MÅNDAG 10 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Digital Mechanics och Urban Sharing får norrmännen att cykla

Luftföroreningar är ett stort problem i många städer
Ett effektivt sätt att minska utsläpp är olika delningssystem som minskar bilåkande och ökar cyklande. Norska Urban Sharing har utvecklat en världsledande cykeldelningsplattform, som nu rullas ut i flera av Norges största städer. Stolt utvecklingspartner är Digital Mechanics i Västerås.

– Vi fick kontakt med Anders Hansen på Urban Sharing i november 2017, när de just hade utvecklat sin första version av ett nytt högteknologiskt cykellås. Urban Sharing behövde snabbt komma igång med produktion och få ut cyklar och lås till sina kunder, säger Anders Sjöberg, försäljningschef på Digital Mechanics.

Samarbetet började med att Digital Mechanics tog fram de första plastdetaljerna med hjälp av 3D-printning. En kort tid senare blev man även ombedda att räkna på hela mekanikenheten med plåtdetaljer och mekaniska komponenter. Det ledde i sin tur till att Digital Mechanics fick en komplett order på de första produktionsprototyperna av 3D-printade plasthus och mekanikenheter till låsen.

– Urban Sharing var nöjda med våra insatser. Nästa steg blev att vi tog fram verktyg för plastdetaljerna och även tittade på att montera kompletta mekanikenheter till den första riktiga produktionsserien. Vi löste det med att använda 3D-printade fixturer som både kontrollerade att detaljerna var rätt bearbetade och sparade tid vid monteringen med full kontroll. Nu ser vi fram emot att få vara med när Urban Sharing tittar på nästa generation lås, fortsätter Anders Sjöberg.

För två år sedan tog Urban Sharing över driften av cykeldelningstjänsten Oslo Bysykkel.

– Vårt främsta mål är att förbättra rörligheten i växande stadsområden. Cykeldelning är ett av de absolut effektivaste sätten att minska trafikstockningar, lindra trycket från trång kollektivtrafik och förbättra luften och livskvaliteten för stadsborna, säger Anders Hansen på Urban Sharing.

– När vi utvecklade vårt nya system, behövde vi snabbt ta fram detaljer och prototyper till nya mekaniska och elektroniska cykellås. Vi fick kontakt med Digital Mechanics via en av våra utvecklingspartners och testade dem på ett första litet projekt, som snabbt utökades med flera uppdrag. Nu har vi jobbat ihop ett halvår. Digital Mechanics har levererat 3D-printade delar i metall och plast till våra cykellås och hjälpt oss att ta fram en första serie på 600 lås.

Efter två års verksamhet i Oslo har Urban Sharing nu utvecklat helt nya cyklar, lås, cykelställ och parkeringsanordningar för sin egen cykeldelningsplattform, ett system som gör att hela flödet i cykeldelningen kommer att fungera väldigt bra för såväl Urban Sharing som de deltagande städerna och cyklisterna.

– För att ett delningssystem ska fungera måste det vara enkelt och användarvänligt för cyklisterna, för oss och för de städer som är våra kunder. Vi har cirka trettio anställda som utvecklar både hård- och mjukvara. Cyklarna i det nya systemet har väldigt hög kvalitet. De är lätta, stabila och behöver väldigt lite underhåll. En bättre cykelupplevelse helt enkelt. I första versionen av systemet var Oslo stad vår kund. Nu har vi utvecklat vårt eget system, som kommer att installeras i Trondheim, Bergen och skotska Edinburgh under 2018, berättar Anders Hansen.

Med Urban Sharings app ser cyklisterna i sina telefoner var det finns lediga cyklar. I cykellåsen finns mekanik och elektronik som styrs via appen. Cyklisten låser upp
en ledig cykel med sin telefon och låser den när man inte behöver den längre. Loggen visar vem som använder cykeln och som därmed är ansvarig tills man låser den igen, så att den blir ledig för nästa användare.

Anders Hansen tycker att samarbetet med Digital Mechanics fungerar väldigt bra. - Kommunikationen är enkel, tydlig och snabb, och Digital Mechanics levererar alltid det de lovar. Arbetet har varit så tidspressat att vi faktiskt inte har haft tid att träffas än. Men det har fungerat utmärkt via nätet och telefon. Nu ska vi börja titta på nya projekt och äntligen träffa Digital Mechanics på riktigt och diskutera de nya idéerna. Det ser jag fram emot, avslutar han.

