FREDAG 19 OKTOBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Digital Mechanics och Urban Sharing får norrmännen att cykla

Luftföroreningar är ett stort problem i många städer
Ett effektivt sätt att minska utsläpp är olika delningssystem som minskar bilåkande och ökar cyklande. Norska Urban Sharing har utvecklat en världsledande cykeldelningsplattform, som nu rullas ut i flera av Norges största städer. Stolt utvecklingspartner är Digital Mechanics i Västerås.

– Vi fick kontakt med Anders Hansen på Urban Sharing i november 2017, när de just hade utvecklat sin första version av ett nytt högteknologiskt cykellås. Urban Sharing behövde snabbt komma igång med produktion och få ut cyklar och lås till sina kunder, säger Anders Sjöberg, försäljningschef på Digital Mechanics.

Samarbetet började med att Digital Mechanics tog fram de första plastdetaljerna med hjälp av 3D-printning. En kort tid senare blev man även ombedda att räkna på hela mekanikenheten med plåtdetaljer och mekaniska komponenter. Det ledde i sin tur till att Digital Mechanics fick en komplett order på de första produktionsprototyperna av 3D-printade plasthus och mekanikenheter till låsen.

– Urban Sharing var nöjda med våra insatser. Nästa steg blev att vi tog fram verktyg för plastdetaljerna och även tittade på att montera kompletta mekanikenheter till den första riktiga produktionsserien. Vi löste det med att använda 3D-printade fixturer som både kontrollerade att detaljerna var rätt bearbetade och sparade tid vid monteringen med full kontroll. Nu ser vi fram emot att få vara med när Urban Sharing tittar på nästa generation lås, fortsätter Anders Sjöberg.

För två år sedan tog Urban Sharing över driften av cykeldelningstjänsten Oslo Bysykkel.

– Vårt främsta mål är att förbättra rörligheten i växande stadsområden. Cykeldelning är ett av de absolut effektivaste sätten att minska trafikstockningar, lindra trycket från trång kollektivtrafik och förbättra luften och livskvaliteten för stadsborna, säger Anders Hansen på Urban Sharing.

– När vi utvecklade vårt nya system, behövde vi snabbt ta fram detaljer och prototyper till nya mekaniska och elektroniska cykellås. Vi fick kontakt med Digital Mechanics via en av våra utvecklingspartners och testade dem på ett första litet projekt, som snabbt utökades med flera uppdrag. Nu har vi jobbat ihop ett halvår. Digital Mechanics har levererat 3D-printade delar i metall och plast till våra cykellås och hjälpt oss att ta fram en första serie på 600 lås.

Efter två års verksamhet i Oslo har Urban Sharing nu utvecklat helt nya cyklar, lås, cykelställ och parkeringsanordningar för sin egen cykeldelningsplattform, ett system som gör att hela flödet i cykeldelningen kommer att fungera väldigt bra för såväl Urban Sharing som de deltagande städerna och cyklisterna.

– För att ett delningssystem ska fungera måste det vara enkelt och användarvänligt för cyklisterna, för oss och för de städer som är våra kunder. Vi har cirka trettio anställda som utvecklar både hård- och mjukvara. Cyklarna i det nya systemet har väldigt hög kvalitet. De är lätta, stabila och behöver väldigt lite underhåll. En bättre cykelupplevelse helt enkelt. I första versionen av systemet var Oslo stad vår kund. Nu har vi utvecklat vårt eget system, som kommer att installeras i Trondheim, Bergen och skotska Edinburgh under 2018, berättar Anders Hansen.

Med Urban Sharings app ser cyklisterna i sina telefoner var det finns lediga cyklar. I cykellåsen finns mekanik och elektronik som styrs via appen. Cyklisten låser upp
en ledig cykel med sin telefon och låser den när man inte behöver den längre. Loggen visar vem som använder cykeln och som därmed är ansvarig tills man låser den igen, så att den blir ledig för nästa användare.

Anders Hansen tycker att samarbetet med Digital Mechanics fungerar väldigt bra. - Kommunikationen är enkel, tydlig och snabb, och Digital Mechanics levererar alltid det de lovar. Arbetet har varit så tidspressat att vi faktiskt inte har haft tid att träffas än. Men det har fungerat utmärkt via nätet och telefon. Nu ska vi börja titta på nya projekt och äntligen träffa Digital Mechanics på riktigt och diskutera de nya idéerna. Det ser jag fram emot, avslutar han.

