tills man låser den igen, så att den blir ledig för nästa användare.

Anders Hansen tycker att samarbetet med Digital Mechanics fungerar väldigt bra. - Kommunikationen är enkel, tydlig och snabb, och Digital Mechanics levererar alltid det de lovar. Arbetet har varit så tidspressat att vi faktiskt inte har haft tid att träffas än. Men det har fungerat utmärkt via nätet och telefon. Nu ska vi börja titta på nya projekt och äntligen träffa Digital Mechanics på riktigt och diskutera de nya idéerna. Det ser jag fram emot, avslutar han.

Digital Mechanics AB
Tallmätargatan 1C
721 34 Västerås, Sweden

Tel: +46 21-475 53 00
Fax: +46 21-475 53 01
CAD/Orders:
model@digitalmechanics.se
info@digitalmechanics.se

www.digitalmechanics.seDigital Mechanics Sweden AB

2018-08-16
Världsnyhet på Trä & TeknikUppgraderad Polestarmjukvara ger ökat vridmoment till bakhjulen i AWD-bilarGibbsCAM® 13 förhandsvisas på IMTS 2018Kraftig ökning i antalet affärsresor på AirbnbNCC bygger Laröds nya skola utanför HelsingborgASUS Zenbook S är nu lanserad i SverigeFujitsu presenterar fyra nya CELSIUS arbetsstationer för krävande arbetsuppgifterArktisk hälsoforskning i Umeå prisas internationelltUtnyttja er data för smartare inköpSTIHL introducerar ny innovativ röjsele i proffsklassenHandheld utökar sitt avtal med världens ledande paketleveransföretagLC utvecklar och bygger för Ebrex i ÖrebroNy forskning kan ge ökad förståelse för schizofreniEitech vinner fortsatt förtroende att bistå Ellevio i ännu ett kraftstationsprojektUniversalmassa för infästning i murverk och betongVill hjälpa verkstäder bli mer hållbaraMovingo blir giltig för resor med Tåg i BergslagenSmart teknik ger små­företagare en smidigare vardagNy CTO till MatsmartNina Starck - Ny tf design- och produktchef för WallVision SverigeHyundai utvecklar framtidens ljudsystem för bilarWistrand biträder vid försäljningen av Bensin & Rörtjänst i Göteborg ABUnit4 utser ny VD för Sverige och FinlandRafed Elbasam - ny affärschef på ArconaStabil marknadsandel i Saab-affären trots minskad försäljningNy VD i OutnorthÖresundskraft tar ställning i plastfråganInicio antagna till Reach for Change AcceleratorHandbok för smarta hantverkareStolta spårvagnar – en konstmanifestation för allas lika värdeAutoexperten öppnar nya anläggningar i samarbete med KvdbilMiljörivarna stärker sin position genom partnerskap med Drive700 000 användare - SolidSport spränger ny gränsDags för konferens eller kick-off?Beckmans Designhögskola nyrekryterar till programmet Visuell kommunikationDags att digitalisera era fraktbokningar!Lokal fjärrvärme inspirerar internationelltMässorna du inte får missa. Föranmäl dig och få fritt inträde!Så får du bidrag till elbilsladdning genom KlimatklivetSparbanksgruppen på väg mot sina målSJ lanserar ny rösttjänst för Google AssistentSjälvkörande lastbil från Mercedes-Benz på ELMIA Spoon öppnar kontor i NordnorgeÅrjäng är nästa hållplats för Nettbuss Bus4You
2018-08-15
STOREBRO Machine Tools AB säljer maskiner från tyska SPINNERNya material & ytbeläggningar gör entré i våra badrumTre byggnader nominerade till årets TräbyggnadsprisMälarenergi byter ut alla elmätare i regionen.Ny platschef i BranäsSmarta elnät – Reviderad standard för gränssnitt för nätdriftNytt ramavtal med Svevia för asfaltsbeläggningWürth Group stänger första halvåret 2018 med en försäljning på 6,8 miljarder EuroÖstersundsföretag tilldelas kvalitetspris av HusqvarnaMidroc och Serneke utvecklar ny stadsdelUtbyggnaden av Norrköpings hamn fortsätterArkitema får rikstäckande avtal med Akademiska HusTimecut rekryterar ny VD från Svensk FastighetsförmedlingMolninvesteringarna ökar kraftigt – och IaaS mest av allaSensata Crydoms nya 45 mm breda statiska reläer för 45 & 60 A ACBesök oss på elmia lastbil 2018Ny yh-utbildning inom sportdesign i ÅrePeab Asfalt erhåller nytt uppdrag i Ludvika
Annonser