Digital Mechanics AB
Tallmätargatan 1C
721 34 Västerås, Sweden

Tel: +46 21-475 53 00
Fax: +46 21-475 53 01
CAD/Orders:
model@digitalmechanics.se
info@digitalmechanics.se

www.digitalmechanics.seDigital Mechanics Sweden AB

2018-12-05
Pressinbjudan: KTH-studenter har skapat robot som tar lyrorJaguar I-PACE - Årets Elbil 2018 Sh bygg passerar en miljard kronor i omsättning
2018-12-04
ABB fortsätter expansionen inom Gör-det-själv-marknadenCNC Software lanserar ny hemsida för Mastercam-användare Midroc förvärvar företag inom instrumentmontagePanasonic lanserar nya robusta 4K-displayer i storformatultraFLOW – Snabbkopplingen för vätskekylning till kraftelektronikNCC bygger om olycksdrabbad väg för närmare en halv miljardInnovativ Pennförpackning För Mångsidig PackningsproduktÅrets julgåva till naturenKartläggning av drivmedel i Sveriges kommuner: få privatägda elbilar Träffa CaCharge på Evolve ArenaEC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärandeINGO har öppnat ny automatstation i ArvikaWürth ökar tillgängligheten och servicen till kunderna – lanserar ny säljkanalDAF har hittat den äldsta DAF-lastbil som fortfarande är i drift kommersielltSå här förbereder du en stålyta för målning eller lackering på bästa sätt!VBN Components fick tyskt innovationsprisSEKs medarbetare Joakim Grafström tilldelades Elsäkerhetspriset 2018Nytt reningsverk ger bättre hälsa för befolkningen i Bolivia
2018-12-03
LMT Group stärker sin plattform – förvärvar PLM GroupVolvo Car Sverige stärker ställningarna i novemberSiemens levererar flytande kraftverkKorrigerad räckvidd och ändrat namn – Kia e-NiroReact Risk Advisory expanderar till BaltikumFinska seniorer testade prototyperebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligenceDe Sydsvenska hamnarna – Viktiga för hela Sveriges näringslivFredrik Häggström utses till ny VD för Elektrosignal InfraNu öppnar förhandsbokningen av elbilen BMW iX3Interroll presenterar ny matning till företagets Crossbelt SorterÅrets största motorhändelse bjuder återigen på tre mässor under samma tak!Makita lanserar batteridriven metallcirkelsåg på 18VRobert Dahlgren förlänger med PWR Racing som presenterar ny huvudpartnerGroupe PSA och Toyota utökar det långsiktiga samarbetet i EuropaIKEA ökar takten för att bli klimatpositiv 2030 Lions Club på besök i båtproduktionenMånga och ofta samverkande korrosionsproblem i skogsindustrin
2018-11-30
Vi söker en besiktningstekniker till Vinsta (Vällingby)Panasonic lanserar en robust Toughpad-lösning för smidiga pass- och ID-kontroller3DVerkstan och 3D Center samarbetar om att sälja HPs Multi Jet Fusion-lösningar Kunder inom byggsektorn utser NCC som bäst i branschen på hållbarhetUtökat soritment av tryckgivare från SucoKIMO AB har öppnat upp ett nytt lager i StockholmSkanska utvecklar ny logistikanläggning för PostNord i HelsingborgRamirent levererar när NCC bygger vårdboende åt Attendo Care i Ronneby​Biljettförsäljningen öppen till Bilsportgalan 2019Lantmännen Agroetanol och Scania har invigt världens första ED95-lastbil för tyngre transporterHur du blir bättre på att behålla kunder med digital serviceLedare: Cirkulär ekonomi – en verklig möjlighetStudsvik anlitar DVel som leverantör av nya mätsystem Vår transportledning utökar med två ess!SaltX grundare och CTO utses till Årets Tekniker 2018Bernats Bil blir Upplands Motor Kia Niro EV vald till Årets FamiljebilKan lönearbetet bli överflödigt i ljuset av den nya ai-tekniken?Toyota Traigo80 – elektrisk motviktstruck får German Design Award 2019Binero Group lanserar Binero.Cloud – en svensk, säker och klimatsmart molntjänst 2300 besökare när Derome invigde ny husfabrikSå maxar du affärerna på nätet
2018-11-29
Peab bygger kontors- och bostadshus i Jyväskylä i Finland
Annonser