Digital Mechanics AB
Tallmätargatan 1C
721 34 Västerås, Sweden

Tel: +46 21-475 53 00
Fax: +46 21-475 53 01
CAD/Orders:
model@digitalmechanics.se
info@digitalmechanics.se

www.digitalmechanics.seDigital Mechanics Sweden AB

2018-10-16
Siemens på SKYDD: Rätt integrerad säkerhetslösning spar pengar och miljöGripdonet PGN-plus-P från SCHUNK nu också i explosionsskyddat utförande Ett steg närmre mot mer hållbara asfalttransporterPressinbjudan: Logistik & Transport 2018Stjärnorna på företagarhimlen: Vem blir Årets Företagare i Sverige 2018?DAF presenterar en ny kollektionMiljörivarna fortsätter sin tillväxtresa Innovativa material från kemiindustrin en förutsättning för hållbara förpackningarNorton lanserar nya slipduksrullar och –arkVD håller låda #11 - Let's talk!Ekstrands presenterar ytterdörrar i ek panelKundanpassad träpall säkrar godsetNy kampanj ska minska antalet pågrävda elledningarGreen Cargo testkör de nya Transmontanaloken
2018-10-15
VBN Components firar 10 år av materialutvecklingErgonomisk fatkärra för ex-zonerNy Toughbook-studie hjälper post- och logistikföretag att möta framtidens utmaningarVolvo Cars tillåter HVO100 för taxibolagen i SverigeInbjudan till Stora Ensos media och analytiker webbsändningar den 26 oktober 2018ABB:s Robotikstipendium tilldelas forskarstudent vid MDHSkanska tecknar tilläggskontrakt för projekt i Nashville, USA, för USD 59 M, cirka 534 miljoner kronorFinja lanserar rörliga arbetsanvisningar i 3D om badrumsrenoveringnorelem förankrar säkerheten med nya lastbärande öglor och skruvarVTI utvecklar effektivare halkbekämpningCTC lanserar ny större varvtalsstyrd bergvärmepumpHär är storsäljaren framför alla – baklampan du aldrig behöver byta utSvevia bygger om trafikplats HedentorpNärmare 10 000 besökte årets Scanautomatic och ProcessTeknikTMF i siffror & TMF:s marknadsrapport från Trä- och MöbelföretagenHager fortsätter bredda produktportföljenFlest miljardföretag i elinstallationsbranschenebm-papst bygger ny produktionsanläggning i KinaUpplands Motor stärker marknadsteametScanDraft erbjuder utbildning inom helfoliering i Göteborg Nu storsatsar Hitachis verktygsverksamhet under nytt varumärke Derome blir Superföretag för femte året i radCramo AB i nytt samarbete med Veidekke Entreprenad AB​Fem nya specialmaskiner lanserade av Hitachi
2018-10-12
3000 ton salt, krångelfritt och snabbt lossatFramtidens passerkort är ett mikrochip i handenOnepartnergroup Logistics och Cross Nordic Logistics går samman och bildar Reach LogisticsMöt Malin – vår HR-chef som är både hjärta och hjärna personifieradVR-glasögon med Basler Dart-kamera visualiserar byggnader innan de är byggdaSlangExpress växer kraftfullt i GöteborgMakita lanserar kolborstfri grästrimmer på 18VSnart öppnar Besikta Bilprovning i HaningeNUUK XL – En stor nyhet!Intressanta föreläsningar på ScanpackME-skolan flyttar till Stortorget i ÖrebroRekordstor elproduktion i Malmös största solcellsanläggningByggstart för ny hamnterminal i Göteborgs hamnTestvinnande och premiumklassade rengöringsmedlet nu hos MekonomenFullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledningBilMånsson i Halmstad blir ny Jaguar Land Rover-återförsäljareNästa generations Wi-Fi: ASUS Lanserar 802.11ax (Wi-Fi 6) router på svenska marknaden Den första stora 18V - vinkelslipen med två batterierEaton Sverige växlar upp – anställer elva personer John Söderberg utsedd till tillförordnad VD för Sweden Green Building Council
2018-10-11
Se till att flödesväxlingarna går smidigt och säkert med den här nya Mixproof-ventilen med tre hus konstruerad för hygieniska processerUnderhållsstopp på Stora Ensos fabrik i SkoghallSKF levererar den senaste generationen online system till BillerudKorsnäsFörsta Polestar Space öppnar i Norge under 2019
Annonser